Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
EXECUTAREA RETUSURILOR SI MACHIAJELOR

Cosmetica


EXECUTAREA RETUsURILOR sI MACHIAJELOR

7.1. Competente specifice: 1. Pensarea sprâncenelor
 2. Pregatirea tenului pentru masaj
 3. Aplicarea fardurilor

Criterii de realizare a competentelor:

1. Pensarea sprâncenelor se va face :

 • Dupa examinarea fizionomiei clientului se face pentru aprecierea formei finale, in armonie cu fizionomia clientului
 • Dupa dezinfectarea arcadei cu produse specifice, executarea se va face cu grija si multa minutiozitate.
 • Pensarea sprâncenelor se executa cu miscari continue si rapide, cu sustinerea muschiului.

Pregatirea tenului pentru machiaj se va face: prin

prin curatarea prealabila a fetei aplicând proceduri specifice tratamentului cosmetic,

prin aplicarea suportului de machiaj in conformitate cu tipul de machiaj si

cerintei clientului.

3. Aplicarea fardurilor se va face :

prin consultarea clientului in alegerea fardurilor.

prin aplicarea fardurilor cu grija si delicatete, utilizând tehnici specifice

fiecarei etape.

Prin corectarea eventualelor imperfectiuni se face cu atentie deosebita

Pentru aceste elemente de competente, instrumentele specifice procedurilor pot fi: penseta, pensule sterile, pensula de unica folosinta pentru rujuri, etc.

Materialele specifice procedurilor pot fi produse de dezinfectare, farduri ( pudre, fond de ten, rujuri, etc.)

Tipurilede machiaj pot fi de zi, de seara in functie de tipuri de fizionomii (ex.: cu sprâncene apropiate si subtiri si fata ovala, etc)

Cosmeticiana trebuie sa detina cunostinte ân ceea ce priveste tehnica de pensare a sprâncenelor, trebuie sa 727t195h cunoasca tehnici de masaj, sa cunoasca notiuni de armonizare a culorilor.

Un bun cosmetician trebuie sa realizeze operatia de pensare corespunzatoare fizionomiei fetei clientului si sa realizeze machiajul în conformitate cu cerintele clientului si corespunzator scopului si fizionomiei acestuia.

7.3. MACHIAJUL sI VÂRSTA

Machiajul trebuie adaptat vârstei, dar fara idei preconcepute. Sa nu uitam, daca am îmbatrânit înainte de vreme, daca nu mai avem un corp frumos, nu numai natura si anii sunt vinovati, ci si modul cum ne-am preocupat sa ne mentinem vigoarea si sanatatea si, sa ne îngrijim.

Moda nu trebuie nici dispretuita, dar nici urmata cu rigozitate. Moda poate servi drept sursa de inspiratie si trebuie adaptata personalitatii fiecaruia dintre noi. La fel si în ce priveste machiajul.

Daca folositi de obicei un ruj de culoare foarte închisa si se poarta culorile foarte deschise, nu ramâneti fidela obiceiului dumneavoastra numai din încapatânare. Moda nu trebuie dis­pretuita, deoarece moda este creata de specialisti în domeniu, si formeaza un ansamblu care nu poate fi reusit cu notele discordante.

Daca nu va inspirati dupa moda sau ramâneti fidela modei de acum câtiva ani, acestea înseamna ca apar primele semne de îmbatrânire. Moda trebuie adoptata cu discernamânt. Sunt la moda rujurile roz-sidefii, dar daca buzele dvs nu sunt bine conturate sau au mici cute, nu le adoptati, caci nu aveti nici un interes sa atrageti atentia asupra acestor defecte.

Daca obrajii dumneavoastra sunt de culoare roz si chiar daca moda va cere sa apareti palida, nu va ascundeti tineretea si prospetimea, atât de atraga­toare, sub farduri.

Daca va încadrati în tipul de femei cu aliura sportiva, atunci machiati-va ochii doar cu putin fard de pleoape, subliniati-i printr-o linie dreapta cu genele putin rimelate.

Daca aveti buzele vinetii, feriti-va de rujul ciclamen. Când sunteti îmbracata cu o rochie care ar cere o asemenea nuanta, folositi un ruj roz.

Daca sprâncenele dumneavoastra sunt groase, oricât de subtiri ar trebui sa fie pentru a fi moderne, nu le veti pensa decât putin în concordanta cu tipul si trasaturile fetei dumneavoastra.

Daca persoana este prea tânara ca sa înceapa sa se machieze si prea palida, o tanara sub 18 ani poate puna putin fard pe obraz, daca are tenul gras si lucios sau sa-si dea cu pudra, iar când are buzele crapate sa-si dea cu un ruj foarte deschis.

Nu este niciodata prea devreme ca sa arati bine si sa înveti sa te pui în valoare. Fetele tinere trebuie obisnuite sa se îngrijeasca de timpuriu. Nasul lucios sau cosurile de pe barbie n-au ajutat niciodata la învatatura!

Este drept ca machiajului, la aceasta vârsta, trebuie sa i se rezerve doar anumite ocazii, cu exceptia pudrei speciale pentru tenurile acneice.

si, în orice caz, machiajul trebuie sa fie foarte discret: o crema de baza, putina pudra, un strop de fard pe obraz, un ruj de buze aproape invizibil, sprâncenele doar periate.

Foarte important este ca fetele tinere sa se obisnuiasca sa se demachieze constiincios si dupa machiaj.

Între 20 si 30 de ani:

Tinerele din aceasta categorie de vârsta, se machiaza pentru asi accentua si afirma perso­nalitatea. Aceste femei ar trebui sa consulte macar o data o cosmeticiana pentru alegerea machiajului adecvat si poate ca se vor obisnui, cu aceasta ocazie, sa viziteze mai des un cabi­net cosmetic. Atragem atentia ca scopul unui machiaj nu este îmbatrânirea, iar moda trebuie sa serveasca doar ca sursa de inspiratie pentru ca sa aratam bine si sa ne simtim bine în propriul eu.

Între 30 si 45 de ani.

Daca o tânarâ doamna nu s-a machiat pâna la aceasta vârsta, este preferabil sa înceapa progresiv cu un machiaj usor, asemanator fetelor tinere, timp de câteva saptamâni pentru obisnuinta. Îndeletnicirea de a te machia se deprinde cu rabdare si experienta, de aceia trebuie apelat la serviciile cosmeticienei.

Între 50 si 65 de ani, fara excentricitati. Pielea nu mai este destul de tânara, machiajul tebuie sa fie usor, aproape natural. Orice exagerare este grotesca. Trebuie evitate fondurile de ten prea închise, deoarece dau impresia de duritate. Trebuie evitat tusul, pentru ca pielea de pe pleoape nu mai are tonicitate, linia nu mai poate fi trasa corect. Fondul de pleoape trebuie sa fie de culoare deschisa, pastelat. Rujul de buze nu trebuie sa fie prea închis, dar nici roz-deschis, sidefiu. Daca aveti parul alb, întrebuintati aceleasi nuante ca pentru blonde.

Pentru machiajul corector, trebuie avut în vedere ca vârsta aduce dupa sine „caderea” nasului, adica o alungire a nasului si o „cadere” a vârfului.

Pentru aplicarea rujului, buzele se vor intinde cu doua degete, deoarece cu vârsta, buzele capata mici cute.

Pentru o femeie de peste 65 de ani, machiajul are ca scop sa aduca obrazului putina viata. Pielea, cu înaintarea în vârsta, devine mai palida, si produsele trebuie alese spre o usoara nuanta roz.

Pentru o fata foarte ridata, fondul de ten accentueaza si si subliniza ridurile. Se va utiliza o crema de baza, cu putin fard de fata roz-deschis si deasupra o pudra nu prea închisa, dar nici prea alba, cu aspect de var. Ochii nu se vor machia iar sprâncenele se vor creiona usor cu un creion dermatograf gri.

7.4. LEGILE DE AUR ALE MACHIAJULUI

Daca sunteti pregatita pentru executarea unui machiaj, aveti o trusa completa, si doriti sa executati aceasta operatie, înainte de a începe, aduceti-va aminte de ceea ce un mare machior francez numeste „legile de aur ale machiajului

1) Orice linie ascendenta întinereste, orice linie descendenta îmbatrâneste.

2) Orice fard de culoare închisa estompeaza ceea ce acopera, orice fard de culoare deschisa scoate în evidenta partea pe care a fost aplicat. Deci, cu doua culori de farduri de pleoape, doua fonduri de ten, doua nuante de pudra, veti obtine, la dorinta dumneavoastra, umbra si lumina.

3) Un machiaj, pentru a fi foarte reusit, trebuie aplicat pe o piele sanatoasa, bine curatata si nu prea obosita.

4) Orice fata are doua centre care atrag atentia si fixeaza privirea celorlalti: ochii si gura, ca puncte vii, mobile si colorate.

5) Nu aplicati prea mult fard dintr-o data, fie ca este rimel sau fond. Daca nu este suficient ceea ce ati aplicat prima data, mai adaugati. Este mult mai simplu sa adaugi decât sa stergi surplusul.

6) Daca ati gresit ceva, mai bine stergeti complet si luati totul de la început, deoarece numai o mâna foarte sigura poate realiza cu succes o rectificare.

7) Majoritatea fardurilor se pot întinde cu ajutorul degetelor pe fata sau pe pleoape.

8) Machiajul trebuie sa tina cont de vârsta, personalitate, moda, sezon, ora, ocazie, toaleta si coafura.

9) Produsele de machiaj trebuie sa fie adecvate tipului de ten.

10) Daca sunteti începatoare, adoptati sistemul de machiaj pas cu pas.

11) Pentru ca armonia culorilor sa fie completa, ea trebuie sa tina cont de:

a) culoarea ochilor,

b) culoarea parului,

c) culoarea tenului,

d) culoarea petelor colorate de machiaj (ruj, fard de pleoape) si culoarea toaletei.

12) Rujul de buze, fardul de fata si lacul de unghii trebuie sa se asorteze.

13) Machiajul se mai poate schimba dupa schimbarile ocazionale ale culorii pielii: machiaj pentru piele bronzata (înrosita de vânt, cuperoza) sau machiaj pentru o fata palida si obosita.

7.5. TRUCURI COSMETICE PENTRU MACHIAJ

Dupa efectuarea machiajului, pentru întretinerea lui, aplicati un tampon de vata umezit în apa rece, sau un cub de ghiata invelit intr-un tifon si tamponati usor fata.

Daca rujul nu este rezistent, buzele trebuie pudrate înainte de aplicarea rujului,

Crema antirid se aplica în jurul ochilor si pe ten sensibil.

Dupa operatiunea de demachere cu un lapte demacheant, se aplica crema de baza. Surplusul se înlatura cu un servetel.

Fondul de ten, se poate aplica egal pe toata fata, pe pleoape, pe buze si pe gât. Pentru machiajul de zi se poate alege un fond în culoarea tenului.

Dupa folosirea fondului de ten se poate aplica fardul anticearcan, pentru estomparea defectelor.

Chiar daca cearcanele nu exista în mod obisnuit, ele pot aparea în perioadele de obosealasi se pot usor atenua prin machiaj.

Întrebuintarea fardului corector în scopul corectarilor morfologice nu este recomandabila la machiajul de zi. În lumina de zi, diferentele de nuante sunt vizibile si, departe de a-si atinge scopul fardul corector, vor da impresia unor pete inestetice.

Fardul de obraz poate fi folosit ziua.

Se aplica cu o pensula speciala si apoi se estompeaza. Dupa aceea, se aplica pudra.

Cu periuta de sprâncene, se perie sprâncenele pentru a scutura pudra. Periatul se face în ambele directii.

Rectificarea formei sprâncenelor se face cu cu creionul dermatograf. Sprâncenele sarace nu se subliniaza printr-o linie continua, ci prin mai multe liniute care sa imite firele de par absente. Pentru machiajul de zi se va evita alegerea unui creion negru, care da o oarecare duritate. Sunt preferabile creioanle gri sau maro.

Urmeaza aplicarea fardului de pleoape. Daca este fluid, se aplica cu pensula si se estompeaza cu mâna, daca este compact, se aplica si se estimpeaza cu pensula.

Urmeaza rimelul si tusul de contur. Nici acestea nu trebuie sa fie negre.

Pentru un machiaj simplu, pentru zi, se poate renunta la contur, folosindu-se doar putin fard de pleoape.

La sfârsit, se aplica rujul de buze, care pentru zi se alege într-o culoare mai deschisa decât seara.

Machiajul de seara are ca scop sa dea stralucire si sa scoata în evidenta „accentele tonice” sau „punctele vii” ale obrazului, care sunt ochii si gura.

Machiajul de seara trebuie sa fie luminos, pentru a se potrivi cu toaleta, bijuteriile, accesoriile.

Pentru machiajului de zi, culorile se aleg in functie de lumina naturala sau lumina artificiala, care, în general, le estompeaza . De aceea, se aleg tonuri mai calde, mai aurii si mai vii decât pentru machiajul de zi. Un machiaj foarte palid, la lumina artificiala, da un aspect bolnavicios.

Pentru lumina fluorescenta, trebuie sa va feriti de nuante de ciclamen, axându-va pe galben-portocaliu, pentru a realiza un echilibru, deoarece toate culorile înclina spre vânat la aceasta lumina.

Fardul de obraz se întrebuinteaza cu mai multa generozitate, caci seara pometii trebuie subliniati. Fardul de obraz da stralucire privirii.

Putti aplica doua nuante de pudra, una la fel cu findul de ten, cealalta mai deschisa; între cele doua aplicatii, periati fata. Suprapunerea a doua straturi da un aspect sidefiu.

Mai puteti întrebuinta si doua nuante de fard de pleoape: aproape de gene un fard mai închis, spre sprâncene unul mai deschis. Rimelul poate fi ales în culoarea fardului.

În general, machiajul de seara trebuie sa fie mai accentuat ca cel de zi si este permisa o oarecare fantezie.

Daca însa aveti o rochie decoltata, nu trebuie sa va opriti cu machiajul la barbie: gâtul, spatele, decolteul si bratele trebuie sa fie machiate. Pentru aceasta exista produse speciale: pudra lichida sau compacta.

Pute-ti alege o culoare asemanatoare cu cea pe care o întrebuintati pentru fata. Pudra lichida sau fondul lichid se utilizau, pe vremuri, numai pentru scena; actualmente, retete revizuite, farduri mai fine stau la dispozitia femeilor pentru machiajul de seara. Înainte de întrebuintare, se agita flaconul, pentru a da omogenitate produsului, pudra având tendinta de a se lasa la fund. Se uda cu apa un burete, se stoarce si se toarna pe el acest fond de ten lichid. Se aplica uniform, se lasa sa se usuce si se uniformizeaza cu o discheta de bumbac.

Fondul compact este mai practic. Arata ca o pudra compacta. Se aplica cu un burete ud, prin câteva miscari cirsulare si se repartizeaza pe piele. Se stoarce buretele si se egalizeaza cu el suprafata fardata. Fondul compact, având o mare putere de acoperire, se întrebuinteaza deseori pentru fata, cu scopul de a masca unele pete sau cicatrice. Singurul dezavantaj pe care îl prezinta consta în faptul ca usuca pielea.

Dorinta multor femei de a se machia nu înseamna a se transforma într-o artista care trebuie sa intre în scena. A se machia înseamna a da un caracter figurii si a-si gasi un stil, care sa o reprezinte.

Poate multe femei de 30 de ani, continua sa-si caute un stil pe care înca nu l-au gasit. Cunoastem femei mai în vârsta, care nu au stiut sa urmeze evolutia normala a anilor si care, în loc sa se înfrumuseteze, reusesc sa se faca ridicole. Cunoastem femei brune cu un ten cald, care ar avea nevoie de foarte putin machiaj ca sa se puna în valoare, dar care îsi strica tenul întrebuintând creme pentru decolorat si-si ascund fata în farduri de culoare deschisa, destinate blondelor. Cunoastem fete tinere, care îsi pun "tone" de fard pe pleoape si care, cu toata tineretea lor, sunt la fel de ridicole ca si celelalte.

Femeia care se stie frumoasa se simte fericita si capata încredere în ea. Aceasta fericire o determina inconstient sa aiba rezultate bune în viata de familie si cea profesionala, sa se simta bine în propriul sine.

O femeie neîngrijita, cu sentimemntul ca e urâta, va fi handicapata de complexe în toate actiunile ei.

Femeia trebuie sa se ocupe de frumusetea ei, departe de a fi considerat o frivolitate sau un rasfat pentru femeia moderna, deoarece în afara de faptul ca ea are o datorie fata de toti cei din familia ei, ea are si datoria de a fi perseverenta cu ea însasi.

Nu exista lipsa de timp. Este vorba numai de o proasta organizare.

Cu putina obisnuinta, machierea si demachierea se vor face într-un timp mult mai scurt decât pierd femeile astazi ca sa-si caute peria sau pudra într-un sertar dezordonat.

Frumoase sau nu, orice femei trebuie sa arate bine, sa fie interesanta în felul ei. Preferati sa fiti naturala ? De ce ? Va plac figurile sterse ?

Daca sunteti frumoasa, nu doriti sa pareti si mai frumoasa ? Nu va mintiti pe dumneavoastra însiva.

7.6. TRUSA DE MACHIAJ

Burete pentru excesul de fard

Oglinda

Pensula pentru fard de fata

Pensula pentru fard de pleoape

Pensula pentru tus

Perie pentru scos surplusul de pudra

Perie pentru sprâncene

Dischete cosmetice de bumbac /Vata

Produse pentru de machiat:

Demachiant pentru ochi

Emulsie demachianta

Lotiune tonica

Produse pentru machiat: Creioane dermatografe ( creion Cajal)

Creioane pentru buze ( contur)

Crema de baza, crema antirid pentru ochi Fond de ten

Fond de ten pudra, lichid sau compact pentru decolteu

Fard anticearcan

Fard corector

Fard de fata

Farduri pentru pleoape

Lac pentru buze

Pudra

Rimei

Rujuri de buze

Tus pentru a trasa linia ochiului

7.7. Tehnica executarii machiajului

1) demacheerea

2) folosirea lotiunii,

3) uscarea,

4) aplicarea cremei de baza,

5) aplicarea fondurilor de ten,

6) rectificarea defectelor anticearcan si a fardulu corector,

7) aplicarea fardului de fata, în caz ca este crema,

8) aplicarea pudrei si scoaterea surplusului,

9) aplicarea fardului de fata în cazul fardului compact,

10) perierea sprâncenelor,

11) conturarea sprâncenelor,

12) aplicarea fardului de pleoape,

13) aplicarea rimelului,

14) desenarea conturului de ochi,

15) conturul buzelor,

16) aplicarea rujului de buze,

17) lacul de buze.

DEMACHIANTUL poate fi sub forma de crema, lapte sau lotiune demachianta. Alegerea unei forme sau a alteia se face potrivit tipului de tenului .

CREMA DE BAZĂ este o crema de protectie, care are ca scop, când este întrebuintata fara machiaj ulterior, sa protejeze epiderma, sa retina si sa evite patrunderea prafului si a altor impuritati, sa apere de intemperii, constituind o baza pentru machiaj.

LOŢIUNEA TONICĂ serveste ca baza de machiaj, formeaza o pelicula fina, care izoleaza pielea de produsele co­lorate si face sa adere fardurile.

FONDUL DE TEN exista sub trei forme: crema, compact si fluid.

Fondul de ten crema se aplica pe fata, de obicei cu mâna. Repartitia este urmatoarea:

- pe gât: 3 puncte,

- pe barbie 2,

- pe obraji, 3 în fiecare parte, în forrna de triunghi,

- pe buza superioara, un punct,

- pe nas, un punct de fiecare parte,

- pe frunte, doua sau trei puncte.

Fondul de ten se întinde usor, fara frecare, pentru a nu irita pielea. Buzele, gâtul, pleoapele, fata vor îi acoperite de un strat omogen. Estompati bine la radacina parului, în asa fel încât sa nu ramâna fond de ten la implantatia lui.

Când întindeti fardul de ten pe nas, miscarea trebuie sa fie facuta de la aripile nasului spre vârf, pentru a evita depo­zitarea inestetica. Daca santul naso-labial este adâncit, atunci umflati obrazul, ca sa puteti omogeniza produsul.

Fondul de ten care se prezinta ca o pudra compacta se aplica pe fata cu un burete umed. Fondul de ten fluid se aplica simplu, punctând fata si gâtul cu produsul respectiv si întinzând cu mâna

FARDUL ANTICEARCĂN este un fond de ten alb, cu pu­tere mare de acoperire, care se întrebuinteaza daca aveti cearcane. Va fi aplicat pe cearcane, în semiluna si foarte bine estompat.

FONDUL CORECTOR este tot un fond de ten, de o culoare foarte închisa folosit la machiajul corector,

FARDUL DE FATĂ exista sub forma de pudra, crema sau compact. Când este crema, se aplica pe fond de ten, sub pudra. Sub forma compacta si pudra, se aplica peste pudra cu o pen­sula mai lata si se estompeaza cu o bucatica de vata înmuiata în pudra de fata.

7.8. APLICAREA FARDULUI DE FAŢĂ

1) Fardul de fata nu trebuie sa atraga atentia printr-o suprafata prea mare sau un colorit prea viu.

2) Nu trebuie sa prezinte limite nete: limita de separare între fond si fard trebuie sa fie invizibila.

3) Nu trebuie sa apara ca un punct colorat pe obraz, ci doar sa dea un accent tonic machiajului.

4) Culoarea fardului de fata trebuie sa fie mult mai deschisa decât cea a rujului de buze, dar în aceeasi armonie.

Pudra se alege în aceeasi nuanta cu fondul de ten sau într-o nuanta mai deschisa. Cel mai practic sistem este apli­carea cu ajutorul unui burete pe care se pune putina pudra dupa care se aplica. Pudra este utila nu numai pentru a da un aspect catifelat sau pentru a acoperi eventuale defecte ale pielii, ea are si o actiune izolanta. Formeaza pe piele un ecran protector con­tra intemperiilor si a impuritatilo

 • Aplicati pudra pe fata cu miscari scurte, circulare ca sa se încorporeze In fonul de ten.
 • Periati surplusul cu peria destinata acestui scop.
 • Puteti aplica o pudra pulbere, sau o pudra com­pacta,
 • Daca aveti riduri adânci pe obraz, aplicati pudra umflând în prealabil obrajii.
 • Nu aplicati pudra pe pielea transpirata; tamponati în primul rând fata cu un servetel de hârtie.
 • Pentru femeile în vârsta, pudra trebuie sa fie foarte fina, de o culoare nu prea alba, adecvata pielii, ca sa nu dea impre­sia de faina.
 • Pudra trebuie sa fie mai deschisa decât fondul de ten, ca sa dea impresia de transparenta,
 • Pentru obtinerea impresiei de ten bronzat, fondul tre­buie sa aiba culoarea de ocru, iar pudra sa fie spre roz, si nu spre galben.
 • Cu foarte rare exceptii, pentru frunte se întrebuinteaza o pudra mai deschisa, pentru a capata luminozitate.
 • Pentru un machiaj mai simplu, jonglati cu doua culori de pudra aplicate pe fondul de ten.

FARDUL DE OCHI se gaseste sub forma de baton, ca un ruj, sau compact, ca un fard de fata, în nuante nenumarate.

CREIONUL DERMATOGRAF trebuie ales în functie de culoarea parului si ochilor si se gaseste în nuante de negru, maron si gri. La moda este folosirea creionului Cajal.

RIMELUL, culoarea va fi aleasa în functie de culoarea pârului si a irisului, în general, se aplica nurnai pe genele supe­rioare.

TUsUL (EYE-LINER) sau fardul destinat pentru conturul ochilor se gaseste sub forma lichida sau compacta si se între­buinteaza la conturarea ochilor, aplicându-se cu a pensula foarte fina. Aplicarea lui cere o oarecare îndemânare, care se câstiga cu timpul.

CREIONUL DE CONTUR PENTRU BUZE este un creion mai moale, mai gras, cu care se contureaza buzele. Este indicat sa fie de culoare mai închisa decât rujul de buze, dar în aceeasi gama.

RUJUL DE BUZE trebuie ales cu atentie, pentru finalitatea unui machiaj reusit.

LACUL DE BUZE este o pasta sau gel translucid, care se aplica deasupra rujului, cu scopul de a-i da stralucire, chiar volum.

Machiajul înseamana culoare, iar culoarea este considerata fiica luminii”.

Fardurile pe care le întrebuintam sunt amestecuri de materii colorate, de pigmenti, si de aceea este necesar, pentru a realiza îmbinari armonioase de culori, sa cunoasteti cât mai multe în legatura cu acestea.

Exista trei culori fundamentale sau primare: care nu pot fi obtinute prin amestecul altor doua culori:

albastru,

rosu

galben, ,

Culorile secundare rezulta din amestecul a doua culori fundamentale violet, verde si portocaliu.

albastru + rosu = violet;

rosu + galben = portocaliu;

galben + albastru = verde.

Aceste culori primare si secundare trec de la una la alta prin nuante, un amestec de culori apropiate. Astfel, fiecare culoare se împarte, în principal, în trei. Noile culori obtinute se numesc intermediare.

Exista doua feluri de nuante: calde si reci.

Nuantele calde sunt cele cuprinse intre purpuriu si galben-verde, trecând prin rosu si portocaliu.

Nuantele reci sunt cuprinse între violet-purpuriu si verde-albastru.

Nuantele calde (lumina) si nuantele reci (umbra) sunt opuse si permit jocul de umbra si lumina, care modifica valorile (machiajul ochilor).

Culorile complementare. Se spune despre o culoare ca este complementara alteia daca împreuna cu aceasta, sta­bileste echilibrul celor trei culori primare: rosu, galben si albas­tru.

Exemplu: rosu si verde sunt complementare întrucât, alaturi ele restabilesc echilibrul celor trei culori primare.

7.9 Armonia culorilor

Se vorbeste de armonia culorilor atunci când ansamblul cromatic este agreabil ochiului, când nu se creeaza discordante prin alaturarea culorilor.

Elementele armoniei

Culoarea

- poate fi influentata de culorile alaturate;

- culorile contrarii formeaza contraste;

- culorile asemanatoare formeaza degradeurile.

Tonul (valoarea culorii):

- deschis (vesel);

- mijlociu (calm);

- închis (trist).

Linia, directia raportata la orizontala:

- ascendenta (vesela);

- orizontala (clasica, calma);

- descendenta (trista).

Armoniile consonante sunt armonii compuse din nuante apropiate, care formeaza degradeuri, începând de la o culoare comuna, de baza în cazul nostru. Pentru a obtine o armonie consonanta, culoarea parului si a machiajului trebuie sa fie în armonie cu tonul irisului.

Armoniile disonante sunt compuse din culori comple­mentare, fara nuanta comuna, realizând contraste violente, care trebuie evitate în machiaj.

Juxtapunerea culorilor. Anumite culori asezate alaturi se întaresc una pe cealalta sau se distrug:

- o culoare calda si una rece se pun reciproc în valoare;

- 2 culori reci se încalzesc;

- 2 culori calde se racesc;

- o culoare asezata pe fond alb îsi întareste tonul, dar stralucirea ei este atenuata;

- culorile pe fond negru se atenueaza ca ton, dar da o stralucire mai mare.

Asa dar, culorile au propria lor armonie. Putem da viata unei culori sau îi putem distruge straiucirea, asezand-o lânga o alta culoare, Un amestec de tonuri neasortate este neplacut pentru ochi. Exista patru armonii prin­cipale cu care se poate jongla la infinit, intensificându-le sau facându-le mai pale. bazele ramânâd însa aceleasi.

Armonia albastra: Fond de ten: roz-deschis

Fard de obraz: roz

Pudra: roz-deschis

Fard de pleoape: bleu-gri

Rimel: albastru

Tus: bleu-gri

Creion: gri

Ruj de buze: roz

Armonia de vara "aur" Fond de ten: cald, auriu

Fard de obraz: portocaliu

Pudra: calda, aurie

Tus: bleumarin

Fard de pleoape: bleu

Rimei: negru albastrui

Creion: brun

Ruj de buze: portocaliu

Armonia de vara "roz" Fond de ten: cald, auriu

Fard de obraz: roz

Pudra: calda, aurie

Tus: negru-albastrui

Fard de pleoape: bleu

Rimei: albastru

Creion: gri

Ruj de buze: roz

Armonia aurie Fond de ten: cald, auriu

Fard de obraz: portocaliu

Pudra:calda, aurie

Tus: negru-brun-verde

Fard de pleoape: verde

Rimel: verde-brun

Creion: brun-negru

Ruj de buze: portocaliu

Pentru ca o armonie de culori sa fie perfecta, trebuie sa se tina cont de:

culoarea ochilor;

culoarea parului;
3) culoarea tenului;

4) petele de culoare ale machiajului (adica ruj de buze, fard de obraz, fard pleoape);

5) culoarea îmbracamintei.

Parul poate fi vopsit, culoarea tenului intensificata cu fond de ten sau fond de obraz. Petele de culoare ale machiajului (buzele, obrajii si pleoapele) sunt foarte importante, caci ele dau impresia definitiva.

7.10. Cum ne machiem?

Pentru un stilist, a machia nu înseamna a pune pe fata câte­va culori dupa anumite reguli, sau propria imaginatie deoarece un machiaj foarte bine facut, dupa toate regulile artei, poate fi anost daca nu se potriveste cu tipul de personalitate. De pilda, daca avem ochii asezati orizontal si conform legilor machiajului ar tre­bui sa le dam o linie ascendenta, trebuie sa ne aducem aminte ca linia orizontala da impresia de calm si echilibru si, daca acesta este tipul nostru, corectarea este inutila. O fata tânara, sportiva, cu un caracter optimist, cu toate liniile fetei ascen­dente, nu va încerca sa le echilibreze, si sa estompeze aceste aspecte deoarece aces­ta este genul ei si se incadreaza perfect.

Scopul machiajului este de a pune în valoare personali­tatea femeii, de a evidentia un stil. Un machiaj astfel conceput are efecte neînchipuite asupra fizicului femeii, dar si asupra psi­hicului ei. Femeia capata dintr-o data încredere în sine, lucidi­tate, feminitatea se degaja, dintr-o persoana oarecare devine o anumita persoana.

Dar pentru aceasta este necesar ca fiecare femeie sa se cunoasca, sa se caute pe sine si sa se regaseasca.

Vom prezenta în cele ce urmeaza, câteva sfaturi in functie de formele fetei.

Din punct de vedere morfologic, fetele pot fi împartite în:

1) ovale,

2) patrate,

3) lungi,

4) rotunde,

5) triunghiulare,

6) diamant sau hexagonale,

7) triunghiulare cu baza în jos sau trapezoidale.

Din punctul de vedere ai volumului, figurile se împart în doua categorii:

Tipul dilatat. Fata are un aspect rotunjit, trasaturile tind spre rotund, lungimea este, câteodata, egala cu latimea. Din aceste tipuri fac parte rotundul, patratul, diamantul si triunghiul cu baza în jos.

Tipul retractat. Fata ale carei forme sunt mai muncite are asperitati si depresiuni. Tipul retractat are trei zone de retractie:

1) laterala,

2) frontala,

3) maxilarul inferior- oval.

La retractatul lateral veti remarca o fata lunga, tâmple plate sau scobite, pometi proeminenti, obraji adânciti.

La retrac­tatul frontal - fata lunga, fruntea dreapta, ochii adânciti în orbite - fruntea are deseori o depresiune la mijloc. Apartin acestui grup tipurile cu fata lunga si triunghiulara cu vârful în jos.

Tipul oval a fost totdeauna considerat ca ideal si, din punct de vedere al machiajului corector, nu prezinta probleme.

Tipurile de fete se mai sludiaza si din punctul de vedere al pla­nurilor, cel orizontal si cel vertical.

Planul orizontal se împarte în trei zone, zise etaje:

a) eta­jul superior, de la implantatia parului pâna la radacina nasului;

b) etajul mijlociu, de la radacina nasului pâna sub nas;

c) etajul inferior, începând de sub nas pâna sub barbie.

Studiul de plan vertical se realizeaza împartind fata în doua zone egale. Studiul orizontal si vertical al fetei este foarte important, fata fiind centrul cel mai important de expresie. Orice manifestare psihologica, orice schimbare de dispozitie se reflec­ta pe fata.

Contractia muschilor provoaca deschiderea si închiderea orificiilor senzoriale si aduce dupa sine cuta, care risca sa trans­forme anumite parti ale obrazului.

Daca împartim fata Fn doua se vede ca partea dreapta nu este identica cu cea stânga. De obicei, partea stânga este mai slaba, mai subtire.

Expresia fetei este câteodata diferita. Diferentele pe verti­cala sau pe orizontala sunt interesante din punct de vedere al machiajului, caci avem de luptat, câteodata, cu o mica defor­mare produsa de un anumit tic nervos, numai pe o parte a fetei, sau cu asimetrii mai importante, de care vom vorbi la machiajul corector.

Formele fetei:

Forma ovala

Forma de fata ovala este considerata ideala. Toti artistii pictori si sculptori s-au inspirat pornind de la aceasta forma a fetei: Gioconda, fetele de pe stampele japoneze, cele desenate de Botticelli.

Acest tip este perfect pentru machiaj, caci poate fi adap­tat la orice moda.

Dar, atentie, câteodata este lipsit de personalitate.

Forma patrata:

Machiajul trebuie sa dea importanta etajului superior si mijlociu, pentru a parea mai redus etajul inferior. Sprâncenele: linia ascendenta spre tâmple. Ochii: fardul de pleoape va fi plasat sus, sub sprâncene. Fardul de obraji: lânga nas, sub ochi. Buzele: buza inferioara, triunghiulara.

Forma lunga

Obrazul: trebuie latit pe cât se poate prin machiaj. Sprâncenele: linie orizontala, eventual frânta. Ochii: orizontali, putin ascendenti. Fardul de obraji: destul de drept. Buzele: desenate orizontal.

Forma rotunda

Machiajul urmareste lungimea fetei. Sprâncenele: linie ascendenta, nu prea lunga. Ochii: toate liniile ascendente.

Fardul de fata: asezat sub ochi, linie ascendenta spre tâmple.

Buzele: rotunde si mici.

Forma triunghiulara

Machiajul urmareste forma fetei, nu corecteaza, nu accentueaza.

Sprâncenele: gen aripa, adica linie ascendenta, putin frânta..

Ochii: în forma de migdala.

Fardul de obraji: se poate suprima.

Buzele: linie rotunjita.

Forma triunghi inversat cu baza în jos

Câteodata este vorba de o fata patrata al carei etaj inferi­or a devenit mai important prin îmbatrânire. Pentru corectare, procedam ca la forma patrata.

Forma diamant Machiajul este la fel ca cel indicai pentru forma rotunda.

Desi oamenii se deosebesc între ei, unele trasa­turi par sa fie comune unor persoane. Oamenii de stiinta care au studiat acest aspect au încercat sa stabileasca anumite tipuri fizionomice. Ne vom opri în cele ce urmeaza asupra a doua teorii, lansate de machiori celebri americani si francezi.

Clasificarea machiorilor americani

- Teoria celor sapte tipuri :

Oval - tipul venusian

Rotund - tipul solar sau luna

Lung - tipul saturnian

Patrat - tipul jupiterian

Diamant (hexagonal) - tipul martian

Triunghi inversat - terian

Teoria franceza :

1. Tipul martian

Caracteristici:

Talia: foarte înalta

Atitudinea: provocatoare

Forma fetei: patrata

Gura: buzele subtiri, cea inferioara mai groasa

Nasul: acvilin

Parul: roscat Ochii: verzui Sprâncenele: groase . Tenul: roscat, cuperozat Mâinile: puternice

Machiaj: Liniile trebuie îndulcite, fondul de ten va fi bej.

Colturile gurii ascendente.

2 Tipul saturnian

Caracteristici:

Talia: înalta

Atitudinea: obosita

Forma fetei: lunga

G u r a: cu colturile cazute

Nasul: acvilin, vârful cazut

Parul: negru, tern

Ochii: negri, tristi, înfundati în cap

Sprâncenele: arcuite, descendente

Tenul: bilios

Mâinile: lungi osoase

Machiaj: Toate liniile spre ascendent, sprâncenele, ochii, gura/pentru a da un aer mai optimist. Fardul de ten luminos.

Tipul jupiterian

Caracteristici:

Talia: mijlocie Atitudinea: maiestoasâ Forma fetei: patrata Gura: mare, buze groase Nasul: plat, lat

Parul: castaniu

Ochii; gri

Sprâncenele: groase, late, dese

Tenul: fraged

Mâinile: late

Machiaj: Trebuie pastrat genul acestui obraz echilibrat. Se vor lungi si subtia liniile orizontale care domina.

Tipul Apolo

Caracteristici:

Talia: înalta

Atitudinea: eleganta

Forma fetei: oval spre lung

Gura: frumos desenata, contururi precise

Nasul: drept, putin acvilin

Parul: culoare deschisa

Ochii: culoare deschisa

Sprâncenele: frumos desenate

Tenul: roz

Mâinile: lungi, degete subtiri

Machiaj: Se va accentua tipul elegant. Fondul de ten transparent. Se subliniaza ochii si gura in forma lor naturala.

Tipul venusian

Caracteristici:

Talia: destul de înalta

Atitudinea: nepasatoare

Forma fetei: ovala, se rotunjeste îmbatrânind

Gura: rotunda

N a s u I: fin

Parul: brun, ondulat

Ochii: negri, privirea blânda, dezmierdatoare

Sprâncenele: bine conturate

Tenul: mat

Mâinile: frumoase, dar grase

Machiaj: Se va accentua tenul mat cu un fond de ten bron­zat, ochii - farduri închise, gura - culori vii. Se vor urma liniile fetei.

Tipul luna

Caracteristici:

Talia: mijlocie

Atitudinea: agitata

Forma fetei: rotunda

Gura: rotunda, colturile ridicate

N a s u I: în forma de trompeta

Parul: blond

Ochii: albastru-deschis

Sprâncenele: departate, rotunde

Tenul: foarte palid

Mâinile: grasute

Machiaj: Se va cauta sa se dea echilibru. Liniile spre ascendent. Sprâncenele si ochii accentuati prin culori închise. Fond de ten putin bronzat.

Tipul mercurian

Caracteristici:

Talia: mica Atitudinea: nervoasa Forma fetei: triunghiulara

Gura: strânsa, buze subtiri Nasul: ascutit Parul: brun negru

Ochii: negri, luciosi

Sprâncenele: fine, apropiate de ochi, foarte putin arcuite

Tenul: mat, Mâinile: înguste, nervoase

Machiaj: Se va încerca sa se dea liniilor oarecare franchete. Ochii si gura vor fi marite. Fondul de ten va fi ales, luminos, spre roz.

Tipul terian,

Caracteristici:

Talia: mijlocie

Atitudinea: greoaie, silueta scunda, bondoaca

Forma fetei: patrata

Gura: mare, colturile descendente

Nasul: lat, vârful ridicat

Parul: brun

Sprâncenele; groase, drepte

Tenul: roscat

Mâinile: patrate

Machiaj: Se va cauta sa se rafineze liniile. Se vor alege tonuri discrete. Se tinde sa se dea oare­care distinctie trasaturilor. Se va desena o gura spirituala, cu colturile ridicate.

7.11. Tipologia fetei

Tipurile pure sunt foarte rare. De multe ori, un tip terian are sprâncene saturniene sau gura venusianâ, deci trebuie studiate diferitele elemente ale fetei pentru a se obtine prin machi­aj efectul dorit.

Fruntea poate fi bombata sau dreapta.

Forme de sprâncene:

Studiul sprâncenelor este foarte important, caci forma lor este usor de corectat si avem:

Sprâncene aproape absente.

Sprâncene subtiri, rare

Sprâncene foarte scurte

Sprâncene îmbinate deasupra nasului

Linia sprâncenelor armonios ascendenta

Linia prea ascendenta în forma de antena

Linia orizontala supla, exact pe arcada

Linia orizontala, sprâncene dese

Linie descendenta

Linia rotunda si departata de ochi

Sprâncene apropiate de ochi

Sprâncene ca un accent circomflex

Sprâncenele descendente la partea inferioara

Sprâncenele cu forma ideala: destul de dese, lungi,

ridicate în partea exterioara, în accent circomflex Forme de ochi

Ochi departati

Ochi foarte apropiati

Ochi bulbucati

Ochi mari

Ochi înfundati în cap

Ochi rotunzi

Ochi mici

Ochi mongoloizi

Linia ochilor

Linia ascendenta

Linia orizontala

Linia descendenta

Mult ascendenta

Forma de ochi ideala

Culoarea ochilor:

Ochi negri, bruni

Ochi caprui

Ochi bleu-deschis

Ochi verzi

Ochi gri

Ochi gri-bieu

Ochi culoarea alunei cu paiete aurii

Macheajul produce efecte neasteptate chiar în ceea ce priveste culoarea ochilor. Desigur ca modificari de culoare nu se pot obtine, dar nuantele pot fi schimbate. Ochii bruni capata o întunecime plina de mistere, cei verzi pot deveni .nisie smaralde fascinante, ochii albastru-deschis pot capata o nuanta mai intensa.

Gura si barbia:

Spatiul dintre buza superioara si nas: pate fi mare sau mic.

Gura poate avea urmatoarele aspecte:

 • Gura mare
 • Buze subtiri
 • Buze groase
 • Gura mica
 • Linie descendenta
 • Linie orizontala
 • Linie ascendenta
 • Buza inferioara lata (groasa)
 • Buza inferioara subtire
 • Buza inferioara cazuta
 • Gura ideala: dreapta, colturile putin ridicate

Barbia prezinta urmatoarele aspecte din punct de vedere estetic:

 • Barbie proeminenta
 • Barbie alungita (inexistenta)

Diferite forme de nas:

 • Mic, putin ridicat în sus
 • Vârful foarte ridicat
 • Lat, cu aripile turtite
 • Drept (nasul grecesc)
 • Mare - exista un proverb francez care spune ca"niciodata un nas mare nu a stricat o fata frumoasa".
 • Nas acvilin
 • Nari putin dilatate

Pentru a va machia corespunzator, dupa ce v-ati însusit cele câteva notiuni generale, treceti la efectuarea „citirii” fetei dumneavoastra.

Strângeti-va parul cu o banda elastica, asezati-va în fata oglinzii si hotarâti-va sa fiti obiectiva. Priviti-va chipul in oglinda fara indulgenta, cu tot simtul critic de care sunteti capabila, si daca ceea ce descoperiti nu este prea îmbucurator, nu va lasati coplesita de tristete si nu va faceti complexe. Luati hotarârea sa remediati imperfectiunile si porniti spre un cabinet de cosmetica, sau singura in fata oglinzii va remediati inperfectiunile, cu mult curaj.

Pentru început ve-ti raspunde la urmatoarele întrebari:

Care este forma fetei (ovala, rotunda etc.) ?

Care este etajul dominant ?

Exista vreo asimetrie într-una din zonele verticale

Forma sprâncenelor

Care este forma si culoarea ochilor (rotumzi.albastri)

Care este forma nasului (mic, lat etc.) ?

Forma buzelor (subtiri, groase etc.)

Care este forma barbiei (proeminenta, barbie dubla etc,)?

Culoarea tenului (roz, palid etc.)
Care este culoarea parului ?

În conformitate cu Legile de aur ale machiajului” întrebarea este daca sunteti pregatita pentru executarea unui machiaj, aveti tot ce va trebuie, sunteti hotarâta sa duceti aceasta operatie la bun sfârsit, dar, înainte de a începe, aduceti-vâ aminte de ceea ce un mare specialist francez in arta machiajului numeste "legile de aur ale machiaju­lui";

Orice linie ascendenta întinereste, orice linie descendenta îmbatrâneste.

Orice fard de culoare închisa estompeaza ceea ce acopera, orice fard de culoare deschisa scoate în evidenta partea pe care a fost aplicat. Dar, cu doua culori de farduri de pleoape, doua fond de ten, doua nuante de pudra, veti obtine, la
dorinta dumneavoastra, umbra si lumina.

Un machiaj, pentru a fi foarte reusit, trebuie apli­cat pe o piele sanatoasa, bine curatata si nu prea obosita.

Orice fata are doua centre care atrag atentia si fixeaza privirea celorlalti; ochii si gura, caci sunt puncte vii, mobile si colorate.

Nu aplicati prea mult fard dintr-o data, fie ca esterimel sau fond. Daca nu este suficient ceea ce ati aplicat prima data, mai adaugati. Este mult mai simplu sa adaugi decât sa stergi surplusul.

Daca ati gresii ceva, mai bine stergeti complet si luati totul de la început, caci numai o mâna foarte sigura poate realiza cu succes o rectificare.

Majoritatea fardurilor se pot întinde cu ajutorul degetelor pe fata sau pe pleoape

Machiajul trebuie sa tina cont de vârsta, perso­nalitate, moda, sezon, ora, ocazie, toaleta si coafura.

Produsele de machiaj trebuie sa fie adecvate ia
felul pielii.

Daca sunteti începatoare, adoptati sistemul de
machiaj pas cu pas.

Pentru ca armonia culorilor sa fie completa, trebuie sa tina cont de urmatoarele;

a) culoarea ochilor,

b) culoarea parului,

c) culoarea tenului,

d)  culoarea petelor colorate de machiaj (ruj, fard de pleoape) si culoarea toaletei.

Rujul de buze, fardul de fata si lacul de unghii trebuie sa se asorteze.

Machiajul se rnai poate schimba dupa schimbarile ocazionale ale culorii pielii machiaj pentru piele bronzata (înrosita de vânt, cuperoza) sau machiaj pentru o fata palida si obosita,

De ce nu rezista machiajul? Deseori, un machiaj facut cu multa truda, dupa câteva ore, nu mai arata frumos. Se spune ca nu a "tinut". Motivele pentru care nu rezista machiajul pot fi urmatoarele;

Daca machiajul nu a fost facut într-un cabinet de cosmetica si tenul nu a fost ingrijit machiajul va rezista mai putin deoarece pielea nu este în buna stare, Pe o piele sanatoasa pro­dusele adera perfect si rezultatul este multumitor timp de mai multe ore, Daca doriti sa va machiati, trebuie sa va îngrijiti constiincios tenul cu tratamente cosmetice adecvate tipului de ten, deoarece machiajul este un mijloc de înfru­musetare, nu de "camuflare".

Îngrijirea tenului cere putina munca zilnica, si ar fi mai comod sa se acopere tenul urât cu fard, dar produsele se "razbuna" si nu adera pe o piele neîngrijita, si apoi, de ce sa nu fiti atragatoare si demachiata ?

Nu v-ati demachiat corect si au mai ramas urme de la machiajul trecut.

Nu ati întrebuintat produsele adecvate tipului dvs de ten. Daca aveti tenul gras, v-ati demachiat cu o crema grasa si nu ati aplicat o lotiune camforata, atunci grasimea naturala se amesteca cu cea a demachiantului si cu produsul de machiaj, iar rezultatul este o piele lucioasa.

4) Ati aplicat prea mult fond de ten. Desigur ca fondul tebuie bine întins, repartizat pe toata fata si surplusul de pudra înlaturat.

5) Se stie ca pielea este oglinda sanatatii. Faptul ca machiajul nu rezista ar putea sa fie primul semnal de alarma ca nu va simtiti bine sau ca sunteti foarte obosita si stresata, iar în timpul unei boli sau al unei perioade de oboseala, machiajul trebuie simplificat. Nu trebuie sa renuntati de a va farda, caci, într-o asemenea perioada, fardul este mai necesar ca oricând, pentru a va da un aspect mai sanatos si pentru a va ridica moralul dar sanatatea vine din interiorul dvs si nu din farduri.

si acum un "truc" pentru întretinerea machiajului. Dupa ce ati terminat de a va machia, muiati un tampon de vata în apa rece, stoarceti si tamponati toata fata sau faceti acelasi lucru cu un cub de gheata învelit într-o bucala de tifon.

Daca rujul dv. nu este rezistent, trebuie sa va pudrati bine buzele înainte de aplicare, sa-l întindeti bine cu ajutorul degetu­lui, în general, este bine sa alegeti un ruj care sa nu fie prea gras si sa învatati sa mâncati atent.

7.12. Machiajul de zi

La lumina zilei, machiajul se vede corect sidar trebuie aplicat cu discretie.

Nu exista nici un motiv sa nu fiti machiate la locul de munca

Dupa operatia de demachere cu lapte demachiat , aplicati lotiunea si tamponati fata cu o discheta din bumbac, un servetel de hârtie, aplicati apoi crema de baza. Surplusul se scoate tot cu un servetel. Nu uitati de crema antirid care se aplica în jurul ochilor.

Aplicarea fondului de ten, se face repartizându-l egal pe toata fata, pe pleoape, pe buze si pe gât. Pentru zi se alege un fond în culoarea tenului. Dupa aplicarea fondului de ten, daca este cazul, se poate aplica fardul anticearcan, estompând limitele lui cu fondul de ten

Chiar daca cearcanele nu exista în mod obisnuit, ele pot aparea în perioadele de oboseala si se pot usor atenua prin machiaj, Întrebuintarea fardului corector în scopul corectarilor mor­fologice nu este recomandabila la machiajul de zi în lumina de zi, diferentele de nuante sunt vizibile si, departe de a-si ajunge scopul corector, vor da impresia unor pete inestetice.

Fardul de obraz poate fi folosit ziua. Se aplica cel mai bine cu mâna si se estompeaza. Dupa aceea, se aplica pudra. Daca folositi fard compact, acesta se aplica peste pudra si se estom­peaza de asemenea cu pudra.

Apoi, cu periuta de sprâncene, se perie sprâncenele pen­tru a scutura pudra. Periatul se face în ambele directii.

Urmeaza rectificarea formei sprâncenelor cu creionul dermatograf. Sprâncenele sarace nu se subliniaza printr-o linie continua, ci prin mai multe liniute care sa imite firele de par absente. Pentru machiajul de zi se va evita alegerea unui creion negru, care da o oarecare duritate. Sunt preferabile creioanele gri sau maro.

Urmeaza aplicarea fardului de pleoape. Daca este fluid, se aplica cu pensula si se estompeaza cu mâna, daca este compact, se aplica si se estompeaza cu pensula.

Urmeaza rimelul si tusul de contur. Nici acestea nu trebuie sa fie negre.

Pentru un machiaj simplu, pentru zi, se poate renunta la contur, folosindu-se doar putin fard de pleoape.

La sfârsit, se aplica rujul de buze, care pentru zi, se alege într-o culoare mai deschisa decâl seara.

7.13. Machiajul de seara

Machiajul de seara are ca scop sa dea stralucire fetei sa scoata în evidenta "accentele tonice" sau "punctele vii" ale obrazului, care sunt ochii si gura.

Machiajul de seara trebuie sa fie luminos, pentru a se potrivi cu toaleta, bijuteriile, accesoriile.

Modul de aplicare este asemanator cu acela al machiaju­lui de zi, dar culorile se aleg având în vedere faptul ca ele tre­buie sa înfrunte lumina artificiala, care, în general, le estom­peaza. De aceea, se aleg tonuri mai calde, mai aurii si mai vii decât pentru machiajul de zi. Un machiaj foarte palid, la lumina artificiala, da un aspect bolnavicios.

Pentru lumina fluorescenta, trebuie sa va feriti de nuante ciclamen, axându-va pe galben-portocaliu, pentru a realiza un echilibru, deoarece toate culorile înclina spre vânat, Ia aceasta lumina.

Fardul de obraz se întrebuinteaza cu mai multa genero­zitate, caci seara, pometii trebuie subliniati. Fardul de obraz da stralucire privirii.

întrebuintati doua nuante de pudra, una la fel cu fondul de ten, cealalta mai deschisa, între cele doua aplicatii, periati. Suprapunerea a doua straturi da un aspect sidefiu.

Puteti întrebuinta doua nuante de fard de pleoape: aproape de gene un fard mat închis, spre sprâncene unul mai deschis. Rimelul poate fi ales în culoarea fardului.

Seara se pot face corectari importante ale defectelor prin machiaj.

În general, machiajul de seara trebuie sa fie mai accentu­at ca cel de zi si este permisa o oarecare fantezie.

Daca, clienta va purta o rochie decoltata, nu trebuie sa va opriti cu machiajul la barbie; gâtul, spatele, decolteul si bratele trebuie sa fie machiate. Pentru acestea exista produse speciale: pudra lichida sau compacta, care în momentul de fata sunt singurele ce nu murdaresc hainele. Bineînteles, alegeti o culoare asemnatoare ci cea pe care o întrebuintati pentru fata.

Pudra lichida sau fondul lichid se utilizau, pe vremuri, numai pentru scena; actualmente, retete revizuite, farduri rnai fine stau la dispozitia femeilor pentru machiajul de seara, înainte de întrebuintare, se agita flaconul, pentru a da omogenitate pro­dusului, pudra având tendinta de a se lasa la fund. Se uda cu apa un burete, se stoarce si se toarna pe el acest fond de ten lichid. Se aplica uniform, se lasa sa se usuce si se uniformizeazâ cu un servetel de hârtie.

Fondul compact este mai practic. Arata ca o pudra com­pacta. Se freaca cu un burete ud, prin câteva miscari circulare, si se repartizeaza pe piele. Se stoarce buretele si se egalizeaza cu el suprafata fardata. Fondul compact, având o mare putere de acoperire se întrebuinteaza deseori pentru fata, cu scopul de a masca unele pete sau cicatrice. Singurul dezavantaj pe care II prezinta consta în faptul ca usuca pielea.

Machiajul trebuie facut cu pricepere si indemânare pentru a pune în valoare ochii

deoarece zona oculara si ochii, prezinta o mare sensibilitate, si cea mai mica deviatie de culoare da un aspect neplacut. Desi în ultima vreme, avem ocazia sa vedem, în mod curent, femei de toate vârstele machindu-si ochii, dar cel mult una la suta reusesc s-o faca cum trebuie.

Cosmeticiana trebuie sa faca multe "repetitii" pentru a câstiga îndemânarea necesara. Un contur de ochi prea accentuat da un aer de oboseala, îmbatrâneste.

O linie neprecisa, terminata într-o coada fara rost ascendenta în partea exterioara a ochiului este ridicola.

Machiajul ochilor este admis numai în cazul persoanelor cu ochi sanatosi, fara blefarite, conjunctivite etc.

Demachierea ochilor are o mare importanta.

Daca ochii clientei sunt obositi, înainte de a începe un machiaj, aplicati timp de zece minute doua comprese cu o infuzie cal­manta (musetel, albastrele etc.), dupa aceea, se poate aplica fardul de pleoape in cazul in care nu ia-ti aplicat ti tratamentul cosmetical.

Fardul crema si cel fluid se pot aplica cu ajutorul degetelor sau al pensulei, dar se estompeaza cu mâna. în special fardul gras trebuie foarte bine întins pentru a evita depozitele ineste­tice care se pot face în cutele pleoapei Fardul compact se aplica si se estompeaza cu pensula.

Dupa aplicarea fardului de p`de `e rd `d$ d `aa ad a dd bel ar ae tdU `e a`digbad a daTedpa ( `e bar! ae ` ``ldar ea ale A`$ @ ``c` ep ba aa a baCa $ d b pap`d e` 0! Ad `b da l `abaa `a-a ddda ` `nade bt`e`a a b at` `i bd nb`ba `a `ha.0! d ` a`ad ea`i d R` `$ ba e b `aNcp a f`d md` d b `` ae pea E d` `be d`b`pd di``da dela`ap Ih eRib! d Hna` `` ` `ta` pde `a$ $ Uh A`e da aa e hq``d
` `a `ddh"4 Ad l`c`iaJ ibha ``, ra am c e bdriad. @d (
e pe de praba a a` d P `a del `a `lde``e `a `diaa bh a`pd, @a`ac` l`` `ca` a ``a` ( a` a daap
!( A a``b `Ide, L `a dd `dpa` d `d `d dap `nbe` lar `dapa a"

Hn a n`td `d e```dir `a, `el ba a a ` da` q a `lade ba a ! e lah cq `dp`e a`a`iah, ! Aa $ a` `id da dbe d ba Ri a `e `ea `h nm`h``` bd b iah( a` aap `raEpe ca `a`$ Tb bdd a `eld q re ` a` `b ` dp`e `ćna` d`da g`la e ad`d`` $( Pe `ardaa afddpaa`` `le ```i$ u bpdibd ebea bebaF b.
L``` d aln`p` ba`adda( c`` cpe `carte importa~ta, se face`cu ajutorulcreionului dermatograf, a`tusului (eye-liner) sau q produsului 聣ompact. aceasta operatie se$face tot în patru timpi:1) Se traseaza 橯 linie de-a lungul genelor supe­vioare, ochiul fiind`întredeschis.

2) Se deschide ochiul si se0facѥ un†punct, tinând cont de cuta pleoapei si0de prelungirea liniei genelor inferioare.

3)0Închizân䁴 putin pleoapal se wneste linia existen­ta cu punctul.

4) Se îngroasa linia pentru q obtine forma dorita.

Se poate trasa o linie si pe pleoapa i‘feryoara, dar`numai în cazul persoanelor foarte tinere, caci aceasta linie`îmratrâneste. Linia de contur de pe0pleoapa inverioara poate urma linia naturala a genelor sau, puntru a mari0ochiul, se poate face cu 1-2 mm$mai jos. Pentru machienul de suara, spatiul din­tre linie si gene pate vi`complmtat cu o iinie alba, care mareste ochiul. Tot numai pentru seava(se poa|e trage o linie lânga genele yngermoare, ࡰe partea interioara a pleoapei, cu un cveion dermatograf colorat în culoarea irisului. Este o peratia bbAp`e `a `aa B`bdu ba`abde` d ebaaa `l l ad ` d` d$ d r$ dn $ ```d a pe data $ a a ` `ia d ebad ` pa` `b`. @d`` p aa d` `ra l```i `! d`da d`h``a$ s nd b`a bd` $ad bab` d p `p` p$ trabea` d`baa$4 $ @a`( ! d` a re`pab b `jcb``a d` b!pd ``ip, `a aad , pr)d ab`h h$ f, `bab d ad``t (Aa `a a``a e a`pt d```ac Ih aab`ad``a a`p`h`e ddf`Da"vbld a` eta dlai ba d`a`r d da`eh bda dah da a`p a` `adad( oracd bea ae poate realiza `bal da `i``a`r` badddlc`, a dibab`dd M`a`ia dl nb b``b d `e bahat an ` l r de a`ah i d`ca( aa d b E pa a p`p``a`a`e$ `p`nba da ``abe e a ``a aar $`b dadhe d` bt Ri `bc`hd l`

) @ Na pd de `ld pa t`$ did a `` pdd Mi or( gbda E aa dddeh$ ! `d`e `p`dda Fi bt` d l)! Qpp`.Eab` dbe`a d `d a ph ul `h aabt `d bap a`b b` `ac$I`da` d `a dape$ Q`p` ca, `d`tad s `e `abd$ b ad `i a ro`pe a`a`ifd`h!
- Baped de de`$ Da! D``` ad dda bid N` ,un 2, P`rbdcd Dpabt a bi a`jd c bt`` `i câstigaty†dacŃ accentuam carac­terul originel al unei fete, dar,$în ge聾ɥral, scopul este de a ne apropia$de 聯valul peŲfec|. Peၮtru aceasta, prkn machiqj;

= fata dilita|a, se înscriၥ într-un serc sau!un patrat, trebuie retracteta lateral;

- gata†retvactataာ se în聳crie într-un t䁲iun⁧hi`sau întrmun oval lung,0trebuie dilatata>

Corectarea etajului supurior prin oachierea0sprâncenelos

Daca`volumul etejului superior al feųe⁩ este dilatၡt sau rၥtractat, corectarea se poate realiza qrin machierea!sprâncenelor, modificând䀠pozitia lor în raၰort su chiul, linie lor gu~erala si grosimeq lor.

metod a du retractare-- Sprânceana treruke sa`fie scuztalîn linie frânࡴa si ascen­denta;

- Pu~cQul de plucare trebuie sģ fie voluminos< grၯs si assenfent;

- Eɸtremitatea foarte fina;

-`Sprânceaɾa`trebuie sa formeze uo unghi ascutit sau surb̃ închisa.

MetoѤa de&diၬatare

- Sprânceana tebuie sē fie lunga, fara u~ghi, aproape ori­zontalģ;M- Cipetele depģrtate

-耠 Extremitatea fina si ၬungć;

- Sprânceanš trebuiၥ sa formeze o curba deschisa.

Corectarea etajului mijlociu prin fard de fata

Etajului mijlociu al fetei poate fi corectat prin aplicarea fardului de fata într-o anumita forma si prin estomparea lui într-un anumit sens, Pozitia fardului de fata, mai sus sau mai jos, în raport cu pometii, permite modificarea în înaltime a etajului mijlociu.

Fardul de obraz se aseaza aproape de nas si se estom­peaza catre tâmple. Plasat mai sus decât pometii reali, accentueaza forma triunghiulara.

Metoda de dilatare

Fardul de fata trebuie aplicat departe de nas, în forma alungita, estopata spre exterior, cu tendinta orizontala. Se plaseaza, pe cât posibil, sub pometi.

Fardul de fata tebuie aplicat cu multa atentie. Aplicat pe o depresiune, da impresia de adâncire. Se aplica cu ajutorul degetelor sau cu o pensula si trebuie totdeauna estompat spre exterior; nu trebuie sa para o pata rosie, ca rujul de buze, el tre­buie sa se integreze în tonalitatea generala.

În cazul unei fete rotunde, fardul se aplica sus, pe pometi, în triunghi, estompând spre tâmple.

La tipul patrat, fardul se aplica în triunghi, în mijlocul fetei, spre nas, aproape de ochi.

Fata în forma de triunghi cu vârful în jos cere ca fardul sa fie aplicat doar pe pometi, în linie ascendenta; daca se urmareste accentuarea tipului. Daca nu, fardul se poate suprima din machiaj.

Pe o fata lunga, fardul se aplica sus, lateral, orizontal estompat.

Pentru aplicarea fardului de obraz trebuie sa ne orientam de la caz la caz, si, cu putina îndemânare, vom putea realiza corecturi morfologice de baza.

Fardul de obraz este corect aplicat daca:

Nu atrage atentia prin importanta, prin întindere sau colorit prea viu.

Nu prezinta limite de separare între fond si fard (invizibile).

Nu apare ca un punct colorat, ci da numai un accent tonic machiajului.

Corectarea etajului inferior prin fond de ten

1. Corectarea tipurilor de fete patrate, rotunde si triunghiu­lare cu baza în jos.

Pentru aceste trei tipuri de fata, prea grele în zona infe­rioara, corectarea cu fond de ten are ca scop diminuarea volu­mului aparent al obrajilor si al maxilarului. Se ajunge la acest rezultat fie cu doua nuante de fond de ten, un fond în culoarea carnatiei naturale sau mai deschis si un fond închis, în aceeasi gama de tonuri, fie cu un fond deschis si un fard corector spe­cial. Corecturile facute cu acest fard sunt mult mai reusite decât cele facute cu doua nuante de fond de ten. Aplicati deci fardul corector în forma de fus, de la ureche pâna la începutul barbiei. Se aplica mai gros pe maxilar si mai estompat pe barbie.

Fardul nu trebuie în nici un caz sa acopere barbia, caci astfel fata ar aparea mai scurta. Pe celelalte parti, se aplica fon­dul de ten mai deschis. Estompati granitele. Pe suprafetele corectate, aplicati un strat de pudra mai deschisa si unul de pudra rnai închisa.

2. Corectarea tipurilor lungi, triunghiulare cu vârful în jos si a celor diamant

Aceste tipuri au comun o retractie laterala prea marcata, deci trebuie latite. Aplicati fond de ten deschis pe obraji si ma­xilarul inferior, aplicati fond deschis si pe tâmple, pentru a lati fruntea. Pe restul fetei puneti fond mai deschis. Dati un singur fel de pudra.

Corectarea etajului inferior prin machierea gurii

Volumul etajului inferior al fetei poate sa fie modificat cu ajutorul fondului de ten si al fardului corector, dar aceasta corectare tebuie pusa în valoare prin nota finala pe care o aduce rujul de buze.

Metoda de retractare

Gura trebuie sa fie mica, scurta, cu buzele arcuite.

Metoda de dilatare Buza trebuie sa fie plata si lunga.

Corectarea fruntii Fruntea nu are rost sa fie facuta mai mica sau mai îngusta. O frunte mare nu strica din punct de vedere estetic, în orice caz, la frunte, mare sau mica, se jongleaza cu doua culori de fond, ca si la restul fetei.

Corectarea gâtului:

- Pentru un gât scurt si gros întrebuintati un fard si o pudra mai închisa decât pentru fata. Fondul va fi aplicat în degrade, de la maxilar spre baza gâtului.

- Pentru un gât lung si subtire procedati invers ca pentru gâtul scurt si gros.

Machiajul corector al barbiei:

Diferite anomalii ale barbiei pot strica echilibrul fetei, în general, ele se pot atenua prin machiaj.

- Barbie insuficienta (linia fuge în jos). Machiati regiunea cu un fond de ten deschis, eventual câteva pete de alb.

- Barbie lunga sau barbie proeminenta. Machiati regiunea cu fond de ten închis

Machiajul corector al nasului

- Rectificarea unui nas mare, gros se va face prin epilarea sprâncene. Un nas mare, gros va parea mai putin dezvoltat daca se epileaza sprâncenele la radacina lor. Prin Rectificarea unui nas mare, gros se va mai face prin modificarea formei gurii si se va desena buza superioara mai mica si mai dreapta.

Rectificarea unui nas mic se va face:

Prin intermediu sprâncenelor: se accentueaza sprâncenele la radacina lor si se apropie între ele.

Prin intermediu gurii: se deseneaza buza superioara mai groasa.

Corectarea sprâncenelor

Forma sprâncenelor se poate rectifica prin smulgerea lor cu o penseta speciala. Pensarea sau epilarea sprâncenelor se va face dupa demachiere. Penseta se dezinfecteaza în preala­bil cu alcool, iar dupa efectuarea acestei operatii, se dezin­fecteaza si pielea.

Lungimea ideala a unei sprâncene armonioase este data de o linie imaginara care porneste vertical de la baza nasului si alta care porneste în unghi, întâlnind-o pe prima.

Pentru a rectifica linia sprâncenelor se utilizeaza un creion dermatograf bine ascutit.

Sprâncenele nu se deseneaza în linie continua, ci din multe linii mici care sa imite implantarea naturala a parului.

Diferite tipuri de sprâncene care se pot rectifica prin epilare sau creion dermatograf:

Sprâncenele cazute, linie descendenta. Aceste sprâncene dau un aspect trist fetei: se va da deci liniei o directie ascendenta. Se epileaza firele partii exterioare, sub sprânceana, ca sa se degajeze ochiul. Apoi se deseneaza cu creionul forma ideala. Sprâncene rotunde. Se întâlnesc de obicei la fete rotunde si ochi proeminenti. Se epileaza partea dinspre exterior si se traseaza cu creionul o linie ascendenta, frânta.

Sprâncene drepte. Se epileaza foarte putin deasupra în partea dinspre nas si mai mult sub sprânceana, în partea exte­rioara. Se accentueaza cu creionul începutul sprâncenelor dedesubt, iar în partea exterioara deasupra.

Sprâncene prea groase. Atunci când sprâncenele groase sunt la moda, ele trebuie sa fie putin epilate în sensul liniei ideale si, pentru a le ordona, bine periate.

Sprâncenele stufoase în partea dinspre nas. Se penseaza partea dezordonat stufoasa si, daca este necesar, se rectifica cu creionul.

Sprâncene rare. Se deseneaza linia ideala imitând implantatia naturala a firelor. Se aplica cu periuta putin rimei, care da volum.

Corectarile defectelor ochilor, prin machiaj

1. Ochiul în forma de migdala ochiul cu linie natural alungita

Acest gen de ochi, considerati perfecti, se machiaza fara a le modifica linia. Machiajul va avea ca scop sa-i puna în va­loare, sa-i accentueze. Fardul va fi, daca este posibil, în culoarea irisului, conturul va sublinia linia naturala, prelungind putin pleoapa în partea exterioara, cu scopul de a lungi putin ochiul.

2. Ochi rotunzi

Machiajul are ca scop sa lungeasca linia prea curba a pleoapei spre partea exterioara a ochiului. Aplicati fardul pe pleoape în felul urmator:

1) începând din coltul interior al ochiu­lui, trasati o linie cu fard de pleoape, urmând linia naturala a genelor, pâna la mijlocul pleoapei, unde este punctul cel mai ridicat.

2) De la punctul cel mai ridicat al pleoapei, pâna la unghiul exterior al ochiului, parasiti linia naturala si trasati o linie aproape orizontala.

3) Faceti linia de contur plecând de la punc­tul cel mai ridicat al pleoapei si lungind orizontal spre partea exterioara.

4) Aplicati rimeiul începând de la partea cea mai ridi­cata a pleoapei si insistând cu periatul spre exterior, pentru a sublinia efectul de lungire a ochiului.

3. Ochi proeminenti

Scopul machiajului este de a atenua acest defect. Veti alege pentru aceasta un fard de pleoape de culoare mai închisa, maro sau gri.

1) Aplicati fardul pe toata pleoapa superioara, insistând la mijloc, pe partea proeminenta.

2) începând de la partea proeminenta, estompati fardul în înaltime pâna spre sprânceana. Cu cât ochiul este mai proeminent, cu atât umbra trebuie sa fie mai accentuata în intensitate si suprafata.

Câteodata si pleoapa inferioara este proeminenta, for­mând "buzunare sub ochi". Se aplica pe aceasta portiune fard corector sau fond de ten de culoare închisa, bineînteles foarte bine estompat. Pudrati deasupra. O portiune lucioasa pare proeminenta.

Linia sprâncenelor nu va fi în nici un caz rotunda: vom încerca sa-i dam o directie ascendenta, alungita.

4. Ochi mici, înfundati în orbita

Pentru acest gen de ochi se întrebuinteaza culori de fard de pleoape mai deschise, mai vesele.

1) Se aplica pe pleoapa superioara un fard de pleoape deschis, care se întinde pâna spre sprâncene.

2) Linia de contur a pleoapei superioare va fi facuta cu pensula: 1 cm fard de pleoape si restul cu tus, spre marginea genelor, lungind spre exterior. 3) Trasati o linie de con­tur sub genele de jos, la început urmâd linia naturala de la mijloc, orizontal spre exterior.

Sprânceana îsi va pastra linia naturala, dar va trebui sa fie pensata, ca sa degajeze ochiul.

5. Ochi asezati în linie descendenta

La fel ca la ochii rotunzi, machiajul este destinat sa alungeasca în directie putin ascendenta.

1) Se aplica fardul de pleoape începând de la mijlocul ochiului spre exterior, linia mergând orizontal spre exterior.

2) Acelasi lucru la contur, începând tot de la mijlocul pleoapei.

3) Rimeiul se aplica începând de la coltul interior al ochiului pâna la mijloc, doar pe vârful genelor. De la mijloc spre exterior, pe toata lungimea genelor, ascendent spre exterior.

6. Machiaj pentru ochi cu pleoapa cazuta

Acest machiaj ar fi exact invers ca cel pentru ochii proe­minenti, Se aplica fond de pleoape de culoare închisa pe arcada si se estompeaza catre gene. Linia de contur se accentueaza ascendent la coltul exterior al ochiului, astfel încât sa dea impre­sia unui triunghi în partea exterioara.

7. Machiajul ochilor foarte apropiati

Ochii perfecti trebuie sa fie asezati în asa fel încât între cei doi ochi sa existe un spatiu unde ar avea loc al treilea ochi.

Se aplica fard de pleoape deschis în partea exterioara a pleoapei si a arcadei. Se estompeaza spre nas.

Gura

In ultimii ani, foarte multe femei, în special fetele tinere, au renuntat la rujul de buze. Rezultatul? O femeie nerujata pare neîngrijita si, oricum, palida, iar rolul pro­tector al acestui produs nu este de neglijat.

Sa nu uitam ca gura este un element activ al fetei, extrem de mobil si care participa la expresia fetei. Machiajul gurii este foarte important. Rujul de buze da farmec surâsului, în contrast cu el dintii parând mai albi. Dar înainte de a aplica rujul de buze trebuie sa constatati daca dimensiunile si forma buzelor dum­neavoastra se potrivesc canoanelor de frumusete.

1) Pentru a vedea daca gura este prea mica sau prea mare, se aseaza un creion deasupra pupilei, paralel cu nasul, colturile gurii nu trebuie sa depaseasca creionul.

2) Vârfurile V-ului care exista la buza superioara trebuie sa fie exact la mijlocul narilor.

3) La o gura armonioasa, partea mediana a buzei supe­rioare trebuie sa fie tot atât de groasa ca partea mediana a ,buzei inferioare.

Reguli generale pentru machiajul corector al buzelor:

1. Pudrarea buzelor, dupa care cu creionul de conturat buzele, cu gura închisa si începând de la centrul buzei superioare, trageti o linie continua pe jumatate de buza. Pentru buza inferioara, se trage linia de la margine spre centru, tot pe jumatate de buza. Conturul va fi format din patru linii con­tinue.

Nu uitati ca linia colturilor gurii trebuie sa fie ascendenta si sa dea un aspect vesel si tineresc.

Aplicarea rujului de buze se face cu o pensula plata, dupa terminarea conturului. Verificati daca partea stânga este simet­rica cu cea dreapta, daca desenul se acorda cu tipul fetei si daca rujul nu depaseste conturul.

Daca exista o mica depasire, cu un betisor cu vata înmuiat în lapte demachiant, stergeti usor, repudrati si corectati.

Machiata ultima, gura trebuie sa se armonizeze cu corec­turile realizate în prealabil.

Trebuie sa evitam a ne îndeparta prea mult de la conturul natural al buzelor, mai ales la un machiaj de zi, caci ar fi prea aparent. Pentru un machiaj de seara, aceste corecturi tebuie sa fie usoare si executate cu îngrijire.

La alegerea rujului de buze trebuie sa se aiba în vedere ca o culoare deschisa mareste gura, da viata si volum buzelor, iar o culoare închisa micsoreaza buzele.

Machiajul corector al buzelor

Buze lungi si groase

Acoperiti buzele cu fond de ten / pudra pe care ati întrebuintat-o pentru restul fetei.

Redesenati gura cu creionul de contur, cu 1-2 mm în inte­riorul conturului einatural.

La buza superioara accentuati V-ul si continuati linia sub conturul natural, oprindu-va la 1-2 mm de colturile gurii.

Buza inferioara: începeti conturul cu 1-2 mm de la colturile gurii, trasati linia în interiorul conturului natural, marind distanta dintre cele doua contururi în partea mediana.

Evitati rujurile prea lucioase, maresc volumul. Eventual pudrati putin peste ruj, pentru ca buzele sa devina mate.

Buze groase si scurte

Buza superioara: Trasati V-ul mai jos. dar paralel cu con­turul natural, depasiti cu linia putin colturile pentru a alungi aceasta buza.

Buza inferioara: La fel ca la buzele lungi si groase, dar linia prelungita spre colturi.

Gura prea mica

Faceti conturul cu creionul peste conturul natural.

Buza superioara: Desenati V-ul deasupra conturului nat­ural, continuati în linie curba, dulce, peste colturile guri, pentru lungirea acestei buze.

Buza inferioara: începeti linia în interiorul conturului natur­al, continuati în linie dreapta peste contur, latind ambele parti ale buzei, urcati linia pâna la coltul gurii.

Rujul de buze ales, poate fi de culoare deschisa, viu, stralucitor si se poate aplica în felul urmator:

a) umpleti interiorul conturului cu ruj, cu ajutorul pensulei;

b) absorbiti rujul cu un servetel de hârtie, fara sa frecati;

c) pudrati cu o pudra incolora;

d) aplicati al doilea strat de ruj.

Aceasta metoda da volum buzelor.

Buze lungi si subtiri

Buza superioara: Desenati conturul peste cel natural, accentuând cele doua arcuri.

Buza inferioara: începeti de la mijloc, mult peste conturul natural si, progresiv, mergeti cu linia spre colturi.

Bineînteles, aceasta gura triunghiulara trebuie sa se armonizeze cu tot restul fetei.

Gura dreapta, orizontala

Aceasta gura se întâlneste la o fata patrata cu maxilarele dezvoltate, triunghiular.

Gura cu colturile descendente (cazute)

În mod obisnuit, sunt buze subtiri. Conturul exterior va fi facut cu un creion rosu-roz deschis si foarte viu.

Buza superioara: V-ul se deseneaza deasupra conturului, linia merge pe contur, se opreste înainte de colturi.

Buza inferioara: Conturul natural depasit, rotunjit în asa fel încât sa lateasca buza si sa o lungeasca putin.

Pentru un machiaj de seara, faceti conturul, aplicati un ruj de culoare vie, puternica, pe mijlocul buzelor adaugati un ruj de culoare deschisa, eventual o pata de alb sau argintiu si dea­supra un strat de lac de buze. Procedând astfel, buza pare carnoasa.

Corectarea diferitelor imperfectiuni

Cearcane

Cearcanele se pot corecta cu fard anticearcan, adica un fond alb, cu multa putere de acoperire si care se gaseste sub forma de crema, lichid sau baton. Trebuie însa foarte bine întins, ca sa se confunde cu fondul de ten: marginile se estompeaza cu grija si delicatete.

Cicatricele

Se acopera cu fard anticearcan, se estompeaza si se pudreaza. În lipsa fardului anticearcan, se poate folosi fond de ten compact.

Ochi umflati

Aplicati un fard corector maro pe pleoapa superioara.

Laba gâstei

Pentru a atenua pleoapele ridate si laba de gâsca, aplicati putin fard anticearcan estompând spre exterior, acoperiti cu fond de ten si pudrati.

Ridurile de expresie

Aplicati o linie fina de fard anticearcan pe depresiune. Estompati si aplicati pe cele doua margini în relief doua linii de fond închis; pudrati.

Adaptarea modei la personalitate

Moda trebuie trebuie sa serveasca drept sursa de inspiratie si trebuie adaptata personalitatii fiecaruia.

Eleganta apare acolo unde se termina vulgaritatea.

Atunci când se poarta fuste scurte, nu iesiti pe strada cu fustele prea lungi. Daca forma picioarelor si vârsta nu va permit sa urmati moda întoc­mai, scurtati fustele atât cât esteticul sa nu sufere.

La fel si în ce priveste machiajul.

Daca purtati de obicei un ruj de culoare foarte închisa, si se poarta culorile foarte deschise, nu ramâneti fidela obiceiului dumneavoastra nurnai din încapatânare. Moda nu trebuie dis­pretuita, caci ea este creata de specialisti si formeaza un ansamblu care nu poate fi reusit cu notele discordante care i-ar strica echilibrul,

A nu dori sa te inspiri dupa moda sau a ramâne fidela modei de acum 10-20 ani sunt primele semne de îmbatrânire. Dar a urma moda nu înseamna a copia nici macar pe cele mai

devine mai palida, deci produsele trebuie sa aiba o usoara nuanta de roz.

Pe o fata foarte ridata, fondul de ten ar accentua si su­blinia ridurile. Utilizati o crema de baza, aplicati putin fard de fata roz-deschis si deasupra o pudra nu prea închisa, dar nici prea alba, cu aspect de var. Nu machiati ochii. Accentuati putin sprâncenele cu un creion dermatograf gri.


Document Info


Accesari: 8129
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )