Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Adevarata iubire

sociologie


ALTE DOCUMENTE

Sugestii de norme privind organizarea grupului de lucru
POLITICI DE ARMONIZARE LEGISLATIVA SI STRATEGII PRIVIND COMBATEREA CONSUMULUI DE DROGURI IN UNUINEA EUROPEANA STUDIU COMPARATIV
Munca
TAINELE NUMELOR
METODOLOGIA SOCIOLOGICA. METODE SI TEHNICI DE CERCETARE IN SOCIOLOGIE
Adolescentii si cei ce-i inconjoara
Istoria FAMILIEI
MOBILITATEA SOCIALA
Abilitati si aptitudini
ACULTURATIE

Adevarata iubire


Iubirea... pentru romanticii visatori ea este o forta misterioasa care pune stapânire pe tine deodata, pe neasteptate, un sentiment de extaz trait doar odata în viata. Iubirea, cred ei, este o problema care implica doar inima, este ceva care nu poate fi înteles, ci numai trait. Iubirea învinge totul si dureaza vesnic... .

Acesta este cliseul. si, fara nici o îndoiala, a te îndragosti poate fi o experienta de o frumusete unica. Ce este însa iubirea adevarata?

"X" a 131r173b întâlnit-o pe "Y" la o aniversare. A fost imediat atras de silueta ei svelta si de felul în care râdea. "Y", la rândul ei, a fost fermecata de ochii lui frumosi dar si de felul în care vorbea. Parea un caz de dragoste la prima vedere.

În cursul urmatoarelor saptamâni, cei doi au fost nedespartiti. Apoi, într-o seara, fata primeste un telefon "rascolitor" de la un fost prieten. Ea si-a chemat actualul prieten, pe "X" sa o consoleze. "X" însa, simtindu-se amenintat si dezorientat a raspuns cu raceala.

Dragostea pe care ei o credeau eterna, a murit chiar în acea seara.

Filmele, cartile, emisiunile Tv. vor sa te faca sa crezi ca dragostea la prima vedere dureaza vesnic. Sigur, de obicei, atractia fizica este la început cea care determina doua persoane sa se remarce reciproc. Dupa cum explica un tânar:"Este greu sa "vezi" personalitatea cuiva". Însa ce anume "iubesti" când legatura nu are decât câteva ore sau zile?

Nu este imaginea pe care tu i-o atribui acelei persoane? De fapt, nu stii prea multe despre gândurile, sperantele, temerile, planurile, obiceiurile, talentele sau capacitatile persoanei.

Ai cunoscut doar exteriorul, nu "omul ascuns al inimii"(1Petru 3:4). Cât de durabila poate fi o asemenea dragoste?

Mai mult, înfatisarea exterioara poate fi înselatoare. Biblia spune:"Dezmierdarile sunt înselatoare si frumusetea este desarta".

Ambalajul sclipitor al unui cadou nu-ti spune nimic despre ce se afla înauntru.

De fapt, cele mai frumoase ambalaje pot acoperi un dar nefolositor.

Un proverb spune:"Femeia frumoasa si fara minte este ca un inel de aur pus în râtul unui porc"(Proverbe 11:12). Inelele de pus în nas erau o podoaba binecunoscuta în timpurile biblice.

Ele erau foarte frumoase si confectionate din aur masiv. Natural, o asemenea bijuterie ar fi fost prima care sa atraga atentia asupra celei care o poarta. Proverbul compara în mod potrivit o femeie frumoasa, dar fara minte cu o bijuterie deosebit de pretioasa dar pusa în râtul unui porc.

Pur si simplu, frumusetea nu se potriveste cu o femeie fara minte, este o podoaba inutila. În definitiv, frumusetea nu o face mai atragatoare, dupa cum nici inelul stralucitor nu înfrumuseteaza un porc.

Ce greseala, deci, sa te îndragostesti de înfatisarea cuiva si sa treci cu vederea ceea ce este persoana respectiva în interior.

Unii cred, totusi, ca inima omului nu greseste niciodata când este vorba de sentimentele sale. "Asculta-ti inima!"- argumenteaza ei. "Vei sti când este iubire adevarata". Din nefericire, faptele contrazic o astfel de idee.

Cu ocazia efectuarii unui sondaj, 1079 de tineri între 18-24 de ani au relatat ca au avut în medie sapte aventuri romentice pâna în acel moment. Majoritatea au recunoscut ca fostele aventuri au fost simple pariuri, sentimente trecatoare care s-au stins.

Dar, fara exceptie, tinerii respectivi au considerat aventura din acel moment ca fiind iubire.

Totusi, într-o zi, majoritatea vor considera probabil aventura de acum la fel ca pe cele din trecut "o simpla pasiune". Tragedia este ca mii de tineri se casatoresc în fiecare an având doar iluzia ca sunt îndragostiti, ca sa afle în scurt timp ca s-au înselat amarnic. "Barbati si femei încrezatoare sunt atrasi de pasiune în niste casnicii nefericite, asemenea mieilor dusi la taiere" spune un reputat specialist în psihologia cuplului.

"Cine se încrede în inima lui este un nebun" se spune în Proverbe 28:26. Mult prea des, judecata inimilor noastre este îndrumata în mod gresit sau deviata. De fapt, Biblia spune ca "inima este nespus de înselatoare"(Ieremia), iar proverbul de mai înainte continua:"Dar cine umbla în întelepciune va fi scapat". Poti si tu scapa de pericolele si frustrarile cu care s-au confruntat alti tineri daca înveti sa faci între pasiunea si iubirea descrisa în Biblie- iubirea care nu da niciodata gres. Pasiunea este o falsa iubire. Este nerealista si egocentrica. Persoanele îndragostite spun deseori:"Ma simt foarte bine când sunt cu... Ea ma face sa ma simt important... Ma simt... Îmi place..." De câte ori este folosit "ma" sau "eu"? O relatie bazata pe egoism este sortita esecului.

Cum descrie Biblia adevarata iubire? 1Corinteni 13 "Dragostea este îndelung rabdatoare, plina de bunatate, dragostea nu este invidioasa, dragostea nu se lauda, nu se umfla de mândrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se aprinde de mânie, nu se gândeste la rau".

De vreme ce "nu cauta folosul sau", iubirea bazata pe principiile biblice nu este nici egocentrica, nici egoista. Este adevarat, un cuplu poate avea sentimente puternice de dragoste si de atractie reciproca. Însa, aceste sentimente sunt echilibrate de ratiune si de respect profund pentru celalalt.

Când esti îndragostit cu adevarat, veghezi la bunastarea si la fericirea celuilalt tot atât de mult ca si la ale tale. Nu te lasa coplesit de sentimente care sa-ti distruga ratiunea.

Relatarea biblica despre Iacov si Rahela ilustreaza în mod viu aceasta iubire, Acest cuplu s-a întâlnit la o fântâna unde Rahela adapa oile tatalui ei. Iacov s-a simtit imediat atras de ea nu numai pentru ca "era frumoasa la statura si placuta la chip, ci si pentru ca era din poporul lui Dumnezeu".(Geneza 29:1-12,17)

Dupa ce a petrecut o luna întreaga locuind cu familia Rahelei, Iacov a marturisit ca    s-a îndragostit de aceasta si ca doreste sa se casatoreasca cu ea. O simpla pasiune romantica? Deloc!

Pe parcursul lunii aceleia a vazut-o pe Rahela în mediul ei, cum îi trata pe parintii ei si pe toti cei din jur, cum se ocupa de munca ei de pastorita, cât de serioasa si profunda era credinta ei.

Fara îndoiala ca i-a vazut toate calitatile, cât si defectele. Iubirea lui pentru ea nu era, prin urmare, un sentiment nestavilit, ci o iubire neegoista, bazata pe ratiune si pe respect profund.

Astfel stând lucrurile, Iacov a putut declara ca era dispus sa lucreze pentru tatal ei timp de sapte ani ca sa o ia de sotie.

Cu siguranta, ca o pasiunea nu ar fi durat atât!

Numai o iubire adevarata si un interes neegoist au facut ca acei ani sa-i para câteva zile.

Datorita acestei iubiri adevarate au fost ei în stare sa-si pastreze castitatea pe tot parcursul acelei perioade.

Adevarata iubire nu este deci afectata de timp. Într-adevar, cea mai buna cale de a ne verifica sentimentele fata de cineva este, adesea, aceea de a lasa sa treaca un anumit timp. Pentru a cunoaste persoana care te intereseaza, care îti place ai nevoie de timp suficient.

Timpul îti permite sa analizezi atractia pe care o simti în lumina Bibliei.

Aminteste-ti ca iubirea "nu se poarta necuviincios si nu cauta folosul sau". Se intereseaza prietenul sau prietena ta de reusita planurilor tale sau numai de ale lui?

Dovedeste respect fata de punctul tau de vedere, fata de sentimentele tale? A exercitat presiuni asupra ta ca sa faci lucruri care sunt cu adevarat necuviincioase pentru a-si satisface pasiunile egoiste? Are tendinta de a te înjosi în fata altora sau de a te lauda? Raspunsurile la aceste întrebari te pot ajuta sa-ti apreciezi sentimentele în mod mai obiectiv. O iubire fulgeratoare atrage dupa sine dezastrul.

Iubirea adevarata nu se naste peste noapte. si nici persoana care a devenit un bun partener de casatorie nu este neaparat cineva pe care sa-l consideri deosebit de atragator. Cum poti recunoaste iubirea adevarata? Poate ca si inima ta îsi doreste ceva, dar încrede-te în mintea ta educata pe baza principiilor biblice. Cauta sa cunosti mai mult decât "imaginea" exterioara a unui om. Acordati relatiei voastre timp sa se dezvolte. Nu uita, pasiunea atinge un punct maxim în foarte scurt timp, apoi se risipeste.

Cu timpul, iubirea adevarata creste tot mai mult în forta si devine "legatura desavârsirii".


Iubirea


Manifesta o preocupare neegoista pentru interesele celuilalt.

Deseori, idila începe lent, necesitând luni sau ani.

Esti atras de întreaga personalitate, de calitatile spirituale ale celuilalt.

Efectul asupra ta este ca te face o persoana mai buna.

Îl vezi pe celalalt în mod realist, chiar si cu defectele lui dar, în pofida acestora, îl iubesti.

Aveti neântelegeri, dar dati dovada ca le puteti rezolva cu calm.

Vrei sa dai si sa împarti totul cu cealalta persoana.


Pasiunea


Este egoista, nerestrictiva. Te gândesti:Ce câstig din asta?

Idila începe brusc, necesitând ore sau zile.

Esti profund impresionat sau interesat de înfatisarea persoanei.

Are un efect distructiv, devastator.

Este nerealista. Persoana pare perfecta. Defectele, chiar grave, sunt minimalizate.

Certuri dese, dar niciodata rezolvate pe deplin.

Accentul este pe "a lua", "a primi", iar sexualitatea are un rol major.
Document Info


Accesari: 5643
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )