Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ION NECULCE (1672-1745)

personalitati


ION NECULCE (1672-1745)
Ion Neculce si-a scris letopisetul [Letopisetul Tarii Moldovei de la Dabija Voda pina la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat] dupa anul 1732, adica el apartine sec. al XVIII-lea. Opera lui insa continua sirul marilor cronicari din secolul precedent. Prin continutul ei, ca si prin forma, 12312m1224m prin conceptia de care este patrunsa, ea nu se apropie nici de opera erudita a lui Dimitrie Cantemir, nici de compilatiile putin reusite a[le] cronicarilor din sec. al XVIII-lea.

Nici unul din cronicarii nostri mari si mici ai epocii n-a stiut sa-si imbrace gindul si sentimentul intr-o haina mai aleasa a graiului stramosesc ca Ion Neculce. Letopisetul lui este dovada cea mai stralucita ca limba poporului nostru este in stare sa redea sentimentele omenesti si cele mai gingase, sa ne zugraveasca pictural orice imagine si sa ne povesteasca cu toate amanuntele intimplarile trecutului. Sinceritatea si marea pricepere a lucrurilor, durerea pentru nevoile altora, iubirea calda de neam si de tara-iata notele caracteristice ale scrisului lui Ion Neculce. Este cel mai talentat prozator al vechimii, prevestitor al marelui Ion Creanga.

Ion Neculce incepe a scrie cronica dupa anul 1732, adica, cind el avea 60 de ani. De la anul 1738 descrierea evenimentelor din letopiset merge paralel cu desfasurarea lor. Letopisetul lui Ion Neculce face istoria Moldovei de la Istratie Dabija, adica de unde a lasat-o Miron Costin, si pina la anul 1744. Si Ion Neculce, prin letopisetul lui, ca si predecesorii sai, urmareste scopuri didactice, de a da indrumari in viata si invataminte acelor care vor citi cartea.

Letopisetul propriu-zis este precedat de O sama de cuvinte ce sintu audzite din om in om, de oameni vechi si batrini, si in letopisetu nu sint scrise, ce s-au scris aice dupa domnia lui Stefanita Voda, inaintea domniei lui Dabija Voda. Sunt cele 42 de mici istorioare, care au forma unor legende fermecatoare, culese din traditiile pastrate poate si in scris. Aceste minunate povestioare au servit ca izvor de inspiratie pentru diferiti poeti mondeni (C.Negruzzi, D.Bolintineanu, V. Alecsandri etc.). Dar ele insele sunt adevarate comori de naratiuni poetice. "In proza lor poetica si dulce-scrie N. Iorga-simtim sufletul trecutului mai bine decit oriunde si, multumita acestui maestru simplu care este I. Neculce, o poarta spre legenda se deschide in zidul sever al cronicii, o poarta prin care vedem perindindu-se in lumina supranaturalului eroice chipuri de epopee ".

Document Info


Accesari: 3051
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )