Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


POSIBILITATEA DE LATERALIZARE A RAHIANESTEZIEI HIPOBARE -STUDIU PRELIMINAR

medicina


POSIBILITATEA DE LATERALIZARE A RAHIANESTEZIEI HIPOBARE -STUDIU PRELIMINAR


Introducere Rahianestezia hipobara este folosita în serviciul nostru pentru interventii endoscopice si minim invazive pe tractul urinar superior.Pentru a beneficia de stabilitate hemodinamica, am cautat modalitati de scade 929h78j re a dozelor de anestezic folosite. Una din modalitati consta în administrarea unui amestec hipobar de anestezic local (bupivacaina) si opioid (fentanyl), urmata de mentinerea pacientului în pozitie sezânda timp de 2 minute, pentru a permite migrarea craniala a amestecului.

Am observat existenta unui bloc anestezic mai exprimat de o anumita parte (stânga sau dreapta), în functie de tipul acului si varianta tehnica folosita. Astfel, am pornit de la observatia ca folosirea acelor de tip Quincke, cu vârf asimetric, introduse cu bizoul orientat lateral, conduce la repartizarea asimetrica a amestecului anestezic, urmata de un bloc anestezic corespunzator asimetric. De asemenea, dupa injectarea amestecului hipobar prin abord oblic sau paramedian, blocul anestezic este asimetric în marea majoritate a cazurilor.Material si metoda Am efectuat un studiu observational pe 405 pacienti internati în Clinica Urologie din spitalul nostru, operati endoscopic sau minim invaziv pe tractul urinar superior (ureteroscopie, nefrolitotritie percutanata, nefrostomie percutanata, pielografii), în intervalul 04.01.-31.08.2007.

Tehnica anestezica:

 • pacientul în pozitie sezânda;
 • locul punctiei lombare: spatiul intervertebral L2-L3;
 • ace folosite: tip Quincke, calibrul G22, G23 si G25;
 • la patrunderea prin tegument si structurile ligamentare intervertebrale, bizoul acului a fost orientat lateral;
 • dupa punctionarea durei mater, a fost orientat cranial;
 • amestecul anestezic: fentanyl 0,025 g (doza fixa) plus bupivacaina izobara 0,08 -0,12 mg /kgc; volumul solutiei astfel rezultate a fost dublat prin aspirarea de solutie salina 0,9%;
 • injectarea anestezicului s-a facut cu aspirarea lichidului cerebrospinal la început, la jumatatea si la sfârsitul dozei;
 • pacientul a fost mentinut în pozitie sezânda timp de 2 minute, dupa care a fost pus în pozitia adecvata interventiei.

Parametrii evaluati:

 • tipul abordului -median sau oblic
 • calibrul acului
 • numarul de încercari
 • gradul de extensie al blocului anestezic (comparativ stânga-dreapta).

Rezultate Abord median (grup M): 382. Abord oblic (grup O): 23.

Calibrul acelor utilizate:

Diferente stânga-dreapta: grup M: 343 (89,79%); grup O: 23 (100%). La restul pacientilor, blocul anestezic a fost simetric.


Tabel 1 Lateralizarea blocului anestezic în functie de calibrul acului si tehnica folosita.


Calibrul acului

Grup M

Grup O

nr. pacienti

lateralizare

nr. pacienti

lateralizare

G 22

G 23G 25

Total
Numarul de încercari de punctionare a spatiului subarahnoidian: s-au considerat una, doua si trei sau mai multe tentative. Am detaliat doar situatia pacientilor grupului M la care a aparut lateralizarea, întrucât la grupul O toate tentativele s-au soldat cu lateralizare, indiferent de numarul lor.


Tabel 2 Lateralizarea blocului anestezic, în functie de numarul de tentative efectuat.


Tentative

Grup M

nr. pacienti

lateralizare


Total

Discutii Blocul anestezic asimetric a fost determinat de folosirea acelor de calibru redus (uneori) si de abordul oblic (întotdeauna). Acele subtiri si numarul mare de încercari au determinat incidenta crescuta blocului asimetric.

Blocul anestezic asimetric se datoreaza, cel mai probabil, traiectului curb împrumutat de ac, care se abate de la linia mediana, datorita asimetriei vârfului sau. Cu cât acul este mai subtire, se îndoaie mai usor, vârful sau se abate de la linia mediana. Procentul cel mai mare de lateralizari s-a întâlnit la cei cu tentativemultiple de punctionare.

La grupul O, nu toate injectarile s-au facut de partea operata, din cauza conditiilor anatomice (concavitatea scoliozei lombare) sau preferintei anestezistului (efectuarea tehnicii cu mâna dreapta). Acest fapt a determinat o calitate mai slaba a analgeziei. Acest fenomen este în curs de evaluare.


Concluzii Rahianestezia cu amestec hipobar permite lateralizarea blocului anestezic, deci anestezierea preferentiala a hemicorpului operat, prin injectarea asimetrica a anestezicului. Ramâne de evaluat posibilitatea diminuarii dozelor anestezice.
Document Info


Accesari: 2647
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )