Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Simion Mehedinti (1869-1962)

personalitati
Simion Mehedinti (1869-1962)

Geograf roman. S-a nascut la Soveja (judetul Vrancea). Si-a facut studiile la Bucuresti, in Franta si in Germania. A fost profesor la Universitatea din Bucuresti, la p 151b13b rima catedra de geografie din tara, membru al Academiei Romane, director al revistei 'Convorbiri literare'. A avut un rol important in dezvoltarea gandirii geografice in Romania; s-a preocupat de stabilirea obiectului si continutului geografiei, de precizarea locului ei in sistemul stiintelor, de determinarea legilor si categoriilor geografice si a metodelor geografice de cercetare.
A elaborat un sistem propriu de gandire geografica, concretizat in lucrarea sa fundamentala 'Terra - introducere in geografia ca stiinta' (2 vol., 1931). Studiaza complexul planetar ca relatie reciproca intre masele celor patru invelisuri planetare, atat din punct de vedere al distribuirii lor in spatiu cat si al transformarii lor in timp. A aratat ca sistematizarea materialului geografic trebuie facuta pe baza legaturii cauzale dintre fenomene, care decurge din complexitatea crescanda a invelisurilor planetare (atmosfera, hidrosfera, litosfera si biosfera), din subordonarea lor progresiva in aceasta ordine, din asocierea activa a acestor invelisuri. Studiul acestui complex este conceput fie pe intregul glob terestru, fie pe regiuni, ceea ce ii permite conturarea obiectului geografiei fizice generale si regionale; studiul geografic al diverselor lui parti se realizeaza numai prin raportarea lor la intreg.A elaborat numeroase lucrari geografice, cu un continut foarte variat. La acestea se adauga si lucrari de etnografie.

Simion Mehedinti a desfasurat o intensa activitate pedagocica, fiind creatorul si organizatorul invatamantului geografic modern din Romania. A pus bazele cercetarii geografice a teritoriului tarii, formand si antrenand in aceasta munca un numar insemnat de cercetatori.
loading...
Document Info


Accesari: 1409
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )