Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ondulatia chimica

Cosmetica


Ondulatia chimica

Ondulatia permanenta

Ondulatia permanenta este o încretire a parului pe cale artificiala cu ajutorul bigudiurilor, a caldurii si a unor solutii speciale. Principiul ondulatiei permanente consta în înmuierea keratinei continuta în celulele firului de par. Sub influenta apei, a calsurii sau a unor substante chimice, legaturile dintre lanturile paralele care formeaza keratine se rup si apoi se grupeaza în alt mod permitând firelor de par sa capete o alta forma.Pentru a executa un permanent de calitate, trebuie sa tinem seama de calitatea parului, care poate fi: moale si subtire, vopsit sau decolorat, spongios, impropriu pentru permanent, par normal.

Exista mai multe tipuri de permanent: la cald (se folosea în trecut), la rece, melanj, spiralat, antipermanentul.

Ondulatia permanenta rece

Permanentul rece este obtinut prin doua actiuni:

1.    & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   Actiunea mecanica - consta în rularea parului, suvita cu suvita, pe bigudiuri din lemn sau material plastic. Rularea suvitelor de par pe bigudiuri trebuie sa fie corect executata. De rularea suvitelor pe bigudiuri va depinde forma ondulatiei permanente si chiar rezistenta.

2.    & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   Actiunea chimica - consta în întrebuintarea a doua lichide:

-    & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp; solutia de permanent pe baza de acid thioglycolic, sub influenta careia parul se înmoaie, se umfla, îsi schimba sectiunea, realizându-se încretirea lui.

-    & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp; Solutia de neutralizare, care este un oxidant, având drept scop neutralizarea solutiei de permanent rece. Neutralizatorul fixeaza ondulatia permanenta, parul ramânând asa cum a fost rasucit pe bigudiuri.

Tehnica executarii permanentului la rece:

Pentru a obtine o ondulatie permanenta la rece de buna calitate se va proceda dupa cum urmeaza:

-se va spala bine parul cu un sampon nealcalin (fara a se limpezi cu otet sau zeama de lamâie si nu se va spala cu sapu)

-se va executa o tunsoare adecvata.

Montarea se va face în functie de coafura dorita: peste cap, într-o parte, cu carare sau la radacina. Fiecare suvita de par care urmeaza a fi rulata pe bigudiu va fi bine umezita cu solutie de permanent. Se va rula corect fiecare suvita de par pe bigudiu. Nu se admite ca parul de pe bigudiu sa fie prea lejer sau prea strâns rulat. suvita de par aleasa trebuie rulata în asa fel încât dupa ce s-a rulat bigudiul pâna la radacina, acesta trebuie sa fie plasat exact pe radacina suvitei de par aleasa. O atentie deosebita trebuie sase acorde fixarii bigudiului cu elasticul, deoarece când elasticul este prea strâns pe bigudiu, peste par, lasa urme pe suvita (constituind astfel o cauza de nereusita a permanentului). Dupa ce tot parul a fost rulat corect pe bigudiuri, se face un control, adica se desfac unul sau doua bigudiuri dintre primele rulate pentru a aprecia timpul de actiune necesar. Dupa aceea se acopera capul cu o boneta (capison) de plastic si cu un prosop uscat. Se va lasa timpul necesar de actiune al solutiei în vederea obtinerii ondulatiei permanente. Coafeza trebuie sa urmareasca cu atentie acest proces, verificând o data la 10-15 min., desfacând bigudiul de control si observând rezultatul de la radacina parului în partea sa cea mai sanatoasa. În cazul unui par vopsit, se va avea în vedere firul de par pe toata lungimea lui.

Forma si dimensiunea bigudiurilor sunt importante pentru ca în functie de cât sunt ele de subtiri, atât vor fi buclele mai mici, si invers, cu cât sunt mai groase biguciurile, cu atât buclele sunt mai mari.

Dupa expirarea timpului de actiune, parul trebuie clatit (3-5 min) cu apa calduta pentru a opri actiunea solutiei de permanent si pentru a o elimina pentru a nu veni în contact cu neutralizatorul. Daca nu este clatit cum trebuie, resturile de substante chimice îsi vor continua actiunea. Urmarea va fi distrugerea parului si instabilitatea ondularii chimice. Dupa clatire se trece la fixarea permanentului, adica neutralizarea. Ea va actiona asupraa parului pentru a conferi o stabilitate în plus. Deosebit de important este ca fixajul sa se aplice pe toata suprafata parului cu mare atentie. Neutralizarea consta în 10 gr de perhidrol la 500 ml apa. Se va lasa sa actioneze 10-15 min dupa care se scot bigudiurile cu multa atentie, pentru ca parul sa ramâna rasucit, iar suvitele sa-si pastreze aspectul de bucla. În continuare se va limpezi bine parul cu apa calduta pâna se elimina complet neutralizatorul. Nici un alt procedeu nu-i poate oferi unui par saracacios un aspect mai vaporos, dar în acelasi timp nici o alta procedura nu dauneaza atât de mult, aceasta datorita faptului ca orice ondulatie chimica constituie un atac chimic puternic asupra structurii parului, pe care, practic, nu exista posibilitatea de a o reface. La ondularea chimica trebuie sa se acorde mare atentie urmatoarelor aspecte: tipul, starea si stilul de aranjare al coafurii. Înaintea efectuarii acestei operatii trebuie sa reflectati serios la ceea ce ati dori - bucle strânse, zulufi mari, valuri adânci mari sau numai un aspect vaporos.

Solutia, care formeaza valurile, patrunde în interiorul parului si deschide acolo "papilele cenusii"(structuri chimice datorita carora parul îsi pastreaza stabilitatea). Datorita acestei substante, parul devine moale si capabil sa capete forma dorita. Deosebit de important este ca solutia folosita pentru formarea buclelor si durata ei de actionare trebuie sa corespunda strict calitatii parului. Stratul fibros muiat de solutie se adapteaza din ce în ce mai mult modelarii. Este foarte important de rretinut faptul ca orice coafura executata chimic face ca parul sa devina cu câtiva centimetri mai scurt, iar rezultatul ondularii chimice depinde foarte mult de tunsoare. Buclele strânse pot fi obtinute numai dintr-unpar tuns în scara, iar pentru valuri, trebuie sa fie un par taiat drept, de aceeasi lungime.

La un par normal (nevopsit) - timpul de actiune este de 20-60 min. La fiecare 10-15 min se va încerca un bigudiu.

La un par vopsit - se poate realiza pe par spalat si un pic umed. Timpul de executie va fi de 15-40 min.

La un par murdar si gras - se poate face la persoanele cu vopsiri repetate si cu un par foarte aspru.

La un par uscat - se va spala parul si se va unge cu balsam. Se va dilua solutia pâna la 50% cu apa.

Atentie!

La un par vopsit sau decolorat nu se pune capison. Daca se face permanent pe un par decolorat, el devine gelatinos, se rupe si are un aspect neplacut. Se va încerca un bigudiu înainte, pe o suvita timp de 10 min.

Permanentul "Melanj"

Se executa cu bigudiuri groase si cu solutie mai diluata pâna la 50% cu apa.

Permanentul cu solutie Wella sau Londa

Este o solutie speciala, se gaseste pentru diferite tipuri de par, are un aspect laptos si un miros mai putin patrunzator. E o solutie în care se gaseste balsam si uleiuri vegetale. Ea se foloseste de obicei la parul vopsit, decolorat sau degradat.

Permanentul spiralat

Pentru acesta exista si bigudiuri speciale, mai lungi de 15-20 cm, de lemn, plastic sau textolid. suvitele se rasucesc în forma de spirala. Solutia nu se dilueaza. Timpul de executie este între 40-60 min dupa care se face neutralizarea, la fel permanentul rece. La permanentul spiralat sunt doua moduri de a face montarea - cea clasica si de la ceafa.

Antipermanentul (descretirea parului)

Solutia de permanent pe baza de acid tiohlycolic nu are numai posibilitatea de a încreti parul ci si de a permite descretirea lui. Descretirea este o operatie mult mai delicata deoarece solutie fiind aplicata mai ales la radacina parului, ea va fi în contact mai lung timp cu pielea capului, constituind o posibila sursa de iritare. Pentru a evita acest inconvenient, se pot lua câteva masuri de protectie a pielii. Rezultatele ce se pot obtine prin aceasta operatie difera dupa cazul tratat care poate fi clasificat în 3 categorii: -permanent prea cret; -par ondulat; -par cret natural.

În primele doua cazuri, descretirea este posibila, parul find complet sau partial netezit. În ultimul caz se poate obtine o usoara netezire a parului cret, acest tip de par fiind cel mai rebel la operatia de descretire. Pentru a evita orice iritare a pielii capului, operatia de descretire nu se va face decât pe par nespalat. Alegerea produsului se face ca la permanent în functie de starea parului. Se vor prefera solutiile de permanent de tratament, care sunt mai usor de localizat la radacini. Eventual, se pot utiliza si produsele obisnuite, corectând fluiditatea lor prea mare, amestecându-le cu crema solubila de regenerare de buna calitate. Produsul se va aplica cât mai repede posibil pe tot capul, începând cu partile cele mai crete. În general acestea se situeaza în jurul fetei si în crestet. Produsul se aplica mai întâi la radacina parului, care se descreteste mai greu si apoi se întinde pe toata lungimea firului de par. Se va lasa sa actioneze 10 min apoi se va pieptana bine parul si sa se prinda cu clipsuri (din plastic), din loc în loc si se va pune capisonul din plastic. Dupa circa 30-40 min se va clati si se aplica neutralizantul. În acest timp se va verifica mereu operatia de descretire.

Se poate întâmpla ca rezultatul descretirii sa nu fie cel dorit, sau vârfurile sa devina prea rigide. Pentru a corecta se ruleaza repede parul în bucle, se pune un fileu si apoi se neutralizeaza.

Daca este numai un exces de încretire, pentru a face parul mai putin cret, se desfac repede bigudiurile si înainte de a neutraliza se piaptana parul în toate sensurile, întinzând usor parul încretit. Îndata ce se obtine onduleul dorit se înfasoara vârfurile si se neutralizeaza. Daca se constata ca parul de pe tâmple este foarte sensibil, parând, în final, ca ars de solutia de permanent, se vor scoate repede bigudiurile, se va pieptana fiecare suvita si se va înfasura din nou, pe un bigudiu mai gros, dar nu strâns. Dupa câteva secunde se controleaza si apoi se neutralizeaza.

Atunci când este vorba de un par foarte fragil si deosebit de poros (de ex. decolorat), trebuie sa se ai multe precautii deoarece acest tip de par absoarbe repede si mult din solutie, iar o penetrare rapida si masiva a acesteia este periculoasa. Se recomanda utilizarea produselor foarte slabe. Pe lânga aceasta situatie, când tot parul este fragil, exista si alte cazuri ca: vârfuri înca încretite, mai fragile, par ars de soare, care necesita precautii deosebite. Singura rezolvare este de a acoperi parul cu o substanta de protectie, care sa întârzie actiunea agentilor activi, împiedicând patrunderea lor rapida în structura parului.

Bigudiul de control

Se desface un bigudiu de control si se verifica gradul de modelare al parului prin una pâna la doua rasuciri ale acestuia. Dupa verificare se va fixa din nou, determinându-se timpul de actionare corespunzator.

Principalele cauze de esec ale unui pemanent:

1.daca parul este putin cret: -solutia slaba; -timp de expunere insuficient; -suvite prea groase; -înfasurarea prea slaba pe bigudiuri; -bigudiuri prea mari pentru calitatea parului.

2.daca parul este prea cret: -solutia prea tare; -timp de expunere prea lung; -exces la întinderea parului pe bigudiu; -bigudiuri pre mici pentru calitatea parului.

3.vârfuri crete, radacini fara vigoare: -par prea lung; -suvite prea groase; -vârfuri prea filate; -suvite prost împartite (par scurt).

4.o buna încretire generala dar vârfurile nu au vigoare: -vârfurile nu au fost filate înainte cu foarfeca; -înfasurare defectuoasa pe bigudiuri.

5.par ca de creol (se observa la par moale sau foarte fin): -solutie prea tare; -înfasurare pe bigudiuri prea slaba; -timp de expunere insuficient.

6.onduleu satisfacator dar vârfurile sunt drepte: -îmbibare imperfecta; -proasta neutralizare.

7.onduleul dispare la prima spalare: -transformarea insuficienta a structurii firului de par; -proasta neutralizare.

8.în timpul executiei se monteaza normal, dar onduleul dispare: -exces de expunere; -solutie prea tare.

9.parul se rupe de la radacina: -proasta fixare a elasticului; -suvite prea groase; -solutie prea tare (par decolorat).

Alte cauze ale unui permanent rece nereusit:

·    & 20320p156u nbsp;    Spalarea necorespunzatoare a parului;

·    & 20320p156u nbsp;    Tunderea incorecta a parului;

·    & 20320p156u nbsp;    Alegerea necorespunzatoare si umezirea superficiala a suvitelor de par;

·    & 20320p156u nbsp;    Rularea necorespunzatoare a parului pe bigudiuri;

·    & 20320p156u nbsp;    Aprecierea necorespunzatoare a calitatii parului si timpul de actiune a solutiei de permanent;

·    & 20320p156u nbsp;    Neutralizarea superficiala;

·    & 20320p156u nbsp;    Derularea incorecta a bigudiurilor din par;

·    & 20320p156u nbsp;    Solutie de permanent de proasta calitate sau alterata;

·    & 20320p156u nbsp;    Folosirea de bigudiuri nespalate dupa ce au fost scoase de la prima neutralizare. Bigudiurile nelimpezite dupa prima neutralizare, folosite la alte ondulatii permanente pot sa contribuie la nereusita unui permanent, deoarece în neutralizant exista o cantitate de perhidrol care se depune pe acestea.

Ce ondulatie chimica este mai buna? - cea acida sau cea alcalina?

În trecut, prin ondulatii acide se întelegea o ondulatie chimica moale. În prezent ceva s-a schimbat, atât în compozitia cât si în actiunea preparatelor, astfel ca amândoua tipurile au si avantajele si dezavantajele lor.

Preparatele acide - avantaje: sunt mult mai protectoare fata de par.

-    & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp;   & 20320p156u nbsp; dezavantaje: prezinta un mare risc producând alergii.

Preparatele alcaline sau bazice - datorita unor adaosuri speciale nu mai sunt atât de agresive ca înainte. De exemplu, clorofila, care sustine procesul de formare a valurilor. Asa numitele substante nutritive si panteonul vindeca parul bolnav, astfel procesul de înfasurare pe bigudiuri nu este atât de agresiv pentru par. În prezent trebuie sa ne conducem dupa urmatoarele reguli: -aceste preparate prezinta avantaje - la parul greu modelabil si sanatos si la coafuri care necesita executarea buclelor de dimensiuni medii si cu stabilitatea mare, în timp ce preparatele acide sunt optime pentru un permanent slab, la un par lung deschis la culoare sau cele care pastreaza urmele unui permanent anterior.

Parul suporta în acelasi timp si ondularea chimica si vopsirea?

Ondularea chimica si vopsirea nu se exclud una pe cealalta. Specialistii recomanda mai întâi permanentul si dupa 2-3 saptamâni vopsitul. Dupa ondularea chimica se poate face o tonalizare a parului. Dimpotriva, decolorarea conduce la rezultate îndoielnice. Dar parul care are o structura rezistenta poate sa suporte, pe lânga permanent si vopsirea imediata. O a doua conditie este ca parul sa nu fie lung. O usoara decolorare (un retus al radacinilor) este posibila chiar la parul subtire, dar dupa ce s-a facut permanentul.

Ondularea chimica asociata cu suvite - în acest caz suvitele de par sanatos, alterneaza cu cele care au fost decolorate. Aceasta variatie a calitatii parului, obliga la tratamente diferentiate (tratarea totala a parului cu balsam).

Ce se poate face când parul cu permanent creste? - la parul relativ scurt, aceasta se rezolva prin tuns. La parul lung problema este mai complicata. A doua ondulatie chimica rezista dar o a treia în nici un caz. În cazul parului subtire, afectat, nici o a doua ondulare nu reuseste. Ondulatia chimica pentru radacina parului se recomanda în acele cazuri când se doreste sa se obtina o pozitie ridicata a parului.

Sfaturi pentru întetinerea unui permanent:

Coafezele bune dau clientilor la despartire urmatoarele sfaturi:

1.în ziua ondulari permanente parul se lasa în perfecta liniste, fara pieptana si fara perie. Acest sfat trebuie urmat întocmai, deoarece keratina parului este înca moale pâna când nu se închid toate "puntile". În acest timp este bine sa nu se atinga parul.

2.parul se spala doar dupa a treia zi. Faptul este legat tot de interdictia de pieptanare, pentru ca parul, dupa spalare, fiind încurcat, este foarte sensibil la pieptanat. Se recomanda ca în primele zile dupa permanent sa se evite pe cât posibil aplicare bigudiurilor, a clemelor si a feonului. Cu cât va purtati cu mai multa grija cu parul dupa primele zile de la permanent, cu atât va fi mai stabil permanentul.

3.nu este obligatoriu sa se spele parul permanent în fiecare zi. Nu este nici necesar, nici folositor, pentru ca dauneaza stratului solzos al firului de par.

4.pentru ca parul sa fie frumos, cu aspect degajat se piaptana în stare umeda cu un pieptan cu dinti rari. Se evita trasul parului prin miscari brutale. Parul permanent uscat se piaptana tot cu un pieptane cu dinti rari. Dintii trebuie sa fie rotunjiti la vârfuri.

5.se evita orice usuca mult parul (razele soarelui, apa sarata si clorurata, vântul puternic). Dupa baia sarata este bine ca parul sa fie clatit cu apa obisnuita. Parul trebuie sa fie uscat la aer sau cu ajutorul duzelor speciale de feon, care disperseaza bine aerul.

6.dupa fiecare spalat se vor aplica solutii cu preparate nutritive, pentru ca parul sa alunece usor, fara piedici. Majoritatea acestor preparate se produc în mod special pentru parul permanent. Sunt recomandate în mod special pentru parul subtire. Substantele curative continute în aceste preparate întaresc radacina parului si structura firului de par pentru ca buclele si zulufii sa cada frumos, degajat.


Document Info


Accesari: 3815
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )