Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Stefan Odobleja (1902-1978)

personalitati
Stefan Odobleja (1902-1978)

Medicul Stefan Odobleja, creatorul psihociberneticii si parintele ciberneticii generalizate s-a nascut in zorii zilei de 13 octombrie 1902 in casa unor tarani saraci si nestiutori de carte di co 111h77b muna Izvorul Anestilor, judetul Mehedinti. A facut liceul la Drobeta Turnu-Severin si facultatea la Bucuresti ca bursier al Institutului medico-militar. Ca medic militar si-a exercitat functiile profesionale in diferitele garnizoane din Braila, Severin, Lugoj, Targoviste, Bucuresti, Dej si in alte orase.Stiinta, filozofia si poezia reprezinta trinitatea preocuparilor de o viata ale lui Odobleja.

Publica in 1929 studiul 'Metoda de transonanta toracica' in care el enunta pentru prima oara legea reversibilitatii. Obtine premiul 'General doctor Papiu Alexandru' cu lucrarea 'La phonoscopie' aparuta la Paris. Odata cu participarea sa la Congresul International de Medicina Militara din Bucuresti (1937) anunta aparitia operei sale capitale 'Psihologia consonantista', lucrare prin care a facut publica prima varianta a conceptiei cibernetice generalizate si a demonstrat caracterul multi si interdisciplinar al acesteia.

Lucrarea savantului roman a fost prezentata in Psychological Abstracts (1941), dar in general a avut foarte putine recenzii si a fost practic ignorata multa vreme. Odobleja descoperind psihologia consonantista se identifica cu cibernetica generalizata intemeiata pe principii, teorii si legi riguroase. Psihologia sistemelor este posibila prin crearea unui limbaj sistemic comun pentru intercomunicatiile ideilor, dezvoltind un aparat de notiuni, legi si analogii edificatoare aplicabile la studierea oricarei probleme apartinand unui sistem dat.Modelul cibernetic, pornind de la observatii, intuitie si rationalitate, creat in fond de Odobleja in 1938-1939 dar vehiculat (dupa cum se stie), zece ani mai tarziu, in literatura americana si apoi in cea europeana a fost utilizat si aplicat la o varietate de domenii.

Incepand din anul 1972, cand a citit autobiografia lui Norbert Wiener, Stefan Odobleja s-a consacrat demonstrarii ideii ca originea ciberneticii se afla in psihologie. Pentru a-si marca paternitatea el a publicat o lucrare speciala 'Psihologia consonantista si cibernetica'.


Document Info


Accesari: 1488
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )