Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Vasile Parvan (1882-1927)

personalitati


Vasile Pârvan (1882-1927)

Istoric si arheolog român. S-a nascut in comuna Huruiesti, in împrejurimile Bacaului. A studiat la Bucuresti si apoi in Germania, unde s-a specializat in istorie antica. A fost profesor la Universitatea din Bucuresti, membru a 929e41j l Academiei Române si a al mai multor academii si societati stiintifice din strainatate.S-a preocupat îndeosebi de arheologia si istoria comunei primitive si a civilizatiei greco-romane. El a organizat numeroase santiere arheologice, dintre care cel mai important este acela de la Histria, si a publicat numeroase studii, rapoarte arheologice si monografii, cuprinzând un material documentar vast, valoros si util.

Si-a început activitatea de istoric prin lucrarea de doctorat "Nationalitatea negustorilor din Imperiul roman" (1909, in limba germana), considerata de specialisti ca unul din cele mai bune studii despre dezvoltarea comertului in antichitatea clasica. In scopul rezolvarii problemelor legate de istoria Daciei, a organizat o serie de sapaturi sistematice, îndeosebi în statiunile arheologice din a doua epoca a fierului (Piscul Crasanilor, Tinosul, Manastirea, Poiana). Pe baza rezultatelor partiale ale sapaturilor a scris "Getice" (1926), o vasta sinteza istorica - arheologica, prin care a readus in prin plan al cercetarii istorice rolul politic si cultural al daco-getilor; unele lipsuri si exagerari (printre care accentuarea rolului scitilor si al celtilor in dezvoltarea culturii geto dace) nu stirbesc valoarea acestei lucrari.

Prin conceptia sa istorica idealista, expusa in studiul sociologic "Ideile fundamentale ale culturii sociale contemporane" si in eseuri (vol. "Idei si forme istorice" si "Memoriale ") a încercat să faca o sinteza a neohegelianismului si neokantianismului.

Vasile Pârvan a avut un rol deosebit in crearea noii scoli românesti de arheologie. El a organizat scoala româna din Roma, institutie pentru perfectionarea tinerilor arheologi si istorici, si a initiat si condus aparitia anuarelor acesteia "Ephemeris Dacoromana" si "Diplomatarium Italicum" precum si prima serie a revistei "Dacia".

Opere principale: "M. Aurelius Verus Caesar si L. Aurelius Commodus" (1909), "Contributii epigrafice la istoria crestinismului daco-roman" (1911), "Cetatea Tropaeum" (1912), "Începuturile vietii romane la gurile Dunarii" (1923), "Dacia. Civilizatiile stravechi din regiunile carpato-danubiene" (1928, in limba engleza, trad. in româna 1937, 1957, 1958).Document Info


Accesari: 2056
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )