Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EDWARD ALBEE

personalitati
EDWARD ALBEE

Edward Albee - Edward Franklin Albee III - pe numele sau adevarat s-a nascut pe 12 Martie 1928, asadar a implinit in 2009 venerabila varsta de 81 de ani. Edward Albee s-a nascut in Washington DC si a fost adoptat doua saptamani mai tarziu si mutat in Westchester County din districtul New York. Acolo a fost botezat in stilul familiei adoptive, extrem de bogate, in care a fost primit, urmand sa fie drept EDWARD FRANKLIN ALBEE III. Tatal sau - Reed A. Albee - el insusi fiu al lui Edward Franklin Albee II este fiul unui magnat al Vodevilului American, ce detinea in proprietate cateva teat 737h75h re din district. In aceste lacase, Edward Albee a capatat primele notiuni despre teatru si despre viata in aceasta lume stralucitoare si efemera totodata. Mama lui adoptiva pe nume Frances, a fost cea de-a treia sotie a lui Reed si nu putem spune depre ea, ca a fost cea mai buna mama posibila. Relatiile dintre el si parintii sai adoptivi nu au fost dintre cele mai fericite. Cel mai succint si elocvent, ele sunt descrise intr-o remarca a dramaturgului, facuta intr-un interviu ulterior: .'Ei nu au fost foarte buni in rolul de parinti. Eu nu am fost prea bun in rol de fiu al lor.".

Edward Albee a fost dat sa urmeze cursurile scolii gimnaziale "Rye Country Day School", apoi Scoala din Lawrenceville, de unde a fost dat afara. Intr-o incercare zadarnica de disciplinare a tanarului neascultator, a fost inscris in Liceul militar - Valley Forge Military Academy in Wayne, Pennsylvania in 1943 la varsta de 15 ani, liceu unde a absolvit doi ani mai tarziu, in 1945. In 1946 a fost dat sa urmeze scoala superioara - Choate Rosemary Hall - care oferea cursuri de Engleza, matematica, stiinta, limbi straine, istorie, etica, stiinte politice, economie, dar si cursuri de astronomie, arhitectura si arte. Cele mai importante, insa, pentru tanarul Albee, au fost cursurile de Arta. Dupa absolvire a fost dat sa urmeze una dintre cele mai vechi Scoli cu profil artistic din Connecticut - Trinity College - a doua, ca vechime, dupa Yale University - , dar de aici a fost dat afara dupa mai putin de un an si jumatate, pentru ca a refuzat sa urmeze cursurile de religie, in capela institutiei.

Probabil ca o ironie a sortii, mai mult decat dificilul elev de atunci, a devenit unul dintre cei mai seriosi si apreciati profesori ai Universitatii Houston, patruzeci de ani mai tarziu.

Cunoscut publicului American de Teatru pentru piese ca Who's Afraid of Virginia Woolf?, The Zoo Story, The Sandbox si The American Dream, operele sale sunt considerate drept examinari nesuferite si dure ale conditiei moderne". Piesele sale de inceput, sunt realizate ca o americanizare a Teatrului Absurd si sunt sub evidenta admiratie a predecesorilor sai europeni - Jean Jenet(NOTA), Samuel Beckett(Nota) si Eugen Ionesco(NOTA). Dramaturgii Americani mai tineri, precum castigatoarea Premiului Pulitzer - Paula Vogel, considera operele lui Albee, drept o mare maiestrie a sa de a americaniza stilistica dramaturgilor Europeni si de a combina teatralul cu replicile amare, pentru a reinventa, de fapt, teatrul american contemporan, in mijlocul secolului, in preajma anilor saizeci.

Dedicatia lui Albee, inspre a-si perfectiona stilul si in a deveni extrem de personal in creeatiile sale, sunt si operele sale tarzii, cum ar fi The Goat or Who is Sylvia (2000) tradus la noi ." Capra, sau Cine este Sylvia". - spectacol de succes al teatrului Act din Bucuresti, regizat de Alexandru Dabija, avandu-i pe Marcel Iures si pe Emilia Dobrin.

In 2009, cand maestrul Edward Albee a implinit deja 81 de ani, numeroase piese ale lui, au fost montate in distinctul district artistic al Broadway-ului - Off Broadway, incluzand si istoricul Cherry Lane Theatre - unul dintre cele mai vechi si constante institutii teatrale din Off Broadway, cladire deschisa in 1924, care s-a pastrat activa pana in prezent, loc unde Edward Albee a si regizat doua dintre operele sale - "The American Dream" - 1961 si "The Sandbox" - 1962.

OPERE SCRISE CRONOLOGIC

DISTINCTII ACORDATE ACESTOR PIESE

DISTINCTII SI FUNCTII - EDWARD ALBEE


The Zoo Story - "ZOO STORY" - (1958)

The Death of Bessie Smith - " MOARTEA LUI BESSIE SMITH" - (1959)

The Sandbox - " CUTIA DE NISIP " - (1959)

Fam and Yam - " FAM si YAM" - (1959)

The American Dream - " VISUL AMERICAN " - (1960)

Who's Afraid of Virginia Woolf?- "CUI I-E FRICA DE VIRGINIA WOLF?" -(1961-62) - piesa distinsa cu Tony Award, Grammy Award in 1964 in the Best Documentary, Spoken Word or Drama Recording (Other Than Comedy)

The Ballad of the Sad Cafe - "BALADA TRISTEI CAFELE" - (1963) - lucrare adaptata dupa romanul lui Carson McCullers

Tiny Alice - ' MICUTA ALICE" - (1964)

Malcolm - (1965) - adaptata dupa romanul scris de James Purdy

A Delicate Balance - "O BALANTA DELICATA " - (1966) - piesa distinsa cu Pulitzer PrizeBreakfast at Tiffany's - " MIC DEJUN LA TIFFANY'S " - (1966) piesa transformata in spectacol de musical, adaptat dupa romanul lui Truman Capote, piesa asupra careia ar trebui sa avem o disertatie ceva mai lunga, pentru simplul motiv ca a fost creata dupa filmul cu acelasi nume regizat de BLAKE EDWARDS (NOTA) cu AUDREY HEPBURN(NOTA) - in rolul principal.

Everything in the Garden - " TOTUL IN GRADINA " - (1967) adaptat dupa o piesa scrisa dupa dramaturgul Giles Cooper

Box - "CUTIA" si Quotations From Chairman Mao Tse-Tung - "COTATIILE PENTRU JUDECATORUL MAO TSE-TUNG" (1968)

All Over " TOATE GATA " (1971)

Seascape (1974) distins cu Premiul - Pulitzer Prize.

Listening " ASCULTAND" (1975)

Counting the Ways "NUMARAND DRUMURILE" (1976)

The Lady From Dubuque "DOAMNA DIN DUBUQUE" (1977-79)

Lolita - adaptata dupa romanul scris de Vladimir Nabokov (1981)

The Man Who Had Three Arms "OMUL CARE AVEA TREI MAINI " (1981)

Finding the Sun " REGASIND LUMINA SOARELUI "(1982)

Marriage Play " JOCURILE CASATORIEI "(1986-87)

Three Tall Women " TREI FEMEI INALTE " (1990-91)distins cu premiul Pulitzer Prize

The Lorca Play " PIESA LUI LORCA "(1992)

Fragments " FRAGMENTE "(1993)

The Play About the Baby " O PIESA DESPRE COPIL "(1996)

The Goat or Who is Sylvia? " CAPRA, SAU CINE ESTE SYLVIA " (2000, Tony Award)

Occupant " OCUPANTII "(2001)

Knock! Knock! Who's There!? " CIOC, CIOC, CIOC !!! CINE-I ACOLO?!?" (2003)

Peter & Jerry (2004)

Me Myself & I " EU, CU MINE SI EU INSAMI "( (2007)


Edward Albee este membru al Consiliului DRAMATIST GUILD, o congregatie a dramaturgilor americani, este practic premiat cu pemiul Pulitzer, Premiul Tony, Medalia de Aur pentru Dramaturgie din partea Academiei Americane si a Institutului de Litere si Arta si are Medalia Nationala a Artelor si Medalia din partea Centrului Onorific JF Kennedy. Edward Albee, este Presedintele fundatiei care ii poarta numele, fundatie care se ocupa in principal de "William Flanagan Creative Persons Center" o colonie a scriitorilor si artistilor aflata in Montauk - New York.


Document Info


Accesari: 2005
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )