Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
A FI SAU A NU FI..ROMAN IN AMERICA

sociologie
A FI SAU A NU FI..ROMAN IN AMERICA
Nasterea iluziei.
Majoritatea oamenilor care au emigrat in America recunosc faptul ca exista o discrepanta intre ideea sau imaginea de America care o aveau in tara si America reala , traita, experimentata; ca viata pe care ei si-o imaginau ca o vor avea aici depasea cu mult gradul de plenitudine al existentei lor actuale. Nu rare ori auzim 'Mi-a trebuit America' sau'Am zis-Ma duc in America', expresii ale unui sentiment ranit, al unei senzatii ca undeva s-au inselat. Romania are un destin istoric modest, ne-am aparat podgoriile si gospodariile cat am putut fara a puncta directia istoriei universale cum au facut-o alte popoare sau imperii. Am avut o atitudine pasiva la umbra istoriei universale. Eroii nostrii istorici sunt eroi locali mioritici pe care-i mitologizam in manualele noastre scolare. Dar nu ne-am ridicat la maretia altor popoare, nu am fost creatori de civilizatie. Pai pe vremea cand Decebal bea apa din urma de cal Egiptenii aveau dentisti specializati, iar in Grecia antica erau deja create bazele modului de gandire occidental Coborand mult mai jos in istorie cu cele 2 razboaie mondiale am fost o tara prea mica sa facem gargara Regele Mihai a venit cu ceva idei liberale dar nu a durat mult ca ne-au intunecat rusii prin comunism si apoi ciuma de Ceausescu, spun ca Ceausescu a fost o boala pentru ca a imbolnavit mentalitatea romanilor, o boala care necesita tratament de generatii.

Revolutia romana ,fie ca a fost dictata de afara sau nu, a fost expresia dorintei de descatusare a poporului roman, dorinta de libertate si demnitate , explozia unor sentimente refulate de atatia ani. Democratia nou instalata pe fondul unui entuziasm nemarginit nu a facut decat sa dezamageasca. Coruptia, infantilismul politic, lipsa de justitie nu au facut decat sa adanceasca un sentiment al neputintei, al nimicniciei al resemnarii. Romanul este cel mai mare specialist al resemnarii de pe scena istoriei. E ca si cum te-ai impaca cu ideea ca esti un popor blestemat ca un destin supraistoric , infailibil te nenoroceste. Ca nu suntem in stare sa facem nimic. Insasi imnul romaniei este foarte sugestiv in ceea ce priveste spiritul national istoric al romanilor: 'Desteapta-te romane'.

Definiti printr-un astfel de sentiment national-istoric (la noi nationalismul imbraca forme neesentiale-alungarea minoritatilor- ca si cum ceilalti ne-ar impiedica sa fim romani) privim celelalte popoare ,care fac istorie, cu un sentiment ambivalent de invidie si respect , ca si popoare binecuvantate, unde participarea in istorie este deplina, unde orice efort si sacrificiu uman pare sa aiba ecou universal. America nu are un trecut in istorie dar face istorie sub ochii nostrii sub forma de imperialism politic si economic pe care o manifesta, prin urmare este un popor istoric. Pe Osama o sa-l prinda astia dupa cutiile de coca cola aruncate in desertul din Afganistan. America este spirit pragmatic, tehnicitate avansata si galopanta, competitie libera de valori si transcendenta a legii, si toate acestre valori sunt parti ale mitului American in care credem. E deajuns sa vezi 'Ziua Independentei' si sa sesisezi puterile acestui mit.Peste tot imagini idealizante, o saturare cu sens a realului. Si ca orice mit furnizeaza o realitate ce transcende istoria, o conditioneaza. Americanismele din Romania nu sunt decat ritualurile acestui mit. Imitarea stilului American, snobismul nu sunt decat o ritualizare a cotidianului in scopul de a participa la a fi-ul American. Nu se face distintie intre ideal si real pe de o parte apoi intre system social ca intreg si libertatea individuala pe de alta parte.


Iluzia de care vorbeam la inceput consta in absolutizarea unei astfel de culturi, care este sustinuta chiar de America prin cultivarea permanenta a mitului, si functioneaza si mai bine la popoarele neputincioase pentru care apare ca o salvare, ca o mantuire. De aceea obsesia 'realizarii' este legata de America-tara tuturor posibilitatilor.Cel mult poti sa spui despre Dumnezeu ca este gandul tuturor posibilitatilor, iar realitatea lor bunatatea Lui. Noi insultam ceva acolo sus cand spunem tara tuturor.. Absolutizarea este o credinta care estompeaza atitudinea critica si declanseaza entuziasmul emigrarii. Ritualul care ne face sa fim romani are acordurile lui Dumitru Farcas nu ale Madonei. Noi avem radacini mioritice suntem meandrici, nu ne place galopul tehnicist care domina natura; natura este lirismul nostru romanesc, suntem legati essential de ea. Romania este o tara de cultura generala in care un mecanic auto recita Eminescu pe cand aici specializarea avansata dezumanizeaza in sensul ca deformeaza spiritul , ai rupe echilibrul , se nasc spirite cu handicap, folositoare mecanismului social, economiei, profitabile cu alte cuvinte dar handicapate ca situare existentiala.. Cred cu tarie ca posibilitatea realizarii in sensul existential pe care l-am discutat aici e posibil doar in spatial nostru originar, altfel vom trai ca niste rasaduri.Document Info


Accesari: 2486
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )