Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Sedarea la copil

medicina


Sedarea la copil


Nivelul de sedare poate fi cuantificat dupa scorul Ramsay de evaluare a sedarii: 1- pacient anxios si agitat /nelinistit, sau ambele; 2 - pacientul coopereaza, este orientat si linistit; 3 - pacientul raspunde numai la comenzi; 4 - pacientul prezinta un raspuns promt la stimuli mecanici si auditivi puternici; 5 - pacientul prezinta un raspuns slab la stimuli mecanici si auditivi puternici; 6 - pacientul nu prezinta nici un raspuns. Grigoras, I, Aparaschivei B. Analgezia la pacientul de terapie intensiva. Revista Durerea 2005; Nr. 4

Toate tehnicile de sedare pot fi insotite de riscuri. S-a sugerat ca o combinatie a metodelor non-farmacologice cu cele farmacologice ar trebui sa ofere un management optimal al stressului fizic si psihic suferit de copil in timpul manevrelor efectuate. Sunt copii care pentru un anumit tip de procedura nu au nevoie de tehnici farmacologice, spre deosebire de altii care pot avea nevoie de anestezie generala pentru aceeasi procedura.

Status NPO (ultima ingestie):

Varsta, luni

Solide, lichide neclare (ore)

Lichide clare (ore)

<6


>36
Daca interventia are loc in conditii de urgenta, clasificarea este urmata de litera E (emergency).

Fig. 1 Pozitionarea corecta a mastii pe fata


Fisa consult preanestezicIntubatie

Mobilitate cervicala

Macroglosie

Tonsile

Dentitie

Mallampati

Medicatie preoperator


ASA


Medic


Nici unul din cazurile luate in studiu nu a reprezentat urgenta medico-chirurgicala. Nici unul dintre pacientii luati in studiu nu a prezentat alergii medicamentoase.


In fisa de monitorizare a sedarii am notat date despre statusul pre-anestezic, apoi date legate de functiile vitale, la fiecare 5 minute.

Fisa de monitorizare sedare/ anestezie


DataNume: Prenume: Alergii:

Varsta: Sex: Greutate: Grup sgv.:


Diagnostic:   

Interventia propusa:


Sedare/ monitorizare Saltea termica

TA


AV


SpO2


ET CO2


Dz
Decubit dorsal


Decubit ventral


Trendelenburg


AntiTrendelenburg


Decubit lateral stg.


Decubit lateral dr.


Abord venos Pozitie

periferic


central
Abord arterialSonda gastricaSonda urinaraTimp


SpO2


EtCO2


Diureza


Temperatura


Frecventa respiratorieTA, AVPerfuzii


Cristaloide


Coloide
MedicatieConfort medic curant:


Legenda:

Tip respiratie: spontana

controlata


TA

AV


Comentarii:


Medic,Dupa terminarea procedurii, am continuat monitorizarea pacientilor, pana la indeplinirea criteriilor de externare. Si aceste date au fost notate in formulare special concepute:


Fisa monitorizare postsedare

DataNume: Prenume: Alergii:

Varsta: Sex: Greutate: Grup sgv.:


Diagnostic:   

Interventia propusa:

Timp


SpO2


Frecventa respiratorie

TA, AVStatus neurologic
Legenda:

Tip respiratie: spontana

controlata


TA

AV


Comentarii:


MedicAm luat in studiu 246 pacienti, impartiti in doua loturi: lotul 1, pacienti care au primit sedare pentru procedurile diagnostice si/ sau terapeutice, alcatuit din 188 pacienti, iar lotul 2 din 58 pacienti carora aceste proceduri le-au fost efectuate fara sedare.

Toti pacientii care au primit sedare au fost monitorizati prin tensiune arteriala, saturatie periferica a oxigenului, end tidal al dioxidului de carbon, tip de respiratie. La sfarsitul fiecarei proceduri am cerut medicului curant sa aprecieze confortul avut in timpul efectuarii procedurii, pe o scala subiectiva de la 1 la 5, unde 1 reprezinta lisa totala a confortului, iar 5 reprezinta gradul maxim de confort. Toate datele au fost notate in fisele de sedare/ anestezie special concepute, la un interval de minute. Toate aceste manevre le-am efectuat avand un ajutor, respectiv o asistenta de anestezie-terapie intensiva.

In cazul pacientilor din lotul 2, singurele date care le-am notat au fost legate de confortul medicului curant.

Lotul 1, pacienti care au beneficiat de sedare pentru procedurile diagnostice si terapeutice efectuate, este alcatuit din 188 pacienti, dintre care 102 pacienti de sex feminin si 86 pacienti de sex masculin.

In lotul 2 au fost luati in studiu 58 pacienti, dintre care 34 sex feminin, 24 pacienti de sex masculin.

Dintre cei 246 de pacienti luati in studiu, un procent de 76,42% au beneficiat de sedare pentru procedurile efectuate.


Repartitia pe varsta a fost urmatoarea, pentru fiecare lot luat in studiu:


Pacientii au fost supusi urmatoarelor proceduri

ACEST TABEL NU-L POT MODIFICA. DA-MI DATELE SA-L REFAC

Obstructie de cai aeriene superioare rapid reversibila la manevra de ridicare a mandibulei am constat cu frecventa mai crescuta in cazul anesteziilor combinate Propofol – Opioid – Benzodiazepina (p-value= 0.00958166, chi-square= 13.375, degrees of freedom=4):


Trezirea din anestezie am inregistrat-o intr-un interval de pana la 5 minute la un numar de 147 pacienti, iar trezire pana la 10 minute la un numar de 41 pacienti.

Confortul medicului curant a fost in cazul lotului 1 : 4 la 86 pacienti, 5(maxim) la 102 pacienti, in timp ce la pacientii luati in studiu in lotul 2, am inregistrat valorile: 1 la 10 pacienti, 2 la 34 pacienti, 3 la 10 pacienti, 4 la 4 pacienti.

Concluzii:


In concluzie, cele mai sigure anestezii au fost cele in care nu s-au administrat combinatii propofol – benzodiazepina – opioid, datorita sumarii efectelor inhibitorii asupra centrilor respiratori. Datele obtinute sunt asemanatoare celor din literatura de specialitate.

Toate tehnicile de anestezie au oferit confort medicului curant, fata de procedurile efectuate fara sedare.

Sedarea si anestezia la copil poate fi facuta in conditii de securitate de personal care sa cunoasca exact medicamentele folosite, complicatiile care pot aparea in timpul sedarii, precum si modalitatea de sanctionare a acestora.

Trebuie tinut cont de criteriile de selectare a pacientilor, dar si de obligativitatea detinerii unui echipament corect de monitorizare si de resuscitare.

Niciodata nu trebuie omisa notarea datelor monitorizate, precum si a medicamentelor folosite, a dozelor utilizate, caci toate aceste date constituie documente medico-legale.

Contributie personala:

Pentru a putea aduna date legate de subiectul care m-a interesat, am conceput fise de consult preanestezic, de monitorizare a sedarii, precum si fise de monitorizare postsedare. Acestea imi apartin.


Model fisa de consult preanestezic….

Model fisa monitorizare a sedarii

Model fisa de monitorizare postsedare….

European Journal of Anaesthesiology 2007, 24(07):563-567

Ghiduri de sedare si/sau analgezie pentru medicii din alte specialitati decat anestezie-terapie intensiva. Jurnalul Roman de Terapie Intensiva 2007, vol.14, nr.2: 129-133

Safe sedation of children undergoing diagnostic and therapeutic procedures, Guideline No. 58, Revised Edition: April 2004 [Online]. Available from URL: https://www.sign.ac.uk/guidelines/fulltext/58/section1.html

Meyer S., Grundman U., Gottschling S., Kleinschmidt S., Gortner L.,Sedation and analgesia for brief diagnostic and therapeutic procedures in children. European Journal of Pediatrics, April 2007, Volume 166(4):291-302. [Online]. Available from URL https://www.springerlink.com/content/x05j24516701763k/fulltext.pdf?page=1

Vassalla S., Baboolal H. Anesthesia for pediatric surgery. Clinical anesthetic procedures of the Massachusetts General Hospital, VIIth edition, 2007, 519-520 . pregatirea pt sedare

Grigoras, I, Aparaschivei B. Analgezia la pacientul de terapie intensiva. Revista Durerea 2005; Nr. 4 SEDAREA LA COPIL


Document Info


Accesari: 6674
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )