Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
NICOLAE BALCESCU (1819-1852)

personalitati


NICOLAE BALCESCUIstoric, scriitor si cel mai inversunat luptator la 1848. Nascut la Bucuresti. Provine din boierimea marunta. Dupa tata trebuia sa se numeasca Petrescu, insa pastreaza numele mamei, dupa mosia Balcesti-Valcea. Din 1832, e elev la Colegiul Sf. Sava, cunoscandu-i pe Heliade si I. Ghica. De mic era pasionat de istorie. La 19 ani se afla in armata (iuncher). In 1840, participand 252c23c la miscarea complotista a lui D. Filipescu (doreau improprietarirea clacasilor), este inchis la manastirea Margineni, iesind dupa doi ani cu sanatatea subrezita (indurase o detentie grea). Infiinteaza organizatia secreta Fratia (cu I. Ghica si Chr. Tell) si se dedica studiilor istorice, calatorind in Franta si Italia. La Paris a luptat pe baricade in 1848. Intors la Bucuresti, participa la Revolutie, e pentru doua zile ministru si secretar al guvernului provizoriu. Face parte din aripa de stanga, vrea improprietarirea taranilor, vot universal, rezistenta fata de turci. Este un vizionar utopic, dorind o mica republica intre cele trei mari imperii (tarist, otoman si hasburgic). Aplicarea acestui ideal ar fi putut duce la desfiintarea statelor romanesti. De aceea, mai apoi, barbatii nostri de stat au gasit o alta cale politica: intai Unirea Principatelor sub un domn pamantean si, dupa aceea, monarhia constitutionala, cu un print strain, dintr-o mare casa europeana (Carol I de Hohenzollern).

Dupa infrangerea revolutiei, Balcescu trece in Ardeal, dorind o impacare intre Kossuth si A. Iancu (a stat o vreme in tabara acestuia). Navalind trupele hasburgice si rusesti, scapa de arestare, deghizat in mot. Ultimii ani ii traieste in pribegie, ros de dorul tarii iubite. Chinuit de ftizia care-i anunta sfarsitul, in primavara lui 1852 revine in tara, pe Dunare, stiind ca n-avea dreptul sa calce pamantul natal. Si totusi, a trecut fluviul, la 8 septembrie, si a simtit pentru cateva ore pamantul patriei. La pichetul din Turnu Magurele si-a intalnit mama. Dar nu a fost primit in Muntenia, desi voia sa se stabileasca la prietenii din Moldova. Lacrimile bunei mame l-au facut sa lacrimeze si el, scrasnind. Vaporul l-a dus departe de malul romanesc, prin Constantinopol, in Italia. Trece prin Napoli si se stinge singur, uitat de toti, la Palermo, intr-o camera a hotelului Trinacria, cu numele tarii sale dragi pe buze, fiind inmormantat intr-o groapa comuna din cimitirul manastirii Capuccinilor. Osemintele sale nu s-au putut identifica, pentru a fi adus in Romania.

Inainte de toate istoric pasionat, Balcescu este, totodata, revendicat de literatura, istoriografie, sociologie, economie politica. Erou si martir al neamului, si-a sacrificat sanatatea, cautand cu patima, in tara si strainatate, documente istorice. A scris cu talent de scriitor: Puterea armata si arta militara de la intemeierea Principatului Valahiei pana acum (1844) si intregita apoi cu Puterea armata si arta militara la moldoveni in timpul maririi lor, Mersul revolutiei in istoria romanilor s.a. Opera de capetenie este Romanii supt Mihai-Voievod Viteazul, la care a trudit in exil, intre 1849 si pana la moarte, ramasa in manuscris, neterminata si publicata postum de Al. Odobescu, 'Pe culmea cea mai inalta a muntilor Carpati se intinde o Tara mandra si binecuvantata intre toate tarile semanate de Domnul pe pamant. Ea seamana a fi un maret si intins palat, capodopera de arhitectura, unde sunt adunate si asezate cu maiestrie toate frumusetile naturale ce impodobesc celelalte tinuturi ale Europei, pe care ea cu placere ni le aduce aminte'Document Info


Accesari: 1746
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )