Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Acumularea de cunostinte si achizitia de aptitudini sociale

sociologie
ALTE DOCUMENTE

SOCIOLOGIE PSIHOLOGIE Statistica - test
SOCIOLOGIA - sTIINŢA SOCIETĂŢII. CONSTITUIREA SOCIOLOGIEI CA sTIINŢĂ
Sugestii de norme privind organizarea grupului de lucru
Setea
A te indragosti
A trecut deja destul de mult timp de cand nu te am vazut
Formele de gindire in viata practica
ACCEDER - Lupta impotriva discriminarii comunitatii romane
Viata ar trebui inceputa cu moartea
Aceasta stare de fapt ar trebui sa ne ingrijoreze, deoarece consecintele proliferarii drogurilor in Romania sunt multe si dezastruoase, cum ar fi:Acumularea de cunostinte si achizitia de aptitudini sociale

În scoala româneasca s-a pus mai mult accentul pe acumularea de cunostinte si nu pe achizitia de aptitudini sociale. Este timpul sa se puna mai mult accent pe comunicare.

Privita ca proces în desfasurare, comunicarea consta în transmiterea s 959y246j i schimbul de informatii între persoane, în circulatia de impresii si de comenzi, în împartasirea de stari afective, de decizii si judecati de valoare care au ca scop final obtinerea de efecte la nivelul interior al fiecarui individ.

Cu alte cuvinte, comunicarea înseamna a spune celor din jur cine esti, ce vrei, pentru ce doresti un anume lucru si care sunt mijloacele pe care le vei folosi pentru a-ti atinge scopurile.

Procesele de comunicare umana sunt indispensabile în constituirea oricarui grup social. Omenirea nu ar fi putut supravietui si nici progresa daca indivizii nu ar fi comunicat între ei.

Cei mai multi specialisti considera ca omul comunica pentru:

- a informa;
- a convinge;
- a impresiona;
- a provoca o reactie sau o actiune;
- a amuza;
- a ne face întelesi;
- a ne exprima puncte de vedere;
- a obtine o schimbare de comportament sau de atitudine;
- a fi acceptati;
- a ne defula;
- a nu tacea.

Comunicarea poate fi : intrapersonala (in interiorul fiecarui individ), interpersonala, in grupuri mici(între cei de aceeasi vârsta, în clasa, în cartier) sau publica.

Caracteristicile procesului de comunicare sunt: reciprocitatea, scopul comunicarii si ireversibilitatea comunicarii.

De educatia pe care am primit-o depinde enorm calitatea comunicarii noastre. Rolul limbii materne în evolutia unei natiuni si a statului este de asemenea foarte important. Limba materna influenteaza gândirea, iar vocea este prima poarta prin care stabilim o legatura.

O adevarata comunicare are la baza argumentul (motivul rational), consensul, sprijinirea pe fapte, verificarea adevarului afirmatiilor, folosirea argumentelor rationale si acceptabile, cautarea consensului, emotii (sentimente) care favorizeaza (sau îngreuneaza) comunicarea.

Importanta comunicarii în democratie este de asemenea foarte mare. Un individ trebuie sa recunoasca manipularea si abuzurile în comunicare, sa recunoasca prejudiciile si judecatile generalizate. Egalitatea în drepturi a participantilor la comunicare este o conditie esentiala pentru o comunicare democratica. Orice individ trebuie sa înteleaga ca mijlocul cel mai important pentru rezolvarea conflictelor este comunicarea.
Limbajul elevilor are ceva specific, vorbindu-se chiar despre jargonul tinerilor. În scoala ei învata sa aiba o relatie critica fata de vulgaritate.

Oricine trebuie sa cunoasca câteva reguli de discutie democratica, sa stie sa participe în discutie, sa înteleaga legatura dintre principiile etice si eficacitatea comunicarii. Principii ale comunicarii: a spune un adevar, a fi sincer, concis, clar si politicos, a întelege pe interlocutor, a se pune în locul interlocutorului.

Comunicarea este mai eficace daca participantii respecta principiile comunicarii, recunosc fenomenele de manipulare si încearca sa rezolve dileme etice care se ivesc în comunicare.

Apare si problema generatiilor copiilor, tinerilor, batrânilor în societatea dezvoltata. Fiecare generatie are trasaturi si roluri sociale specifice. Probleme care se pot ivi sunt: granite bine delimitate între generatii(caracteristica societatilor dezvoltate moderne), conflictele între generatii, egoismul generatiilor, solidaritatea si dreptatea între generatii, intoleranta.

Majoritatea parintilor se dovedesc a fi adevarati "strategi" ai actiunii educative, asupra copiilor lor. Contactele directe, ale parintilor, cu scoala, pot îmbraca forma unor întâlniri colective, desfasurate in cadrul negocierilor între administratia scolara si asociatiile parintilor, al lectoratelor cu parintii, al reuniunilor de informare, al "lectiilor deschise" pentru parinti, excursiilor, vizitelor, serbarilor si activitatilor sportive.

Participarea parintilor la activitatile scolare, în special participarea lor la decizie, prin asociatiile de parinti, poate conduce la repunerea în discutie a oportunitatii unor metode si chiar a unor obiective si continuturi scolare. Parintii sunt interesati, nu numai de aspecte care vizeaza direct succesul scolar imediat al copiilor lor, ci si aspecte ale functionarii institutiei scolare. Ei doresc sa stie mai multe, despre obiectivele, continuturile, metodele si exigentele cadrelor didactice. Prezenta scolii modifica formele si continuturile educatiei familiale. Încercând sa ofere copiilor un capital cultural si intelectual rentabil, din punct de vedere al reusitei scolare si o educatie morala, care sa atraga o evaluare pozitiva, din partea cadrelor didactice, parintii modeleaza continuu formele, continuturile si mijloacele educatiei familiale, creând, de multe ori, acasa o adevarata scoala.
Referinte:
1."Parinti si copii" - Anton Moisin, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995
2."Motivatia si afectivitatea în psihologia generala" - Zorgo B., Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1966
3."Psihologia intereselor" - Popa Ion, 1991
Document Info


Accesari: 3804
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )