Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Minoritatea

sociologie


În sociologie si în teoria votului, o minoritate este un subgrup care formeaza mai putin de o jumate din populatie si, ca regula, este depasita numeric de cel putin un alt subgrup, nu neparat din majoritate. Acest termen poate fi utilizat pentru a caracteriza populatii cu o alta limba, nationalitate,religie,cultura alt stil de viata sau orice alta caracteristica a acestor populatii acceptate ca niste parti ale unui grup de referinta.O "majoritate", în termeni socilogici, este un segment de popula# 949t1912j 5;ie care depaseste din punct de vedere numeric toate celelalte segmente. Termenul de minoritate este în mod ineviatabil asociat cu miscarile politice legate de asimilare, în care grupul minoritar îsi pierde trasaturile distinctive si este absorbit în grupul dominant.
Albanezi


"Veri buni cu romanii", daca e sa-i dam crezare lui Iorga, albanezii sunt prezenti de multe secole pe teritoriul Romaniei, unde au trait in buna pace si prietenie. Tot aici au putut sa se organizeze si sa porneasca miscarea de eliberare nationala. Astazi numarul albanezilor din Romania este insa foarte mic, iar stradaniile lor sunt legate de pastrarea limbii si a culturii specifice.


Armenii

Popor mindru, cu trasaturi ce tin de prezenta la limita dintre Europa si Asia, profund religios, cu abilitati dovedite in ale negustoriei sau diplomatiei - asta si pentru a putea supravietui vicisitudinilor soartei - armenii sunt una dintre minoritatile cu o prezenta foarte vizibila si apreciata in Romania.

Bulgarii


Vecini sudici de secole bune ai tarii noastre, bulgarii se intilnesc in numar nu foarte mare si in Romania unde constituie o comunitate diferentiata in ce priveste confesiunea religioasa, dar unita din punctual de vedere al limbii si al traditiilor culturale.


Cehi si slovaci


Populatie de origine slava a carei constructie statala este de data recenta, ceho-slovacii reprezinta o minoritate care a adus in Romania respectul pentru munca si educatie, ca si o vie credinta religioasa. Toate aceste valori sunt perpetuate si astazi de comunitatile locale de ceho-slovaci din Transilvania.


Croati

Populatie de origine slav sudica si de religie preponderent catolica, croatii din Romania reprezinta o comunitate omogena, cu traditii si obiceiuri specifice.

Evrei


Exista un popor care este raspindit printre toate popoarele din toate provinciile regatului tau. Legile lor sunt diferite de legile altor natiuni si nu respecta decretele regale; asadar, nu se cade ca domnia ta, regele, sa-i tolerati." (Estera 3:8).


Germani

Harnici, onesti, buni meseriasi dar si promotori ai unei culturi de exceptie. Invariabil, aceasta este opinia majoritatii romanesti despre o minoritate ce locuieste de secole in Transilvania si care astazi se ingrijeste de conservarea urmelor trecutului dar si de promovarea traditiilor si civilizatiei proprii. Totul la modul temeinic, desigur.

Greci


"Noi nu uram pe greci; din contra, ii iubim, ii iubim ca avem aceleasi mosteniri ca dansii: o nationalitate a forma; caci avem aceleasi interese, aceleasi dureri, aceleasi sperante; si cand zicem 'ii iubim', nu sunt vorbe desarte, le putem sprijini cu dovezi: sanul Romaniei este deschis cu ospitalitate comertului grec din toate partile; mii de greci sunt primiti aici cu strangere de mana." (Dimitrie Bolintineanu - 1863)


Italieni

Au sosit in Romania acum mai bine de un secol pentru ca erau buni mestesugari sau invatati. Acum, desi reprezinta o comunitate mica, de doar cateva mii de suflete, italienii din Romania incearca sa perpetueze si sa-si promoveze valorile traditionale

Macedonenii slavi


Cea mai noua dintre minoritatile nationale din România este paradoxal una care se revendica dintr-un popor cu o istorie multi-milenara.


Maghiari


Nici una dintre minoritatile nationale din Romania nu a avut o relatie mai tensionata cu majoritatea romaneasca. Cu toate acestea, maghiarii si romanii traiesc impreuna de secole. Pentru maghiarii din Transilvania important a fost si a ramas recunoasterea trecutului, a valorilor si traditiilor lor specifice, intr-un context in care alteritatea si diversitatea lor culturalo-lingvistico-spirituala sa nu fie negate.
Polonezi


"Daca polonezii ar face sistematic ceea ce fac spontan, ar fi perfecti".
(Marian Hemar - poet, scriitor, compozitor si translator polonez).


Rromi


Au îndeobste imaginea unor oameni sfidatori, ce traiesc dincolo de conventiile
obisnuite. Desi foarte prezenti în realitatea cotidiana, si cu atât mai mult în mentalul colectiv - unde au atasate cel mai adesea etichete negative -, rromii constituie o problema si o provocare.

Rusii lipoveni


În general, românii nu îi iubesc pe rusi, animozitate evidenta mai cu seama în ultimele doua secole, când ipostaza "muscalilor de-a calare", strabatând Europa a reusit sa le domine pe celelalte, mai "umane", Si totusi rusii lipoveni constituie una dintre cele mai interesante minoritati din România, cu obiceiuri, rituri religioase si comportament cu totul specifice.


Sarbi

Se spune ca de-a lungul istoriei sale, România a avut relatii amicale cu doar doi dintre vecinii sai: Serbia si Marea Neagra. Buna convietuire, influentarea culturala reciproca benefica, ajutor la nevoie, cam acestea sunt semnele sub care a stat prezenta sârbilor pe actualul teritoriu al României.

Tatari


Prezenti în mentalul colectiv românesc cu o conotatie negativă datorată faimei de cuceritori ai strămosilor lor, tătarii constituie un grup etnic omogen care trăieste pasnic de sute de ani în zona Dobrogei. Aici ei sunt preocupați îndeosebi de perpeturarea tradițiilor si a culturii proprii.Numarul estimat al tatarilor din Romania este de 24.649, ceea ce reprezinta 0,11% din populatia tarii. Acestia traiesc in judetele Constanta, Tulcea si in municipiul Bucuresti.

Turci


Urmasi ai unui neam care a stapânit pe trei continente, turcii din România sunt o prezenta îndelungata pe acest pamânt, o minoritate cu un profil spiritual si religios aparte. Locuiesc îndeosebi în Dobrogea iar principalele lor preocuari sunt legate de perpetuarea limbii si a traditiilor specifice.Numarul estimat al turcilor din Romania este de 29.080, ceea ce reprezinta 0,13% din populatia tarii. Acestia traiesc in judetul Constanta (majoritatea), dar si in Tulcea, Bucuresti, Calarasi, Braila.


Ucrainieni


Cu toate ca sunt vecini ai tarii noastre, despre ucraineni se stie foarte putin în România. Datele bibliografice sunt si ele sumare desi ucrainenii reprezinta poporul slav cu care românii au avut cele mai multe contacte. Faptul ca ucrainenii au fost mult timp inclusi în imperiul tarist sau în cel austriac, faptul ca informatiile despre ei au sosit de cele mai multe ori prin intermediaru a facut ca acest popor, cu mari traditii istorice si culturale, sa nu fie cunoscut la adevarata sa dimensiune.Numarul estimat al ucrainienilor din Romania este de 66.483, ceea ce reprezinta 0,29% din populatia tarii. Cei mai multi traiesc in judetul Maramures, dar si in Suceava, Timis, Caras-Severin, Tulcea, Satu Mare etc.

Rusi


Interventia activa a Moscovei in apararea minoritatilor ruse nu este privita cu ochi buni in tarile pe teritoriul carora acestea locuiesc.

Este cazul Ucrainei, Republicii Moldova, tarilor baltice, dar si al unor state din zona Caucazului. Analistii se tem ca Ucraina ar putea fi principalul camp de lupta in confruntarea geopolitica dintre Rusia si Occident pentru impartirea sferelor de influenta. Situatia de acolo este instabila, cu posibilitatea unei escaladari la scara larga.

Calul troian al Kremlinului este Crimeea, unde traiesc 8,3 milioane de rusi (cea mai numeroasa minoritate din Europa), iar bratul armat il reprezinta Flota rusa a Marii Negre. Un alt punct fierbinte il reprezinta Transnistria, regiune din componenta Republicii Moldova cu o populatie de jumatate de milion de vorbitori de limba rusa, din care 120.000 cetateni rusi.

Tiraspolul si-a autoproclamat independenta in urma cu 16 ani si cere Moscovei sa-i fie recunoscut statutul, dupa modelul abhazo-osetin.

Rusia si-a intensificat in ultima vreme eforturile de a solutiona acest conflict inghetat, in dorinta de a demonstra ca poate rezolva crize si prin diplomatie, nu doar prin forta militara. Chiar si tarile baltice, cu toate ca se afla sub umbrela NATO, s-au aratat ingrijorate dupa interventia rusa in Georgia.

Intregul peisaj fost sovietic seamana din ce in ce mai mult cu un camp minat, unde cea mai mica miscare poate declansa o noua explozie.

Prezenta tancurilor rusesti in Georgia a adus Fostele state componente ale defunctei Uniuni Sovietice au privit cu groaza cum armata rusa a patruns in august pe teritoriul Georgiei, sub pretextul apararii cetatenilor rusi.

Document Info


Accesari: 3306
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )