Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Tulburare de afect sezoniera

medicina


Tulburare de afect sezoniera

/5 pasi spre o perspectiva mai luminoasaîn fiecare iarna, când zilele se scurteaza, multe persoane se simt triste. Tul­burarea de afect sezoniera (TAS) - este un tip de depresie de iarna care poate aparea între lunile octombrie si aprilie, dar mai ales în decembrie, ia­nuarie si februarie. Persoanele afectate pot trai de la depresie usoara la de­presie severa, crestere în greutate, letargie, o dorinta de a dormi mai mult si apetit crescut sau pofta pentru carbohidrati precum prajiturile sau biscuitii.

TAS este provocata de un dezechilibru hormonal care poate aparea iarna din cauza scurtarii zilei si a lipsei soarelui. Pentru anumite persoane TAS este o boa­la invalidanta, care fara tratament medical le împiedica sa duca o viata norma­la. Pentru altii este o afectiune mai usoara, cunoscuta si sub denumirea "melan­colie de iarna". Când 19319b115t vine primavara, simptomele TAS dispar ca prin farmec. Cei afectati se simt acum plini de energie, sociabili si, în general, fericiti.

Nu exista nici un test pentru TAS. Diagnosticul se pune pe baza grupu­lui de simptome care debuteaza de regula în octombrie si se atenueaza în aprilie si se manifesta 2-3 ierni consecutiv. Deoarece alte afectiuni cum este proasta functionare a tiroidei au simptome similare cu TAS, cereti sfatul medicului înainte de a încerca sa va tratati singuri, mai ales daca va simtiti foarte deprimat. Daca simptomele sunt usoare, încercati oricare sau toate aceste sfaturi pentru a goni melancolia de iarna.

Aduceti lumina. Umpleti-va casa de lumina, spune Norman Rosenthal, psihiatru specialist în TAS. Aduceti mai multe lampi, zugraviti camerele în culori luminoase, ridicati jaluzelele si trageti perdelele la o parte.

Plimbati-va. Iesiti afara ntr-o zi nsorita de iarna si va veti scufunda ntr-o lu­mina care va va face sa va simtiti bine, spune psihiatrul specializat n TAS, Norman Rosenthal. Chiar ntr-o zi noroasa veti primi mai multa lumina um­bl nd n aer liber dec t st nd n casa. Nu conteaza daca sunteti sau nu bine nfofolit lumina pe care o primesc ochii este cea care va va schimba com­plet starea de spirit.

Propuneti-va sa petreceti n fiecare zi cel putin Vi de ora de revigorare emotionala si fizica

Tulburare de afect s<

î i e r a

Tulburarea de afect sezoniera severa poate fi controlata cu antidepresivele cunoscute ca inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei. Adresati-va medi­cului daca simptomele va afecteaza munca sau relatiile sociale.

De asemenea, cereti ajutorul medicului daca va cuprinde disperarea g ndin-du-va la viitor, daca aveti porniri spre suicid, tulburari majore de somn, modifi­cari ale comportamentului alimentar, pierdere sau câstig n greutate de 5-10 kg.

Nu folositi terapia prin lumina nainte de a discuta cu medicul: anumite medicamente sensibilizeaza ochii la lumina

Imitati lumina soarelui. Garniturile de iluminat special concepute ofera lumina cu spectru complet, care reproduce lumina naturala fara radiatiile ul­traviolete daunatoare. Terapia prin lumina s-a dovedit ca amelioreaza simp­tomele depresiei dupa o expunere de cel putin 1/2 de ora zilnic, desi uneori sunt recomandate perioade de expunere de pâna la 6 ore zilnic. Unele stu­dii au aratat o corelatie între timpul de expunere si nivelul melatoninei, hor­monul despre care se crede ca este implicat în TAS. Oricum, sunt greu de conceput studii clinice riguros controlate, iar folosirea acestei terapii este extrem de controversata.

Aprindeti lumina. Daca simptomatologia dvs. este usoara, setati o lumina din dormitor sa se aprinda cu l ora înainte de a va trezi dimineata, spune dr. Rosenthal. "îi ajuta pe oameni sa se trezeasca dimineata, sa se simta mai bine, chiar daca este doar o lampa de dormitor, numai pentru ca ochii sunt foarte sensibili la acea ora."

Sau, mai bine, cumparati un simulator special conceput pentru a imita lu­mina diminetii. Simularea luminii de dimineata este o tehnica în care lumi­na este emanata foarte lent dimineata, pentru a mima rasaritul soarelui. Cer­cetarile au aratat ca ceasul nostru intern raspunde la acest stimul prin grabirea si pregatirea procesului de trezire, de aceea suntem mai mult sau mai putin treji chiar înainte de a deschide ochii.

Stati la fereastra. Daca puteti, la lucru alegeti-va un loc lânga fereastra. Desi sticla diminueaza puterea luminii solare, puteti culege suficiente bene­ficii pentru psihic.

Faceti exercitii fizice. Indiferent de activitatea fizica, plimbare, jogging sau bicicleta afara ori în casa, aceasta creste potentialul de îmbunatatire a


Tulburare de afect sezoniera

dispozitiei mediatorilor chimici din creier, factori ce diminueaza melanco­lia de iarna, spune dr. Rosenthal. Pentru o dubla combatere a TAS, combi­nati exercitiul fizic cu lumina. Mergeti la plimbare sau montati un spot pe ghidonul bicicletei de gimnastica aerobica.

înfruntati iarna. "Vremea de iarna va poate stimula pozitiv", spune profe­sorul în medicina Andrew Weil. "Gasiti ceva de facut pe afara în zilele si orele când soarele da cerului o nuanta de albastru stralucitor." Bucurati-va de senzatia învioratoare a unei dimineti glaciale sau de fulgii de zapada care va cad pe obraji, îmbracati-va calduros si porniti.

Reduceti stresul. Persoanele afectate de TAS, iarna rezista cu greu stresu­lui, spune dr. Rosenthal. Nu va impuneti termene limita în timpul iernii daca nu le puteti face fata.

în aceeasi ordine de idei, încercati sa evitati orele peste program la ser­viciu, în care sa stati departe de lumina.

Pregatiti-va pentru iarna. Anticipati lunile în care energia fiecarui om scade, spune Brenda Byrne, psiholog care conduce un program pentru per­soanele cu TAS.

în loc sa asteptati Craciunul pentru a cumpara cadouri sau a scrie felici­tari, faceti toate acestea în lunile cu mai multa lumina, când va simtiti mai plin de energie.

PREA SENSIBILI PENTRU IARNA

Importanta influentei luminii asupra comportamentului uman are sens din-tr-un punct de vedere evolutiv, spune psihiatrul Norman Rosenthal. Ne desfasuram activitatea ntr-o zi de 24 de ore, n care o parte din timp este lumina si o parte ntuneric, av nd fiecare o biologie diferita ", spune el. C nd este ntuneric, ne odihnim. C nd este lumina, suntem activi si explo­ram lumea. Totul depinde de cum vedem lucrurile c nd ne simtim n sigu­ranta afara si suntem n siguranta numai atunci c nd vedem."

si animalele sunt conditionate sezonier. Unele raspund la schimbarea anotimpurilor prin crestere n greutate pentru a se pregati de hibernare. Al­tele îsi schimba culoarea blanii pentru a se camufla mpotriva zapezii. si une­le persoane cu o sensibilitate crescuta au modificari de comportament la schimbarea anotimpurilor. Aceasta percepere a anotimpului le poate provo­ca fiintelor umane TAS.


Tuse

Proiectati-va o vacanta. Luati-va o vacanta. Chiar 3-4 zile într-un climat cald, însorit, va pot scoate din starea de tristete, mai ales daca aceasta este usoara. "Multi oameni au remarcat ca numai dupa câteva zile s-au simtit re­almente mai bine", spune dr. Byrne.

Reduceti consumul de carbohidrati. "Multi pacienti care sufera de TAS se plâng ca sunt dependenti de carbohidrati", spune dr. Rosenthal. Insa abu­zul de alimente care îmbunatatesc dispozitia, precum biscuitii, prajiturile, cipsurile, pâinea si pastele, poate duce la somnolenta si crestere în greutate, încercati sa mâncati alimente bogate în proteine, mai ales la micul dejun si la prânz.

Cresteti aportul de vitamine B. Desi studiile asupra impactului vitami­nelor din complexul B asupra dispozitiei sunt neconcludente, se recomanda totusi o dieta echilibrata, cu aport suficient de vitamina B6, tiamina si folati. Le veti gasi în cantitati mari în carne, mai ales în sosurile de friptura, lacta­te, peste, cereale integrale, legume verzi, cartofi, fasole, nuci, drojdie si ba­nane. Supradozarea de vitamine B poate fi însa periculoasa.

încercati remedii naturale. Sunatoarea s-a dovedit utila anumitor persoa­ne cu TAS. Luati l capsula de 300 mg de 3 ori pe zi, spune dr. Weil. Deoa­rece principiilor ei active le trebuie 6-8 saptamâni ca sa intre în actiune, în­cepeti aceasta cura înainte ca zilele de iarna cu lumina putina sa îsi faca aparitia.

Nota: Nu combinati sunatoarea cu terapia prin lumina fara a cere avizul medicului de familie sau al oftalmologului. Planta aceasta poate accentua foarte mult sensibilitatea ochilor la lumina.Document Info


Accesari: 2902
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )