Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Factori principali in noul context european al relatiei scoala-familie-comunitate

sociologie


Factori principali in noul context european al relatiei scoala-familie-comunitate

Educatia moral-civica a devenit, īn ultimul deceniu, o disciplina extrem de importanta īn activitatea de educare a tinerei generatii din sistemul de 555b14f īnvatamānt romānesc. Rolul educatiei moral-civice īn eficientizarea relatiei scoala-familie-comunitate a atins cote īnalte, odata cu aparitia notiunii de asigurare a calitatii īn īnvatamānt.

Ridicarea calitatii īn educatia moral-civica este un obiectiv major al eforturilor de eficientizare a legaturilor obligatorii dintre scoala, comunitatea locala si familiile elevilor, acestia fiind beneficiarii directi ai efortului facut de scoala romāneasca īn acest sens.

Este necesara o redefinire a echilibrului educational dintre deciziile luate de scoala si initiativele venite din partea parintilor sau a factorilor locali. Este nevoie sa se treaca rapid de la rolul autoritar si unic al scolii la un sistem de valori umaniste, cu importanta pe initiativa responsabila venita din toate partile implicate īn educatia tinerilor.

Cooperarea activa a scolii si a profesorilor diriginti cu ceilalti factori educationali - familia, comunitatea locala, mass-media, biserica, organizatii nonguvernamentale - trebuie sa conduca la realizarea unor parteneriate viabile, de natura sa permita o abordare pozitiva a problemelor diverse ale tinerilor elevi.

scoala trebuie sa gaseasca formele optime prin care cei implicati īn acest proces de educare sa poata sa gestioneze resursele umane, sa aiba cunostiinte de psihologie si pedagogie, sa se poata adapta rapid la managementul schimbarilor din societatea actuala. Totusi, rolul important, cel putin acum, īl are scoala, cadrele didactice, profesorul diriginte care, prin activitatile elaborate, pot dezvolta la elevi norme si conduite sociomorale, pot dezvolta abilitati si conduite morale si civice, īn contextul european actual.

Īn acest sens, scoala poate participa si interactiona dezinteresata cu familiile elevilor, poate initia activitati utile īn scoala sau īn afara acesteia, scoala sprijina actorii implicati pentru a se cunoaste pe sine si pentru a īntelege normele moral-civice, poate īmbunatatii calitatea vietii si performantelor elevilor, poate forma abilitati de gāndire independenta si critica etc.

scoala poate deveni un loc fertil al proiectarii, asimilarii si dezvoltarii unor programe de īnvatare si formare continua, bazate pe experienta si creatie individuala sau de grup. Īn cadrul unor astfel de programe, elevii pot dobāndii abilitati metacognitive ce nu se regasesc īn procesul de predare-īnvatare propriu-zis, acestea fiind asociate cu latura sociala a tānarului elev, cu personalitatea lui, cu formarea unei educatii profesionale formative. Din aceasta categorie pot face parte : constientizarea interpersonala, expresivitatea creativa, īncrederea īn sine, organizarea unor activitati extracurriculare, abilitatea de a rationa logic, lucrul īn grup, spiritul practic etc. Abordarea sistemica a acestor tipuri de activitati conduce la dezvoltarea spiritului etic, psihologic, estetic, social, cultural, familial.
Pentru a putea fi puse īn practica asemenea proiecte, trebuie conjugate eforturilor tuturor partilor implicate: societatea-cu realitatea ei situationala, familia-subiectiva de multe ori, scoala-cu structurile motivationale si proiective si, nu īn ultimul rānd, elevul-factorul constient de importanta demersurilor intreprinse pentru cresterea educatiei sale europene. Dupa identificarea tuturor factorilor esentiali, se poate realiza o analiza complexa a situatiei actuale.
Printr-o analiza deontologica se pot examina judecatile de valoare ale elevilor si cadrelor didactice, ale familiei si comunitatii locale implicate.

Analiza pragmatic-decizionala poate conduce la stabilirea pietrelor de hotar īn atingerea progresului si succesului final īn asimilarea, de catre elevi, a unor norme socio-morale individuale sau de grup.

Se pot face analize comparative de progres, īn vederea stabilirii unor modele demne de urmat, pozitive si competitive, analize situationale, care sa regleze unitatea dintre factorul intelectual, rational si cel emotional.

Īn relatia scoala-famile-comunitate trebuie sa existe relatii de respect, de acceptare reciproca, de simpatie si admiratie reciproca, nu de suspiciune, nedumerire sau iritare si provocare. Relatiile dintre scoala, elevi, familiile acestora si comunitate trebuie sa fie bazate pe cantact si colaborare, pe transmitere de informatii si prezentare a unor stari de lucruri, de influente pozitive asupra comportamentelor elevilor, pe trairi afective si emotionale reciproce īn diferite forme de manifestare.

Pentru atingerea unui nivel de calitate ridicat īn eficientizarea relatiei scoala-elev-familie-comunitate, este necesar de abordat un stil empatic de comunicare īntre parti, trebuie transpus īn psihologia mentala a elevului astfel īncāt sa se produca o apropiere īntre parti, pastrānd īnsa o neutralitate necesara si un echilibru constant si permisiv.

Educatia moral-civica detine un rol īnsemnat īn educatia adultilor prin normele de conduita si valorile nationale si regionale ale statului, prin multiplele functii de īnvatare care pot ghida elevul spre cunoastere si autocunoastere, spre dezvoltarea unor functii critice si autocritice. Prin īnsusirea normelor de conduita moral-civica, elevul va fi obisnuit sa-si cunoasca limitele si calitatile, va putea trece peste starile momentane de impulsivitate, va fi creativ si responsabil, comunicativ si adaptabil la schimbare.

Educatia moral-civica nu se reduce la asa zisa civilizare a tinerilor elevi, a comportamentului uman, ea concura la cresterea gradului de civilizatie a īntregului popor, la cresterea gradului de pretuire si protectie a bunurilor societatii noastre. Elevii trebuie sa īnteleaga ca exista o civilizatie a comportamentului din scoala si una īn afara ei, ambele obligatorii de respectat.

Este vorba, pe de o parte, de comportamentul elevilor īn scoala, de atitudinea lor fata de bunurile comune scolare, cu respectarea regulamentelor interne si a normelor comportamentale, prin pastrarea īn stare de folosinta a mobilierului, cartilor, laboratoarelor si cabinetelor scolare, īntretinerea starii de curatenie, igiena si ordine, de respectul fata de colegi si cadre didactice si, pe de alta parte, de civilizatia comportamentului public pe strada, īn magazine, īn parcuri, īn locuri publice, mijloace de transport īn comun, cinematografe, sali de spectacole etc., precum si de respectarea disciplinei īn locurile publice, a starii de curatenie si ordine īn situatiile de munca si viata. Elevii trebuie sa manifeste, tot timpul, seriozitate, decenta si responsabilitate pentru valorile moral-civice ale societatii romānesti, astfel īncāt sa putem face fata cu decenta si succes normelor europene de conduita si progres.

Prin ridicarea calitatii implementarii normelor de moralitate si civism īn rāndul elevilor, trebuie sa avem īn vedere reactiile ostile din partea unor forme negative ale democratiei - extremism, xenofobie, rasism, violenta, indiferenta - si sa existe o preocupare pentru viata tinerilor care, nu tot timpul, se implica īn viata comunitatii, manifestānd dezinteres fata de evenimentele importante din scoala si comunitate.

Elevii, tinerii pot fi ajutati sa asimileze deprinderi si atitudini hotarātoare privind rezolvarea conflictelor interumane, respectarea normelor statului national bazate pe valori importante de civilizatie, cultura, progres, toleranta si solidaritate. Tinerii trebuie sa īnteleaga ca drepturile omului trebuie respectate īntocmai, trebuie respectata diversitatea de opinii, legile statului si justitia sociala. Īn acest sens sunt necesare activitati de socializare a grupurilor, de ridicare a respectului pentru valorile nationale, pentru drepturile omului la viata, sanatate, protectie sociala, la educatie si cetatenie.

Odata cu intrarea īn vigoare a normelor de asigurare a calitatii īn īnvatamānt, educatia moral-civica trebuie sa concure, din ce īn ce mai bine, la cunoasterea de catre elev a structurilor si functionalitatii statului, la cunoasterea legilor, la dezvoltarea respectului civic, la prevenirea faptelor antisociale. Un alt aspect al rolului educatiei moral-civice, īn comunitate, familie si scoala, īl reprezinta respectul pentru drepturile omului, pentru structurile statului, pentru institutiile sociale. Elevii trebuie sa stie ca toti cetatenii unei natii sunt egali īn fata legii, toti au anumite drepturi civile si fac parte dintr-un sistem al valorilor umane, au anumite limite si responsabilitati civice.

Prin influenta sa, educatia moral-civica trebuie sa dezvolte si sa educe sentimentul de respect al elevului, cetateanului fata de stat si, īn acelasi timp, statul trebuie sa manifeste respect pentru cetatean. Educatia civica si morala va dezvolta constant un mod de gāndire si va dezvolta continuu valorile civice si capacitatile elevilor de a percepe realitatea vietii cotidiene, nationale si internationale.

Educarea elevilor īn spiritul cinstei, īntelegerea adevarului si a virtutilor morale ale poporului romān, conduce la atingerea unei calitati morale, bazata pe cinste si respect, la īntelegerea faptului ca toate acestea nu sunt decāt obligatii morale cetatenesti.

Prin dezbateri, studii de caz, convorbiri etice elevii pot fi educati sa respecte valorile morale, vor constientiza rolul lor īn societatea europeana actuala.

Elevii vor fi īncurajati sa īnvete din reflectii, maxime si proverbe romānesti sau din alte tari, vor constientiza buna-cuviinta oglindita īn aceste texte si vor trage concluzii pertinente despre valorile nationale si internationale morale si cetatenesti.

Numai prin eforturi comune si conjugate ale tuturor factorilor implicati īn educarea civica si morala a tinerilor elevi se va ajunge la o ridicare a calitatii comportamentelor cetatenesti ale tinerilor īn contextul noii uniuni europene, fara granite, fara obstacole si restrictii.


Document Info


Accesari: 6450
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )