Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ALEGEREA COORDONATORULUI pt DISERTATIE

profesor scoala
ALTE DOCUMENTE

TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI sI A COMUNICAŢIILOR
Fisa de lucru - abecedar
PLANIFICARE CALENDARISTICA - Limba si comunicare
CAIET DE PRACTICĂ PEDAGOGICĂ
ABORDAREA TEXTELOR LIRICE LA ELEVII DIN CICLUL PRIMAR
Argument tv vs carte
PROGRAMA SCOLARA PENTRU CLASA A IV-A EDUCATIE PLASTICA
PROIECT DE ACTIVITATE - Limba si literatura romana - ATRIBUTUL
BAC 2002 1-2 ore engleza
LIMBA SI LITERATURA MAGHIARA EXAMEN DE BACALAUREAT - 2007 PROBA ORALA
ALEGEREA COORDONATORULUI pt DISERTATIE


Buna ziua!

Dupa cum v-am prezentat în primul saptamâna, în cadrul acestor seminarii va voi oferii o serie de informatii utile în finalizarea Lucrarii de Disertatie, aborând aceasta problema dintr-o perspectiva mai larga, a cercetarii academice. Din acest punct de vedere trebuie sa faceti o distinctie între mine, ca si îndrumator la aceasta materie, si coordonatorii pe care îi veti avea pentru lucrari, cu acestia din urma stabilind detaliile legate de continutul efectiv al lucrarii si modul în care veti aborda domeniul pe care vi l-ati ales. Noi vom discuta pe parcursul acestor seminarii despre caracteristicile generale pe care va trebui sa le respecte lucrarea voastra, modul în care puteti desfasura o cercetare academica de succes, surse de informare, modul în care ar trebui scrisa si prezentata o astfel de lucrare sau felul în care poate fi facuta corect o citare în text sau o bibliografie. Acestea fiind spuse, în aceasta saptamâna as dori sa va ofer câteva recomandari legate de alegerea coordonatorului pentru Lucrarea de Disertatie.
Astfel, în opinia multor studenti cea mai dificila etapa în absolvirea unui program masteral o reprezinta scrierea Lucrarii de Disertatie. Procesul implica totdeauna alegerea unu 555s188f i profesor coordonator si a unei teme, realizarea unei informari extinse asupra domeniului ales, realizarea unei munci de cercetare si dezvoltare a domeniului în cauza (diferit de ceea ce au facut alti studenti si/sau cercetatori în domeniu înaintea ta) si, în sfârsit, scrierea si prezentarea tezei.

În cazul în care aveti un îndrumator adecvat si un grup de suport (colegi, prieteni, cunoscuti) cu ceva cunostinte în domeniul ales procesul poate deveni mai facil, dar întotdeauna greul va cadea (asa cum este si normal) în sarcina voastra. Ceea ce trebuie sa retineti este ca niciodata nu veti fi singura persoana care lucreaza în domeniul respectiv: chiar daca cei din imediata apropiere nu sunt experti în domeniul ales de voi, undeva acestia exista si este o idee foarte buna sa încercati sa-i identificati: pot fi alti colegi ai vostrii, din cadrul aceluiasi program masteral sau din cadrul unui alt program, pot fi profesori în alte institutii, pot fi profesionisti în domeniu, pe care puteti sa-i contactati prin Internet (e-mail, newsgrup-uri, blog-uri, articole în reviste online, etc.).

Înainte de alegerea unui coordonator însa este necesar sa va formulati o serie de obiective legate de Lucrarea de Disertatie. Aceasta trebuie sa demonstreze cunoasterea voastra profunda asupra domeniului ales, capacitatea de gândire originala si o contributie semnificativa la cunostintele academice sau aplicatiile practice ale temei respective. În procesul de elaborare a Lucrarii de Disertatie veti dezvolta abilitati ce va vor fi utile în tot restul carierei profesionale: analiza critica a articolelor aparute în presa de specialitate, formularea si rezolvarea unor probleme specifice, scrierea si prezentarea clara si concisa a rezultatelor muncii voastre. În plus, aveti sansa de a asimila practicile specifice comunitatii academice: cadrul teoretic si paradigmele experimentale, procesul de elaborare (eventual de publicare) si standardele profesionale în domeniul abordat. Coordonatorul pe care îl veti alege trebuie sa va ajute în îndeplinirea obiectivelor pe care le-ati stabilit si sa aiba un stil de lucru compatibil cu al vostru.


Alegerea Coordonatorului

Alegerea unui coordonator pentru Lucrarea voastra de Disertatie este primul pas în finalizarea ei cu succes si, dupa cum stiti, greselile facute la start sunt extrem de dificil de corectat pe parcursul procesului. Întotdeauna coordonatorul ideal este acela care lucreaza în domeniul care va intereseaza si pe voi în cea mai mare masura, având, daca este posibil, contributii semnificative în domeniul respectiv, fiind respectat de catre comunitatea academica si, în acelasi timp, disponibilitatea de a lucra cu voi si de a va ghida în procesul de cercetare si de redactare a lucrarii.

În practica, cele mai multe decizii în alegerea unui coordonator pentru Lucrarea de Disertatie se bazeaza pe patru criterii:

  1. Domeniul de interes: În acest moment, personal, mi se pare ca domeniul de interes a fost cel mai important criteriu atunci când mi-am ales coordonatorul dar acum, privind în urma, nu mai sunt atât de sigur. Dar, având în vedere ca în viitor veti colabora direct cu el o perioada destul de lunga si ca deciziile pe care le veti lua împreuna (sau pe care le va lua el în numele vostru) va vor afecta nu numai modul în care abordati subiectul respectiv, dar si cariera ulterioara, pentru ca lucrarea de disertatie reprezinta un punct de pornire pentru orice domeniu, atunci celelalte criterii devin la rândul lor importante. Din aceasta perspectiva este util sa consultati lucrari realizate de catre coordonatorul vizat în domeniul respectiv.
  2. Obiectivele voastre în cariera. În mod evident, ceea ce doriti sa faceti în continuare în viata ar trebui sa aiba o importanta ridicata în alegerea temei de disertatie si, în consecinta, a coordonatorului. Acest fapt este cu atât mai important pentru aceia dintre voi care doresc sa-si continue pregatirea academica printr-un doctorat, dar este esential si în cazul în care veti dori sa profesati în domeniul respectiv, fiind un argument important în CV-ul de angajare sau chiar în activitatile practice pe care le veti desfasura ulterior. Eventualele scrisori de recomandare pe care le veti primi în momentul angajarii din partea coordonatorului devin si în România un argument în selectarea candidatilor, iar importanta lor va creste în viitor.
  3. Stilul de lucru al coordonatorului. Desi pentru voi, la Marketing Online, acesta s-ar putea dovedi ca un criteriu mai dificil de evaluat, din comunicarea cu profesorii v-ati format o idee asupra felului în care acestia abordeaza procesul didactic si relatiile cu studentii, ceea ce poate constitui un indicator semnificativ al felului în care veti colabora si pe parcursul definitivarii disertatiei. De asemenea, daca aveti posibilitatea puteti discuta cu alti colegi ai vostrii care au lucrat în trecut cu profesorul respectiv, obtinând astfel informatii despre avantajele si dezavantajele pe care le prezinta lucrul cu persoana respectiva. În acelasi timp este foarte important sa va cunoasteti pe voi foarte bine, pentru ca fiecare persoana are un stil de lucru diferit. Anumiti studenti prefera sa primeasca foarte multe indicatii, sa aiba contacte frecvente cu coordonatorul, sa fie "verificati". Altii prefera o abordare mai independenta a lucrarii. Altii prefera sa comunice cu profesorii, dar au retineri în initierea acestei comunicari si asteapta ca aceasta comunicare sa fie initializata de catre coordonator. De asemenea, diferiti studenti pot prefera raspunsuri directe, care sa indice foarte clar ce anume au de facut în continuare, altii pot prefera raspunsuri care sa îi orienteze la modul general, lasând detaliile în seama lor. În sfârsit, pot exista studenti care prefera sa-si aleaga un subiect în afara ariei de interes imediat a coordonatorului, tocmai pentru a putea beneficia de oarecare independenta în procesul de cercetare. Indiferent de care dintre aceste categorii va reprezinta, este important sa gasiti un profesor care sa aiba un stil de lucru care sa fie apropiat de nevoile voastre.
  4. Pestele cel mare si Pestele cel mic. O alta categorie frecventa de argumente în fundamentarea unei decizii o reprezinta alegerea unui coordonator în vârsta, care s-a afirmat în domeniul respectiv si care are o reputatie cunoscuta si conexiuni în lumea academica si cea a afacerilor sau alegerea unui coordonator aflat la începutul carierei, cu care veti comunica probabil mult mai bine datorita diferentei mici de vârsta si datorita cunoasterii mult mai bune a ultimelor noutati din domeniul de cercetare ales, dar ale carui recomandari vor avea mult mai putina greutate în momentul în care veti absolvi programul. În acelasi timp profesorii cu reputatie au de obicei foarte multe probleme de rezolvat si foarte putin timp la dispozitie pentru a discuta cu fiecare dintre studentii coordonati, asteptarea unui raspuns care sa va permita sa avansati cu lucrarea fiind, adeseori, frustranta. În acelasi timp, în sistemul de învatamânt românesc tinerii profesori sunt mai solicitati decât cei în vârsta si nu exista nici un fel de garantie ca acestia vor fi disponibili ori de câte ori veti avea de lamurit un aspect legat de lucrarea de disertatie.

De asemenea, este util sa luati în considerare mai multe nume atunci când alegeti un coordonator pentru Lucrarea de Disertatie. Dupa aceasta ar trebui sa va prezentati si sa vorbiti cu el/ea despre ceea ce doriti sa cercetati, eventual sa aflati cam care sunt abordarile sale în domeniul în cauza, care sunt zonele speciale de interes în momentul respectiv, etc. O astfel de discutie (fata în fata sau prin e-mail) va poate clarifica într-o foarte mare masura asupra oportunitatii alegerii respectivului profesor ca si coordonator. Cu aceasta ocazie puteti afla daca respectivul coordonator mai are locuri libere (un cadru didactic poate coordona maxim 50 de masteranzi, conform Regulamentului A.S.E., iar primavara acesta vor absolvi peste 600 de masteranzi în cadrul Facultatii de Marketing).În sfârsit, trebuie sa plecati la lucru de la premisa ca procesul de redactare a Lucrarii de Disertatie va fi mult mai dificil decât în cazul Lucrarii de Diploma, exigentele fiind mai ridicate la acest nivel, însa contributia pe care aceasta o va avea în cariera voastra ulterioara va fi mult mai semnificativa (mai ales ca o buna parte dintre voi au în acest moment o idee mult mai clara asupra felului în care doresc sa se desfasoare aceasta cariera si asupra cunostintelor pe care trebuie sa le mânuiasca pentru a avea succes în drumul pe care vi l-ati ales). Va urez succes si o decizie înteleapta în selectarea coordonatorului pentru Lucrarea de Disertatie.Document Info


Accesari: 2803
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )