Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Carl Friedrich Gauss

personalitati


"Matematica este regina stiintelor
Carl Friedrich Gauss a fost matematician german si om de stiinta , ce a contribuit in mod semnificativ in domenii ca: statistici, analize, geometrie diferentiala, geodezie, electros 434e47e tatica, astronomie, si optica. A fost supranumit "Princeps mathematicorum "' - cel mai mare matematician de la antichitate', (din latina fiind tradus ca 'Printul de matematicieni', cu toate ca in latina "princes" semnifica si 'de rand'), Gauss a avut un rol semnificativ in istoria matematicii.

S- a nascut pe 30 aprilie 1777 la Braunschweig, in cadrul unei familii modeste. Inca din copilarie s-a remarcat prin talentul si priceperea sa, iar in 1792 in cadrul "Colegium Carolinum " dezvaluie teoria binomiala si teoria numerelor prime.

      Incepand cu anul 1796 decide sa duca mai departe studiul matematicii . Reuseste sa descopere construirea cu rigla si compasul a unui poligon cu saptesprezece laturi .

      Lucrarea sa de doctorat a fost o demonstratie consacrata ca teorema fundamentala a algebrei , astfel incat orice ecuatie cu o variabila are cel putin o radacina.

      In 1809 , Carl a realizat o cercetare despre mecanica cereasca , numita " Teoria miscarii corpurilor ceresti care se rotesc in jurul Soarelui in sectiuni conice"

      O alta inventie a sa, este instrumentul numit , heliotrop- ce este folosit in imbunatatirea iluminarii pentru observatiile topografice.

      In anul 1820 , castiga Premiul Universitatii din Copenhaga , asupra problemelor geodeziei.

      Alaturi de Weber a studiat magnetismul , studiu incheiat cu trei opere valoroase din 1832, 1839 si din 1840.

      Sanatatea sa s-a deteriorat incet iar Gauss a murit in somn in dimineata zilei de 23 februarie 1855.Clopotul sau curba lui Gauss

Curba sau clopotul lui Gauss este un grafic unde sunt distribuite anumite valori determinate de o medie standard. Matematicianul german Carl Gauss a dat numele acestui grafic , ce reprezinta o curba sau un clopot .Este de fapt un grafic al probabilitatii.

Formula clopotului lui Gauss este :

.Document Info


Accesari: 5610
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )