Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Primul caz de terapie al unui fibrom uterin prin embolizare a arterelor uterine

medicina
Primul caz de terapie al unui fibrom uterin prin embolizare a arterelor uterine

Pacienta in varsta de 20 ani, provenita din mediu rural, virgointacta, se interneaza in Clinica de Obstetrica - Ginecologie a Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti cu diagnosticul de tumora pelvi-abdominala.

Din anamneza retinem : metroragii abundente si dureroase, mictiuni frecvente, prezenta unei presiuni intraabdominale. Consultul clinic ginecologic indica prezenta unei formatiuni tumorale pelv 14114r1722o iabdominale ovoida, de dimensiuni mari (~8 cm in diametru). Examenul ecografic pelvin releva apartenenta uterina a formatiunii tumorale si aduce date in favoarea caracterului sau benign sugerand diagnosticul de fibrom uterin. Analizele de laborator au fost in limite fiziologice cu exceptia hemoleucogramei care a relevat prezenta unei anemii moderate (Hb 9 g/dl) - pusa pe seama metroragiilor abundente. Pentru confirmarea diagnosticului si stabilirea conduitei terapeutice s-a efectuat un examen de rezonanta magnetica (MRI). Acest examen a indicat prezenta unui nodul fibromatos unic de 8/9 cm. dezvoltat intramural pe peretele anterior al uterului.
Conduita terapeutica obisnuita in cazul fibroamelor de dimensiuni mari este de histerectomie totala. Miomectomia nu este agreata datorita sangerarii importante, potential incontrolabile.

Pacienta fiind tanara (20 ani), virgointacta s-a cautat o metoda terapeutica alternativa histerectomiei prin care sa se pastreze functia reproductiva a pacientei.

Se decide si se practica o arteriografie pelvina care evidentiaza o formatiune tumorala pelvi-abdominala de dimensiuni mari, bogat vascularizata din a. uterina stanga, prin doua ramuri principale (fig.1).

In aceste conditii conduita terapeutica aleasa a fost aceea de embolizare supraselectiva a vaselor ce alimenteaza fibromul urmata de miomectomie segmentara.

Protocol embolizare artera uterina

Procedura a inceput prin punctionarea arterei femurale externe drepte, imediat sub ligamentul inghinal, folosind tehnica Seldinger, urmata de montarea unei teci arteriale 5F de 11 cm. lungime. Prin teaca s-a introdus un cateter tip Cobra-I de 5F, coaxial cu un ghid hidrofil Terumo de 0.035 inches, in artera iliaca comuna dreapta. Apoi prin tehnica de cross-over cateterul traverseaza bifurcatia aortei si coboara in artera iliaca comuna stanga. Se continua cateterizarea prin directionarea sondei in artera iliaca interna stanga si din aceasta in artera uterina stanga (fig.3A). Dupa pozitionarea sondei cat mai aproape de ramurile din artera uterina care alimenteaza fibromul s-au injectat prin cateter fragmente mai mici de 1 mm de Tachocomb (fig.3B). Aceste particule au realizat intreruperea completa a fluxului sangvin la nivelul formatiunii tumorale.

Substanta de contrast folosita a fost Iopamiro-300 in cantitate de 75 ml.In urma interventiei s-a obtinut reducerea cvasitotala a fluxului sangvin la nivelul nodulului fibromatos (fig.2).

Imediat dupa interventie pacienta a acuzat o usoara durere pelvina, dar care nu a necesitat medicatie analgezica si care a cedat spontan in aproximativ 90 de minute.

In prima zi postembolizare se decide si se practica interventia chirurgicala care a constat in miomectomie si drenaj. Incizia in acest caz a fost mediana pubis - subombilic. S-a extras un nodul fibromatos cu dimensiunile de 80/90 mm. in conditii de sangerare minima.

Rezultatul histopatologic extemporaneu a indicat un leiomiofibrom transformat edematos.

Evolutia postoperatorie a pacientei a fost favorabila, fara complicatii.

Discutii

Avantajul acestei tehnici a fost sangerarea minima care a permis efectuarea in bune conditii a interventiei chirurgicale conservandu-se functia reproductiva a pacientei (pacienta tanara, virgointacta).

Terapia fibroamelor uterine prin combinarea celor doua metode - embolizarea arterelor uterine si miomectomie - apare ca o metoda terapeutica eficienta, conservatoare, mult mai putin agresiva comparativ cu histerectomia si totodata relativ ieftina.Document Info


Accesari: 4861
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )