Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Pablo ruiz y picasso (1881-1973)

personalitati


PABLO RUIZ Y PICASSO

 Pictor si sculptor spaniol, Picasso este considerat a fi cel mai mare artist al secolului XX. El este un inovator al unor noi forme, noi stiluri si tehnici, realizand mai mult de 20.000 opere de arta.
       Inceputul vietii: Nascut in Malaga pe 25 octombrie 1881, Picasso era fiul lui Jose Ruiz Blasco (1840-1913), un profesor de arte, si al Mariei Picasso y Lopez (1855-1939); din 1901 el a inceput sa-si semneze picturile cu numele de fata al mamei sale. Spiritul de geniu al lui Picasso s-a manifestat inca din tinerete: astfel,&nbs 515i89f p; la varsta de 10 ani el a inceput sa picteze, iar la 15 ani a trecut cu brio examenele de admitere de la Scoala de Arte Frumoase din Barcelona.  Tabloul sau pe panza „Stiinta si saracie”(1897, Museo Picasso, Barcelona), descriind un doctor, un calugar, si un copil la capataiul unei femei bolnave, a fost premiat cu o medalie de aur.
 
Perioada albastra:  Intre 1900 si 1902, Picasso face trei calatorii la Paris, stabilindu-se in final acolo in 1904. El considera fascinanta viata de strada boemiana a orasului, iar imaginile sale cu oameni in holuri de dans si cafenele arata cum a asimilat Picasso post-impresionismul pictorului francez Paul Gaugin si simbolismul pictorilor cunoscuti sub numele de Nabis. Temele pictorilor francezi Edgar Degas si Henri de Toulouse-Lautrec, precum si stilul celui de-al doilea, au exercitat cea mai puternica influenta. „Camera al-bastra” a lui Picasso (1901, Colectia Philips, Washington D.C.) reflecta munca celor doi pictori amintiti si, in acelasi timp, arata evolutia sa catre „Perioada Albastra”, numita asa din cauza predominantei numeroaselor tonuri de albastru din operele sale din acea perioada. Exprimand mizeria umana, picturile portretizeaza figuri de orbi, de cersetori, alcoolici, prostituate, trupurile lor putin cam alungite amintind de operele artistului spaniol El Greco. Opere ale acestei perioade: „Viata” („La Vie”,1903), „Chitarist Batran” („Old Guitarist”,1903).
Perioada Roza (Trandafirie): La scurt timp dupa stabilirea sa la Paris intr-o cladire meschina numita „Bateau-Lavoir”(„Barca-spalatorie”, al carei nume este foarte sugestiv), Picasso l-a intalnit pe Fernande Olivier (1884-1966), primul din multii sai tovarasi ce aveau sa-i influenteze tema, stilul si dispozitia (starea sufleteasca) a operei sale. Cu aceasta relatie fericita, Picasso si-a schimbat paleta de culori in roz trandafiriu si rosu, culori mai calde (pasionate); anii 1904 si 1905 sunt numiti astfel Perioada Roza (Trandafirie). Multe dintre subiectele sale sunt extrase de la circ, pe care il vizita de mai multe ori pe saptamana; o astfel de pictura este „Familia lui Saltimbanques” (1905, Galeria Nationala, Washington D.C.). In figura arlechinului (vezi tabloul de pe prima pagina), Picasso si-a reprezentat alter ego-ul, o practica pe care a repetat-o si in ultimele sale opere. Inca de la stabilirea sa la Paris a legat relatii de prietenie cu diversi artisti si scriitori europeni cum ar fi Braque, Matisse, Cocteau, Sartre, Camus, cu poetul Max Jacob, cu scriitorul Guillaume Appolinaire, cu negustorii de opere de arta Ambroise Vollard (1865-1939) si Daniel Henry Kahnweiler (1884-1979), cu scriitori americani expatriati Gertrude Stein si fratele acesteia Leo (1872?-1947). La toti acestia Picasso le-a facut cate un portret.
Protocubism: In vara anului 1906, pe cand Picasso se afla in Gosol, Spania, opera sa a intrat intr-o noua faza, marcata prin influenta artei grecesti, iberiene si africane. Celebrul sau portret al Gertrudei Stein (1905-06, Metropolitan Museum, New York City) releva o tratare ca o masca a fetei acesteia. Totusi, opera cheie a acestei perioade de inceput este „Les demoiselles d’Avignon” (1907, Museul de Arta Moderna, New York City), atat de radicala din punct de vedere al stilului – suprafata imaginii sale semanand cu cea a unui pahar (oglinda) fracturat – incat nu a fost inteleasa nici macar de pictorii contemporani de avangarda sau critici. Adancimea spatiala si forma ideala a nudului femeiesc au fost distruse, Picasso restructurandu-le in plane rigide, unghiulare. Printre alte opere ale aces- tei perioade se remarca „Femeie cu un evantai”(„Woman with a fan”,1905), „Toaleta” („La Toilette”,1906).CUBISM ANALITIC SI SINTETIC:
Inspirati de tratatul volumetric al formei al postimpresionistului francez Paul Cezanne, Picasso si artistul francez Georges Braque au pictat peisaje in 1908 intr-un stil descris mai tarziu de un critic ca fiind facute din „mici cuburi”, ajungandu-se astfel la termenul de cubism. Unele dintre picturile lor sunt atat de asemanatoare incat este dificil sa spunem cui apartin. Lucrand impreuna intre anii 1908 si 1911, ei s-au preocupat de intreruperea si analiza formei, si astfel au realizat impreuna prima faza a cubismului, cunoscuta sub numele de
cubism analitic. Schemele color monocromatice erau favorite in descrierile lor de motive radical fragmentate si obiectele se puteau vedea simultan mai multe unghiuri. Subiectele favorite ale lui Picasso erau instrumentele muzicale, obiectele de natura moarta, si prietenii sai; un portret faimos este „Daniel Henry Kahnweiler” (1910, Institutul de Arta din Chicago). In 1912, pe o hartie speciala si pe o bucata de panza ceruita, combinandu-le cu zone pictate, Picasso a creat primul sau colaj, „Natura moarta cu scaun impletit din trestie”(„Still Life with Chair Caning”) (Muzeul Picasso, Paris). Aceasta tehnica marcheaza o tranzitie (trecere) la cubismul sintetic. Aceasta a doua faza a cubismului este mai decorativa, iar culoarea joaca un rol important, desi formele raman fragmen-tate si plate (netede). Picasso avea sa prac-tice cubismul sintetic pe tot parcursul carie-rei sale, dar nu prin mijloace exclusive. Doua lucrari din 1915 demonstreaza munca sa simultana in stiluri diferite: „Arlechin” (Muzeul de Arta Moderna) este o pictura cubista sintetica, in timp ce o schita a negustorului sau Vollard, aflat acum in Muzeul Metropolitan, este executata in stilul sau ingresc, numit asa datorita desenului sau tehnic cu care incerca sa-l intreaca pe artistul francez neoclasic J.A.D. Ingres din secolul XIX.
SCULPTURA CUBISTA: Picasso a creat si picturi dar si sculpturi cubiste. Un bust de bronz, „Fernande Olivier” (numit si „Cap de femeie”, 1909, Muzeul de Arta Moderna), arata talentul sau irosit in tratarea formei tridimensionale. El a facut si constructii – cum ar fi „Mandolin” si „Clarinet”(1914, Muzeul Picasso)
din resturi si incheieturi (capete) de lemn, metal, hartie si materiale nonartistice in care el explora ipotezele spatiale ale picturii cubiste. Opera sa „Pahar de Absin”(1914, Muzeul de Arta Moderna), combinand un filtru de zahar de argint cu o sculptura pictata de bronz, anticipeaza numeroasele sale creatii de mai tarziu numite „obiect turnat”, cum ar fi „Babun si Young”(1951, Muzeul de Arta Moderna) si obiectele exploziei artei din anii 1960. Printre alte opere ale acestei perioade se remarca „Nud asezat”(Seated Nude”1909-1910), „Aficionado” (1912).


LUCRARI REALISTE SI SUPRAREALISTE: In timpul Primului Razboi Mondial, Picasso pleaca la Roma, lucrand ca desenator impreuna cu Sergey Diaghilev, producand decoruri pentru Baleturile Rusesti ale lui Sergey D. Acolo a intalnit-o pe dansatoarea Olga Koklova (1887- 1955) cu care s-a casatorit. Intr-un stil realist, Picasso a realizat mai multe portrete sotiei sale (1917), fiului lor (de exemplu, „Paulo ca Arlechin”, 1924, Muzeul Picasso) precum si numerosilor sai prieteni. La inceputul anilor 1920 el a realizat cateva tablouri neoclasice, calme, ale unor figuri violente (puternice), un exemplu fiind „Trei Femei la Izvor” („Three Women at the Spring”) , 1921, Muzeul de Arta Moderna, si opere inspirate din mitologie, cum ar fi „The Pipes of the Pan”,1923, Muzeul Picasso. In acelasi timp, Picasso a creat tablouri ciudate ale unor persoane care fac baie in rau „microcefalice” si portrete violent convulsive ale unor femei; aceste tablouri par sa indice tensiunea pe care a avut-o Picasso in casatoria sa. Desi el a declarat ca nu este un suprarealist, multe dintre tablourile sale poseda o calitate suprarealista si turbulenta, cum ar fi „Femeie dormind in Fotoliu” (1927, Colectie Privata, Bruxelles) si „Persoana care face baie in rau asezata”,1930, Muzeul de Arta Moderna.
 Picturile de la inceputul anilor 1930: Mai multe picturi cubiste ale inceputului anilor 1930, accentuand liniile armonice, curbilineare si exprimand un  eros subliniat, reflecta dragostea lui Picasso pentru o alta femeie, Marie Therese Walter (1909?-1977),cu care a dat nastere unei fiice, Maia, in 1935. Marie Therese, portretizata adesea dormind, a stat si ea la baza modelului pentru faimoasa „Fata inaintea Oglinzii” („Girl Before a Mirror”) 1932, Muzeul de Arta Moderna. In 1935 Picasso a creat gravura „Minotauromachy”, o opera importanta care combina temele sale cu minotaurul si lupta cu taurul; in aceasta opera, calul spintecat, ca si taurul, prefigureaza imaginea artistica a lui „Guernica”, cea mai importanta pictura murala a secolului XX.
”Guernica:” Picasso a fost mutat pentru a picta imensa pictura murala Guernica, la scurt timp dupa ce avioanele germanilor, la comanda liderului spaniol Francisco Franco au bombardat orasul basque din Guernica pe 26 aprilie 1938 in timpul razboiului civil spani- ol. Terminat in mai putin de doua luni, „Guernica” a fost expus in cadrul Pavilionului Spaniol de la Expozitia Internationala de la Paris din 1937. Pictura nu descrie evenimen-tul; mai degraba, Picasso isi exprima insulta (nemultumirea) prin folosirea unor imagini artistice ca taurul, calul mort, un razboinic atacat (cazut mort), o mama si un copil mort,  o femeie blocata intr-o cladire in flacari, alta fugind, si o silueta aplecata la o fereastra intinzand o lampa. In ciuda complexitatii simbolisticii acestei opere si a imposibilitatii interpretarii ei definitive, „Guernica” aduce un impact covarsitor prin descrierea ororilor razboiului. A fost imprumutat de Muzeul din New York de Arta Moderna din anul 1939 pana in 1981 cand a fost returnat Spaniei la Muzeul Prado din Madrid. In 1922 opera a fost mutata la Centrul de Arta Reina Sofia. Dora Maar va fi urmatoarea sotie a lui Picasso care va fi portretizata.
Printre operele perioadei clasice (1915-1925) se remarca „Doua femei asezate”(1920), „Trei Muzicieni”(1921).
Al doilea razboi mondial si dupa aceea: Paleta tematica a lui Picasso devine din ce in ce mai sumbra odata cu inceputul celui de-al doilea razboi mondial, iar moartea devine subiectul a numeroase opere, ca de exemplu „Natura moarta cu craniul juncanului”-„Still Life with Steer’s Skull” (1942, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Duesseldorf, Ger- mania) si „Osuar” („The Channel House”) (1945, Muzeul de Arta  Moderna). In anii 1940 Picasso s-a casatorit cu pictorita Francoise Gilot (1921- ), care a nascut 2 copii, Claude (1947- ) si Paloma (1949- ); ei apar in multe opere care recapituleaza stilurile sale anterioare. Ultima sotie a lui Picasso care va fi portretizata va fi Jacqueline Roque (1926-1986), pe care a intalnit-o in 1953 si cu care s-a casatorit in 1961. Apoi, el a petrecut mult timp in sudul Frantei.
Ultimele sale opere:   Cateva dintre ultimele sale tablouri aveau la baza opere ale marilor maestrii din trecut- Diego Velazquez, Gustave Courbet, Eugene Delacroix, si Edouard Manet. A pictat „Trei Dansatori” („Three Dancers”,1925), „Razboi si pace” (1952), „Femeie coafandu-si parul” („Woman dressing her hair”,1940), „Femeie Majorcan”. Pe langa picturi, Picasso a lucrat si la cateva sute de litografii in vestitul atelier de grafica din Paris, Atelier Mourlot. Si ceramica figura printre punctele sale de interes, astfel ca in 1947, la Vallauris, Picasso a produs aproximativ 2000 piese. A realizat de-a lungul timpului si sculpturi importante: „Om cu Oi” („Man with Sheep”) (1944, Muzeul de Arta din Philadelphia), o uriasa sculptura de bronz emanand pace si speranta, si „Capra” („She-Goat”)(1950, Muzeul de Arta Moderna), o sculptura de bronz alcatuita  dintr-un ansamblu de ghiveciuri, un cos de rachita si alte materiale diverse. Alte sculpturi: ”Chitara”  ( 1926), „Cap de taur”(„Bull’s Head”,1943).  In 1964 Picasso a terminat o macheta (model) din otel sudat pentru sculptura de 18,3 metri „Cap de Femeie” („Head of a Woman” dezvelita in 1967) pentru Centrul Civic din Chicago. In 1968, timp de 7 luni, Picasso a creat o uimi-toare serie de 347 de gravuri, readucand in centru vechile teme: circul, lupta cu tauri, teatrul.
    De-a lungul vietii lui Picasso, operele lui au fost expuse de nenumarate ori. Totusi, cel mai neobisnuit eveniment a fost expozitia de la Louvre, din Paris, 1971, onorandu-i cea de-a 90-a aniversare; artistii vii nu au fost prezentati acolo. In 1980 o retrospectiva pre- zentand operele sale, incluzand piese din colectiile din intreaga lume a fost tinuta la Mu- zeul de Arta Moderna din New York.
       Picasso s-a stins din viata in vila sa Notre-Dame-de-Vie, in apropiere de Mougins, pe 8 aprilie 1973.
      Prin tehnica, stilurile si opera sa (peste 20.000 de opere), Picasso a fost recunoscut ca cel mai mare si mai influent artist al secolului XX.
 

Picasso despre arta (citate):

Pablo Picasso, citat in „New Yorker”


GLOSAR DE TERMENI

CUBISMUL

o miscare in arta moderna, in special in pictura, care s-a preocupat in mod special de formele abstracte. A aparut in Paris in 1908, atingand apogeul in 1914, si s-a dezvoltat mai mult in anii 1920. Cubismul reprezenta o revolta impotriva picturii traditional sentimentale si realistice a sfarsitului de secol XIX si inceput de secol XX si impotriva accentuarii inten- sitatii luminii si a efectelor de culoare si a lipsei de forma caracteristic impresionismului. A fost inspirat din arta tribala, in special din cea africana si din Oceania. Doctrinele scolii cu- biste au urmat dictonul postimpresionistului francez Paul Cezanne, „Tot ce exista in natura isi preia forma din sfera, con si cilindru.” Cel mai obisnuit procedeu este o apropiere abs-tracta si analitica catre un subiect, in care artistul determina si picteaza obiecte geometrice solide de baza din care e compus subiectul, in special cub sau con, sau planuri de baza (fundamentale) care dezvaluie formele geometrice subliniate. Intr-un alt procedeu de pictu- ra cubista (cubism sintetic), vederea unui obiect din unghiuri diferite, care nu sunt vizibile simultan in realitate, este aranjata intr-o compozitie unificata. Nu exista admisa reproduce- rea in detaliu a aparentei obiectelor naturale. Arlechinii si instrumentele muzicale sunt cele mai des intalnite in portretele cubiste si in tablourile de natura moarta pentru ca aceste fi- guri pareau a fi subiecte favorabile disectiei geometrice. Pentru a evita efectele simple, na- turale si emotionale folosite de pictorii de dinaintea cubistilor, ei foloseau in principal nu- ante temperate de gri, verde, brun sau galben si-si realizau adesea operele in stil monocrom Dupa 1914 in perioada cubismului sintetic, multi pictori cubisti au introdus in picturile lor culori mai stralucitoare. Cubismul este important in istoria artei de Vest, reprezentand sti- lul revolutionar, de trecere care a marcat inceputul artei abstracte si non-obiective. Pictori cubisti celebrii au fost Pablo Picasso, Georges Braque, Albert Gleizes, Robert Delaunay, Fernand Leger, Francis Picabia, Marcel Duchamp, Roger de La Fresnaye, Juan Gris. Printre cei mai importanti sculptori cubisti se numara Picasso, Raymond Duchamp-Villon, Jacques Lipchitz, Aleksandr Archipenko. Printre multii artisti care au fost influentati de ideile si tehnicile cubistilor se numara francezul Maurice de Vlaminck si americanii Stuart Davis si Lyonel FeiningerDocument Info


Accesari: 10532
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )