Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ASPECTE METODICE ALE MUNCII DIFERENŢIATE ĪN CICLUL PRIMAR

profesor scoala
ALTE DOCUMENTE

scoala generala Vladimirescu Test
PLAN - AN SCOLAIRE 2007-2008
Fixare si formare de deprinderi si priceperi - Modalitati de realizare a reclamei in spatiul virtual
FISA DE LUCRU - TIMPURILE VERBULUI
PROIECT DIDACTIC - GEOGRAFIA EUROPEI
OLIMPIADA DE LIMBA FRANCEZA ETAPA NATIONALA clasa A XI - a
FRACŢII - Proiect de activitate didactica
PROGRAMA OLIMPIADEI DE BIOLOGIE
PROIECT DE ACTIVITATE DIDACTICA MATEMATICA sI sTIINTE ALE NATURII
Saritura la coardǎ, alternativ, pe loc si cu deplasare - PROIECT DIDACTIC
ASPECTE METODICE ALE MUNCII DIFERENŢIATE ĪN CICLUL PRIMAR

Īnvatator: ANDREI NICULINA - scoala cu cls. I-IV Satu Vechi, jud. TeleormanCercetarile psihologice si pedagogice dovedesc tot mai mult ca fiecare elev are un ritm propriu de īnvatare, ca are aptitudini mai pronuntate pentru unele obiecte de īnvatamānt si mai slabe pentru altele, ca recepteaza īn mod diferit influent 18318m128s ele mediului si educatiei.

Tratarea identica a unor situatii diferentiate ar duce la adāncirea inegalitatilor dintre elevi si nu ar oferi conditii favorabile pentru reusita scolara a tuturor elevilor.

Rezultatele de pāna acum confirma faptul ca tratarea diferentiata a elevilor īn cadrul procesului didactic duce la succese incontestabile.

Īn īnvatamāntul nostru motivatia complexa a necesitatii tratarii diferentiate a elevilor īncepānd de la vārste foarte mici decurge, īn primul rānd, din conceptia despre functiile si obiectivele scolii romānesti.

Īn cadrul unui proces de instruire diferentiat elevii nu mai sunt supusi, īn bloc, acelorasi cerinte ci se poate opera o selectie a volumului si gradului de complexitate a cunostintelor, a metodelor, īn concordanta cu grupe de interese si capacitati.

Problema diferentierii trebuie privita si īn legatura cu calea adoptata de scoala romāneasca ce consta īn pregatirea temeinica a fiecarui elev prin ridicarea calitatii procesului instructiv - educativ, prevenirea ramānerii īn urma la īnvatatura si combaterea ei īn faza incipienta prin acordarea unui sprijin adecvat, de la caz la caz, elevilor care īntāmpina dificultati.

La baza organizarii si desfasurarii activitatii diferentiate cu elevii sta cunoasterea temeinica a acestora, atāt sub aspectul cunostintelor, priceperilor si deprinderilor pe care le au, cāt si sub aspectul capacitatilor intelectuale generale, al trasaturilor de personalitate frecvent solicitate īn actiunea de īnvatare.Totodata, atāt cantitatea si calitatea cunostintelor, cāt si dezvoltarea intelectuala generala depind de motivatia elevului pentru īnvatator, de anumite īnsusiri morale si volitionale, a caror cunoastere este obligatorie pentru desfasurarea unei munci eficiente cu elevul respectiv. Pentru a cunoaste nivelul complet de pregatire a fiecarui elev si inteligenta generala, pentru a urmari dinamica dezvoltarii individuale, evolutia lui īn diferite momente ale dobāndirii cunostintelor este necesara, din partea noastra, o fina investigatie care sa descopere nu numai faptele ci si cauzele care le-au generat.

Īn lunga mea experienta didactica am constatat ca īn cazul unor elevi care fac greseli ortografice, nu este suficienta numai constatarea tipurilor de greseli, ci trebuie descoperite cauzele care stau la baza acestora. Īn cele mai multe cazuri, am īntālnit o insuficienta concentrare a atentiei, necunoasterea regulii, lipsa priceperii de a aplica o regula cunoscuta si automatisme corespunzatoare, etc. Īn unele cazuri, greselile pot fi efectul īntrepatrunderii mai multor cauze, dar totdeauna modalitatea de lucru cu elevul pentru a-l ajuta sa-si lichideze lipsurile trebuie aleasa pe baza cunoasterii cauzelor.

Ne stau la īndemāna diferite metode si procedee de investigare pentru obtinerea datelor necesare privind situatia concreta a fiecarui elev. Am folosit cu succes: observarea activitatii lui īn clasa si acasa, cunoasterea conditiilor de viata si de lucru acasa, discutii cu parintii, discutii individuale cu elevii, analiza cunostintelor dobāndite avānd ca sistem de referinta cerintele programei scolare, etc.

Lucrez īntr-o scoala din mediul rural, unde copiii vin īn clasa l fara a frecventa cursurile īnvatamāntului prescolar, īn sat nefunctionānd o gradinita de copii. De asemenea, elevii provin din medii total diferite, cu obiceiuri diferite, cu un vocabular destul de sarac, cu cunostinte minime despre lumea īnconjuratoare, cu conceptii diferite despre scoala, cu parinti mai mult sau mai putin interesati de viitorul copiilor lor.


Document Info


Accesari: 2582
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )