Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
NORMELE DE MUNCA DEFINITIE, FORME DE EXPRIMARE

sociologie


NORMELE DE MUNCA DEFINITIE, FORME DE EXPRIMARE

Norma de munca reprezinta cantitatea de munca ce se stabileste unui executant, individual sau colectiv care are calificarea corespunzatoare, lucreaza in ritm normal, cu intensitate normala pentru efectuarea unor operatii, lucrari sau servicii in 15415d316p anumite conditii tehnico organizatorice precizate.

Se stabilesc norme de munca pentru toate categoriile de salariati.

Conditiile de calitate ce se cer unei norme de munca

- sa respecte cerintele organizarii ergonomice a muncii, adica sa tina seama de conditiile tehnico organizatorice reale, de principiile economiei de miscari, de regulile privind organizarea rationala a locului de munca sI de intensitatea normala a muncii;

- sa reflecte progresul tehnic, in sensul sa se tina seama de noile conditii tehnico organizatorice introduse in procesul tehnologic, sau orice alte modificari cu scopul sa mareasca gradul de tehnicitate sI de organizare a unitatii;

- sa fie progresiva, adica sa fie proiectata la nivel superior celui realizat in perioada anterioara;

- sa fie accesibila, adica sa ofere posibilitatea de a fi realizata de catre orce munictor care sI-a insusit calificarea corespunzatoare lucrarii sI respecta conditiite tehnice sI organizatorice prevazute;

- sa aibe un grad de incordare care sa permita indeplinirea ei la nivelul proiectat.

Formele de exprimare a normelor de munca:

Norma de munca se poate exprima diferit dupa cum se exprima raportul dintre rezultatele municii si timpul de munca prestat, in practica se alege forma de exprimare cea mai corespunzatoare specificului productiei respective si formei de salarizare aplicate pe locul de munca respectiv.

|n cazurile in care salarizarea se face in acord, normele se exprima sub forma:

- normei de timp;

- normei de productie.

Pe locurile de munca la care operatiile, produsul sau insusirile materialelor folosite se schimba des, sau durata de executare a lucrarilor este mare forma cea mai potrivita de exprimare a normei de munca este norma de timp. |n cazurile in care salarizarea se face dupa timpul lucrat sau in regie, norma de munca se exprima sub forma sarcinii de munca sau sub forma sferei de atributie.

Norma de timp de munca este timpul stabilit unei executant care are calificarea corespunzatoare sI lucreaza cu intensitate normala pentru efectuare unei unitatI de lucrare sau produs in conditii tehnice sI organizatorice precizate.

Norma de productie este cantitatea de produce sau de lucrari stabilita a se efectua intr-o unitate de timp de catre un executant care are calificarea corespunzatoare sI lucreaza cu intensitate normala in conditii tehnice sI organizatorice precizate.

Norma de timp se exprima in unitati de timp, secunde norma, minute norma, ore norma pe unitate de productie, iar norma de productie in unitatI de productie (bucati , kg., metrii pe unitatea de timp, ora schimb de lucru).

|n cazul lucrului in echipa pentru a se cunoaste precis unitatea de masura la care se refera norma de timp este necesar de asemenea, de a se preciza daca norma de timp se refera la timpul de executie a intregii formatii ( ore echipa norma) sau a unui munictor din formatia respectiva (ore om norma).

Norma de productie si norma de timp sunt marimi inverse una fata de alta, ceea ce inseamna ca norma de productie se mareste in masura in care norma de timp se micsoreaza sI invers. |n fond atat una cat si cealalta nu constitue decat doua forme de exprimare ale volumului de munca ce se normeaza.

Sfera de atributii reprezinta ansamblul atributiilor si sarcinilor de munca stabilit unui executant cu calificarea corespunzatoare si lucreaza cu intensitate normala pentru a indeplini in cadrul procesului de productie la care participa sau activitatii pe care o desfasoara in conditii tehnice precizate.

Norma sau zona de deservire este locul de munca delimitat prin suprafata sau inzestrarea sa in care un executant isi exercita atributiile sI sarcinile de munca, de exemplu numarul de razboaie pentru o tesetoare, numarul de masini sau puncte de ungere pentru un ungator, etc.

|n cazul cand norma este organizata in colectiv normele de munca exprimate, sub forma sarcinilor cantitative de munca, sau in afara de atributii, trebuie sa fie insotite sI de norma de personal, care reprezinta numarul de lucratori sI nivelul de calificare necesare pentru realizarea de catre un executant colectiv a unui ansamblu de sarcini normate de munca in conditii tehnice si organizatorice precizate.


3. Clasificarea normelor de munca dupa sfera de aplicare

a.) Dupa sfera de aplicare pot fi locale si unificate.

Norma de munca locala este aprobata de conducerea unitatii in care a fost elaborat studiul pentru fundamentarea ei si in conditiile tehnice si organizatorice specifice si in care urmeaza sa se aplice in mod exclusiv.

Norma de munca unificata este aprobata la diferite niveluri pe economie, cunoscuta sub denumirea de norma de munca unificata republicna pe minister sau alt organ central sub denumirea norma unificata departamentala si pe un grup de intreprinderi sub denumirea de norma unificata pe grup de intreprinderi. Norma de munca unificata este stabilita pentru aceleasI elemente ale procesului de productie si pentru conditii de munca identice in mai multe unitati.

b.) Dupa complexitatea lor normele de munca sunt:

Norme de munca pe elemente se refera la efectuarea unei sigure operatii sau lucrari; astfel de norme pot fi exprimate sub forma normelor de timp, productie, sfera de atributii, norma deservire sau de personal.

Norme de munca grupate se constitue prin insumarea unor norme pe elemente pentru efectuarea unui grup de operatii sau lucrari. Pot fi exprimate sub forma normelor de timp. Din punct de vedere al stadiului de aplicare normele de timp pot fi definitive, de insusire si provizorii.

Normele definitive au parcurs etapa de experimentare si au fost investite cu puterea de aplicare de catre cel indreptatit sa le aplice.

Normele de insusire se aproba pe termen de pana la 6 luni, iar in cazuri bine justificate pana la 12 luni.

Normele provizorii apar in mod accidental si pot fi aprobate pe termen de cel mult 3 luni pana la aprobarea unor norme definitive.

Document Info


Accesari: 3046
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )