Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Sangele si elementele figurate

medicina
Sangele si elementele figurate

Difuzia (miscarea aleatorie a moleculelor unei substante din zonele cu concentratie mare in zonele cu concentratie mica) nu este suficient de rapida pentru a asigura necesitatile metabolice ale celulelor, in cazul unor distante mari (de exemplu o distanta de cateva celule). De aceea organismele multicelulare au dezvoltat alte mecanisme pentru a transporta rapid molecule pe distante lungi, intre celule interne si suprafata corpului si intre diversele tesuturi si organe ale corpului. In lumea animala acest rol il are sistemul circulator, alcatuit din sange, sistemul vascular (sistemul de vase interconectate prin care circula sangele) si inim 21121x2316v a (pompa care determina curgerea sangelui). Impreuna, inima si vasele sangvine formeaza sistemul cardiovascular.
Sangele
Sangele este constituit dintr-o componenta lichida, plasma sangvina si o componenta solida, reprezentata de elementele figurate. Sangele indeplineste doua functii majore: transportul in organism al: oxigenului si dioxidului de carbon, moleculelor nutritive, ioni (Na+, Ca2+, HCO3-, etc), produsilor de excretie (uree, bilirubina, etc), hormoni si apararea organismului, proces in care sunt implicate toate celulele albe ale sangelui.

Plasma sangvina contine apa (in proportie de peste 90%) in care sunt dizolvate substante anorganice (in special ioni) si substante organice (proteine, substante nutritive, produsi de metabolism, hormoni, etc). Plasma sangvina din care au fost indepartate proteinele de coagulare reprezinta serul. Elementele figurate se pot clasifica in: celule rosii sau hematii/eritrocite, celule albe (leucocite) si plachete sangvine sau trombocite.

Hematiile
Sunt cele mai numeroase elemente figurate, in jur de 4.8 x 106/mm3 la femei si 5.5 x 106/mm3 la barbati. Aceste valori pot varia in functie de factori precum starea de sanatate, varsta, altitudine (peruvienii care traiesc la altitudini de peste 5.400 m pot avea pana la 8.3 x 106 hematii/mm3. Sunt celule anucleate, cu forma de disc biconcav. RBC se dezvolta in hematopoieza din celule progenitoare eritroide. Pe parcursul procesului de maturare, celulele produc hemoglobina pana ce aceasta ajunge sa reprezite 90% din greutatea uscata a celulei. Celulele se matureaza in apropierea unui macrofag care va ingera nucleul eritrocitului. Eritrocitele mature nu se divid (sunt celule diferentiate terminal). Traiesc aproximativ 120 zile, dupa care sunt distruse de celule fagocitare din ficat si splina. In fiecare secunda, in organismul uman sanatos, mor aproximativ 3.000.000 hematii. Majoritatea fierului din structura hemoglobinei este reciclat iar gruparea hem a hemoglobinei este degradata si formeaza pigmentii biliari (bilirubina, biliverdina). Celulele rosii sunt responsabile cu transportul oxigenului si dioxidului de carbon in organism. Transportul oxigenului: molecula de hemoglobina este constituita din 4 polipeptide (doua lanturi alfa si doua lanturi beta) fiecare dintre acestea fiind atasata la o grupare prostetica, denumita grupare hem. Fiecare grupare hem contine un atom de fier care va lega o molecula de oxigen si se va forma oxihemoglobina. Reactia este reversibila.

In conditii de temperatura scazuta, pH ridicat si presiune crescuta a oxigenului, conditii care se regasesc in capilarele din plamani se formeaza oxihemoglobina. Sangele care transporta oxigenul (sangele arterial) are o culoare rosu deschis, prezentei datorita oxihemoglobinei. La nivelul tesuturilor, temperatura creste, pH scade, iar presiunea oxigenului este scazuta si in aceste conditii, hemoglobina elibereaza oxigenul si leaga CO2. Din acest motiv, sangele venos are o culoare rosu inchis. Transportul CO2: dioxidul de carbon se combina cu apa si formeaza acidul carbonic care disociaza in protoni si anioni bicaronat. 95% din CO2 generat in tesuturi este transportat de hematii. Gazul patrunde si iese din celule probabil prin difuzie prin canale din membrana plasmatica. In interiorul celulei aproximativ 50% din cantitatea de CO2 se leaga la hemoglobina (la alt situs decat cel de legare al oxigenului), iar restul este convertit in ioni bicarbonat care ies din celula si protoni (H+) care se leaga de partea proteica a hemoglobinei (in acest fel pH nu este modificat). Doar 5% din cantitatea de CO2 din tesuturi este dizolvat si transportat direct in plasma. Scaderea numarului de hematii sub limita normala poarta denumirea de anemie. Anemia poate reprezenta insa si o scadere a cantitatii de hemoglobina din hematii. Cel mai adesea, principala cauza a anemiei o reprezinta un aport alimentar de fier insuficient. Cresterea numarului de celule rosii peste valoarea normala poarta denumirea de policitemie.

Leucocitele (celulele albe)
Sunt mult mai putin numeroase decat hematiile (4000-8000 /mm3). Sunt celule nucleate care participa la apararea imuna a organismului. In functie de prezenta sau absenta granulatiilor din citoplasma se clasifica in celule fara granulatii (limfocite si monocite) si granulocite (celule cu granulatii): neutrofile, eozinofile si bazofile.

Limfocite
Toate limfocitele sunt produse in maduva osoasa (un organ limfoid primar). Daca devin imunocompetente in maduva osoasa se numesc limfocite B (sintetizeaza anticorpi si limfokine) iar daca devin imunocompetente in timus (un alt organ limfoid primar), se numesc limfocite T (sintetizeaza doar limfokine). Exista mai multe tipuri de limfocite T, cele mai comune fiind:  • limfocitele T inflamatorii care recruteaza macrofage si neutrofile la situsul unei infectii sau al unei leziuni tisulare;
  • limfocite T citotoxica (CTL) care ucid celule infectate cu virusuri si (probabil) celule tumorale
  • celule T helper - stimuleaza producerea de anticorpi de catre limfocitele B.

Monocite
Monocitele circula prin sangele periferic inainte de a emigra in tesuturi unde se transforma in macrofage. In functie de organul in care sunt localizate au denumiri specifice. Astfel macrofagele din ficat se numesc celule Kupfer, in creier se numesc celule microgliale, in os - osteoclaste, etc. Macrofagele sunt celule mari, fagocitare care inglobeaza materiale straine organismului sau celule si fragmente de celule ale organismului.

Neutrofile
Neutrofilele sunt elemente sangvine care raspund la semnale chemotactice si parasesc capilarele printr-un proces complex care implica marginatia celulelor (apropierea de endoteliul vaselor sangvine), atasarea la peretele vasului si iesirea din capilar prin spatiul dintre celulele endoteliale (proces denumit extravazare sau diapedeza). Migrarea este determinata de mai multi factori: substante produse de microorganisme, semnale emise de celule participante la procesul inflamator, etc. De exemplu, interleukina 1 (IL-1) este eliberata de macrofage in caz de infectii sau leziuni tisulare; histamina este produsa de bazofilele circulante, celule mastocite si plachete sangvine si are ca efect dilatarea capilarelor si a venelor. Neutrofilele sunt cele mai abundente celule albe. La nivelul tesuturilor infectate, neutrofilele anihileaza organismele invadatoare (ex. bacterii) si apoi le ingera prin fagocitoza. Acest proces are loc in permanenta chiar si la persoanele sanatoase. Neutofilele tin sub control populatiile de bacterii comensale existente in mod normal in organismul uman in colon, cavitatea bucala sau la nivelul gatului. In cazuri patologice, cand numarul de neutrofile scade (radiatii, chemoterapie, stress), aceste bacterii scapa de sub control, prolifereaza excesiv si apar infectiile oportuniste.

Eozinofile
Numarul de eozinofile este in mod normal cuprins intre 0 si 450/mm3. Numarul lor creste in anumite boli, in special in cazul parazitozelor, mai ales in cazul parazitilor mari. Granulele eozinofilelor contin substante citotoxice, care sunt eliberate asupra parazitului. Printre substantele din granule se numara proteina bazica majora (MBP - major basic protein), proteine cationice, peroxidaza, arilsulfataza B, fosfolipaza D si histaminaza. Acest amestec este capabil sa distruga membranele parazitului.

Bazofile
Bazofilele sunt celule nefagocitare care, atunci cand sunt activate elibereaza numerosi compusi din granulele bazofile din citoplasma lor. Joaca un rol major in raspunsurile alergice, in special in cazul reactiilor hipersenzitive de tip I. Bazofilele sunt implicate in raspunsul anafilactic. Anafilaxia este o reactie de hipersensibilitate specifica, care apare la a doua expunere la acelesi antigen. Forma cea mai grava este socul anafilactic. O buna definitie clinica a reactiei anafilactice tine cont de prezenta a doua manifestari severe: dificultatea respiratorie (prin edem laringian sau criza de astm) si hipotensiunea. Numarul bazofilelor creste si in timpul infectiilor. Granulele contin o serie de mediatori: histamina, serotonina, prostaglandine si leukotriene, cu rol de a creste fluxul sangvin in zona lezata.

Plachete sangvine
Plachetele sunt fragmente de celule produse din megacariocite si sunt implicate in procesul de coagulare. In cazul lezarii unui vas de sange, plachetele sangvine se dispun intr-o retea de fibrina insolubila formand cheagul sangvin. In mod normal sunt in numar de 150.000-350.000 / mm3. Numarul lor este reglat prin mecanisme homeostatice (feedback negativ). Atunci cand numarul plachetelor scade sub 50.000 apar probleme de coagulare.Document Info


Accesari: 13336
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )