Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ion putureanu (1876 - 1933)

personalitati


ION PUTUREANU (1876 - 1933)


S-a nascut la 23 februarie 1876 la Bucovat, Judetul. Dolj si a decedat la Ramnicu Valcea la 18 august 1933. Studii primare in comuna natala, secundare la Liceul „Carol I”- Craiova, fiind bursier in toti anii. Ramane orfan de la varsta de 14 ani, cunos 141c22b cand de mic greutatile vietii. Urmeaza Facultatea de Medicina din Bucuresti. Isi ia doctoratul in medicina chirurgicala cu teza: „Pleurezia apendiculara”, in 1903; este prima teza stiintifica din Romania in care se mentioneaza despre migrarea bacilului Koch in organism. Functioneaza ca medic la Spitalul „Filantropia” din Craiova, apoi medic de circumscriptie rurala la Olanesti, din 1906.S-a stabilit la Olanesti din anul 1903, apoi a locuit la Ramnicu Valcea. A fost premiat pentru lucrarea „Celula nervoasa din tuberculii quadrigemeni”, de catre Dr. Obregia. Activitata sa medicala a fost plina de sacrificii materiale si morale. La Sanatoriul sau din Olanesti a intretinut bolnavi saraci carora le-a platit medicamentele. Cei care l-au cunoscut bine afirmau ca platea chiar drumul dus-intors pentru bolnavii saraci care veneau din alte parti. Pentru aceasta    generozitate fata de cei sarmani i se mai spunea, cu afectiune, si „Doctorul Pomana”. Pe front, in timpul Primului Razboi Mondial, ajutat de Dr. C. Nisipescu, a experimentat cu succes injectii cu iod galvanic ionizat contra tifosului exantematic. Rezultatele cercetarilor sale au fost apreciate la Paris de Inaltul Comandament Sanitar. La Olanesti a facut cercetari pentru descoperirea unui vaccin anti-TBC. Sicanele unor autoritati judetene si din Oltenia si invidia unor confrati au facut sa fie indepartat de la practicarea medicinii la Olanesti. S-a imbolnavit de suparare, mai ales ca se indatorase de bani pe la diferite banci si n-a mai putut sa-si achite datoriile. A murit sarac si a fost ingropat prin colecta publica. Isi doarme somnul de veci in cimitirul „Cetatuia” din Ramnicu Valcea (vezi ANEXELE).

A colaborat cu articole de specialitate la revistele „Spitalul”, „Sanatatea”, „Revista medicala”, „Universul”, „Cuvantul”, „Foaie pentru minte, inima si literatura” s. a. Dintre lucrarile mai importante amintim: „Statiunile si apele minerale din punct de vedere medical”; „Consideratiuni terapeutice asupra apelor minerale din Olanesti-Valcea”; „Statiunea balneara si climaterica Olanesti” (1907); „Efectele terapeutice ale apelor minerale, in special ale celor din Olanesti”; ,,Efectele apelor minerale din Olanesti in guta, artritism, reumatism si sifilis”; „Dare de seama de rezultatele obtinute prin tratamentul cu ser facut bolnavilor tuberculosi”, Ramnicu Valcea, 1922; „Tratamentul tuberculozei pulmonare, Ramnicu Valcea, 1923-1924, 4 fascicole; „Noi descoperiri asupra bacilului tuberculos”, Ramnicu Valcea, 1925 (comunicarea a fost trimisa si Academiei de Stiinte Medicale din Paris); „Ultimele cercetari si noile descoperiri in tuberculoza”, Ramnicu Valcea, 1926.


Referinte bio-bibliografice: Petria Petre, op. cit., p. 332-334; „Praxis medici”, nr. 9/1933; „Dimineata”, nr. 18/1933; „Bucurestiul medical”, Nr. 7-8/1933; „O opinie asupra activitatii doctorului Ion Puturianu”, in „Momente din trecutul medicinii”, Editura Medicala, Bucuresti, 1983; ziarul „Orizont” din Ramnicu Valcea, Anul II, nr. 226, Duminica, 20 iulie 1969, p. 1 si Anul II,     nr. 249, Vineri, 15 august 1969, p. 2; Ion Soare, Aneta Bardasu, Lumina cartii la Ramnic, Editura CONPHYS, Ramnicu Valcea, 2001, p. 79-82 art.: Dr. ION PUTURIANU (in realitate, articolul a fost scris de regretatul istoric valcean Petre Bardasu, 1946-2000, al doilea sot al autoarei, iar aceasta a doua sotie a sa n-a facut decat sa valorifice, dupa decesul lui, scrierile ramase).

Precizez ca in unele lucrari numele doctorului apare si sub forma Puturianu.Document Info


Accesari: 2310
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )