Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
SFATURI PENTRU NEFUMATORI

sociologie


SFATURI PENTRU NEFUMĂTORI

Îndeamna-ti prietenii sau rudele care fumeaza sa citeasca aceasta carte. Mai întâi studiaz-o si încearca sa te pui în pielea fumatorului.

Nu-l obliga sa citeasca aceasta carte si nu încerca s&# 21521p159v 259;-l determini sa se lase de fumat spunandu-i ca îsi distruge sanatatea sau arunca banii pe fereastra. stie asta mai bine ca tine. Fumatorii nu fumeaza pentru ca le place sau pentru ca asa vor. Spun asta celor din jur doar ca sa nu-si piarda complet respectul de sine. Fumeaza pentru ca sunt dependenti de tigara, cred ca tigara îi relaxeaza, le da curaj si încredere în ei însisi si îsi închipuie ca, fara ea, viata nu va mai fi placuta. Daca încerci sa obligi un fumator sa se lase, se va simti ca un animal în cusca si va dori tigara si mai mult. S-ar putea sa fumeze atunci pe ascuns, iar tigara va deveni, în mintea lui, înca mai pretioasa (vezi capitolul 26).

Dimpotriva, concentreaza-te pe cealalta fata a monedei. Pune-l în contact cu fosti fumatori. Aranjeaza ca ultimii sa-i povesteasca despre cât de siguri erau si ei ca sunt dependenti pe viata si despre cât de placuta e viata când devii nefumator.

O data ce l-ai determinat sa creada ca se poate lasa, mintea îi va deveni mai permeabila. Apoi începe sa-i explici iluzia chinuriloe abstinentei. Ţigara nu numai ca nu-i stimuleaza, dai îi distruge încrederea în sine, îl irita si îl streseaza.

Acum ar trebui sa fie pregatit sa citeasca el însusi cartea. Se va astepta la pagini nenumarate despre cancer, boli de inima s.a.m.d. Explica-i ca nu e vorba de asa ceva si ca referintele la boala sunt minime.

Presupune ca fostul fumator sufera, chiar daca nu e asa. Nu încerca sa-i atenuezi suferinta spunându-i ca e usor sa te lasi de fumat: o poate face si singur. În schimb, spune-i tot timpul cât îl admiri, cât de bine arata, cât de frumos miroase, cât de usor respira de când s-a lasat. E foarte important sa-i spui toate astea mereu. Când un fumator încearca sa se lase, euforia care-l cuprinde si atentia de care se bucura din partea colegilor si prietenilor îl pot ajuta sa persevereze. si, totusi, poate sa uite usor, asa ca lauda-l tot timpul.

Cum nu vorbeste despre fumat, poti crede ca nu-l mai preocupa si nu vrei sa-i reamintesti. Însa, cel putin în cazul Metodei vointei, se întâmpla exact pe dos - fostul fumator devine obsedat de tigara. Prin urmare, nu te teme sa abordezi subiectul si continua sa-l lauzi, îti va spune singur daca nu vrea sa-i reamintesti.

Da-ti toata silinta sa-l scapi de tensiuni în perioada de abstinenta. Gândeste-te cum sa-i faci viata cât mai interesanta si mai placuta.

Perioada poate fi dificila si pentru nefumatori. Nervozitatea cuiva se propaga la cei din jur. Anticipeaza aceasta situatie daca fostul fumator devine nervos. Poate sa-si verse amarul asupra ta, însa nu te retrage, acum are nevoie cel mai mult de lauda si simpatie. Daca îi preiei nervozitatea, încearca sa n-o arati.

Pe când încercam sa ma las de fumat prin Metoda vointei, unul din trucurile mele era sa fac o scena, în speranta ca sotia sau prietenii vor spune : « Nu mai suport sa te vad cum suferi. Haide, aprinde-ti o tigara ! » În felul acesta, fumatorul nu-si pierde demnitatea ca atunci când « cedeaza » - altcineva l-a pus sa fumeze. Daca fostul fumator apeleaza la acest truc, nu-l îndemna sub nici un motiv sa ia o tigara. Dimpotriva, spune-i : « Daca esti în halul âsta din cauza tigarilor, slava Domnului ca în curând te vei elibera. E minunat ca ai avut curajul si întelepciunea sa renunti . »Document Info


Accesari: 2162
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )