Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
TRICHINELOZA IN JUDETUL BIHOR

medicina
TRICHINELOZA ĪN JUDEŢUL BIHORREZUMAT

Īn judetul Bihor au aparut mai multe focare de trichineloza umana īn cursul anilor 2002-2004, soldate cu cāteva cazuri severe, dintre care un deces. Foarte multe cazuri au evoluat oligosimptomatic, cele simptomatice au prezentat febra, edeme, reactii alergice, miocardita si uneori afectare neurologica. Cauza aparitiei īmbolnavirilor umane a fost consumul de carne de porc neverificata trichineloscopic si insuficient prelucrata termic, īn conditiile cresterii incidentei trichinelozei la mai multe specii de mamifere.


Cuvinte cheie: antropozoonoza, Trichinella spiralis, febra, edeme, miozita, miocardita


INTRODUCERE


Trichineloza este o antropozoonoza produsa de parazitul Trichinella spiralis, familia Trichinellidae, ordinul Trichocephalida, clasa Nematoda, īncrengatura Nemathelminthes, caracterizata prin manifestari clinice proteiforme: febra, dureri musculare, fenomene alergice cu posibile complicatii organice.

Principalul rezervor de infectie īl constituie suidele, dar si alte specii de mamifere. Omul se infecteaza accidental, consumānd carnea de animal infestat neverificata trichineloscopic, cruda sau insuficient preparata termic.

Boala nu se transmite de la om la om si nu lasa imunitate. Morbiditatea nu se cunoaste cu exactitate, pentru ca boala este des confundata cu alte afectiuni, multe cazuri evoluānd subclinic.

In Romānia focarele de trichineloza umana apar īn lunile de iarna sau primavara, cānd sunt sacrificati porcii conform traditiei Craciunului si Pastelui.


Am efectuat un studiu epizootic al trichinelozei īn judetul Bihor īn anii 2002 - 2004, cu evidentierea incidentei trichinelozei la diferite specii de animale. Am observat incidenta crescuta a trichinelozei la urs, dar si la celelalte specii animale, cu risc epidemiologic pentru om.


Anul

Specia

Probe prelucrate

Probe pozitive

Nr. focarePorc domestic
Porc mistret
Urs


Porc domestic


Porc mistret
Urs


Porc domestic
Porc mistret
Urs
Tabel nr. 1 - Trichineloza la animale


Numarul de cazuri umane de trichineloza īn judetul Bihor a fost de 138 īn 2002, 39 īn 2003 si 19 īn 2004. Focarele de trichineloza umana s-au suprapus celor animale si au aparut īn Marghita (4 focare), Salonta (3 focare) Oradea (2 focare) si īn rest am identificat focare izolate īn diferite localitati rurale, unde s-au practicat sacrificari de animale fara examen trichineloscopic al carnii. Nu am identificat īmbolnaviri cu caracter profesional.

Se remarca focarul din Marghita din anul 2002, cānd, īn urma sacrificarii si comercializarii clandestine a unui porc de 140 kg, s-a īmbolnavit un numar de 89 persoane.


Lotul de 196 pacienti cu trichineloza a cuprins 149 adulti (77%) si 47 copii (23 %).
Grafic nr. 1 - Gruparea pacientilor dupa vārsta


115 cazuri provin din mediul rural (59%), 81 cazuri provin din mediul urban (41%). Trichineloza este mai frecventa īn mediul rural pentru ca aici se sacrifica si se consuma animale fara aviz veterinar, exista trichineloza porcina datorata infestarii populatiei de rozatoare (sobolani) si uneori nu sunt recunoscute semnele clinice de boala.


Formele clinice de boala au fost cu ceva mai numeroase fata de cele subclinice, acestea din urma fiind descoperite īn urma anchetei epidemiologice īn focar.

Se observa ca efectuarea minutioasa a analizelor de laborator (hemograma, teste serologice) la persoanele din familiile care au sacrificat si consumat carne de porc neverificata veterinar, pune īn evidenta prezenta infestatiei cu un numar mic de larve si la persoane asimptomatice, cazurile subclinice putānd prezenta si ele complicatii ulterioare.

Din lotul de 196 cazuri de trichineloza, 104 cazuri (53%) au fost simptomatice si 92 cazuri (47%) au fost asimptomatice. Cazurile cu simptomatologie clinica au evoluat ca: forme usoare - 83 cazuri (42%), forme medii - 18 cazuri (9%.) si forme severe - 3 cazuri (2%).

De mentionat ca, la cei 18 pacienti la care trichineloza a evoluat ca forma medie, rezolutia bolii a fost mai dificila, īmbracānd aspectul de forma prelungita de boala, cu mialgii care au durat cāteva luni dupa remiterea tuturor altor semne de boala.Grafic nr. 2 - Clasificarea formelor de trichineloza


Formele severe au evoluat cu complicatii. Un caz (1%) de polinevrita ascendenta de tip Landry si encefalita a decedat prin stop cardio-respirator.


Am clasificat complicatiile trichinelozei īn imediate si tardive.

Ca si complicatii imediate, la cele 104 cazuri simptomatice au fost semnalate urmatoarele:

reactii alergice cutanate extinse (urticarie figurata)   - 18 cazuri (17,0%)

Grafic nr. 3 - Complicatiile trichinelozei

Tratamentul cuprinde dieta hiperproteica, hiperglucidica, hipercalorica, hipercalcica si cu mari cantitati de lichide. Tratamentul simptomatic si patogenetic a constat īn administrarea de antiemetice, antipiretice si antiinflamatoare.

Īn tratamentul etiologic, la majoritatea cazurilor s-au administrat preparate de Albendazol si, mai rar, Mebendazol.

Cel mai frecvent s-a folosit preparatul Zentel, īn doza de 800 mg /zi, timp de 5 - 7 zile, la 126 cazuri (64%), un alt preparat fiind Eskazol, administrat īn doza de 400 mg, o data sau de 2x pe zi, 5 - 7 zile, la 70 cazuri (36%).

Īn unele cazuri s-a impus si corticoterapie cu Dexametazona sau Prednison īn diferite scheme de administrare, īn special la pacientii cu miozita severa, miocardita si polinevrita. S-a adaugat terapia de sustinere a organelor afectate.

Dispensarizarea cazurilor de trichineloza se face trimestrial, timp de 3 ani dupa boala, cu control clinico-paraclinic, pentru a preveni recidivele īn caz de imunodepresie (prin reactivarea larvelor īnchistate muscular).


CONCLUZII


1. Trichineloza este o boala infectioasa parazitara care a cunoscut īn ultimii ani o incidenta īn crestere, īn special īn mediul rural .

8. Se impun masuri active de supraveghere sanitara si sanitar-veterinara, de protectie a mediului si de educatie sanitara īn zona de Vest a tarii.


1. Draghici Sonia, Coldea V, Calinescu G - Evolutia particulara a unui caz de trichineloza umana - Conferinta Nationala de terapie antiparazitara - Timisoara 25 - 27. 09. 2003

2. Grintescu A - Zoonoze - Ed. Medicala, 2001, pag. 218 - 225

3. Harrison D - Principles of Internal Medicin, 14th Edition 2002, pag. 570-584

4. Hoeprich P.D, Colin M - Infectious Diseases, 4th Edition Jordan 1998, pag.742 - 744

5. Ivan A - Tratat de epidemiologie al bolilor transmisibile, 1999, pag 719 - 721

6. Mandell, Douglas & Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases, 5th edition, 2004, pag. 2943-2947

7. Nitzulescu V, Gherman N - Parazitologie clinica, Ed. Medicala, Bucuresti 1986, pag 378 -410
Document Info


Accesari: 1954
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )