Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TREBUIE SA MA FERESC DE SITUATII TENTANTE

sociologie


TREBUIE SĂ MĂ FERESC DE SITUAŢII TENTANTE ?

Pâna acum am fost ferm în privinta sfaturilor pe care ti le-am dat si te rog sa consideri aceste sfaturi drept instructiuni, nu niste simple 17217y2410r sugestii. Am fost ferm pentru ca, în primul rând, exista motive serioase, practice sa-ti dau asemenea sfaturi si, în al doilea rând, aceste motive se bazeaza pe mii de studii de caz.

În ce priveste tentatiile din perioada de abstinenta, regret, dar nu mai pot fi asa ferm. Fiecare fumator va trebui sa decida singur. Pot totusi sa dau niste sugestii care-ti vor fi, sper, de folos.

Repet, frica e cea care ne face sa fumam o viata întreaga, iar frica aceasta are doua faze distincte.

Cum voi supravietui fara tigara?

E vorba de senzatia de panica de care sunt încercati fumatorii când, seara târziu, vad ca vor ramâne fara tigari. Frica nu e produsa de chinurile abstinentei, e frica psihologica a adictiei - ideea ca nu poti supravietui fara tigari, ori, în acest moment, dorinta de a fuma îsi atinge nivelul minim.

E frica de necunoscut, genul de frica pe care-l ai când înveti sa sari în apa. Trambulina e la un metru deasupra apei, dar pare sa fie la sase metri. Apa are o adâncime de sase metri, dar pare sa fie adânca de un metru. Esti convins ca o sa-ti faci capul tandari. A-ti lua avânt este partea cea mai grea. Daca ai curajul sa-ti iei avânt, restul e usor.

Iata de ce multi fumatori, altminteri cu o vointa puternica, fie n-au încercat niciodata sa se lase de fumat, fie n-au supravietuit decât câteva ceasuri fara tigara. Adevarul este ca exista oameni care fumeaza cam 20 de tigari pe zi si care, când se hotarasc sa se lase, fumeaza ultima tigara mai repede decât daca nu s-ar lasa. Decizia luata îi umple de panica, iar panica e stresanta. E una dintre situatiile în care creierul ordona : « Aprinde o tigara », dar nu poti îndeplini ordinul. Simti privatiunea - alt stres. Ordinul se repeta : se produce un scurtcircuit si aprinzi tigara.

Linisteste-te. Panica e doar psihologica. E teama ca esti dependent. Dar adevarul cel minunat este ca nu esti, chiar daca ai înca adictie la nicotina. Nu te lasa cuprins de panica. Ai încredere si ia-ti avânt.

2. A doua faza a fricii este mai de durata. E vorba de teama ca anumite situatii, în viitor, nu vor mai fi placute fara tigara sau ca nu vei putea face fata unei traume fara sa fumezi. Linisteste-te. Daca esti în stare sa-ti iei avânt, vei descoperi ca se va întâmpla contrariul.Chiar si evitarea tentatiei are doua variante de baza.

« O sa port tigarile la mine, desi n-am sa fumez. Voi fi mai linistit stiind ca le am la dispozitie. »

Am constatat ca rata de esec a oamenilor care procedeaza asa este mai mare decât a celorlalti. Cred ca motivul principal e urmatorul : daca treci printr-un moment greu în perioada de abstinenta, vei aprinde imediat o tigara aflata la îndemâna. Daca însa te înjosesti iesind sa-ti cumperi un pachet, foarte probabil vei depasi momentul tentatiei si, oricum, dorinta se va stinge înainte sa ajungi la magazin.

Totusi, cred ca motivul fundamental pentru rata mai mare de esec în asemenea cazuri este acela ca fumatorul nu e, de la bun început, complet convins sa se lase. Reaminteste-ti cele doua conditii esentiale pentru a reusi :

Certitudinea.

« Ce lucru minunat - sa nu mai trebuiasca sa fumez ! »

Indiferent care e cazul tau, de ce, Dumnezeule mare, sa ai nevoie de tigari ? Daca simti înca nevoia sa ai tigari asupra ta, te sfatuiesc sa recitesti mai întâi cartea. Înseamna ca declinul nu s-a produs.

« Sa ma feresc de situatii stresante si de socializare în perioada de abstinenta ? »

Sfatul meu este da, încearca sa eviti situatiile stresante. N-are rost sa te supui unor tensiuni nemeritate.

În ce priveste socializarea, dimpotriva : nu o evita, iesi din casa si distreaza-te ! N-ai nevoie de tigari chiar daca înca ai adictie la nicotina. Mergi la petreceri si bucura-te ca nu mai trebuie sa fumezi. Va fi dovada adevarului minunat ca viata e mult mai frumoasa fara tigara - si gândeste-te cât de frumoasa va fi când micul monstru îti va parasi organismul, împreuna cu toata otrava.


Document Info


Accesari: 1984
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )