Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Ivan Petrovici Pavlov(1849)

personalitati
Ivan Petrovici Pavlov(1849)

S-a nascut intr-o familie in care preotia s-a mostenit din tata in fiu. A fost la inceput elev la seminar, dar era pasionat de stiintele naturale. Asa ca se inscrie la facultatea de Fizica si Matematica la Sankt Petersburg, dupa o scurta trecere pe la facultatea de Drept.
Se specializeaza in fiziologie animala pe care o va studia la Academia de Chirurgie si MedicinaObtine diploma de absovent in 1879 si isi sustine teza de doctorat in 1883. In 1890 a fost numit titular la catedra de faracologie a Academiei de Medicina Militara din sankt Petersburg. devine profesor de fiziologie, apoi director al Institutuui de Medicina experimentala in acelasi oras, in 1895, unde ramane pana la moartea sa, in 1936.

In cursul anului 1890, Pavlov a realizat experimente asupra functiei gastrice la caini,culegand secretiile unei glande salivare, in scopul de a masura si de a analiza saliva produsa in diferite conditii ca raspuns la alimente. Remarcand faptul ca un caine acea tendinta sa saliveze inainte de a intra efectiv in contact cu anumite alimente, decide sa investigheze mai in detaliu aceasta "secretie psihica". Isi da seama ca acest fenomen este foarte interesant si decide sa-si modifice obiectivele: intr-o serie lunga de experimente, variaza stimulii care interveneau inainte ca alimentele sa fie servite. Astfel descopera legile fundamentale ale capatarii si pierderii de "reflexe conditionale", adica raspunsurile reflexe, precum salivarea, care nu se producea decat intr-o maniera conditionala la animal. Aceste experimente realizate intre 1890 si 1900 nu au fost cunoscute de occidentali decat izolat si abia in 1927 au fost traduse complet in engleza.

Era un cercetator abil si foarte metodic, mergand pana la a avea reguli si in viata personala. Nu lua pranzul decat la fix ora 12, mergea la culcare in fiecare seara la exact aceeasi ora, isi hranea cainii la aceeas ora si in fiecare an pleca in aceeasi zi in vacanta. Toate acestea s-au petrecut pana la moartea fiului sau, cand a inceput sa sufere de insomnie.

In 1904 a primit Premiul Nobel, fiind primul rus laureat al acestui premiu. Prezentarea a facut-o in liba rusa, o lima putin cunoscuta. De aceea, denumirea lui de "reflexe conditionale" a fost tradusa ca "reflexe conditionate".

In studiul reflexelor de reglare a glandelor digestive, Pavlov a acordat atentie speciala fenomenului de "secretie psihica", care este cauzata stimulii nutritivi. Aplicind aceasta metoda - dezvoltata de colegul lui, D.D. Glinskii, in 1895 - de stabilire a fistulelor in canalele glandelor salivare, Pavlov a fost capabil sa experimenteze natura acestor glande. O serie de experimente au condus la respingerea interpretarii subiective a secretiei salivare si, de asemenea, pe baza ipotezelor lui Sechenov potrivit caruia activitatea psihica era de natura reflexa, l-au facut sa concluzioneze ca si aici era implicat un reflex nu neaparat permanent, ci temporar sau conditionat. Descoperirea functionarii reflexelor conditionate face posibil studiul tuturor activitatilor psihice in mod obiectiv in loc de a recurge la metodele subiective care au fost pina atunci necesare; era acum posibil sa investigheze prin mijloace experimentale cele mai complexe relatii dintre organism si mediul extern.
In 1903, la al XIV-lea Congres International Medical din Madrid, Pavlov a citit lucrarea "Psihologia experimentala si psihopatologia animalelor". In cadrul acestei lucrari, s-a dat definitia reflexelor conditionate si a altor reflexe si s-a aratat ca reflexul conditionat ar trebui privit ca un fenomen psihologic elementar care in acelasi timp este si un fenomen fiziologic. Rezulta de aici ca reflexul conditionat a fost un indiciu al intelegerii mecanismelor de reactie la animale si oameni, in mediul lor si a facut posibil un studiu obiectiv al activitatii psihice. In consecinta, intr-un program de ceretare sistematica, Pavlov a transformat incercarea teoretica a lui Sechenov de descoperire a mecanismelor reflexe ale activitatii psihice intr-o teorie al reflexelor conditionate demonstrata experimental. Ghidindu-se dupa principiile invatarii materialiste a legilor care guverneaza activiatea organismelor vii, Pavlov a dedus trei principii pentru teoria reflexelor: principiul determinismului, principiul analizei si sintezei si principiul structurarii. Dezvoltarea acestor principii de catre Pavlov si scoala lui a ajutat la construirea unei teorii stiintifice a medicinei si descoperirea legilor ce guverneaza functionarea organismului ca un intreg. Experimentele facute de Pavlov si elevii lui au aratat ca reflexele conditionate au originea in cortexul cerebral care actioneaza ca "prim distribuitor si organizator al intregii activitati a organismului" si care este responsabil pentru echilibrul delicat al animalului cu mediul. In 1905, s-a stabilit ca orice agent extern ar putea deveni semnalul pentru formarea unui nou reflex conditionat, daca coincide cu un reflex obisnuit. In urma descoperirii acestui postulat general, Pavlov a recurs la investigarea "reflexelor conditionate artificiale". Cercetarile desfasurate de-a lungul anilor au relevat, pentru prima data, legile fundamentale care guverneaza functionarea cortexului emisferelor cerebrale. Multi fiziologi au incercat sa dezvolte legile fundamentale descoperite de Pavlov. Ca rezultat al acestor cercetari s-a obtinut o intreaga teorie pavloviana referitoare la activitatea nervoasa superioara.Document Info


Accesari: 2970
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )