Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Decolorarea parului

Cosmetica


Decolorarea parului

Principiul decolorari parului consta în a reduce sau a distruge materia coloranta (pigmentul) continuta în stratul pigmental al parului. Produsele întrebuintate pentru decolorarea parului sunt:

1.apa oxigenata - care este un lichid incolor, fara miros si se obtine prin amestecarea perhidrolului cu apa distilata în proportie variabila, obtinând o concentratie mai mare sau mai mica. Atunci când proportia 747s1810h nu este buna, apa oxigenata degaja oxigen activ. Cantitatea de oxigen eliberata poate sa contribuie la nereusita unui decolorat sau vopsit sau chiar sa nu aiba loc decolorarea parului, neutralizarea permanentului rece. Ea trebuie pastrata la rece si întuneric si se evita orice contact al acesteia cu metalele. Transformarea perhidrolului în apa oxigenata se va face în concentratia necesara lucrarii ce urmeaza a fi executata.2.pudra decoloranta - ca L'Oreal Platin sau Blondoran - care este un produs chimic, ce se amesteca cu apa oxigenata, cu concentratie de 6% (20 volume) si 9% (30 volume). Pentru a nu dauna parului nu trebuie niciodata ca acesta sa decoloreze prea puternic. Se pot executa grade diferite de decolorare, care tin seama de caracteristicile parului.

Se cunosc trei cazuri de decolorare a parului:

  • decolorarea parului cu o nuanta (o decolorare usoara)
  • decolorarea parului cu doua nuante (se produce o decolorare accentuata)
  • decolorarea parului cu 3 nuante (se produce o decolorare puternica)

Felul si calitatea decolorarii parului depind de mai multi factori:

  • de natura parului
  • de culoarea naturala a parului. De ex. un par negru prin decolorare va deveni roscat, un par saten prin decolorare va deveni blond roscat, iar un par blond prin decolorare va deveni blond - deschis, roscat sau blond - deschis - galbui
  • de durata timpului în care se depune decoloratul
  • de produsul întrebuintat cât si de concentratia de apa oxigenata folosita

De ce nu este suficienta o singura decolorare?

De ex. - Daca ati dori sa deveniti blonda si în loc sa obtineti o stralucire argintie apare o nuanta galbuie urâta. Cauza consta în faptul ca orice culoare naturala se decoloreaza printr-un amestec din pigmenti de culoare castanie închisa cu pigmenti roscati. Prin oxidare, însa, se distrug doar pigmenti de culoare castanie închisa iar pigmentii roscati rezista la oxidare si strica tonul blond dorit. Corectarea este posibila numai prin nuantarea culorii roscate cu ajutorul tonalizarii (cu timpul dispare prin spalare) sau se revopseste printr-o tonalizare intensiva sau cu un colorant din seria nuantelor deschise.

În general, aplicarea decolorantului se face pe par nespalat. În cazul în care perhidrolul nu se amesteca corect cu apa, sau apa oxigenata este prea slaba ori prea concentrata si pielea capaului nu o poate suporta, decoloratul nu reuseste provocându-se uneori arsuri pe pielea capului.

Pentru a transforma perhidrolul în apa oxigenata se recurge la masuratori. Când se utilizeaza perhidrol cu concentratia de 30 vol., de ex., la obtinerea a 100g apa oxigenata de 9% se amesteca 30ml perhidrol+70ml apa distilata iar pentru prepararea a 100g apa oxigenata de 6% amestecam: 20ml perhidrol cu 80ml apa distilata.

Atentie!

  • daca nu aveti apa distilat folositi apa fiarta si racita.
  • pentru culori închise folositi un tub de vopsea (de 60g) 60ml apa oxigenata de 6% (20 volume)
  • pentru culori deschise folositi un tub de vopsea (de 60g) 60ml apa oxigenata de 9% (30 volume)

VIII.1.Executarea decolorari parului

Pentru executarea decolorarii parului este nevoie de:

-un vas de sticla, portelan sau plastic (nu din metal);

-o pensula;

-manusi;

-pudra de decolorat (L'Oreal, Blondoran sau Blondor);

-apa oxigenata (de 20 volume si 30 volume).

Apa oxigenata se amesteca cu pudra de decolorat pâna când preparatul devine ca o smântâna slaba. Nu este admis ca apa oxigenata sa depaseasca concentratia maxima de 9% (cu exceptia decolorarii suvitelor - 12%). Când se foloseste o concentratie mai mare, în scurt timp parul se întinde ca un elastic, devine gelatinos si se rupe.

Pentru decolorarea parului la radacina se procedeaza în felul urmator: se separa parul în patru, se face o carare de la frunte la ceafa si una de la o ureche la cealalta. Se depune decolorantul, începând de la spatele capului pe radacinile crescute, coborând spre ceafa. Dupa aceea se va decolora si portiunea din fata prin trasarea de mici suvite. Timpul de oxidare este între 10-60 min (de la caz la caz), dupa care se trece la spalarea parului, chiar daca nu s-a obtinut culoarea dorita, deoarece dupa acest timp produsul nu mai oxideaza (nu mai lucreaza). În primul rând se îndeparteaza prin limpezire cu apa calduta (mai mult rece) întreaga cantitate de decolorant, dupa care se spala parul foarte usor, cu un sampon nealcalin, deoarece pielea capului, fiind foarte sensibila, nu va putea suporta un spalat dur.

Când se executa decolorarea pentru prima data exista trei posibilitati:

-aplicarea decoloratului pe vârfurile suvitelor;

-aplicarea decolorantului pe lungime si vârfuri;

aplicarea decolorantului pe toata lungimea parului (vârfuri, lungime si radacina).

La prima decolorare trebuie sa se lucreze cu atentie pentru a obtine o culoare uniforma. Se procedeaza astfel: se face o carare despartitoare de la frunte la ceafa si de la o ureche la cealalta. Prin alegerea de mici suvite se depune decolorantul pe lungimea si vârfurile parului. Operatia se începe de la spate acordând multa atentie ca decolorantul sa nu atinga radacinile. Daca decolorantul atinge radacinile ele se vor decolora mai repede (din cauza caldurii capului) si nu se va putea obtine o nuanta uniforma. Dupa aceea se decoloreaza portiunea de par din fata. Când s-a obtinut nuanta dorita, se piaptana parul si prin alegerea de mici suvite se depune decolorantul si la radacina. Când culoarea parului s-a uniformizat si s-a obtinut nuanta dorita se trece la spalat.

Decolorarea parului înainte de vopsire

De multe ori se întâmpla ca înainte de vopsire sa fie necesara o decolorare a parului. Aceasta se impune atunci când se urmareste obtinerea unei nuante mai deschise decât nuanta naturala. În acest caz, se va decolora (radacina sau tot parul) si când s-a obtinut prin decolorare nuantata dorita se spala parul usor si se vopseste în nuanta dorita.

VIII.2.Executarea suvitelor

suvitele pot fi de mai multe tipuri. Pentru a executa vopsirea în doua sau mai multe nuante, se va proceda în felul urmator:

-suvitele realizate cu ajutorul bonetei: indiferent daca parul este vopsit sau natural, se va pieptana bine parul, apoi se va pune o boneta de plastic subtire. Cu un ac de crosetat se gaureste boneta si se scot suvitele de par. Aceste suvite se vopsesc sau se decoloreaza, aplicându-se preparatul ca la decolorat (cu o concentratie maxima de 12%) si se lasa sa se actioneze în functie de calitatea parulluisi de dorinta clientei cca. 30 min. Este bine ca preparatul sa fie pregatit dupa ce s-a încheiat executarea (scoaterea) suvitelor. Dupa expirarea timpului de executie se limpezeste parul apoi se scoate boneta de plastic si se spala bine parul cu sampon.

-suvitele executate cu folie de aluminiu reprezinta o alta metoda de a realiza suvitele. Avantajele fata de cele realizate cu boneta constau în faptul ca, datorita acestei tehnici, se pot realiza suvite si pe un par lung fara riscul încurcarii lui, se pot alege diferite moduri de alegere a suvitelor si, în plus, se pot realiza cu mai multa usurinta suvite de culori diferite concomitent, mai usor. Dezavantajul este ca trebuie avuta o atentie marita fata de posibilitatea producerii de "insulite".

Atentie!

Preparatul nu trebuie lasat neaplicat mai mult de 5 min. deoarece se oxideaza si-si pierde din calitati.

Nu se pune amoniac în pudra de decolorat si este bine ca parul sa nu fie spalat de prea curând.

În timp ce decoloram, trebuie avut în vedere sa nu facem "insulite".

Timpul de actionare se calculeaza dupa ce s-a terminat de aplicat preparatul pe ultima suvita de par.

IX Decapatul

Prin decapat întelegem scoaterea petelor de pe par. Se poate executa cu pudra de decolorat si cu apa oxigenata de 30 de volume, sau cu vopsea (blondul ce l mai deschis din gama respectiva) cu apa oxigenata de 30 de volume.

O clienta poate avea 2-3 culori pe par. În acest caz, se începe decolorarea începând cu cea mai închisa culoare, indiferent unde se afla. Este bine sa se înceapa cu vârfurile si ultima data cu radacina, care lucreaza mult mai repede. Materialele necesare sunt: manta, pensula de vopsit, manusi, vazonas (din sticla sau plastic), piepten cu dintii mari.


Document Info


Accesari: 71266
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )