Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Virusul HPV si cancerul de col uterin

medicina


Virusul HPV si cancerul de col uterin
In Romania, rata mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin, este de 2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei centrale si de est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor U.E. In lume, la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, acesta situandu-se pe al doilea loc ca frecventa la femei, dupa cancerul de san.
HPV cauzator de cancer este prezent in 99,7% din cazurile de cancer de col uterin.

Principala cauza a cancerului de col uterin o constituie anumite tipuri ale virusului papilomavirus uman sau HPV. Exista in jur de 100 de tipuri de virus. Majoritatea sunt tipuri cu risc scazut si nu cauzeaza cancer de col ute 828m1223i rin. Totusi, tipurile cu risc crescut, precum 16 si 18, pot cauza aparitia unor celule anormale care pot duce la cancer de col uterin, acestea fiind responsabile de 70% din toate cazurile de cancer de col uterin la nivel global.

HPV este raspandit si se transmite usor
Aproximativ 40 de tulpini de HPV se transmit prin contact sexual, au tropism pentru organele genitale si pot fi clasificate in tipuri cauzatoare de cancer sau tipuri cu risc redus.
Exista 15 tipuri de HPV oncogene (cauzatoare de cancer) care pot duce la
cancer de col uterin. Unele din cele mai frevente sunt HPV 16, 18, 31, 35
39, 45, 51 si 52.

Infectia cu HPV este foarte raspandita, peste 50% dintre femei si barbati infectandu-se cu HPV cel putin o data in viata. Infectia cu HPV are o incidenta mai mare la adolescenti si la adultii tineri, rata infectarii fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani.
 
De la infectia cu HPV, la cancerul de col uterin
Majoritatea infectiilor cu HPV se remit in decurs de trei ani.
La fiecare milion de femei infectate cu tulpini de HPV cauzatoare de cancer, aproximativ 10% (100 000) dezvolta modificari anormale si precanceroase ale celulelor cervicale, cunoscute sub denumirea de displazie cervicala. Acest stadiu este destul de frecvent si in jumatate din cazuri se remite de la sine.
Aproximativ 8% dintre femeile cu celule cervicale anormale si precanceroase dezvolta cancer incipient, limitat la suprafata externa stratului de celule cervicale, iar 1.600 (1-2%) din aceste femei dezvolta un cancer cervical invaziv.

Stadiile progresiei cancerului de col uterin sunt asimptomatice

Dezvoltarea progresiva a modificarilor celulare, de la infectia cu HPV oncogen la cancerul de col uterin, are loc in decurs de mai multi ani, in majoritatea cazurilor. Totusi, adenocarcinoamele (tumorile) se dezvolta mai rapid si sunt mai dificil de depistat. Incidenta tumorilor este in crestere la femeile tinere. In stadiile incipiente este posibila regresia, dar aceasta este mai putin probabila odata ce celulele incep sa prezinte anomalii pronuntate.
O serie de alti factori par sa contribuie la persistenta infectiilor cu HPV
oncogene si, prin urmare, la aparitia cancerului de col uterin:
o    Varsta tanara la prima experienta sexuala;
o    Numarul mare de sarcini;
o    Fumatul;
o    Dieta
o    Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale;
o    Alte infectii cu transmitere sexuala (HIV, Chlamydia etc.).

Cum se transmite HPV?
HPV se transmite in cursul actului sexual, iar prezervativele nu protejeaza complet femeile impotriva infectarii. Aceasta deoarece transmiterea HPV nu depinde de penetrarea in sine, ci poate surveni pur si simplu prin contact cutanat direct la nivelul regiunii genitale.

Poate fi cancerul de col prevenit?

Cancerul de col uterin poate fi prevenit daca urmati cateva reguli corecte de viata, ceea ce presupune in primul rand controale medicale constante insotite de o alimentatie sanatoasa si mult sport.

Efectuati in mod regulat testul Papanicolau!
Programele de screening care utilizeaza testele Babes-Papanicolau sunt un instrument important de depistare timpurie, insa nu depisteaza toate leziunile precanceroase si nici toate cancerele. O proportie de 20% dintre cazurile de cancer uterin raman nedetectate, in special tumorile cervicale (cancere care penetreaza mai profund in tesutul cervical). Acestea sunt mai dificil de depistat, chiar in conditiile unor programe de screening bine organizate.

Vaccinul, o noua speranta
Cercetatorii au descoperit un vaccin impotriva HPV 16 si HPV 18 care poate preveni 70% din cazurile de cancer de col uterin. Acesta asigura o reducere suplimentara a riscului de cancer de col uterin si reduce semnificativ numarul de rezultate anormale la screening. Trebuie vaccinati tinerii intre 11 si 26 de ani si chiar cei intre 9 si 26 de ani. Femeile care trec de 26 de ani pot fi vaccinate, dar numai dupa o evaluare facuta de medicul ginecolog. Vaccinul trebuie utilizat in mod deosebit pentru tinere, pentru cele care inca nu si-au inceput viata sexuala. Pentru a fi eficient este nevoie de trei doze.Document Info


Accesari: 2708
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright ę Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )