Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























HIPOGLICEMIA - BOALA SECOLULUI

Alimentatie nutritie




HIPOGLICEMIA - BOALA SECOLULUI

Am vazut deja ca metabolismul este procesul de transformare a alimentelor în elemente vitale pentru corpul uman. Când vorbim, de exemplu, despre metabolismul lipidelor, prin aceasta întelegem procesul de transformare a grasimilor.

Scopul principal al cartii de fata este, în realitate, studierea metabolismului glucidelor si a consecintelor acestuia.

Am vazut, în capitolele precedente, ca insulina (hormonul secretat de pancreas) joaca un rol determinant în metabolizarea glucidelor. Fun 323x2314d ctia de baza a insulinei este, de fapt, aceea de a functiona asupra glucozei din sânge, astfel încât s-o faca sa penetreze în celule, asigurând, în acest mod, formarea glicogenului din muschi si din ficat si, uneori, depunerea de grasimi de rezerva.



Insulina goneste deci glucoza (zaharul) din sânge, ceea ce are ca efect scaderea procentului de zahar continut de acesta (glicemie).

Daca pancreasul produce o cantitate de insulina prea mare si pe care o elibereaza prea des, deci daca aceasta este, de fapt, disproportionata în raport cu glucoza pe care o are de metabolizat, procentul de zahar din sânge va scadea la un nivel anormal de mic. În acest caz, ne aflam în stare de hipoglicemie.

Prin urmare, hipoglicemia nu este datorata întotdeauna unei carente de zahar în alimentatie, ci unei prea mari secretii de insulina (hiperinsulinism), urmare a unui abuz anterior de zahar.

Daca, de exemplu, va simtiti dintr-o data obositi, pe la ora 11 dimineata, aceasta arata, în majoritatea cazurilor, ca procentul de zahar din sângele dumneavoastra este mai mic decât normal. Va aflati în stare de hipoglicemie.

Daca ingerati o glucida rea, sub forma unui fursec sau a unor dulciuri oarecare, aceasta va fi transformata foarte repede în glucoza. Prezenta glucozei în sânge va face sa creasca procentul de zahar si veti simti, efectiv, o anumita ameliorare. Dar glucoza din sânge va declansa automat o secretie de insulina, care o va face sa dispara, restituindu-ne hipoglicemia cu un procent de zahar si mai scazut decât la început. Acesta este, de fapt, fenomenul care va declansa cursul vicios ce duce negresit la abuzuri.

Un mare numar de oameni de stiinta explica, de altfel, alcoolismul ca fiind consecinta unei hipoglicemii cronice. De îndata ce alcoolicului îi scade procentul de zahar din sânge, acesta se simte rau si este încercat de dorinta de a bea. Alcoolul este foarte repede transformat în glucoza, procentul de zahar din sânge se mareste, iar bautorul simte o mare usurare. Din nefericire, senzatia de bine va disparea foarte rapid, caci insulina va face sa scada si mai mult procentul de zahar din sânge.

La câteva minute dupa ce si-a terminat primul pahar, alcoolicul resimte o nevoie si mai mare de a bea altul, pentru a face sa dispara - din nefericire, pentru un timp prea scurt - efectele insuportabile ale hipoglicemiei. Astfel, întelegem mai bine fenomenul de "lipsa".

Adolescentii, mari consumatori ai bauturilor foarte dulci, au o curba glicemica a carei configuratie seamana cu dintii de ferastrau, aproape ca la alcoolici. De aceea medicii americani au constatat acest fapt situatia respectiva îi predispune pe tineri la alcoolismul care bântuie, de altfel, din ce în ce mai mult în campusurile universitare. Organismul lor este, întrucâtva, pregatit si aproape programat pentru a trece de la bauturile racoritoare la alcool. Acesta este un motiv în plus pentru a atrage atentia parintilor asupra riscurilor potentiale ale abuzului de glucide rele.

Simptomele de hipoglicemie sunt urmatoarele:

oboseala brusca,

iritabilitate,

nervozitate,

agresivitate,

nerabdare,

neliniste,

cascat, lipsa de concentrare,

dureri de cap,

transpiratie excesiva,

palme umede,

randament scolar scazut

tulburari digestive,

greturi,



dificultati în exprimare.

Lista nu este exhaustiva si, totusi, este impresionanta. Dar a fi în stare de hipoglicemie nu înseamna ca ai toate aceste simptome. si nu înseamna nici ca aceste simptome apar în mod permanent. Unele sunt foarte efemere si pot disparea dupa ce manânci ceva. Ati observat, de exemplu, ca unele persoane devin treptat nervoase, instabile, chiar agresive, pe masura ce se apropie ora la care iau masa.

Printre aceste simptome este unul, totusi, mai frecvent decât, celelalte, pe care l-ati remarcat, probabil, chiar la dumneavoastra si la cei din jur: este oboseala.

O caracteristica a epocii noastre este, într-adevar, generalizarea oboselii.

Cu cât dorm, se distreaza si au mai mult timp liber, cu atât oamenii sunt mai obositi. Dimineata, când se scoala, sunt deja "istoviti", la sfârsitul diminetii, nu mai pot sa reziste. În primele ore ale dupa-amiezii dorm cu capul pe birou. Este oboseala brusca de dupa masa de prânz. La sfârsitul zilei de lucru, îsi epuizeaza ultimele resurse pentru a se întoarce acasa. Se târasc, literalmente. Seara nu fac nimic, motaie în fata televizorului. Noaptea, îsi cauta somnul. Când l-au gasit, a venit timpul sa se scoale si un nou ciclu reîncepe. Atunci, învinovatesc stresul vietii moderne, zgomotul, transportul, poluarea, lipsa de magneziu, iar pentru a lupta împotriva acestui fenomen, nu stiu ce sa faca altceva decât sa bea cafea tare, sa ia vitamine si saruri minerale sau sa faca yoga. În majoritatea cazurilor, oboseala este o problema de glicemie si de dezechilibru alimentar.

Procentul de zahar din sângele contemporanilor nostri este, în mod cronic, anormal de scazut. Iar aceasta situatie este consecinta directa a unei alimentatii excesiv de bogate în glucide rele. Prea mult zahar, prea multe bauturi dulci, prea multa pâine alba, prea multi cartofi, paste, orez alb si biscuiti care genereaza o secretie excesiva de insulina.

Mult timp a existat convingerea ca numai subiectii care au tendinta de a se îngrasa cu usurinta pot fi hipoglicemici. Dar studii recente efectuate în special în Statele Unite, au aratat în ultimii ani - ca si foarte multi oameni slabi sunt afectati de hipoglicemie, din cauza consumului excesiv de zahar si de glucide rele. Diferenta dintre cele doua categorii se afla la nivelul metabolismului: primii se îngrasa, pe când cei din urma nu: Totusi, în ceea ce priveste procentul de zahar din sânge, fenomenul si consecintele sale sunt aceleasi.

Studiile pun în evidenta si faptul ca femeile sunt deosebit de sensibile la variatiile glicemice. Se crede ca aceasta ar fi o explicatie pentru frecventele lor schimbari de dispozitie. În orice caz, s-a dovedit ca depresiile post-natale sunt o consecinta directa a starii hipoglicemice legate de nastere.

Daca veti pune cu seriozitate în practica metoda prezentata în capitolul precedent, veti putea constata rapid, în afara de pierderea în greutate, si alte consecinte pozitive. Veti regasi, efectiv, mai multa bucurie de a trai, mai mult optimism si vitalitate. Daca aveati stari de oboseala brusca, nu le veti mai avea. Veti fi ca noi, din punct de vedere fizic si mental.

Suprimând consumul de zahar si limitându-l pe cel de glucide rele, deci suprimând orice secretie excesiva de insulina, procentul de zahar din sânge se fixeaza la nivelul sau ideal. Organismul îsi regaseste treptat instinctul de a fabrica el însusi zaharul de care are nevoie, din grasimile de rezerva. Numai cu aceasta singura conditie procentul optim este asigurat.

Dupa opinia medicilor si a oamenilor de stiinta cu care am colaborat, hipoglicemia este una dintre afectiunile cele mai prost diagnosticate. Caci simptomele sunt atât de numeroase si variate, încât medicii generalisti nu o admit decât foarte rar. Unul dintre motive ar fi, se pare, o proasta informatie asupra subiectului, de care învatamântul medical se ocupa doar câteva ore, în toti anii de studiu.

Dar cel mai bun mod de a sti daca sunteti sau nu hipoglicemici este de a pune în practica regulile alimentare enuntate în capitolul precedent. La mai putin de o saptamâna dupa ce ati început, veti constata, cu entuziasm o fenomenala ameliorare a "formei". Veti descoperi "aceasta vitalitate pe care o aveati în dumneavoastra" si care - în ciuda consumului de apa minerala medicinala nu s-a exteriorizat pâna acum.

De multe ori, oboseala inexplicabila îsi poate gasi originea în carenta de vitamine, saruri minerale si oligo-elemente. Adeptii regimurilor hipocalorice sunt lipsiti de aceste elemente, datorita cantitatilor mici de alimente ingerate. Fenomenul este accentuat si de faptul ca solul, prea solicitat, este saracit de aceste substante.

De aceea, pentru a fi în forma, trebuie sa mâncati fructe, legume, cereale neprelucrate, pâine integrala si sa consumati uleiuri vegetale în cantitate mica.

Astfel, veti avea asigurata ratia corectata de micronutrimente, ceea ce va garanteaza o functionare optima a organismului.





Document Info


Accesari: 3481
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )