Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
RITMICA SI GIMNASTICA MEDICALA

medicina
RITMICA   SI GIMNASTICA MEDICALA

DEVIAŢII DE COLOANA

Dreapta privita din fata, inaltand capul spre cele mai indraznete culmi, cu curburi ce se succed alternativ (lordoza-cifoza-lordoza) privita din profil, coloana vertebrala este unul din elementele anatomice care plateste un greu tribute "indraznelii" omului de a se mentine in pozitia verticala. Deformatiile coloanei vertebrale sunt multiple , intereseaza atât planul frontal (de fata), cat sic el sagital (de profil) si de cele mai multe ori sunt combinate; cauzele lor sunt multiple si adeseori nu sunt bine cunoscute. Etiologia (cauzele) deviatiilor vertebrale Factorii care determina aparitia unei deformatii sunt multiplii:
Factorii genetici - in sensul unei predispozitii familiale; pot fi prezenti atât in scoliozele esentiale, cat si in cifozele din maladia Scheurmann. S-a putut demon 848y2420i stra ca un cuplu in care unul din parteneri este scoliotic are sansa in 10% din cazuri de a avea un copil scoliotic, ceea ce inseamna de 50 de ori mai mult decât pentru un cuplu cu parteneri sanatosi.

Factorii metabolici - pot altera formarea tesutului care constituie scheletul de rezistenta al corpilor vertebrali. In anumite boli, in care exista tulburari ale tesutului conjunctiv apar tulburari ale tesutului elastic datorata deficientei unei enzime se insoteste frecvent de scolioza. In cifoza din cadrul maladiei Scheuermann , rezistenta mecanica a vertebrelor este diminuata printr-o tulburare de formare a fibrelor colagene din placile vertebrale.

Factorii de deficienta a sistemului de echilibru. Statiunea verticala a rahisului este mentinuta datorita numeroaselor informatii ce provin de la ligamente si muschii coloanei vertebrale, care instiinteaza "ordinatorul central", creierul, asupra pozitiei coloanei, la care se adauga informatiile provenite de la celelalte segmente ale corpului, de la ochi si de la organele de echilibru. Toate aceste informatii sunt transmise prin "cabluri nervoase" unor portiuni specializate

i

din creier care le analizeaza, le sintetizeaza, transmit la periferie ordine ce contracta anumiti muschi care mentin coloana si tot corpul in echilibru. Lezarea anumitor "cabluri" sau a anumitor centrii nervosa duce la aparitia unei scolioze.

Asimetrii constitutionale. In pofida unor convingeri generale, anatomia umana este in parte asimetrica. Spre exemplu, exista o asimetrie faciala. In pozitia stand, omul are tendinta de a se sprijini pe un singur picior, impingand unul din solduri in lateral, pozitie care se insoteste de o infexiune laterala a coloanei lombare. Aceasta atitudine "soldie" habituala este bine ilustrata de o mare parte dintre admirabilele statui ale grecilor antici, ca de exemplu, "Dorifovul" al lui Policlet. Radiografie, in pozitia stand (in picioare), exista frecvent o atitudine scoliotica lombara stânga prin rotatia vertebrei L4 pe L5. Aceasta asimetrie constitutionala explica poate de ce scoliozele toracale sunt frecvent drepte si cele lombare frecvent stângi.

Factorul biomecanic este prezent in evolutia tuturor deformatiilor vertebrale. Indiferent de cauza care a dus la aparitia unei deformari vertebrale, daca ea depaseste anumite limite, factorul biomecanic contribuie ineluctabil la agravarea ei.

Procesul de crestere a organismului contribuie in mod esential la evolutia deformatiilor vertebrale. Atât scolioza cat si cifoza se agraveaza progresiv pe toata perioada de crestere, mai accentuata in perioadele de crestere rapida.

In totalitate, factorii genetici, in special tulburari ale tesutului cunjunctiv, tulburari ale sistemului de echilibru al corpului, poate si ele genetice, pragurile de deviatie ale coloanei care odata atinse duc la organizarea unui cerc vicios agravant, cel putin pana la terminarea cresterii, toate determina deviatii vertebrale.

Coloana vertebrala are 33-34 de piese osoase:

7 cervicale

12 toracale

5 lombare


5 sacrale (unite printr-un os comun- sacru)

4-5 coccigiene formând impreuna coccigele.

CIFOZELE

Curbura cu concavitate posterioara in plan sagital al coloanei (din profil). Termenul de cifoza vine din grecescul Kifos. Cifozele sunt:

a)        NESTRUCTURALE, functionale care dispar in pozitia culcat, iar radiologie nu prezinta modificari strucrturale ale corpilor vertebrali. Sunt de fapt posturi vicioase legate de vârsta la sugar , de insuficiente ale musculaturii trunchiului si peretelui abdominal (persoane astenice dupa nastere).

b)   STRUCTURALE, care nu dispar in pozitia culcat si radiologie prezinta modificari ale structurii corpilor vertebrali. Ele cuprind:


Cifozele in cadrul maladiei Scheuermann, o alterare a structurii platourilor vertebrale care conduce la aparitia unei cifoze ce se agraveaza progresiv sub influenta factorilor biomecanici. Acestea sunt cele mai frecvente dintre cifozele srtructurale.

Cifozele congenitale prin defecte de formare a corpilor vertebrali.

Cifoze neuromusculare.

Cifoze posttraumatice.

Cifoze in boli genetice ale scheletului (osteocondrodistrofii).

Cifoze in boli metabolice (rahitism, osteoporoza).

Cifoze prin tumori vertebrale.

Cifoze prin leziuni inflamatorii ale corpilor vertebrali.

Cum recunoastem o cifoza?

Cea mai simpla metoda cu care putem depista existenta unei deviatii vertebrale sau a oricarei indepartari de la tinuta corecta


este somatoscopia.Aceasta consta in inspectia sistematica a tinutei întregului corp si a pozitiei diferitelor segmente ale sale, privind copilul dezbracat din profil, fata si spate.

Din profil trebuie sa analizam pozitia capului si a gatului precum amploarea curburilor coloanei.

In atitudinile cifotice si in cifozele structurale, umerii sunt adusi inainte, iar omoplatii sunt uneori "decolati", nu sunt bine aplicati pe torace, incat putem introduce degetele sub ei. Sunt denumiti "omoplati in aripioare".

Atunci când exista o inegalitate a membrelor inferioare , se observa in spate o denivelare a fosetelor corespunzatoare spinelor iliace posterioare si, in lateral, o denivelare a crestelor iliace, ca o denivelare a plicilor sub-fesiere.

LORDOZA

Curbura cu concavitatea anterioara in planul sagital al coloanei vertebrale (profil). Exista in mod normal o lordoza cervicala si o lordoza lombara. Lordos in limba greaca = curbat

Lordozele sunt clasificate in:

lordoze posturale nestructurale

lordoze congenitale

lordoze neuromusculare

Cum recunoastem o lordoza?

Cu ajutorul somatoscopiei (vezi cifoza). Hiperlordoza se prezinta ca o accentuare a lordozei lombare fiziologice. Uneori ea se asociaza cu cifoza dorsala realizând cifo-lordoza.

SCOLIOZA

Curbura in plan frontal al coloanei vertebrale. Scolios in limba greaca = sinuos.


Alaturi de termenul de scolioza trebuie adaugate o serie de attribute care vor defini etiologia, vârsta, aparitia, localizarea, sediul convexitatii si gradul curburii.

Scoliozele se impart in doua categorii: Scolioze nestructurale, functionale sau atitudinile scoliotice se caracterizeaza prin faptul ca deviatia laterala a coloanei este complet reductibila clinic si radiologie, in pozitia culcat. Ele pot fi provocate de inegalitati ale membrelor inferioare , de anchiloze ale soldului in pozitii vicioase, de contracturi musculare paravertebrale antalgice ca in hernia de disc. Aceste atitudini scoliotice nu sunt evolutive si dispar odata cu disparitia sau corectarea cauzei care le-a produs.

Scoliozele structurale sunt scoliozele in care vertebrele din curbura coloanei au modificari structurale, care sunt nereductibile clinic si radiologie in pozitia culcat si au in general o tendinta evolutiva. Din punct de vedere etiologic ele cuprind:

  Scoliozele idiopatice , de cauza necunoscuta, reprezinta
majoritatea scoliozelor structurale (aproximativ 75 %)
si dupa vârsta la care apar, pot fi impartite in:

scolioze infantile aparute intre 0 si 3 ani

scolioze juvenile aparute intre 3 ani si pubertate

scolioze ale adolescentilor, aparute intre pubertate si terminarea cresterii (maturitate osoasa).


Scolioze neuromusculare datorate unui dezechilibru al musculaturii paravertebrale determinat de diferite afectiuni neurologice.

Scolioze miopatice in care scolioza este secundara unei boli musculare ce afecteaza musculature coloanei vertebrale.

Scolioze congenitale datorate unei deficiente de dezvoltare a vertebrelor in cursul vietii intrauterine.

Scolioze in cadrul neurofibromatozei, boala ereditara ce influenteaza dezvoltarea tesutului nervos si a celui de sustinere.

Scolioze posttraumatice.


  Scolioze in boli genetice ale scheletului

(osteocondrodistrofîi).

Scolioze in boli metabolice.

Scolioze prin tumori cerebrale.

Cele mai frecvente sunt scoliozele idiopatice, urmate de cele congenitale si neuromusculare.

Scoliozele pot avea o singura curbura majora sau doua curburi majore. Cele cu o singura curbura majora sunt localizate:

Toracal, de obicei cu convexitatea la dreapta, având vertebre limita T4-T5-T6 si TI 1-TI2. Au o curbura de compensatie lombara minora. Au un potential evolutiv sever, cu atât mai grav cu cat apar la o vârsta mai frageda.

Toraco-lombar, de obicei cu convexitatea tot spre dreapta, având vertebre limita intre T4-T5-T6 si L1-L2-L3. Acestea au de asemenea un prognostic grav.

Lombar, de obicei cu convexitatea la stânga având vertebre limita intre TI 1-T12 si L3-L4. Au o curbura de compensatie dorsala si o evolutie mai putin grava fata de cele toracale si toraco-lombare.

Cervico-toracal, de obicei convexitatea la stânga cu vertebre limita TI si T7, cu o curbura de compensatie dorsala si o evolutie mai putin grava fata de cele toracale si toraco-lombare. Acestea sunt mai putin frecvente, au o evolutie mai putin grava decât cele toracale, dar sunt foarte inestetice din cauza dezechilibrarii umerilor.

Scoliozele cu doua curburi majore sunt mai frecvent localizate toracal si lombar, de obicei toracal dreapta si lombar stânga. Vertebrele limita sunt pentru curbura toracala T6-T11, iar pentru cea lombara TI 1-L4. Mai rar scoliozele au ambele curburi majore localizate toracal (toracala superioara stânga T6-T12) sau toraco-lombar (toracala superioara dreapta T1-T7 ) si toraco-lombara inferioara stânga T7T2.


Cum recunoastem o scolioza?

Cu ajutorul somascopiei.

Pentru a putea urmari mai bine coloana vertebrala, paloam cu vârful degetelor proiectia apofizelor spinoase pe piele si o insemnam cu un creion dermatograf. In felul acesta, vom avea desenata proiectia intregii coloane.

In unele cazuri, chiar inainte de a proceda la un examen minutios al coloanei, ne atrag atentia unele asimetrii ale spatelui care sunt determinate de curburi scolitice, ca de exemplu "asimetria umerilor" (unul fiind mai coborât decât celalalt), inegalitatea triunghiurilor taliei, proiectia in lateral a unuia dintre solduri insotita de aplatizarea conturului lateral al celuilalt. Triunghiurile taliei sunt formate de fata laterala a trunchiului si fata interna a membrelor superioare atârna liber pe langa trunchi.

Corectarea scoliozelor structurale prin exercitii

Se caracterizeaza prin prezenta modificarilor structurale la nivelul corpilor vertebrali de curbura si prin rigiditate. Majoritatea scoliozelor structurale sunt produse de cause neidentificabile si sunt denumite scolioze idiopatice sau esentiale.La rândul lor, scoliozele idiopatice se Întâlnesc cel mai frecvent la adolescenti, mai mult la fete decât la baieti. Ele sunt prezente insa si in rândul copiilor si chiar la copiii mici, sub 3 ani.

In functie de localizarea curburilor, cele mai frecvente scolize idiopatice care se Întâlnesc sunt:

scolioze cu dubla curbura , dorsal dreapta si lombar stânga

scolioze lombare cu curbura unica, de obicei stânga

scolioze dorsale cu curbura unica , de obicei dreapta

scolioze dorso-lombare cu o singura curbura lunga in "C". Tratamentul ortopedic se aplica de obicei in cazul scoliozelor

evolutive cu o inflexiune laterala de 30-50 de grade. Exista doua tipuri principale de aparate prtopedice pentru tratamentul scoliozelor:


aparate gipsate

aparate din piele sau plexidur armate cu tije metalice.

POZIŢII FUNDAMENTALE FOLOSITE IN GIMNASTICA

RECUPERATORIE

Pozitia stand se mai numeste si ortostatism , are o baza de sustinere redusa, limitata la contactul talpilor cu solul si podeaua. Pozitia stand este mult utilizata pentru corectarea de formatiilor toracelui si spatelui, membrelor superioare si inferioare, mai ales sub forma pozitiilor derivate.Pozitia pe genunchi se mentine mai greu cu trunchiul vertical, intrucat proiectia centrului de greutate pe suprafata de sprijin este dispusa excentric. In gimnastica corectiva, se foloseste in special pozitia derivata cu sprijin pe palme (pozitia in patru labe), pentru ca asigurând orizontalizarea coloanei vertebrale , o elibereaza de functia statica in mentinerea echilibrului si ii mareste amplitudinea miscarilor.

Pozitia sezand ofera corpului o buna stabilitate, pentru ca efortul muscular necesitat de mentinerea echilibrului este redus, suprafata de sprijin este mai mare, iar centrul de greutate se apropie de suprafata de sprijin. Pozitia sezand poate fi folosita ca pozitie initiala pentru exercitiile de trunchi si member superioare , ca si pentru efectuarea exercitiilor de respiratie.

Pozitia culcat este pozitia cu suprafata de sprijin mult marita, iar coloana vertebrala nu mai are rolul de mentinere a verticalitatii corpului, de aceea miscarile de trunchi se efectueaza cu amplitudine marita in toate planurile de miscare, la nivelul fiecarei regiuni.

Pozitia atârnat este singura pozitie fundamentala in care sprijinul se afla deasupra centrului de greutate. Aceasta pozitie poate fi executat la bara fixa inalta, la inele, trapez, sau scara fixa, corpul fiind vertical in jos, sau poate sa fie


realizata si in plan oblic. Pozitia atârnat se foloseste pentru corectarea deviatiilor coloanei vertebrale.

Exercitii fizice dinamice cu caracter colectiv

Exercitiile dinamice se pot realiza in gimnastica recuperatorie sub forma miscarii active , libere sau legate, a miscarii active cu rezistenta.

Exercitiile dinamice corrective se pot sistematiza astfel:

a)         exercitii active de cap, gat trunchi, member superioare si inferioare executate liber sau cu ingreuiere.

b)   Exercitii de respiratie.

c)    Exercitii de redresarepasive, pasivo-active sau active

d)   Exercitii de relaxare a grupelor musculare contractate.

Corectarea cifozei

Complex de exercitii pentru cifoza*^

l.Mers cu pasi marunti, la fiecare bfat ducerea bratelor prin

extensie sus, simultan cu ducerea unui picior inapoi. Acelasi

exercitiu se poate executa cu ducerea bratelor oblic sus.

2.Mers pe vârfuri cu o minge medicinala sustinuta pe cap cu

ambele mâini extensia trunchiului la fiecare pas concomitant.

Mers fandat cu ducerea bratelor sus si arcuirea trunchiului

inapoi.

4.Mers cu mâinile la spate, coatele trase spre spate, ducerea

trunchiului in extensie la doi pasi.

5.Mers inapoi cu trunchiul in extensie , mâinile apucat deasupra

capului, ducerea bratelor inapoi la doi pasi, revenire.

6.Stand departat, ducerea bratelor lateral sus-insir, revenire-expir.

T.Stand cu spatele la scara fixa, calcâiele lipite de planul scarii

apucat de sus, ducerea bazinului inainte simultan cu extensia ampla

a trunchiului.

8.Pe genunchi departat, cu mâinile apucat de glezne, extensie

ampla a capului si trunchiului, inspiratie, revenire- explicatie.


9.Culcat inapoi, cu genunchii intinsi, ducerea bratelor prin lateral

sus - inspiratie , revenire-explicatie. ^VL©^

lO.Culcat inainte cu mâinile sub Barbie , picioarele sprijinite pe o

minge medicinala- inspiratie si expiratie libera.

ll.Pe genunchi cu sprijin pe palme - un partener apuca picioarele ,

deplasare cu sprijin pe mâini.

12.Mers pe vârfuri cu ducerea mingii medicinale inainte sus, doi

pasi si aruncarea mingii unui partener - deplasarea in sens invers si

prinderea ei.

Corectarea prin gimnastica recuperatorie a lordozelor

l.Mers cu mâinile la ceafa, ridicarea genunchilor alternativ la

piept.

2.Mers pe calcaie, trunchiul inclinat inainte, mâinile la ceafa. Mers

cu trunchiul aplecat inainte-mainile apuca gleznele - mersul

elefantului.

3.Stand spate in spate cu un partener - indoirea genunchilor-

genoflexiuni-inspiratie, revenire-expiratie.

4.Stand in fata oglinzii - inspiratie cu sugerea abdomenului si

luarea pozitiei corecte.

5. Culcat pe spate- bratele intinse lateral, genunchii indoiti,

ducerea genunchilor dreapta stânga.

CIFOLORDOZA

Exercitii:

l.Mers cu mâinile la ceafa si ridicarea pe rând a unui genunchi la

piept.

2.Mers cu trunchiul inclinat la 15 grade si ducerea bratelor lateral

sus.

3.Mers cu un baston peste omoplati, cu genunchii indoiti,

trunchiul vertical.

4.Mers pe calcaie, trunchiul usor inclinat inainte, coatele indoite la

nivelul umerilor, circumductii inapoi cu coatele.

io

5.Sezand departat aplecarea trunchiului inainte cu ducerea bratelor

oblic sus, inspire, revenire-expir.

6.Sezand cu genunchii indoiti, ducerea bratelor lateral cu ar@iiri in

plan posterior.

7. Sezand cu un baston peste omoplati, tarare inainte si inapoi.

8.Sezand cu spatele lipit de scara fixa, apucat cu mâinile la nivelul

umerilor, departarea toracelui de scara fixa.

9.Pe genunchi, pe calcâie, sezand, mâinile la ceafa -ducerea inapoi

a coatelor cu rezistenta (specialistul este in spatele copilului).

10.Culcat inapoi, cu genunchii indoiti, coapsele ating abdomenul,

tarare cu ajutorul umerilor.

11.Culcat inapoi, cu genunchii indoiti, talpile sprijinite pe sol,

respiratii libere.

12.Atarnat la scara fixa, cu genunchii indoiti, mentinând o minge

medicinala intre abdomen si coapse, deplasare laterala cu ajutorul

bratelor.

Corectarea scoliozelor prin recuperare. Corectarea scoliozei in "C" stânga

l.Mers, cu trunchiul drept, ducerea bratului drept sus si a

piciorului stâng in extensie.

2.Mers pe vârfuri, bratul drept intins in sus, bratul stâng oblic iar in

jos si inapoi arcuiri la fiecare doi pasi.

3.Stand cu spatele la scara fixa, piciorul stâng fixat pe a 4-a sipca

la scara fixa; ducerea bratelor lateral sus cu extensia trunchiului.

4.Sezand pe coapsa dreapta, cu un baston fixat asimetric, tarare

inainte.

5.Pe genunchi, cu sprijin pe palme, ridicarea mâinii drepte si a

piciorului stâng cu ducerea in extensie.

6.Culcat inainte- mana dreapta pe crestetul capului, mana stânga pe

sold, tarare in cerc spre stânga.

7.Sezand pe coapsa dreapta, mana dreapta la ceafa, mana stânga pe

sold, extensia trunchiului si rasucire spre dreapta cu inspiratii,

revenire, cu expiratii.

ii

8.Stand departat cu o minge medicinal ape cap, sustinut cu mana

dreapta - fandare laterala spre stânga cu indoirea trunchiului de

aceeasi parte.

9.Stand cu spatele la spalier la un pas departare; piciorul stâng fixat

pe sipca 5-6 ducerea bratului drept oblic sus si bratului stâng oblic

jos si inapoi cu rasucirea trunchiului spre dreapta- inspiratie,

revenire, expiratie.

10.Culcat inapoi, mâinile la ceafa, forfecarea picioarelor pana la 45

de grade.

11.Mers cu un baston apucat asimetric , mana dreapta sus, stânga

jos, redresari active cu autocontrol in fata oglinzii.

Program de exercitii pentru recuperarea scoliozei in "S" dorsala stânga.

l.Mers pe vârful piciorului drept, cu mana dreapta pe crestet,

stânga pe sold, ducerea trunchiului in extensie la fiecare pas.

2.Mers pe vârfuri, mana dreapta pe crestet, mana stânga pe sold,

indoirea genunchiului drept la piept.

3.Stand fandat pe piciorul drept, mâinile prinse la spate, dreapta de

sus, stânga de jos, indoirea trunchiului spre dreapta.

4.Stand cu piciorul drept in treapta, indoit si sprijinit pe un

suport,indoirea laterala a trunchiului spre stânga, simultan cu

ducerea bratului stâng prin lateral sus, inspiratii, revenire, expiratii.

5. Sezand pe coapsa dreapta, mana dreapta la ceafa, indoirea

laterala a trunchiului spre stânga, inspiratii, revenire, expiratii.

6.Culcat inainte , bratul drept intins pe langa cap, stânga la spate,

ridicarea simultana a bratului drept si extensia piciorului drept.

7.Culcat inainte, tarare cu mana dreapta si piiorul drept fiind indoit

lateral.

8.Pe genunchi\ssprijin pe palme, trunchiul sub orizontala, tarare

inainte cu mana dreapta si piciorul drept.

9.Atârnat cu fata la spalier, mana dreapta de sus, ducerea piciorului

in extensie si indoirea genunchiului drept lateral. Revenire.


10.Culcat inainte - mana dreapta la ceafa , ducerea genunchilor

indoiti spre stânga.

11.Culcat lateral stânga, mana dreapta intinsa pe langa cap,

ducerea in cerc a piciorului drept spre inapoi.

12.Stand in fata oglinzii, ridicarea lenta a bratului si piciorului

drept prin lateral sus.

Corectarea cifoscoliozei dorsale stânga

l.Mers cu ducerea bratului drept lateral sus si a piciorului stâng in

extensie.

2.Mers pe vârfuri cu un baston apucat asimetric drept sus, stâng

jos, indoirea laterala a trunchiului la doi pasi spre stânga.

3.Pe geninchi, cu sprijin pe palme, trunchiul sub orizontala, tarare

cu mana dreapta si piciorul stâng.

4.Pe genunchi, cu sprijin pe palme, coatele indoite, trunchiul sub

orizontala, ridicarea piciorului stâng in extensii.

5.Pe genunchi, cu sprijin pe antebrate, piciorul stâng intors lateral,

ducerea trunchiului spre stânga pasind cu mâinile din aproape in

aproape.

6.Culcat inainte, mana stânga apuca glezna piciorului stâng, bratul

drept intins lateral, executarea extensiei trunchiului, inspiratie,

revenire, expiratie.

7.Culcat lateral stânga, cu o minge medicinala sub curbura dorsala,

mentinerea pozitiei 15-20 minute.

8.Culcat lateral dreapta, specialistul fixeaza picioarele, ridicarea

trunchiului cu indoire laterala stânga.

9.Culcat inainte cu mana dreapta la ceafa, stânga pe sold, tarare in

cerc spre stânga.

10.Culcat inainte cu mana dreapta la ceafa, cu saculetul cu nisip

sub hemitoracele drept, ridica in extensie, inspiratie-revenire-

expiratie.

11.Atârnat cu fata la spalier, apucat asimetric - ducerea piciorului

stâng lateral.


12.Stand in fata oglinzii, ducerea bratelor lateral, incercari de corectare a asimetriei trunchiului.


Document Info


Accesari: 10736
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )