Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MANUAL DE PROCEDURI

Asistenta sociala
CONSILIUL JUDEŢEAN CONSTANŢA

D.G.A.S.P.C. CONSTANŢA

CENTRUL DE INGRIJIRE SI ASISTENTA

POARTA ALBAMANUAL DE

PROCEDURI

CUPRINS

Procedura privind admiterea beneficiarilor īn centrul rezidential 17417s1816r

Procedura privind evaluarea initiala/reevaluarea beneficiarilor centrului rezidential 17417s1816r

Procedura privind sistarea serviciilor

Procedura privind relatia personalului cu beneficiarii

Procedura privind īnregistrarea si rezolvarea sesizarilor/reclamatiilor

Procedura privind protectia īmpotriva abuzurilor

Procedura privind notificarea incidentelor deosebite

Procedura privind admiterea beneficiarului īn centrul rezidential 17417s1816r

Actele necesare pentru admiterea īn Centru

Dosarul va cuprinde:

→ cerere de admitere īn Centru, completata de solicitant sau de familia acestuia;

→ copii dupa buletinul/ cartea de identitate, certificatul de nastere, certificat de casatorie, dupa caz, ale solicitantului;

→ certificat de īncadrare īntr-o categorie de persoane cu handicap (daca este cazul);

→ recomandare medicala din care rezulta tipul de servicii indicate;

→ certificat medical tip-nu sufera de boli infectio - contagioase (RBW, MRF, SIDA, pāna la 60 de ani examen coproparazitologic);

→ adeverinta de venit de la Administratia financiara;

→ declaratie ca nu are sustinatori legali/certificate de deces sau motivul pentru care acestia nu pot īngriji persoana;

→ documente doveditoare ale situatiei locative (daca e cazul);

→ ultimul talon de pensie (daca e cazul);

→ ancheta sociala privind situatia persoanei ce solicita admiterea si a familiei acesteia;

→ certificat medical recent care sa ateste acuitatea vizuala (nevazatori).Dosarul se depune la sediul D. G. A. S. P. C. Constanta, Serviciul rezidential 17417s1816r adulti.

Criterii de eligibilitate ale beneficiarilor

Criteriile pe care trebuie sa le īndeplineasca o persoana pentru a beneficia de serviciile Centrului sunt prestabilite (conform anexei 1), pentru fiecare acordāndu-se un punctaj. Scorul final obtinut va contribui decizia finala de admitere sau respingere a dosarului.

Modalitati de admitere/ respingere a dosarului

La nivelul directiei este alcatuita o Comisie alcatuita din urmatoarele persoane:

Director executiv adjunct al D. G. A. S. P. C. Constanta;

sef serviciu rezidential 17417s1816r adulti;

sef Centru Pilot Techirghiol;

Asistentul social ce instrumenteaza cazul.

Comisia se īntruneste la sediul D.G.A.S.P.C. Constanta pentru a lua decizia de admitere/respingere a dosarului.

Decizia este comunicata director executiv al D. G. A. S. P. C. Constanta aproba sau nu aceasta decizie.

Decizia se īnregistreaza la Comisie, urmānd a fi comunicata solicitantului īn termen de 15 de zile de la depunerea dosarului.

Contestatiile pot fi depuse la sediul D.G.A.S.P.C. īn termen 30 zile de la primirea deciziei. Rspunsul la contestatie se comunica in 30 zile de la depunerea acesteia.

Procedura privind evaluarea initiala /reevaluarea beneficiarilor serviciilor rezidential 17417s1816r e

Evaluarea se realizeaza de echipa multidisciplinara a Centrului Rezidential, formata din: medic generalist, asistent social, cu participarea beneficiarului si a reprezentantului sau legal.

Īn baza evaluarii initiale se stabilesc serviciile ce vor fi asigurate beneficiarilor, tināndu-se cont de programul individual de reabilitare, readaptare si reintegrare socio- profesionala, emis de comisia de expertiza medicala a persoanelor adulte cu handicap.

Reevaluarea se efectueaza cānd apar modificari semnificative ale starii psiho- fizice, la 6 luni, cānd rezidenta depaseste 6 luni, si la iesirea din institutie.

Datele privind evaluarea initiala si reevaluarile sunt īnregistrate īn FIsA DE EVALUARE INDIVIDUALĂ (anexa 2) si FISA DE REEVALUARE (anexa 3). Datele sunt confidentiale, avānd acces la ele beneficiarul si reprezentantul sau legal.

Procedura privind sistarea serviciilor

Iesirea din Centrul se poate realiza la dorinta beneficiarului/ a familiei acestuia sau prin transfer sau excludere.

Īn cazul īn care beneficiarul/ familia acestuia doreste sa iasa din centru, este nevoie de:

cerere adresata conducerii Centrului;

evaluare realizata de catre echipa multidisciplinara;

ancheta sociala, pentru a se stabili daca acest demers este īn interesul rezidentului.

Documentele se depun la Serviciul Rezidential Adulti din cadrul D. G. A. S. P. C. Constanta, ce va īntocmi un referat pe care īl va supune aprobarii Directorului Executiv.

Iesirea prin transfer/ excludere se realizeaza īn urmatoarele situatii:

daca familia sau reprezentantul legal si-a mutat domiciliul īn alta localitate care are īn apropiere un centru ce ofera servicii similare;

daca familia sau reprezentantul legal si-a schimbat domiciliul īn alt judet;

daca cerintele de reabilitare ale beneficiarului depasesc posibilitatile de servicii ale centrului.

pentru comportamente ce sunt un pericol pe beneficiar sau pentru ceilalti beneficiari;pentru comportamente care prejudiciaza sau deranjeaza rutinele zilnice ale activitatilor centrului;

īn cazul pierderii autorizatiei de functionare de catre Centrul Rezidential.

Documentele īntocmite se depun la Serviciul Rezidential Adulti din cadrul D. G. A. S. P. C. Constanta, ce va īntocmi un referat pe care īl va supune aprobarii Directorului Executiv.

La iesire, Centrul de Ingrijire si Asistenta Poarta Alba īntocmeste, pentru fiecare beneficiar, o FOAIE DE IEsIRE (anexa 4) completata de asistentul social, in care sunt precizate: data iesirii; motivele; locatia in care se muta beneficiarul (alta unitate de asistenta sociala, locuinta proprie etc.); persoana de contact care va putea da relatii despre evolutia ulterioara a beneficiarului.

Pentru fiecare beneficiar, Centrul īntocmeste un dosar care contine: Fisa de evaluare/reevaluare, Planul Individualizat de Servicii si Foaia de iesire; dosarul se īntocmeste īn doua exemplare dintre care unul se īnmāneaza cu semnatura de primire, beneficiarului/reprezentantului legal sau familiei (dupa caz), iar al doilea se trimite, cu confirmare de primire, departamentului de asistenta sociala din cadrul autoritatii locale/ judetene care va monitoriza beneficiarul dupa iesirea din Centru.

Procedura privind relatia personalului cu beneficiarii

Centrul are elaborat Codul drepturilor beneficiarilor (anexa 5) si īl face cunoscut personalului sub semnatura de luare la cunostinta, la īncadrare;

Centrul are elaborat Codul Etic (anexa 6) si īl face cunoscut personalului sub semnatura de luare la cunostinta, la īncadrare;

Codul Etic si Codul Drepturilor Beneficiarilor sunt aduse la cunostinta beneficiarilor/reprezentantilor lor legali, la admitere. Centrul asigura prezentarea lor īn forme accesibile diverselor categorii de persoane cu dizabilitati;

Procedura privind īnregistrarea si rezolvarea sesizarilor/reclamatiilor

Centrul pune la dispozitia beneficiarilor si reprezentantilor lor legali formulare tipizate pentru īnregistrarea sesizarilor/reclamatiilor (anexa 7).

Reclamatii/sesizarile beneficiarilor ce nu pot comunica verbal si/sau scris vor fi sprijiniti īn acest demers de persoana de referinta desemnata si/sau reprezentantii sai legali.

Reclamatiile/sesizarile sunt adresate conducerii centrului.

Īn functie de elementele reclamate/sesizate, seful de centru initiaza o ancheta sau (daca nu sunt de competenta lui) īnainteaza documentul catre Directorul Executiv Adjunct al Directiei de Asistenta Sociala.

Raspunsul la reclamatii/sesizari va fi furnizat persoanelor interesate, īn scris, īn termen de 30 zile de la īnregistrare.

Procedura privind protectia īmpotriva abuzurilor si neglijarii

Conducerea Centrului Pilot deruleaza actiuni de informare privind situatiile de abuz ce pot aparea: abuz fizic, psihologic, sexual, financiar-material, neglijare, discriminare, tratament degradant sau inuman.

Actiunile de informare vizeaza beneficiarii, reprezentantii legali, angajatii si au ca scop prevenirea si identificarea situatiilor de abuz/neglijare.

Centrul detine un Registru privind protectia īmpotriva abuzurilor īn care managerul de caz consemneaza situatiile sesizate de catre beneficiar/reprezentantul sau legal/angajati, precum si masurile ce sunt luate. Toate aceste informatii sunt consemnate si īn dosarul beneficiarului.

La admiterea īn centru, beneficiarul sau reprezentantul sau legal, este informat de existenta registrului si de modalitatea de īnregistrare si solutionare a suspiciunilor sau acuzatiilor de abuz/neglijenta.

Īn termen de maxim 24 ore, managerul de caz anunta īn scris seful de centru despre situatia consemnata.

seful de centru are obligatia sa informeze imediat D.G.A.S.P.C. ce constituie o comisie de ancheta pe care o trimite sa investigheze īn termen de 48 ore.

Comisia de ancheta īntocmeste un referat ce trebuie sa cuprinda rezultatele anchetei si propuneri de solutionare.

Referatul este īnaintat Directorului executiv al D.G.A.S.P.C. care īn termen de 48 ore dispune masurile ce trebuie luate si sunt aduse la cunostinta partilor interesate.

Masurile dispuse sunt īnregistrate īn Registrul privind protectia īmpotriva abuzurilor si īn dosarul beneficiarului.

Masurile ce vizeaza restrictionare libertatii de miscare a beneficiarului (contentionare si izolare) si care se decid doar de catre medicul psihiatru cu acordul sefului de centru, sunt consemnate de managerul de caz īn acest registru si īn dosarul beneficiarului.

Īn cazul īn care situatia impune masuri de urgenta, se anunta seful de centru care are obligatia sa contacteze institutiile publice ce pot interveni imediat. Daca seful de centru nu este īn institutie, este contactat telefonic iar daca acest lucru nu este posibil, obligatia revine persoanei desemnate sa-l īnlocuiasca.

Registrul privind protectia īmpotriva abuzurilor se gaseste īntr-un spatiu sigur si accesibil permanent.

Procedura privind notificarea incidentelor deosebite

Evenimentele care se notifica sunt urmatoarele:

a) decesul unui beneficiar, inclusiv circumstantele īn care s-a produs; b) bolile infectioase si alte boli, conform normelor sistemului de sanatate;

c) o ranire sau vatamare importanta ori accident;

d) contraventii si infractiuni;

e) orice acuzatii privind comportamentul inadecvat al unui membru al personalului;

f) absenta nejustificata din centru (vagabondaj, prostitutie);

g) masurile de restrictionare a libertatii de miscare a beneficiarilor, luate de personal in situatii de forta majora;

h) orice alte eveniment petrecut in Centru care afecteaza bunastarea sau siguranta beneficiarilor. 

Obligatia de a notifica revine, dupa caz, urmatoarelor persoane:

a) asistent social;

b) sef centru.

Notificarea se realizeaza īn scris si telefonic īn termen de 24 ore de la producerea incidentului deosebit. Notificarea īn scris se va face cu confirmare de primire.

Asistentul social are obligatia sa consemneze notificarile si masurile īntreprinse īn dosarul beneficiarului.

Notificarile se adreseaza urmatorilor factori direct interesati:

a) familia/reprezentantul legal;

b) D.G.A.S.P.C.


Document Info


Accesari: 11083
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )