Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Probleme ale parului

medicina
Probleme ale parului
27 de tratamente pentru p rul de pe cap si de pe corp

Desi avem, în medie, 150 000 de fire de par pe cap, unele persoane cred ca au prea putine, iar altele ca au prea multe, si daca nu pe cap, atunci oriunde în alta parte de pe corp - pe fata, în zona pelviana, la subsuoara sau pe pi­cioare.

Cu toate ca o zi proasta pentru par poate fi simtita ca sfârsitul lumii, cele mai multe probleme în legatura cu parul sunt pur si simplu de natura cos­metica si nu este greu sa le rezolvam. Iata ce va spun specialistii nostri de­spre parul nedorit, parul uscat si parul gras (v. Alopecie).

PREA MULT P R

Parul vizibil în locurile care mai degraba ar trebui sa arate ca în palma poa­te fi stânjenitor. Exista numeroase modalitati de a elimina parul nedorit, cele mai bune depinzând de tipul si localizarea parului de care încercati sa sca­pati, explica dermatologul Victor Newcomer.


Probleme ale parului

Radeti-l. Simplu si rapid, rasul actioneaza eficient pentru parul din locuri­le unde firele aparute în ziua urmatoare nu deranjeaza, cum ar fi picioarele. Contrar parerii încetatenite, rasul nu face ca parul sa creasca mai repede sau mai aspru, va asigura dr. Newcomer.

Decolorati-l. Ascunderea parului, mai curând decât îndepartarea lui, este o optiune nedureroasa pentru puful de deasupra buzei, dar nu este de folos când creste gros si închis la culoare.

îndepartati-l cu ceara, îndepartarea cu ceara este cea mai potrivita solu­tie pentru acest puf, crede dr. Newcomer. El spune ca cea mai buna metoda o ofera benzile de plastic acoperite în prealabil cu ceara si cu zahar, un pro­cedeu prin care parul este îndepartat prin smulgerea benzilor aplicate pe por­tiunile cu par delict.

Nota: Nu folositi ceara daca luati pe cale orala preparate cu izotretinoin pentru tratarea acneii. Aceasta interdictie se prelungeste cu 6 luni dupa ce ati oprit administrarea unor astfel de medicamente, deoarece aceasta medi-catie face pielea mai sensibila, în mod similar, nu aplicati ceara pe zonele pe care folositi o crema cu tretinoin folosita în acelasi scop. în acest caz, in­terdictia se prelungeste cu 3 luni dupa ce ati oprit tratamentul, deoarece si cremele cu tretinoin fac pielea foarte sensibila. Pielea arsa de soare sau care nu este integra nu ar trebui data niciodata cu ceara.

Depilati-va. Substantele chimice care îndeparteaza parul prin dizolvarea lui sunt prea agresive pentru a le folosi pe o piele sensibila, arsa de soare sau care nu este integra.

Merita a fi mentionate cercetarile clinice care au aratat ca un medicament folosit în Africa pentru vindecarea bolii somnului s-a dovedit eficient în in­hibarea cresterii din nou a parului îndepartat cu o crema depilatoare conti­nând acest medicament. Desigur, nu poate fi vorba de introducerea lui în fa­bricatie, pe de o parte pentru ca nu se cunosc multe în legatura cu lipsa de

Parul n exces si problemele privind structura parului pot semnala dezechilibre hormonale, boli, deficiente nutritionale sau stres. Mergeti la medic daca remar­cati modificari subite ale parului, pentru a exclude orice problema grava

Chiar daca problema este de natura cosmetica, medicii va pot oferi un numar de solutii care necesita prescriptie medicala


Probleme ale parului , '

riscuri a acestui medicament, iar pe de alta deoarece nu exista date privind eficienta lui pe termen lung. Daca pielea ramâne iritata dupa folosirea unui depilator, calmati-o cu gel de aloe.

P R GRAS

Se poate ca blondele sa fie mai nostime, dar au parul mai gras. Iar cele cu parul matasos si diafan ca al unui bebelus tind sa aiba cele mai mari proble­me cu parul unsuros.

Grasimea este mult mai batatoare la ochi atunci când afecteaza un par delicat si drept si mai putin în cazul parului gros si cret. Caldura si umidi­tatea pot accelera productia de grasime, ca de altfel si modificarile hormo­nale. Hormonul masculin androgen, de pilda, poate activa glandele sebacee care produc grasime. Stresul creste nivelurile de androgen din sângele fe­meilor, ca si din cel al barbatilor. Deoarece barbatilor le trebuie mai mult hormon androgen decât femeilor, parul lor are tendinta sa fie mai gras. Ori­cum, daca problema o reprezinta parul gras, iata ce va sfatuiesc specialistii.Adoptati tunsoarea corecta. Cereti-i coaforului sa va taie o parte din par. Tunsoarea în trepte este secretul, explica stilistul David Daines. Daca pur­tati parul lung si taiat drept, greutatea proprie îl trage în jos, facându-1 sa se lipeasca de cap.

samponati-l des. Cel mai important lucru pe care îl puteti face pentru a combate grasimea excesiva de pe pielea capului este sa samponati zilnic pa­rul, îndeosebi daca locuiti la oras. Atunci când caldura verii si umiditatea

Daca aveti un par gras, puteti gasi ceva ajutoare în dulapurile din camara.

încercati clatirea cu otet de mere. Puneti l lingurita de otet de mere în 500 ml de apa si folositi amestecul pentru clatirea finala. In felul acesta se înlatura reziduurile de sapun care pot trage în jos parul gras. si nu va îngri­jorati ca mirositi ca o salata, mirosul de otet dispare rapid.

Inviorati-I cu lamâie. Stoarceti sucul de la 2 lamâi în l l de apa - ideal ar fi apa distilata, spune stilistul David Daines, si folositi amestecul pentru cla­tirea finala.

Dati-i o bere. "Spuma usuca parul si închide porii", explica Daines. El re­comanda folosirea de bere proaspata ca lotiune pentru coafarea parului gras.


Probleme ale parului

aerului stimuleaza glandele sebacee din pielea capului, puteti simti nevoia sa-1 samponati chiar de 2 ori pe zi, spune dermatologul Lowell Goldsmith.

Alegeti un sampon transparent. "sampoanele transparente au mai puti­ne substante vâscoase în compozitie", explica dermatologul Thomas Good­man. Ele spala mai bine grasimea, fara a lasa reziduuri.

Faceti-va singur un masaj al scalpului. Acest masaj ar trebui sa fie facut exact înainte de samponare, niciodata între 2 spalari, spune specialistul în îngrijirea parului Philip Kingsley.

De 2 ori mai multe bule. Persoanele care au parul gras sau pielea capu­lui deosebit de grasa ar trebui sa se samponeze de 2 ori, sugereaza dr. Gold­smith. Lasati de fiecare data câte 5 minute samponul pe cap. Aceasta nu va face nici un rau parului sau pielii capului.

Dati uitarii balsamul de par. Daca aveti un par gras, care are tendinta sa se aplatizeze imediat ce începe ziua, ultimul lucru pe care ar trebui sa-1 fa­ceti este sa-1 acoperiti cu si mai multa grasime. Renuntati la balsam, va sfa­tuieste dr. Goodman.

Lasati balsamul doar pentru vârfuri. Daca totusi credeti ca aveti nevoie de un balsam, cautati produsul care contine procentul cel mai mic de grasi­me sau unul lipsit total de grasime. Apoi aplicati balsamul doar pe vârfuri­le firelor de par si lasati în pace radacinile.

Aplicati un astringent. Puteti ajuta la diminuarea secretiei de sebum daca aplicati direct pe pielea capului un astringent preparat în casa. Kingsley su­gereaza aplicarea, doar pe pielea capului, a unui amestec în parti egale de extract alcoolic de hamamelis si apa de gura, folosind tampoane de vata.

Nu exagerati cu pieptanatul. "Persoanele cu parul gras nu trebuie sa se pieptene prea viguros", recomanda dr. Goldsmith. Pieptanatul si periatul de la radacina aduc grasimea de pe pielea capului pe vârfurile firelor de par.

învatati sa va relaxati. Când sunteti stresat, corpul produce mai mult hor­mon androgen, ceea ce amplifica producerea de grasime. Relaxati-va, va în­deamna specialistul Kingsley. Experimentati diferite tehnici de relaxare, precum meditatia, tai chi sau yoga si practicati-o pe aceea dintre ele care ac­tioneaza mai bine în cazul dvs.

Probleme ale parului

t Aveti în vedere pilula contraceptiva. Anticonceptionalele orale afecteaza

l echilibrul hormonal al femeii. Acesta, la rândul lui, afecteaza producerea de

|i grasime. Dr. Goodman va sugereaza sa mentionati problema parului excesiv

, i de gras atunci când discutati cu medicul despre contraceptia pe cale orala.

PAR USCAT

Parul uscat, care zboara în toate partile, poate fi dezagreabil si greu de stru­nit. Desi pare paradoxal, prea multa apa poate fi raspunzatoare de starea per­gamentoasa a parului, îndeosebi daca este vorba de apa sarata, cea tratata cu hipoclorit sau cea dintr-o varietate de sapunuri.

înotul si spalatul exagerat pe cap sunt cele 2 cauze ale aspectului dez­agreabil al parului sub forma de smocuri uscate si rebele, spune stilistul Jack Myers. între alti factori nocivi se numara vopsitul, permanentul, fierul de coafat, uscatul excesiv cu jet de aer si supraexpunerea la vânt si soare.

Iata câteva solutii pentru a salva parul uscat.

samponati-l cu grija. samponarea îndeparteaza nu doar murdaria, ci si gra­simile protectoare pentru par, explica dr. Goodman. Daca aveti parul uscat din cauza samponarii excesive, acordati-i o pauza spalându-1 mai rar. Folositi doar un sampon blând, pe eticheta caruia scrie "pentru par uscat si deteriorat".

Folositi un balsam. Atunci când parul devine uscat, straturile externe, cu-ticulele, se desprind de axul central. Balsamurile lipesc la loc cuticula de ax, lubrifiaza parul si împiedica aparitia electricitatii statice (care îl încreteste). Cautati un balsam care actioneaza bine în cazul dvs. si folositi-1 dupa fieca­re samponare, va recomanda dr. Goodman.

Taiati cu foarfeca vârfurile despicate. Parul uscat are tendinta sa sufere cel mai mult la vârfuri. Solutia este sa le taiati, spune stilista Anja Vaisanen. Potriviti-le la fiecare 6 saptamâni si veti tine sub control vârfurile despicate.

Puneti-l la racoare. Fierul de coafat fierbinte si rolele fierbinti pot contri­bui la uscarea parului, spune stilista Joanne Harris. Ea sugereaza sa redes­coperiti acele bigudiuri cilindrice din plastic, care nu se încalzeau si care cândva erau la moda.

Pentru a-1 întinde, înfasurati 10 minute parul usor umed pe dedesubtul si în jurul bigudiurilor.

Pentru a obtine bucle si onduleuri, încercati sa folositi peste noapte bi­gudiuri de burete sau sa dormiti cu parul umed împletit.


Probleme ale prostateiPentru parul uscat, ncercati aceste leacuri acceptate de saloanele de coafura

Garnisiti-t cu maioneza Maioneza este un balsam excelent", spune Steven Docherty. El recomanda ca maioneza sa fie lasata pe par ntre 5 mi­nute si l ora nainte de a-l spala.

ncercati o solutie spumanta Berea este o lotiune minunata pentru coafat. Ea chiar confera parului uscat un aspect proaspat, sanatos si lucios", spune Docherty. Pulverizati berea pe par dupa ce l-ati spalat cu sampon si l-ati uscat ntr-un prosop, dar nainte de a-l usca cu uscatorul cu jet de aer sau de a-i da o linie. Nu va speriati ca veti mirosi ca o taverna mirosul de bere dispare repede.

Folositi ingrediente naturale. Stilista Joanne Harris prepara un balsam n propria bucatarie. Fac o pasta din avocado si banane foarte coapte", spu­ne ea. Lasati piureul tropical pe par timp de 15 minute si apoi spalati-l dea­supra chiuvetei.

Protejati-va parul fata de elementele naturii. "Vântul sfichiuitor va poate deteriora parul exact ca pe o bucata de tesatura", spune stilistul Ste­ven Docherty. si soarele joaca rolul lui negativ.

Docherty va sfatuieste sa purtati o palarie în zilele racoroase de vara, ca si iarna, în zilele cu viscol si înghet.

Purtati casca de baie. Clorul este foarte distructiv, explica Docherty. De câte ori înotati în piscina, purtati o casca de cauciuc, bine ajustata pe cap. Pentru o protectie suplimentara, ungeti-va mai întâi parul cu ulei de masline.Document Info


Accesari: 1951
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )