Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ondulatia parului

Cosmetica


Ondulatia parului

Un bun coafor trebuie sa cunoasca toate procedeele tehnice încât sa poata realiza coafuri din ondulee simple, coafuri din bucle vaporoase, coafuri de zi practice, purtabile si coafuri elegante de seara. Ondulatia parului se obtine prin mai multe procedee. La ondulatia permanenta intervin si substantele chimice specifice care modifica structura firului de par, ducând la încretirea sa. Spre deosebire de celelalte procedee, ondualtia chimica e mai rezistenta, având o durata mai l 18218s1822s unga.Ondulatia cu apa - pentru obtinerea onduleelor se face de fapt un mulaj al parului care permite ca dupa uscarea sa sa se realizeze o coafura. Ea se practica pe par suplu si în stare uda. O coafura pe baza de ondulee se poate realiza cu sau fara carare. În primul rând se piaptana tot parul spre spate. Executia onduleelor se începe din partea mare de la carare sau în directia pe care o indica implantatia parului în cazul în care nu se face carare. Prin pieptanare si retinerea parului cu degetele mâini stângi (degetul mare, aratator si mijlociu), se va pieptana parul în directia opusa formându-se ondula. Prin miscari spre dreapta si spre stânga se formeaza onduleele urmatoare. Se usuca parul si se piaptana. Coafura pieptanata în ondulee directe se poate obtine cu ajutorul clipsurilor si din melci. Asezarea parului în bucle se executa în doua faze:

1.buclatul - rularea pe bigudiuri a parului prin rularea suvitelor de par în stare uda.

2.pieptanarea parului dupa uscarea sa pentru realizarea coafurilor.

Buclatul este o operatie care consta în rularea suvitelor de par pe bigudiuri, mai mult sau mai putin subtiri, dupa felul coafurii urmarite (mai creta sau mai lejera). Se trece întâi la împartirea corecta a parului si în acest scop se tine seama de:

-cantitatea de par necesara coafurii în partea superiora capului (pentru volum)

-cantitatea de par necesara coafurii în partile laterale

-cantitatea de par necesara coafurii pentru partea din spate

-portiunea de par necesara terminatiei coafurii la ceafa

La rularea parului pe bigudiuri se vor respecta urmatoarele:

-se vor alege bigudiuri în functie de suvita de par ce urmeaza a fi rulata

-nu este admis ca suvita de par aleasa sa fie mai lunga decât lungimea bigudiului sau mai lata decât diametrul acestuia

-suvita de par aleasa va fi bine pieptanata si apoi ridicata în sus, aplecata putin în directia opusa sensului de rulare a bigudiului, pentru ca dupa rulare suvita de par aleasa sa fie amplasa exact pe radacina suvitei de par rulata pe bigudiu (indiferent de directia data parului sau de locul de unde este aleasa suvita)

IV.1.Produse si ustensile necesare

Produsele si ustensilele necesare: Spuma de par, fixativ, bigudiuri, clipsuri, plus manta, si guler. Pentru finisare se mai poate utiliza pe lânga fixativ si lacul de par sau ceara.

IV.2.Melcii

Executarea melcilor - are de asemenea un rol foarte important pentru realizarea unei coafuri frumoase si reusite. Pentru acasta se vor respecta urmatoarele:

-portiunea de par pe care se va executa melci va fi mai întâi pieptanata în directia în care se executa melcii

-primii melci executati vor fi plasati putin mai în fata radacinii suvitei alese, urmând ca urmatorii melci sa fie plasati pe radacina melcului anterior executat

-în portiunea parului de la spate, respectiv ceafa, mai ales la un par tuns scurt, se va tine cont de felul cresterii parului (vârtejuri, goluri)

-parul se piaptana în asa fel încât sa beneficieze de avantajele unei directii deosebite de crestere a parului (vârtej de par)

Paralel cu folosirea de bigudiuri mai groase sau mai subtiri se executa si melci de diferite forme:

melci plati - se folosesc în partile laterale, în spate si la ceafa. Important este ca suvita de par aleasa sa fie pieptanata în directia dorita a liniei de pieptanatura

melci semiplati - se executa în obtinerea unei linii de coafura cu un volum mai pronuntat. suvita care porneste de la radacina trebuie sa fie aplatizata, iar terminatia melcului sa fie ridicata

melcii în relief - suvita de par este rulata ca si cum ar fi pusa pe bigudiuri. Se piaptana suvita în sus, în directia opusa sensului rularii. Se rasuceste pâna revine la radacina parului si se prinde cu clips. Forma acestui melc trebuie sa fie identica cu suvita de par care ar fi fost pusa pe bigudiu

melcii de legatura - se folosesc în fata la breton, spre tâmple si ca o legatura de la montarea parului la spate pe bigudiuri la melcii plati. Se piaptana parul în directia opusa rularii suvitei de par. Se rasuceste suvita pâna revine la radacina, se prinde cu un clips. Pentru a obtine o stabilitate se introduce în interiorul melcului de legatura putina vata. Melcul de legatura seamana cu melcul în relief, dar este ceva mai mare.

melcii cu radacina prelungita - seamana cu melcii plati, dar rotocolul este asezat mult mai departe de radacina suvitei din care s-a executat melcul.

IV.3.Bigudiurile

Bigudiurile se fixeaza în asa fel încât parul sa nu fie strivit. Aceasta se întâmpla când se folosesc bigudiuri cu elastic sau cu cleme de presare. Riscul este mai mic atunci când se fixeaza cu agrafe din plastic. Agrafele trebuie înfipte întotdeauna contrar directiei de înfasurare, capatul agrafei trebuie sa prinda penultimul strat al bigudiului. Înfasurti întotdeauna din fata spre spate. La un par lung separati suvite nu prea groase, altfel uscarea dureaza mult timp. Parul fin (subtire) se umezeste înainte de înfasurare cu fixativ pentru a fi coafura mai stabila. Obtinerea buclelor sau valurilor este determinata de bigudiuri. Pentru buclele care trebuie sa dureze mai mult timp sunt necesare bigudiuri mai subtiri. Cu bigudiuri de marime mijlocie si par de lungime medie se obtin valuri mari, iar parul lung, tuns drept, cu aceleasi bigudiuri se obtin valuri mai elastice. La parul scurt aceste bigudiuri confera parului un aspect voluminos si pufos. Bigudiurile mici, elastice, asa-zise papiote - dau parului o tensiune mare si realizeaza bucle si valuri deosebit de pufoase. Parul uscat la casca trebuie racit înainte de a scoate bigudiurile, astfel încât keratina înmuiata din cauza caldurii sa devina din nou dura si capabila sa sustinuta forma noua a parului. Daca parul a fost înfasurat pe bigudiuri subtiri, pentru a realiza bucle aspre, este bine sa se întrebuinteze un pieptane cu dinti mari. Daca se foloseste pieptenele fin sau peria, se obtine o coafura cu aspect pufos.

IV.4.Tehnica executarii onduleurilor frantuzesti

Onduleurile frantuzesti se realizeaza manual. Ele se realizeaza ca si ondularile normale manuale. Ele se formeaza pe parul umed cu pieptanul si degetele, formând canturi ondulate în unghi drept cu linia de pieptanare. Prin cant al ondulatiei întelegem zona ridicata prin care un onduleu trece în alt onduleu alaturat.Ceea ce trebuie avut în vedere este faptul ca spre deosebire de onduleurile normale manuale, onduleurile frantuzesti au o perspectiva orizontala. Ca instrumente se pot utiliza clipsurile sau ace de fixare, pieptan curbat pentru onduleuri umedesau pieptan de frizerie, o sticla de pulverizator de apa, iar produsele utilizate sunt spuma de par si fixativul. Pentru un aspect de ocazie se poate adauga si lacul de par.

 

 Se va exemplifica la curs.


Document Info


Accesari: 21054
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )