Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


ESDP - APLICAREA SI PROGRAMELE SELECTATE

sociologie


UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA SI URBANISM "ION MINCU" BUCURESTI

MASTER AMENAJAREA TERITORIULUI SI DEZVOLTARE REGIONALA


ESDP - APLICAREA SI PROGRAMELE SELECTATE

ARHITECT: GABRIEL PASCARIU

MASTERANZI: IKWA

PISCAN I. SORINPrin prezenta lucrare s-au formulat si enuntat opiniile personale ale echipei, care deriva din anali 17517d33r za conceptului privind Perspectivele Europene de Dezvoltare Spatiala.

Adoptarea ESDP-ului de Statele Membre ale Uniunii Europene, conduce la atingerea unor concepte si obiective comune, in scopul dezvoltarii in perspectiva a teritoriului Uniunii Europene.

Documentul analizat din punct de vedere al aplicarii ESDP vizeaza sase aspecte:

  1. Dezvoltarea spatiala integrata;
  2. Aplicarea    ESDP-ului la nivel comunitar;
  3. Cooperarea transnationala dintre Statele Membre;
  4. Cooperare trans-frontaliera si interregionala;
  5. Aplicarea    ESDP-ului in Statele Membre;
  6. Importanta ESDP-ului in Cooperarea Pan-Europeana si Internationala.

Dezvoltarea spatiala integrata


In acceptiunea ministerelor responsabile cu planificarea spatiala din Statele Membre, este important sa se asigure cele trei obiective fundamentale, legate de atingerea echilibrului in toate regiunile Uniunii Europene, si anume:

Coeziunea economica si sociala;

Conservarea si managementul resurselor naturale si de patrimoniu cultural;

Competitivitate echilibrata a teritoriului european.

ESDP-ul, constituie cadrul pentru aplicarea integrarea a politicile sectoriale dezvoltate de Statele Membre, avand impact atat asupra spatiului, cat si asupra autoritatilor regionale si locale, urmarindu-se respectarea optiunilor politicii ESDP, care difera in functie de arealul geografic.Optiunile politicii ESDP vizeaza:

- dezvoltarea strategiilor integrate pentru protectia patrimoniului cultural, aflat in pericol sau degradare, incluzand si instrumentele de analiza a factorilor de risc si management a situatiilor de criza;

- lucrari de imbunatatire si reconditionare a obiectivelor urbane semnificative;

- promovarea stilurilor arhitecturale contemporane de calitate;

- atentionarea privind impactul/contributia politicilor de dezvoltare spatiala si urbana asupra patrimoniului cultural al generatiilor viitoare.

Aplicarea eficienta a optiunilor politicii mentionate, presupune cooperarea dintre autoritatile responsabile pentru politicile sectoriale si cele responsabile pentru dezvoltarea spatiala pe fiecare nivel de cooperare(Figura 1).

Se urmaresc a fi implementate noi forme de cooperare, la care agentiile administrative, guvernele si Uniunea Europeana trebuie sa contribuie prin construirea unor strategii, care sa combata eventualele conflicte sectoriale si spatiale si sa stabileasca prioritatile ce trebuiesc a fi urmate.

Dezvoltarea anumitor regiuni la nivelul Uniunii Europene, nu trebuie sa intampine blocaje datorita granitelor nationale.

Determinarea optiunilor trebuie sa se faca la nivel local, in functie de situatia existenta pentru o politica de dezvoltare spatiala echilibrata. Aceasta presupune realizarea urmatoarelor aspecte:

- promovarea unei retele de regiuni urbane, urmarindu-se ca toate orasele si regiunile sa fie capabile sa contribuie la reducerea somajului, la cresterea economica si a bunastarii sociale in Uniunea Europeana. Pentru realizarea scopului, trebuiesc incheiate parteneriate strategice de cooperare, care implica transparenta transfrontaliera intre regiunile urbane.

- imbunatatirea accesibilitatii dintre regiuni, conditie de baza, in dezvoltarea policentrica, vizate fiind in special acele regiuni marginale si cu trafic ridicat si populatie densa.

- dezvoltarea euro-coridoarelor, ele putand intari coeziunea spatiala a UE, devenind instrumentele esentiale in dezvoltarea spatiala si cooperarea dintre orase. Conceptul spatial al euro-coridoarelor poate stabili legaturi intre politicile sectoriale, precum transportul, infrastructura, dezvoltarea economica, urbanizarea si mediul.

Perspectiva dezvoltarii euro-coridoarelor trebuie sa delimiteze zonele cu activitati economice in crestere, de cele care se doresc a fi protejate.

- consolidarea oraselor si regiunilor de la granita externa a UE, prin echilibrarea accesului la facilitatile de telecomunicatii si accesibilitate intercontinentala. Se urmareste crearea unor "orase-porti", prin care UE sa intensifice relatiile de colaborare cu state din afara Uniunii, catre sudul continentului.

- conservarea si dezvoltarea biodiversitatii in regiunile UE.

Crearea unei retele ecologice europene se bazeaza pe colaborarea spatiala a diferitelor politici comunitare cu masuri corespunzatoare ce pot fi implementate la nivel national. Sunt vizate ca masuri, implicarea palierelor locale si regionale in identificarea elementelor ce compun aceasta retea ecologica(parcuri nationale) si relatiile ce se stabilesc in cadrul acesteia.

- dezvoltarea unui patrimoniu cultural european.

Se urmareste promovarea si mentinerea unui echilibru, in contextul globalizarii, a unei variate identitati europene, prin combinarea strategiilor de conservare coerente cu necesitatile de dezvoltare economica si regionala.

Directiile si instrumentele planificarii spatiale trebuiesc identificate si dezvoltate atat pentru situri de patrimoniu si pentru arii dispersate pe teritoriul UE, dar care au un trecut istoric comun(ex: mostenirea celtilor), cat si pentru situri de importanta internationala(ex: Venetia).

- necesitatea unui management integrat al zonelor de coasta - I.C.Z.M. - care reprezinta o provocare in dezvoltarea spatiala a UE. Devine evidenta nevoia unei abordari diferite, cand vorbim de responsabilitatile comunitatii, a aplicarii obiectivelor si optiunilor politicii spatiale.

- este necesar ca politicile spatiale ale comunitatii sa nu fie in conflict sau sa se anuleze reciproc. De aceea cadrul ESDP-ului se constituie prin aplicare, ca fiind voluntar, bazandu-se pe cooperarea, consultanta si intelegerile dintre elaboratorii acestei politici cu organele abilitate la nivel comunitar, national si regional. Pentru aplicarea unor politici spatiale eficiente, suportul publicului joaca un rol definitiv.

Proiectele pentru dezvoltarea durabila echilibrata si de investitii in regiunile de granita pot fi intarite prin atingerea consensului mutual intre partile implicate, prin aranjamente politice si prin adaptarea legislatiei nationale si prin evaluarea interguvernamentala a efectelor spatiale.


Aplicarea ESDP la nivel Comunitar

  • Conform Parlamentului European, Comitetului regiunilor si Comitetului Economic si Social
Document Info


Accesari: 2238
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )