Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























Rromii

sociologie




Rromii

Poate poporul cu cea mai controversata istorie, inconjurata de atata mister, romii isi au inceputurile in urma cu mii de ani in tinutul Punjab dinn mirifica Indie. Dupa anul 900 e.n romii au pornit intr-un exod spre Orientul Mijlociu si Europa, in trei valuri, pana in anul 1500. Prin libertatea lor, "cuceresc" lumea cu expansionismul lor.

Limba pe care o vorbesc romii se numeste limba romani si este o limba puternica, care a razbit prin vicisitudinile 10110t193k timpului. Are radacini in limba sanscrita si in limba hindusa. Datorita faptului ca limba n-a beneficiat de "luxul" de a fi scrisa si standardizata de specialisti, ea si-a pierdut din puritate prin inglobare de cuvinte straine. Cu toate acestea, romii de pe tot intinsul globului se inteleg vorbind limba romani.

La origini, poporul rom a fost adeptul religiei budiste, mai apoi credinta lor a fost ca a medo-persilor, care credeau in principiul binelui, Del (Dumnezeu), si principiul raului, Beng (Drac). In prezent, romii au adoptat religiile popoarelor in randul carora traiesc, iar unii au adoptat-o pe Sf."Sara" ca patroana spirituala. Folclorul romilor, devenit principal mijloc de perpetuare a limbii si a culturii, este foarte bogat si nuantat in functie de epoca, obiceiuri, traditii, evenimente din viata (botezuri, nunti, inmormantari). Povestirile, povestile, invataturile, strigaturile, descantecele, cantecele, dansurile, ghicitorile, bocetele, etc. sunt nestemate, insufficient valorificate si prea putin cunoscute si studiate.
Romii au trait si s-au organizat in caste. De-a lungul timpului, ei au fost condusi de voievozi, regi, bulibasi, sfatul batranilor. La noi in Romania se poate vorbi de romii: de matase, aurari, argintari, caldarari, gabori, vatrasi, spoitori, cortorari, lingurari, cocalari, etc., denumiri care le-au fost date in functie de meserie sau ocupatie.

O buna parte din perioada cuprinsa intre sec. al XIV-lea (prima atestare a romilor pe teritoriul Tarilor Romane) si mijlocul sec. al XIX-lea, ei au fost robi.

Abia la inceputul sec. XX, romii incep sa se organizeze in asociatii si uniuni si sa-si editeze ziare proprii. In perioada anilor 1940 sunt deportati cu zecile de mii in Transnistria, iar in perioada comunista sunt ignorati ca minoritate.

Dupa 1989, romii renasc si isi constituie numeroase organizatii care sa-i reprezinte politic si pe plan social. Apar o puzderie de ziare si reviste scrise in limba romani si in limba romana. Participa la alegeri, aleg si sunt alesi. Au reprezentanti in parlament, ministere, prefecturi, consilii judetene, orasenesti si comunale. Prin grija Guvernului Romaniei, romii au programe si strategii de imbunatatire a situatiei lor materiale si spirituale in toate domeniile vietii sociale. Limba romani este studiata in clasele I - VIII speciale pentru copiii romi, si de asemenea la Universitatea de la Bucuresti unde se pregatesc profesorii romi.
Speram ca aceste specuiri despre istoria poporului rom, in speta de pe teritoriul Romaniei, sa legitimeze dreptul de memorie a romilor, certificandu-le totodata identitatea lor istorica coerenta. Ea se doreste sa fie cunoscuta si inteleasa, pentru schimbarea imaginii si prejudecatilor nascute din necunoasterea realitatii romilor care adesea au dus la intoleranta si ura. O Del te hal tumentza / Dumnezeu sa fie cu voi








Document Info


Accesari: 1941
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )