Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ridurile

Cosmetica


Ridurile



Sub pielea obrazului se gasesc numerosi muschi mici, denumiti muschii mimicii sau muschii pielosi. Ultima denumire se datoreaza faptului ca unul din cele doua capete ale acestora este fixat de piele. Prin contractia lor se formeaza o cuta, orientata perpendicular pe directia tractiunii. Dupa încetarea contractiei pielea revine la pozitia initiala datorita elasticitatii proprii si a tendoanelor muschiului.

Contractia acestor muschi, sub influenta sistemului nervos, permite si exteriorizarea starilor psihice: veselie, tristete, suparare etc.

Cu vârsta pielea îsi pierde elasticitate si nu mai poate reveni la pozitia initiala, ramânând pliata, ceea ce are drept urmare aparitia ridurilor.

Ridurile pot fi împartite in riduri de plisare ( încretire ) - cum sunt pliurile de la nas la buze, pliurile gâtului si ale fruntii - si riduri de lasare (suparare, prabusire) - cum sunt ridurile "laba gâstei" a comisurilor buzelor (gurii), a pleoapelor inferioare, obrajilor, gâtului, barbiei - care se pot ameliora prin tratament.

Ridurile apar de obicei intr-o anumita ordine. Mai nt i apar cele verticale si orizontale ale fruntii, apoi ridurile de la ochi, asa numita "laba gâstei",

urmeaza cutele care pornesc de la nas spre comisura buzelor, ca doua paranteze. Pe masura ce înaintam in vârsta se rideaza pleoapele si deasupra buzei superioare apar riduri verticale.

Larousse defineste ridul ca "un pliu" care este de obicei rezultatul vârstei - ceea ce nu înseamna ca persoanele tinere sunt scutite de acest neajuns. Mai ales la persoanele cu pielea uscata, sensibila, ridurile fine se pot transforma in adevarate riduri daca nu se iau masuri de protejare, hranire si tonifiere a pielii.

Nu trebuie omis ca un rid adânc, indiferent de cauza care l-a generat, poate fi atenuat, dar nu înlaturat definitiv. De aceea, in acest caz mai mult ca in altele, masurile de prevenire se impun neaparat, ele constituind cel mai important tratament al ridurilor. Prevenirea formarii ridurilor trebuie sa înceapa din adolescenta, mai ales daca pielea este sensibila, deshidratata, uscata, deoarece numai in felul acesta aparitia lor va fi mai întârziata cat mai mult posibil.

Toata lumea isi doreste sa isi pastreze aspectul tineresc. Dar pentru a pastra acest aspect trebuie sa nu comitem greseli ca , de pilda , aplicarea unor tratamente necorespunzatoare.

Produsele folosite joaca un rol important, de aceea cu riscul de a ne repeta , insistam asupra faptului ca nu orice produs ni se potriveste chiar daca este de cea mai buna calitate. Alegerea acestora trebuie facuta in functie de caractersticile tenului fiecaruia , tinând seama ca , printre altele , un produs destinat unui ten gras poate cauza multe neajunsuri unui ten uscat.

a)     Cauzele care contribuie la aparitia ridurilor

Cauzele care pot genera aparitia ridurilor sunt multiple . Vom trece in revista câteva pe care le consideram mai importante si pe care este bine sa încercam sa le evitam.

Contractarea exagerata , inutila , repetata a muschilor fetei duce in timp la formarea ridurilor. Aceasta se explica prin faptul ca orice contractie a acestor muschi , denumiti si "pielosi" , datorita raporturilor lor strânse cu piele, este însotita de miscarea pielii care ii acopera . Regiunile care se rideaza mai intai sunt ochii , gura nasul , fruntea si barbia , deoarece muschii respectivi sunt mai frecvent solicitati .

Unele persoane nu pot discuta fara sa increteasca fruntea , sa se încrunte , sa clipeasca etc. , ele fiind expuse la formarea precoce a ridurilor. Ridurile produse prin contracturile excesive a muschilor fetei , deci prin exagerarea mimicii poarta denumirea de riduri de expresie .

Expunerea nerationala la soare face ca piele sa se deshidrateze , sa se usuce , sa se cojeasca , devenind aspra si lipsita de suplete , ceea ce favorizeaza aparaitia ridurilor .

Lumina prea puternica face ca ochii sa se stranga , ceea ce duce cu timpul la formarea unor cute cunoscute sub denumirea de "laba gastei" . prevenirea lor se realizeaza usor , daca purtam ochelari de soare cu lentile de buna calitate.

Din acelasi motiv , persoanele mioape sau presbite nu trebuie sa neglijeze folosirea ochelarilor de vedere prescrisi de doctorul oftalmolog.

Cititul la lumina slaba sau in conditii necorespunzatoare poate provoca , de asemenea ,aparitia ridurilor de la ochi.

Slabirea ,daca are loc rapid este urmata de aparitia ridurilor. Aceasta se explica prin faptul ca grasimea reprezinta un dublu suport , plastic si estetic pentru piele , ea dând fetei si corpului rotunjimile estetice , caracteristice , mai ales sexului feminin. Daca grasimea subcutanata dispare in urma unei slabiri excesive , dispare si suportul care mentine netezimea pielii. Deosebit de important este faptul ca grasimea începe sa dispara mai intai tocmai acolo unde prezenta este mai necesara , adica la nivelul fetei , gatului si mai târziu in rest .

Factorii meteorologici (vânt , soare , frig , caldura , umiditate , variatii de temperatura ) la care se adauga poluarea atmosferica , au o actiune neta asupra tenului . Ne putem da seama de aceasta daca privim fata si mâinile unei persoane mai in vârsta in comparatie cu restul corpului sau fata si mâinile agricultorilor , marinarilor si in general a celor care prin profesiunea lor sunt obligati sa stea mult in soare si intemperii.

Iata de ce prima conditie pentru mentinerea obrazului intr-o stare perfecta este protejarea lui in potriva actiunii daunatoare a acestor factori.

Nu trebuie neglijat nici faptul ca practicarea sporturilor in aer liber fara a lua masuri de protejare a tenului împotriva factorilor atmosferici , duce la formarea ridurilor chiar pe o piele tânara.

Lipsa dintilor modifica enorm fizionomia prin retractia buzelor înfundarea obrajilor , si scurtarea diametrului vertical al fetei .

Tulburarile nervoase ale glandelor cu secretie interna si ale tubului digestiv pot cauza aparitia precoce a ridurilor.

Modul defectuos de viata . Consumul exagerat de bauturi alcoolice , cafea si tutun , insomnia , nerespectarea orelor absolut necesare pentru odihna , in general o viata dezordonata duc la formarea cearcanelor , apoi a ridurilor pe pleoape , care dau figurii un aspect obosit , cutele din jurul ochilor devenind din ce in ce mai adânci .

Lipsa de îngrijire sau îngrijire prost înteleasa a tenului. Persoanele cu un ten uscat se rideaza de timpuriu din pricina lipsei stratului protector de sebum. De aceea pentru un ten uscat , vom evita sa folosim pentru îngrijirea lui sapunul , apa calda , solutiile alcoolice , solutiile astringente , glicerina si lotiunile degresante.

Glicerina si produsele puternic degresante vor fi evitate si in cazul unui

ten gras deoarece prima absoarbe apa din tesuturi , iar abuzul de degresante indeparteaza prea drastic stratul de grasime de pe piele supunând glandele sebacee la o activitate sporita.

Utilizarea abuziva de creme care contin bismut sau mercur , in scopul de a îndeparta pistruii sau petele usuca , ofileste si rideaza pielea . Ele vor trebui folosite numai cu avizul medicului sau al cosmeticienei , care vor prescrie si aplica la momentul potrivit creme hranitoare .

machiajul poate duce la aparitia ridurilor ? Daca este de buna calitate si adecvat pielii respective , machiajul are in afara scopului estetic si un rol protector al pielii , contribuind la întârzierea aparitiei ridurilor .

Desigur , abuzul de cosmetice poate duce printre altele la pierderea tonicitatii tesuturilor si la consecintele acestei pierderi. Este important ca pielea sa respire in cursul noptii , o curatire riguroasa înainte de culcare fiind astfel imperios necesara .

b)     Tratamentul ridurilor

In primul rând trebuie conservata tonicitatea pielii. In acest scop se

va lotiona obrazul dimineata si seara cu solutii tonice sau se va pulveriza cu ape florare sau ape minerale.

Pleoapele si regiunea din jurul gurii vor fi masate cu creme hranitoare , iar pielea va fi protejata împotriva intemperiilor cu creme ecran .

Tenurilor ridate li se recomanda creme continând vitamine , produse tisulare , uleiuri de bizon , hormoni . Referitor la acestea din urma , este bine ca in prealabil sa fie consultat medicul .

c)     Notiuni elementare privind muschii mimicii

Un rol important in tratamentul cosmetic al ridurilor îl are masajul.

Muschii capului se împart in doua categorii : muschii mimicii si muschii masticatori. Dintre acestia un deosebit interes in cosmetica îl prezinta muschii mimicii . acesti muschi au un volum mic si o forta redusa si sunt asezati in jurul orificiilor fetei.

Muschii mimicii , sub actiunea sistemului nervos se contracta si permit astfel exteriorizarea starilor psihice .

Muschii mimicii sunt :

1.Muschii boltii craniene

Muschiul occipito-frontal , format din doua portiuni musculare si anume frontala si occipitala , unite prin aponevroza epicraniana . Portiunea frontala se prinde pe pielea fruntii . In mimica este muschiul atentiei , fricii , admiratiei , surprizei ; in plus deschide crapatura palpebrala . Cu trecerea anilor cutele frontale , determinate de contractiile repetate ale acestui muschi devin definitive .

Muschiul temporo-pariental care este rudimentar la om .

2. Muschii pleoapelor

Muschiul orbicular al ochiului este situat in grosimea pleoapei si la nivelul orbitei este format din 3 portiuni : palpebrala , orbitala si lacrimala . Forma sa este circulara .

In mimica intervine alaturi de alti muschi in ras si in plâns ; coboara sprânceana si netezeste pielea fruntii .

Portiunea orbitala determina prin contractia ei circulara o serie de cute radiale la nivelul unghiului extern al ochiului "laba de gâsca" .

La nivelul locului unde se separa portiunea orbitala de portiunea palpebrala iau nasetere santul panpebral superior si cel inferior .

Muschiul sprâncenos este situat sub muschiul orbicular al ochiului . In mimica participa la exprimarea durerii , nerabdarii , maniei , gândirii profunde.

El trage sprânceana in jos spre linia mediana , determinând aparitia unor cute verticale intre cele 2 sprâncene .

Muschiul depresor al sprâncenei este situat intre muschiul precedent si radacina nasului , contractia sa coboara sprânceana .

Muschiul piramidal este situat pe dosul nasului si la nivelul partii inferioare a fruntii .

El coboara pielea dintre sprâncene si produce cute orizontale la radacina nasului.

3. Muschii nasului.

Sunt slab dezvoltati fiind reprezentati de 2 muschi : muschiul nazal si muschiul depresor al septicului .

Muschiul nazal trage vârful nasuli in jos , si prin apasarea aripii nasului comprima orificiul nazal.

4. Muschii din regiunea gurii

Muschiul orbicular al gurii , are doua portiuni : marginala si labiala (centrala) , contractia sa duce la închiderea obisnuita a gurii sau fortata , prin presarea buzelor pe arcadele dentare .

Muschiul buccinator este situat in grosimea obrajilor .In mimica intervine asupra altor muschi in ras si in plâns .

Muschiul ridicator al bazei superioare si al aripii nasului este situat in santul dintre nas si obraz si se termina pe aripa nasului .Ridica aripa nasului si buza superioara.

Muschiul ridicator al buzei superioare este situat lateral fata de cel de sus si se termina la nivelul buzei superioare . Ridica buza superioara .

Muschiul zigomatic mic este situat intre ridicatorul buzei superioare si zigomaticul mare. Trage in sus buza superioara .

Muschiul ridicator al unghiului gurii este situat lateral si sub zigomaticul mic in fosa canina. Trage comisura gurii in sus .

Muschiul zigomatic mare se insera pe osul zigomatic .

Muschiul rizorius foarte slab dezvoltat , uneori lipseste , la unele persoane formeaza foseta rasului (gropitele) .

Muschiul coborâtor al unghiului gurii se fixeaza pe mandibula si pe pielea comisurii bucale .

Muschiul coborâtor al buzei inferioare este situat sub si înauntrul precedentului , având forma unui patrulater. In mimica exprima tristete , dezgust sau ironie . Trage buza inferioara in jos si o împinge înainte .

Muschiul mental situat sub coborâtorul buzei inferioare . Ridica vârful barbiei si împinge înainte buza superioara .

5. Muschii gatului .

Sunt de 2 feluri : muschii regiunii anterolaterale ale gatului si muschii regiunii posterioare.

Dintre acestea singurul muschi al mimicii este muschiul plalisma sau pielosul gatului . El se intinde ca un trapez de la baza maxilarului inferior pana la umar si clavicula .

d)     Rolul masajului in tratamentul ridurilor .

Practicat in mod regulat cu perseverenta , tinând seama de directia miscarilor si insistând asupra portiunilor ridate masajul facial prelungeste vitalitatea si tonicitatea muschilor .

O conditie esentiala este aceea de a fi practicat inca de la vârsta de 25 - 30 ani , caci mai târziu pielea isi pierde din elasticitate si efortul devine inutil.

Daca fata prezinta diferite afectiuni ale pielii ca acnee , eczeme , arsuri sau orice fel de leziune deschisa , practicarea masajului nu este indicat.

e)     Tehnici de masaj

Tehnicile de efectuare a masajului pot fi diferite de la o scoala la alta . Unii specialisti recomanda masajul manual , in timp ce altii folosesc aparate electrice .

Sunt divergente si in privinta faptului daca masajul trebuie efectuat pe un ten uns in prealabil , pudrat cu talc sau direct pe pielea nepregatita .

In general indiferent de tehnica folosita rezultatele sunt aceleasi .

Masajul fetei cuprinde o serie de miscari specifice , dintre care cele mai obisnuite sunt :

1. Miscari de mângâiere

Sunt miscari superficiale care se executa pulpa degetelor sau cu mana deschisa . Sensul miscarilor este determinat de directia circulatiei sângelui si limfei ( de jos in sus ).

Prin acest masaj :

se mareste capacitatea de absorbtie a cremei hranitoare aplicata pe piele ;

se obtine o relaxare generala ;

se realizeaza o intensificare a circulatiei sângelui si limfei , o stimulare a activitatii muschilor .

2. Mischari energice

Intervin asupra straturilor mai profunde ale pielii . Se recomanda pentru intensificarea circulatiei locale , pentru decongestionarea tesuturilor mai profunde si pentru îndepartarea excesului de sebum din glandele sebacee. In functie de modul lor de exectuie , miscarile energice se pot categorisii astfel .

Pianotatul sunt miscari executate cu patru degete , asemanatoare celor facute la pian. Se efectueaza in scopul revitalizarii tesuturilor si pentru activitatea circulatiei sângelui .

Tapotatul consta in miscari scurte , dese , ritmice aplicate cu toata fata palmara a degetelor. Prin acest procedeu se obtine o intensificare a hranirii tesuturilor si o crestere a tonicitatii muschilor .

Framântatul consta in miscari asemanatoare framantarii aluatului . Stimuleaza si tonifica muschii. Se recomanda in special in cazul tenului gras.

Ciupitul se executa mai mult cu doua degete si cu miscari scurte si repetate ca si framântatul . Este indicat in situatia tenurilor grase .

Frictionarea consta in miscari executate cu presiune . Miscarile degetelor pot fi circulare , in zig-zag ,verticale , orizontale , etc. Se recomanda in intensificarea circulatiei locale si pentru decongestionarea tesuturilor mai profunde.

Palmuitul consta din usoare palmuiri executate pentru stimularea circulatiei sanguine si cresterea tonicitatii.

3. Miscarile vibratorii

Se executa cu cele patru degete sau chiar cu întreaga palma si constau in miscari rapirde de tremurare , de vibratie . Actioneaza in special asupra tesuturilor profunde . Se recomanda tenurilor atinse de cuperoza , congestive , având un efect calmant deosebit .

f)      Operatiuni pregatitoare

ne spalam bine pe mâini , taiem unghiile scurt , si nu purtam inele .

se strânge parul cu o bentita pentru a nu-l murdarii

urmeaza demacherea obrazului cu o crema sau un lapte demachiant si o stergere cu o lotiune tonica care poate fi o infuzie din plante alese dupa natura tenului .

in general masajul este precedat de o baie de aburi

dupa baia de abur stergem obrazul cu un prosop curat si procedam la scoaterea punctelor negre . Ne acoperim degetele aratatoare de la ambele mâini cu tampoane sterile si presam progresiv zona din jurul punctelor negre . Aceste puncte negre se pot scoate usor si cu un tir-comedon sau cu un vaccinostil .

Atât înainte cat si dupa extragerea punctelor negre obrazul se va sterge cu o solutie dezinfectanta sau cu alcool camforat .

Daca ne hotaram ca miscarile de masaj sa le efectuam mai des , se poate renunta la baia de aburi.

Înainte de a trece la efectuarea miscarilor vom încalzi putina crema in palma , apoi printr-un masaj mângâietor vom aplica crema pe obraz . In cazul tenului uscat masajul se efectueaza cu o crema grasa nutritiva , iar in cazul tenului gras cu o crema hidratanta uscata

Aplicarea cremei se face astfel : cu miscari de mângâiere îndreptate de sub barbie spre piept crema se întinde pe gat , iar din mijlocul barbiei înspre urechi , pe obraz si apoi din mijlocul fruntii spre tâmple .

g)     Efectuarea masajului

Dupa ce am efectuat aceste operatiuni pregatitoare trecem la efectuarea masajului propriu-zis având in vedere ca durata lui poate fi de 10-15 minute , ca fiecare miscare se poate executa de 3-4 ori si ca este bine ca mâinile sa nu se mai ridice de pe obraz realizanduse un contact intim .

Fruntea

se executa miscari de mângâiere cu ambele mâini , care lucreaza alternativ, pornind de la sprâncene la radacina parului . pornind de la tâmpla stânga spre tâmpla dreapta si invers efectuam miscari in zigzag .

pentru prevenirea ridurilor de la radacina nasului se executa acelasi fel de miscari in zigzag pornind de jos in sus

atât pentru ridurile orizontale cat si pentru cele verticale , se executa miscari circulare pornind de la radacina nasului spre tâmple .

Sprâncenele

se executa ciupituri apucându-se sprâncenele intre degetul mare si mijlociu , pornind de la radacina nasului spre tâmpla

in aceeasi directie executam miscari de mângâiere cu degetele aratator si mijlociu in pozitie de V .

Regiunea ochilor

miscarile de netezire vor fi foarte usoare , aceasta zona fiind foarte sensibila . Pentru "laba gastii" cu mana stânga vom sustine coada sprâncenei , iar cu mana dreapta executam miscari circulare urmate de miscari de pianotat. Vom executa miscari circulare pornind de la radacina nasului si urmand arcadele sprâncenelor . Miscarea se termina printr-o usoara presiune la radacina nasului.

Nasul

Se maseaza circular , cu degetul mijlociu , de o parte si de alta a aripilor nasului si apoi cu miscari de mângâiere urcam de jos in sus .

Buzele

Masajul buzelor se executa prin miscari de foarfece folosind alternativ ambele mâini . Aceleasi miscari le repetam si la barbie . Pentru prevenirea barbiei duble , se tamponeaza energic sub barbie si de-alungul maxilarelor cu degetele strânse si întinse , alternativ cu ambele mâini .

Obrajii

Masajul obrajilor se executa cu miscari de netezire cu podul palmei . Toate miscarile sunt ascendente pornind de la aripile nasului , de la coltul gurii si de la barbie spre tâmple .

Asupra obrajilor se mai pot executa, ciupituri, tapotari, pianotari si framântat .

Miscarile care se executa foarte usor si încet sunt miscari de netezire , effleuraj si vibratorii folosind o crema grasa hranitoare .

h)     Peelingul

Este o metoda care poate fi folosita înainte de a recurge la "lifting" (operatie estetica) . Acest procedeu consta in cojirea pielii cu mijloace fizice sau chimice provocând astfel formarea unui nou tesut cutanat . Prin peeling se exercita in acelasi timp celulele profunde ale dermei care formeaza colagen nou . Epiderma este astfel întinsa , ridurile se atenueaza disparând pentru o anumita perioada .


Document Info


Accesari: 10480
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )