Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


"O SANSA PENTRU TOATE FAMILIILE" Curs de consiliere si formare a familiilor aflate in evidenta Serviciului Social al comunei Sagna

sociologie


PROIECT FINANŢAT DE

PRIMĂRIA COMUNEI SAGNA, JUD. NEAMŢ"O sANSĂ PENTRU TOATE FAMILIILE"


Curs de consiliere si formare a familiilor

aflate în evidenta Serviciului Social al comunei Sagna

Octombrie 2008

PROIECT

Titlu: "O sANSĂ PENTRU TOATE FAMILIILE"


Curs de consiliere si formare a familiilor aflate în evidenta Serviciului Social

al comunei Sagna


Proiectul "O sANSĂ PENTRU TOATE FAMILIILE", doreste ca prin puterile unite ale autoritatilor locale si prin implicarea societatii civile sa se vina în ajutorul familiilor sprijinite prin Serviciului Social al Primariei Sagna (beneficiari ai venitului minim garantat) în vederea depasirii situatiilor de criza si a starii de pauperizare. În anul 2008, în Comuna Sagna sunt un numar de ...... familii, dintre care aproximativ 100 sunt în evidenta Serviciului Social si sunt beneficiari ai venitului minim garantat. Ca urmare, prin proiect se doreste ca 30 de familii sa fie selectate ca beneficiari ai proiectului si prin consiliere si informare sa reuseasca sa depaseasca perioada de criza existenta, sa-si reconstruiasca încrederea de sine, sa redescopere valoarea fiecarui membru din familie, dar si valoarea societatii din care fac parte. Beneficiarii proiectului vor fi familii recomandate de Serviciul Social al primariei Sagna cu sanse de reintegrare în societate, selectate pe criterii stabilite prin proiect.

Pe tot parcursul proiectului se vor desfasura sedinte de consiliere, de informare, de formare si educare ce vor urmari Lunar vor fi câte doua sedinte în care vor fi împlicate doua echipe de lucru formatre din asistenti sociali, psihologi, vor fi invitati specialisti, persoane avizate care
Parte din aceste familii pot fi consiliate si ajutate sa reconstruiasca relatia din interiorul familiei, sa-si recapete încrederea în propriile puteri, sa-si redescopere valorile morale, aptitudinile, sa descopere care sunt factorii care stopeaza cresterea nivelului de trai si cum pot depasi
sprijine si educarea familiilor prin organizarea de întâlniri pentru indentificarea si gasirea de resurse proprii necesare rezolvarii problemelor dificile actuale si viitoare. Durata de desfasurare va fi de 12 luni. Beneficiarii proiectului vor fi 30 de familii selectate pe baza criteriilor stabilite prin proiect.


1.4.1. Criteriile de selectie a grupurilor tinta;


- familii în situatii sociale dificile, aflate în evidenta Serviciului Social din cadrul Primariei Sagna;

- familii cu peste trei copii aflati în întretinere;

- familii în care vârsta mamei nu depaseste 45 de ani;


Problemele de natura socio-economica ale familiilor afecteaza într-o mare masura copiii si conduc adeseori la imposibilitatea asigurarii unui trai decent, a hranei zilnice, a îmbracamintei si încaltamintei adecvate, a cartilor si rechizitelor necesare, etc. Astfel, copiii ajung sa frecventeze scoala cu discontinuitate, atunci când permit resursele materiale ale familiei, sau din neglijenta parintilor, pur si simplu o abandoneaza. Majoritatea copiilor din familii sarace nu au conditiile necesare studiului, conditiile de locuire sunt precare, nu beneficiaza de sprijinul parintilor în pregatirea scolara având în consecinta un randament scolar scazut.

Ajutorul social, alocatiile pentru familie si copii sau celelalte beneficii sociale pe care le primesc aceste familii nu acopera decât o parte a nevoilor de consum, fiind dependente de prestarea unor activitati ocazionale pentru completarea veniturilor. Astfel, grija zilei de mâine devine acuta, generand încordare, tensiuni comportamentale, violenta etc. De cele mai multe ori, familiile aflate în aceasta situatie nu gasesc resursele interioare si puterea de a accepta schimbari majore care sa duca la depasirea situatiei. Astfel, se multumesc cu putin, presteaza lucrari ocazionale, nu se simt capabili de a-si cauta un loc stabil de munca, nu au curajul de a-si schimba meseria sau de a face un curs de recalificare. Ca urmare a crizei si a neputintei proprii, familia se izoleaza, posibilitatile se restrâng si apar complexele, iar din partea unor persoane se manifesta respingerea. Toate acestea conducând de cele mai multe ori spre alcoolism si violenta familiala.

Factorii care contribuie la saracie:

Lipsa studiilor si a educatiei necesare pentru ocuparea unui loc stabil de munca;

Pierderea încrederii de sine si dependenta de alcool;

Violenta familiala generata de propriile complexe si vicii;

Conditii improprii de locuit în special în cazul familiilor numeroase;

Familii sarace au fost si vor fi, însa venind în sprijinul lor si cautând solutii viabile la problemele existente se încearca depasirea acestora si ridicarea nivelului de trai. Aceste familii vor fi ajutate sa depaseasca perioada de criza actuala, dar e necesar si aportul propriu si sprijinul prin care familia, îndrumata si motivata, sa aiba curajul sa accepte si sa faca posibila schimbarea, atât pe termen lung cât si pe termen scurt.

Parintii sa stie ca au responsabilitatea sa creasca si sa educe copii si ca aceasta responsabilitate nu este data doar de nevoile stringente, cum ar fi: asigurarea unei locuinte, a hranei zilnice si a îmbracamintii, dar are în vedere exemplul personal, atitudinea de încurajare si încredere, de unde copilul poate învata respectul fata de sine si fata de aproapele, asumarea libertatii prin raportarea la îndatoriri, încrederea în sine si în puterile proprii. Exista parinti care nu se simt pregatiti sa faca fata acestei responsabilitati. Nu stiu exact ce înseamna sa educi un copil. Legea nu-i sanctioneaza pentru ca nu-si îndeplinesc responsabilitatile, ci intervine doar în situatia în care parintii fac un abuz si încalca un drept sau mai multe drepturi asupra copilului.

Se impune astfel ca familia, celula fundamentala a societatii si mediu natural pentru cresterea si bunastarea tuturor membrilor sai, cu predilectie a copiilor, sa beneficieze de protectia si asistenta de care are nevoie pentru a putea sa joace pe deplin rolul sau în societatea de astazi si sa mentina siguranta societatii de mâine. Cunoscând importanta pregatirii membrilor familiei în spiritul pacii, demnitatii, libertatii, egalitatii si solidaritatii, familia trebuie sa dezvolte un ambient placut, o atmosfera de întelegere, dragoste si liniste pentru dezvoltarea deplina si armonioasa a membrilor sai. Familia trebuie sa traiasca în demnitatea ei de "celula a societatii" în care sunt înserate drepturile si îndatoririle pe care statul, constitutia, si biserica le aparara dar le si cere si care stau la baza unei sanatati fizice, psihice si morale ale membrilor ei.


1.7 Descrierea activitatilor


În cadrul proiectului se vor avea în vedere urmatoarele activitati:

Crearea bazei de date privind persoanele beneficiare în urma selectiei realizate pe baza criteriilor enuntate în proiect.

Elaborarea fiselor de înscriere.


Pregatirea, amenajarea si dotarea salii de sedinte.

Aprovizionarea cu rechizite necesare pentru buna desfasurare a activitatilor privind redactarea si multiplicarea materialelor de prezentare (rvideoproiector, flipchart, aparat foto, hârtie, dosare, pixuri, toner pentru imprimanta etc).


Elaborarea de afise, pliante si brosuri

Editarea si tiparirea invitatiilor, a pliantelor de prezentare, a chestionarelor de evaluare a materialelor formativ-informative pentru fiecare sedinta sau atelier de lucru.


Stabilirea agendei de lucru

Vom întocmi programul de desfasurare a întâlnirilor pentru sedintele si atelierele de lucru, (stabilirea duratei si continutul materialului prezentat), stabilirea regulamentului de participare.


Pregatirea salilor pentru întâlnirile de lucru programate.

Salile în care se vor desfasura activitatile vor fi curate si amenajate pentru a oferi un cadru deschis si placut de lucru. În acelasi timp vor fi pregatite corespunzator unor prezentari atractive si dinamice În pauzele dintre activitati, participantii vor fi serviti cu apa minerala, cafea, sucuri etc.


ale ale întâlnirilor desfasurate precum si alte materiale folosite în lucrul cu beneficiarii.


Costuri transport cumparaturi, consumabile si pachete


/ luna1 autoturism

Subtotal transport

/ luna


3. Echipamente si bunuriAchizitionarea de videoproiector

bc./an
Achizitionarea de ap. foto

bc./an


Achizitionarea de flipchart

bc./an


Subtotal echipamente si bunuri4. Costuri aferente proiectuluiConsumabile birotica

/ luna


Costuri pentru protocol (apa, cafea..)

/ luna


Costuri pentru pachete de alimente

30 pachete/luna


30x50 RON =

Costuri pentru întretinere sala + telefon, internet

/ luna


Costuri pentru premii concurs

30 buc


Costuri tiparire brosuri, invitatii, afise

buc.

50 brosuri

50 invitatii

10 afise
Subtotal costuri aferente
Total


Costuri total eligibile
Solicitantul. Identitate

Denumirea oficiala completa   

(numele organizatiei):


ASOCIAŢIA "CARITAS" ROMAN

Statut juridic:

ORGANIZAŢIE NON - PROFIT

Cod fiscal:


Adresa oficiala:

ROMAN, Str. Grivitei Nr.1-3, 611004, JUD. Neamt

Adresa postala:

ROMAN, Str. Grivitei Nr.1-3, 611004, JUD. Neamt

Persoana de contact:

PREOT CRISTIAN GALAŢANU

Numar de telefon:


Numar de fax:


Adresa E-mail:

caritasroman@gmail.com


Website:
Misiunea noastra are ca fundament solidaritatea umana si iubirea crestina. De aceea principalele noastre activitati sunt socio-medicale si caritabile, constienti fiind de marile neajunsuri existente în plan social si medical în ceea ce priveste categoriile sociale defavorizate ale societatii românesti. Orasul Roman si localitatile din jurul lui, constituie spatiul geografic unde asociatia noastra îsi desfasoara activitatea, punându-se la dispozitia unei populatii de aproximativ 295.000 de locuitori, ce traiesc în cele 46 de comunitati catolice si alte peste 87 de comunitati cu populatie majoritar ortodoxa.

Prin proiectele noastre: Farmacia Caritas, Centrul de Ajutor pentru Viata, Centrul Maternal, Cabinetul Stomatologic, Centrul de Recuperare Medicala, Centrul de Îngrijiri Medico-sociale la Domiciliu, oferim servicii medicale, sociale, de caritate, de înalta tinuta si competenta, prin personalul calificat, daruirea si ajutorul oferit. Cei ce beneficiaza de ajutorul acordat prin aceste programe sunt someri, familii sarace, tinere femei însarcinate sau tinere mame singure si fara sprijin, pensionari si nu numai, persoane cu venituri mici ce nu-si pot procura medicamentele necesare, din cauza preturilor ridicate, persoane imobilizate, singure si uitate, persoane cu dizabilitati fizice, elevii si orice persoana ce solicita consiliere, ajutor sau îngrijire medicala. Totodata este respectat dreptul la confidentialitate si libertate de decizie a fiecarei persoane.
Scurta prezentare a proiectelor Asociatiei "Caritas" Roman

Proiecte în derulare:


1. Farmacia Caritas

anul începerii: 1997;

scop: realizarea unei farmacii sociale, ca alternativa la sistemul farmaceutic de stat pentru pensionarii cu venituri mici, ce nu-si pot procura medicamente;

obiective: oferirea în sistem caritas de medicamente persoanelor nevoiase;

grup tinta: pensionarii, cazurile sociale, etc.;


2. Cabinet medical general


anul începerii: 1997;

scop: realizarea unui cabinet medical social, ca alternativa la sistemul sanitar de stat;

obiective: consultarea medicala generala a persoanelor sarace care solicita acest lucru;

grup tinta: persoane fara venit, pensionari, cazuri sociale;

echipa de lucru: un medic primar generalist;


Centrul de Îngrijire la Domiciliu (CID)- Roman, Sagna si Sabaoani


trei puncte de lucru: Roman, Sagna si Sabaoani;

scop: realizarea unui model de îngrijire medicala la domiciliu în lipsa unui model în sistemul sanitar de stat;

obiectiv: asigurarea îngrijirii medicale la domiciliu a persoanelor cu boli cronice, deficiente motorii, etc.;

grup tinta: persoanele bolnave imobilizate, singure sau fara ajutor, care au nevoie de tratament, persoane externate care au nevoie de continuarea tratamentului la domiciliu;

Cabinet Stomatologic


anul începerii: 2000;

scop: realizarea unui cabinet stomatologic social;

obiective: ajutorarea prin suportarea costurilor de tratament pentru cazurile sociale de catre Asociatia Caritas;

grup tinta: cazurile sociale care solicita tratamente stomatologice;


Centrul de Ajutor pentru Viata Roman (CAV )


anul începerii: 2002;

doua puncte de lucru: Roman si Piatra Neamt;

scop: rezolvarea numarului mare de cazuri sociale, tinere mame sau viitoare mame, care se prezentau la sediul asociatiei;

obiective: prevenirea abandonului de copii în rândul tinerelor mame,

protejarea vietii în toate etapele acesteia, consilierea cazurilor sociale deosebite;

grup tinta: tinere însarcinate, tinere mame singure, familii dezbinate, persoane fara adapost, etc.;


Centrul de recuperare si kinetoterapie


anul începerii : 2004;

scop: realizarea unui centru de kinetoterapie pentru îmbunatatirea serviciilor medicale, pacientilor C.I.D. care nu-si pot permite tratamente de specialitate;

obiective: asigurarea de tratament, cazurilor sociale, celor cu afectiuni diverse prin kinetoterapie, reflexoterapie, masaj, gimnastica medicala si electroterapie;

grup tinta: persoane cu deficiente motorii, care necesita recuperare medicala prin kinetoterapie.


7. Centrul Maternal


anul începerii - 2004

scop: adapostirea mamelor singure, tinerelor însarcinate, necasatorite, care nu sunt acceptate de familie, prevenirea abandonului si a avortului,

obiective: asigurarea unui climat de ajutor si sprijinirea in vederea gasirii de noi solutii pentru prevenirea abandonului;

grup tinta: mamele singure, tinerele însarcinate si necasatorite;

Document Info


Accesari: 2863
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )