Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
SUPORT PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR COMUNITARE DE SANATATE MINTALA SI DEZINSTITUTIONALIZAREA PERSOANELOR CU PROBLEME DE SANATATE MINTALA

Psihiatrie


Guvernul RomānieiMinisterul Finantelor Publice

Oficiul de Plati si Contractare Phare

SUPORT PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR COMUNITARE DE SĂNĂTATE MINTALĂ sI DEZINSTITUŢIONALIZAREA PERSOANELOR CU probleme de sĂnĂtate MINTALĂ

Componenta B - Dezvoltarea centrelor comunitare de sanatate mintala

Ghidul solicitantilor

īn cadrul cererii de oferta de proiecte

din 2006

Licitatie deschisa

Linia de buget: PHARE/2006/018-147.03.12

Reference: 02

Data limita de depunere a proiectelor: Martie 2007

NOTĂ

Va rugam sa aveti īn vedere faptul ca procedura s-a modificat. Evaluarea aplicatiei dumnevoastra va fi realizata numai īn cazul īn care Pre-propunerea a fost selectata. Īn acest caz aplicatia dumneavoastra va intra īn procedura de evaluare completa. Verificarea conformitatii criteriilor de eligibilitate va fi realizata numai pentru propunerile selectate īn functie de scorul obtinut dupa evaluarea finala, pe baza documentelor suport care vor fi solicitate de Autoritatea Contractanta , precum si a Declaratiei Solicitantului semnata si transmisa odata cu aplicatia.

Va rugam sa aveti īn vedere ca rapoartele finale trebuie sa fie īnsotite obligatoriu de un certificat de audit. Auditul este obligatoriu si, prin urmare, trebuie inclus īn planul de activitati al proiectului si reflectat īn buget. Va rugam sa acordati o atentie deosebita cerintelor referitoare la auditor si la formatul certificatului de audit.

Cuprins

PROGRAMUL SUPORT PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR COMUNITARE DE SĂNĂTATE MINTALĂ sI DEZINSTITUŢIONALIZAREA PERSOANELOR CU PROBLEME DE SĂNĂTATE MINTALĂ: COMPONENTA B - DEZVOLTAREA CENTRELOR COMUNITARE DE SĂNĂTATE MINTALĂ

Context general

Obiectivele componentei si prioritati pentru anul 2006 

Suma disponibila pentru finantare nerambursabila, oferita de Autoritatea Contractanta

reguliLE prezentEI cererI de oferta de proiecte

Criterii de eligibilitate

Eligibilitatea solicitantilor: cine poate solicita finantare nerambursabila 

Parteneriate si eligibilitatea partenerilor

Eligibilitatea proiectelor: proiecte pentru care se poate solicita finantare nerambursabila

Eligibilitatea costurilor: costuri care pot fi luate īn considerare pentru finantare nerambursabila

Cum se completeaza cererea de finantare si procedurile aplicabile 

Cererea de finantare

Unde si cum se trimit cererile de finantare

Termenul limita pentru primirea cererilor de finantare

Informatii suplimentare

Evaluarea si selectia cererilor de finantare

Transmiterea documentelor suport pentru propunerile selectate provizoriu

Notificarea deciziei Autoritatii Contractante de a acorda finantarea nerambursabila

2.5.1 Continutul deciziei

2.5.2 Grafic de lucru estimativ 

Prevederi aplicabile implementarii proiectului ca urmare a deciziei Autoritatii Contractante de acordare a finantarii nerambursabile 

LISTa anexelor

Programul Suport PENTRU DEZVOLTAREA SERVICIILOR COMUNITARE DE SĂNĂTATE MINTALĂ sI DEZINSTITUŢIONALIZAREA PERSOANELOR CU PROBLEME DE SĂNĂTATE MINTALĂ - COMPONENTA B: DEZVOLTAREA CENTRELOR COMUNITARE DE SĂNĂTATE MINTALĂ

CONTEXT GENERAL

Serviciile comunitare de sanatate mintala au beneficiat de putine oportunitati de finantare, cel mai adesea fiind vizate de programele de finantare adresate serviciilor sociale īn general. Cu toate acestea, conditiile nepotrivite de viata ale persoanelor cu probleme de sanatate mintala au fost semnalate de rapoartele de monitorizare ale Romāniei.

Īn 2004, Ministerul Sanatatii a stabilit sanatatea mintala ca fiind o prioritate si īn acest sens a fost adoptata o strategie prin ordin ministerial: sanatatea mintala este, de asemenea, parte din strategia nationala a sanatatii (capitolul VIII). Īn cadrul Memorandumului Guvernamental "Masuri pentru reabilitarea sistemului de īngrijire din Romānia privind sanatatea mintala", semnat īn 2004, se afirma ca "pentru perioada 2005-2007, se vor stabili masuri pentru a scade morbiditatea cauzata de bolile psihice si pentru a īmbunatati indicatorii de sanatate mintala pentru īntreaga populatie. Ministerul Sanatatii intentioneaza sa ofere servicii de sanatate mintala de calitate si accesibile, bazate pe nevoile existente, īntr-un mediu mai putin restrictiv si de asemenea intentioneaza sa ofere programe pentru promovare, preventie si educare īn sanatate mintala:

a)      Reconfigurarea obligatorie, īn conformitate cu obiectivele s 343m123d trategice, a sistemului de servicii de īngrijire īn sanatate mintala pentru a obtine o profilaxie primara, secundara si tertiara;

b)      Dezvoltarea īngrijirii psihiatrice ambulatorii (centre de sanatate mintala, laboratoare de sanatate mintala, cabinete psihiatrice) la nivel local, dezvoltarea unei echipe mobile īn cadrul centrelor de interventie īn situatii de criza pentru a rezolva urgentele psihiatrice."

Īn 2005 s-a elaborat Strategia īn Sanatate Mintala īn cadrul proiectului "Dezvoltarea Coeziunii Sociale prin Structuri Comunitare īn Sanatate Mintala īn Europa de Sud-Est", īn cadrul de cooperare al Pactului de Stabilitate. Aceasta strategie a fost adoptata prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 639/14.06.2005. S-a elaborat un plan de actiune pentru implementarea strategiei printr-un proiect Phare (RO-2003/005.551.03.03 Twinning Light - RO 03/IB/OT 09 - "Plan de actiune pentru implementarea Politicii īn Sanatate Mintala a Ministerului Romān de Sanatate) fiind sustinut prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 426/19.04.2006

Planul de actiune pentru implementarea strategiei īn sanatate mintala are la baza principiul sectorizarii asistentei psihiatrice. Sectoarele psihiatrice se dezvolta īn jurul centrelor comunitare de sanatate mintala conduse de o echipa multidisciplinara. Atāt centrele cāt si echipele multidisciplinare nu sunt īnca dezvoltate īn acest moment.

Prezenta linie de finantare (īmpreuna cu programul de īnfratire RO/06/IB/OT/02) este īn concordanta cu Planul de Actiune īn Sanatate Mintala din Europa (semnat de catre toate ministerele europene de sanatate īn cadrul conferintei ministeriale īn sanatate mintala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii din ianuarie 2005) si se adreseaza capitolelor 6, 7, 8 si 9 din acest plan de actiune:

Asigurarea accesului la īngrijire primara de calitate pentru problemele psihice,

Oferirea unei īngrijiri eficiente īn cadrul serviciilor comunitare pentru persoanele cu probleme severe de sanatate mintala,

Stabilirea de parteneriate intersectoriale,

Crearea unei forte de munca suficiente si competente.

Obiectivele componentei si prioritati pentru anul 2006

Obiectivul general este facilitarea implicarii organizatiilor neguvernamentale īn cresterea calitatii, accesibilitatii si acceptabilitatii serviciilor de īngrijire īn sanatate mintala.

Īn cadrul acestei linii de finantare, obiectivele specifice sunt urmatoarele:

Obiectivul specific 1

Dezvoltarea si promovarea serviciilor comunitare de sanatate mintala īn cadrul centrelor existente pentru sanatate mintala (īn prezent laboratoare de sanatate mintala) si centrelor independente (centre comunitare cu activitati īn domeniul sanatatii mintale).

Obiectivul specific 2

Pilotarea tipului mobil de interventie īn zonele rurale si/sau ale oraselor mici īn cadrul unui centru comunitar cu activitati īn domeniul sanatatii mintale.

Un proiect poate sa se adreseze unui singur obiectiv sau ambelor. Solicitantii trebuie sa precizeze īn formularul de aplicatie pentru care obiectiv / obiective au optat.

Suma disponibila pentru finantare nerambursabila, oferita de Autoritatea Contractanta

Suma totala indicativa disponibila pentru finantarea proiectelor īn cadrul prezentei Cereri de oferta de proiecte este de 2.400.000 Euro Autoritatea Contractanta īsi rezerva dreptul de a nu distribui īntreaga suma disponibila.

Valoarea finantarii nerambursabile

Orice finantare nerambursabila oferita īn cadrul acestui program trebuie sa se īncadreze īntre urmatoarele valori minime si maxime

Suma minima: 20.000 Euro

Suma maxima: 50.000 Euro

Nici o finantare nerambursabila nu poate depasi 95% din totalul costurilor eligibile ale proiectului (vezi si sectiunea 2.1.4). Diferenta trebuie acoperita din resursele proprii ale solicitantului sau ale partenerilor, sau din alte surse īn afara celor din bugetul Comunitatii Europene din Fondul European pentru Dezvoltare, sub forma contributiei īn numerar.

Contributiile īn natura nu se accepta.

2. reguliLE prezentEI cererI de oferta de proiecte

Prezentul Ghid stabileste regulile pentru depunerea, selectia si implementarea proiectelor finantate īn cadrul acestui program, īn conformitate cu prevederile Ghidului Practic (disponibil pe Internet la adresa: https://europa.eu.int/comm/europeaid/tender/gestion/index_en.htm).

Criterii de eligibilitate

Exista trei categorii de criterii de eligibilitate, referindu-se la:

Organizatiile care pot solicita finantare nerambursabila (2.1.1) si partenerii lor (2.1.2);

Proiectele care pot primi finantare nerambursabila (2.1.3);

Tipurile de costuri care pot fi luate īn considerare pentru stabilirea sumei ce reprezinta finantarea nerambursabila (2.1.4).

Eligibilitatea solicitantilor: cine poate solicita finantare nerambursabila

Pentru a fi eligibili pentru finantare nerambursabila, solicitantii trebuie sa īndeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

sa fie persoane juridice nonprofit (īnregistrate ca organizatii romānesti conform legislatiei romānesti īn vigoare) si

sa fie organizatii neguvernamentale (independente fata de autoritatile statului, adica sa īsi determine singure propriile politici si cheltuieli) si

sa aiba sediul īn Romānia si

sa fie direct raspunzatori pentru elaborarea si managementul proiectului si sa nu actioneze ca intermediari si

sa aiba, conform statutului, capacitatea de a actiona īn domeniul caruia i se adreseaza proiectul si

sa fie organizatii "neexclusiviste" (adica sa nu-si conditioneze sprijinul si actiunile de apartenenta la anumite ideologii, doctrine sau religii).

(2) Potentialii solicitanti nu au dreptul sa participe la cererea de oferta de proiecte sau sa primeasca o finantare nerambursabila daca

(a)    sunt īn faliment sau īn curs de lichidare, sunt intrati īn administrarea unei autoritati judiciare, sunt implicati īn acorduri cu creditorii, si-au suspendat activitatile, sunt subiect al procedurilor vizānd aceste aspecte sau sunt īntr-o situatie similara ca urmare a aplicarii unei proceduri similare prevazute īn legislatia sau reglementarile nationale īn vigoare

(b)    au suferit condamnari privind conduita profesionala, printr-o hotarāre judecatoreasca ramasa definitiva (res judicata) (ex. īmpotriva careia nu este posibil nici un apel)

(c)    sunt vinovati de grave erori profesionale dovedite prin orice mijloace pe care Autoritatea Contractanta le poate justifica

(d)    nu si-au īndeplinit obligatiile referitoare la plata contributiilor la asigurarile sociale si la plata taxelor si impozitelor īn conformitate cu prevederile legale din tara īn care sunt īnregistrati, īn tara Autoritatii Contractante sau īn tara īn care se desfasoara proiectul

(e)    au suferit condamnari pentru frauda, coruptie, implicarea īntr-o organizatie ilegala sau orice alta activitate ilegala īn detrimentul intereselor financiare ale Comunitatilor, printr-o hotarāre judecatoreasca ramasa definitiva (res judicata)

(f)     au fost declarati a fi īntr-o situatie grava de nerespectare a obligatiilor contractuale privind procedurile de achizitie sau procedurile de acordare a finantarilor nerambursabile din bugetul Comunitatii

Solicitantii sunt de asemenea exclusi de la participarea la cererea de oferta de proiecte sau de la primirea unei finantari nerambursabile daca, īn momentul cererii de oferta de proiecte:

(g)    sunt subiect al unui conflict de interese

(h)    sunt vinovati de distorsionari grave īn procesul de transmitere a informatiilor solicitate de catre Autoritatea Contractanta, ca si conditie de participare la cererea de oferta de proiecte, sau nu reusesc sa furnizeze informatiile solicitate

(i)      au īncercat sa obtina informatii confidentiale sau sa influenteze comitetul de evaluare sau Autoritatea Contractanta īn timpul procesului de evaluare a prezentei cereri de oferta de proiecte sau a unora anterioare

Īn situatiile mentionate la punctele (a), (c), (d), (f), (h) si (i) de mai sus, excluderea se aplica pentru o perioada de doi ani de la data la care se constata situatķa. Īn situatiile mentionate la punctele (b) si (e), excluderea se aplica pentru o perioada de patru ani de la data hotarārii judecatoresti.

Īn partea VI a Cererii de finantare ("Declaratia solicitantului"), solicitantii trebuie sa declare nu se gasesc īn nici una dintre situatiile mentionate la punctele de la (a) la (f). Solicitantii ale caror propuneri au fost provizoriu selectate sau incluse pe lista de rezerve vor trebui sa furnizeze o declaratie pe proprie raspundere (vezi Anexa G) ca nu se gasesc īn situatia de la punctul (g).

Parteneriate si eligibilitatea partenerilor

Aplicantii trebuie sa actioneze īn parteneriat cu alte organizatii, dupa cum este specificat mai jos:

Parteneri obligatorii: autoritati publice / institutii publice

Parteneriatul cu autoritatile publice / institutiile publice este obligatoriu pentru a se asigura sustenabilitatea activitatilor vizate prin proiect.

Pentru obiectivul specific 1 parteneriatul este obligatoriu cu autoritatea/institutia publica īn cadrul careia functioneaza un centru de sanatate mintala sau, īn cazul centrelor independente (centre comunitare cu activitati īn domeniul sanatatii mintale) cu autoritatea/institutia publica implicata īn sprijinirea activitatii centrului sau care activeaza īn zona de interes/activitate a centrului.

Pentru obiectivul specific 2 parteneriatul este obligatoriu cu o autoritate/institutie publica avānd sediul īn comunitatea īn care se aplica interventia mobila pilot. Ca exceptie, numai acele autoritati/institutii publice care actioneaza la nivel judetean pot avea sediile īn afara comunitatii proiectului, īnsa activitatea trebuie sa fie īn acel judet.

Parteneri optionali: alte organizatii neguvernamentale non-profit si/sau alte autoritati/institutii publice din Romānia. Rolul acestora īn proiect trebuie sa fie foarte clar descris īn formularul de aplicatie.

Partenerii solicitantului (atāt cei obligatorii, cāt si cei optionali) participa la elaborarea si implementarea proiectului, iar costurile angajate de acestia sunt eligibile īn aceleasi conditii cu cele angajate de Beneficiarul finantarii nerambursabile. Prin urmare, partenerii trebuie sa respecte aceleasi criterii de eligibilitate ca si solicitantii, cu exceptia:

conditiilor 2 si 4 din sectiunea 2.1.1 (1) - īn cazul autoritatilor/institutiilor publice

conditiei 4 din sectiunea 2.1.1 (1) - īn cazul organizatiilor neguvernamentale nonprofit.

Urmatoarele categorii nu sunt considerate parteneri si nu trebuie sa semneze "declaratia de parteneriat".

Asociati

Īn proiect pot fi implicate si alte organizatii. Acesti asociati au un rol determinat īn cadrul proiectului, dar nu pot primi fonduri din finantarea nerambursabila, cu exceptia costurilor de per diem si de calatorie. Asociatii nu trebuie sa īndeplineasca criteriile de eligibilitate precizate īn sectiunea 2.1.1. Asociatii trebuie sa fie mentionati īn partea a IV-a "Asociati ai solicitantului implicati īn proiect"a Cererii de Finantare.

Subcontractori

Beneficiarii de finantare nerambursabila au posibilitatea de īncheia contracte cu subcontractori. Subcontractorii nu sunt nici parteneri, nici asociati, ci trebuie sa respecte regulile stabilite īn Anexa IV a contractului standard de finantare nerambursabila

Solicitantul va fi organizatia principala si, īn cazul īn care proiectul va fi selectat pentru finantare, partea contractanta (Beneficiarul)

Eligibilitatea proiectelor: proiecte pentru care se poate solicita finantare nerambursabila

Definitie: Un proiect este compus dintr-un set de activitati.

Durata

Durata unui proiect nu poate depasi 12 luni.

Sectoare sau domenii de activitate

Proiectele trebuie sa se īnscrie īn urmatoarele sectoare: promovarea sanatatii mintale, sanatate mintala la locul de munca, advocacy īn domeniul sanatatii mintale, educare si informare pe tematica sanatatii mintale, servicii comunitare de sanatate mintala etc.

Proiectele propuse se pot adresa copiilor si adolescentilor, vārstnicilor, dependentilor de droguri, victimelor violentei domestice, delicventilor, familiilor īn situatii de risc, grupurilor de suport, familiilor care īngrijesc persoane cu nevoi speciale, etc.

Acolo unde este cazul, se recomanda implicarea activa a beneficiarilor īn proiectele propuse.

Locatia

Actiunile trebuie sa se desfasoare īn Romānia

Tipuri de proiecte

Initiative comunitare informale īn sanatate mintala

Membri ai comunitatii locale care nu sunt profesionisti īn sanatate mintala sau īngrijire īn sanatate ofera o varietate de servicii. Astfel de persoane pot fi: voluntari nespecialisti, lucratori sociali, personal īn organizatiile de advocacy, coordonatori ai grupurilor de auto-ajutorare/beneficiari, lucratori īn domeniul ajutorului umanitar, lucratori īn domeniul sanatatii si alte profesii (profesori, politisti, preoti etc.).

Activitati ce pot fi incluse sunt:

Advocacy pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala;

Servicii recreative si activitati ocupationale pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala oferite de agentii/organizatii/grupuri (biserici, scoli, grupuri comunitare etc) altele decāt cele oferite īn mod traditional de specialisti īn sanatate mintala;

Servicii derulate de beneficiari, grupuri de auto-ajutorare sau centre de zi;

Initiative (ex: grupuri de suport, advocacy, etc.) pentru familii, apartinatori ai persoanelor cu probleme de sanatate mintala etc;

Activitati educationale si de informare derulate de beneficiari, familiile acestora, apartinatori sau alte persoane interesate, activitati care īsi propun cresterea gradului de acceptare īn comunitate a persoanelor cu probleme de sanatate mintala.

Promovarea sanatatii mintale

Sanatatea mintala este o resursa, o valoare īn sine si un drept fundamental, esential pentru dezvoltarea sociala si economica. Promovarea sanatatii mintale atrage atentia asupra factorilor determinanti ai acesteia si urmareste īmbunatatirea starii de sanatate mintala si a starii de sanatate īn general, reducerea inegalitatii, cresterea capitalului social, precum si diminuarea disparitatilor īntre tari/grupuri īn ceea ce priveste indicatorii de sanatate. Interventiile de promovare a sanatatii mintale variaza īn functie de scop si includ strategii de promovare a starii mintale de bine a celor care nu sunt supusi riscului, celor care au un risc crescut de īmbolnavire, si a celor care sufera de o boala mintala sau se recupereaza īn urma unei probleme de sanatate mintala.

Activitatile pot include:

Campanii anti-stigmatizare;

Activitati/campanii educationale sau de informare īn domeniul sanatatii mintale directionate catre publicul general sau mass media, ONG-uri, institutii, etc.;

Activitati de instruire si dezvoltare de abilitati īn domeniul sanatatii mintale (gestionarea stresului, strategii de depasire a problemelor, gestionarea propriilor emotii etc.) oferite persoanelor din sectorul non-clinic (scoli, companii, comunitati etc);

Activitati care abordeaza sanatatea mintala la locul de munca.

Initiative īn sanatate mintala īn sistemul de īngrijire primara

Aceste initiative includ servicii de tratament si activitati preventive si de promovare adresate profesionistilor īn īngrijire primara. Acestea pot include servicii oferite medicilor generalisti, asistentelor si altor tipuri de personal īn sanatate din cadrul clinicilor de īngrijire primara.

Activitatile pot include:

Instruiri īn domeniul sanatatii mintale pentru medicii generalisti si alte categorii de specialisti īn sanatate din cadrul sectorului de īngrijire primara;

Organizarea unor centre de resurse locale (īn special īn zona rurala) pentru medicii de īngrijire primara care sa acopere subiecte generale sau specifice īn sanatate mintala (cum ar fi tulburarile anxioase, depresia, abuzul de substante etc);

Servicii specializate de sanatate mintala care pot fi usor accesate de pacientii medicilor de īngrijire primara (pentru tulburarile somatoforme, anxietate sau depresie, tulburari ale somnului, alcoolism, etc);

Organizarea de retele locale ale specialistilor īn īngrijire primara si īn educatie pentru depistarea si intervenirea prompta īn cazul unor probleme de sanatate mintala.

Va rugam sa luati īn considerare ca īn cadrul Componentei A - Twinning a Programului, un numar de profesionisti īn domeniul medicinei generale vor fi instruiti īn sanatate mintala.

Interventii comunitare formale īn sanatate mintala

Serviciile comunitare de sanatate mintala nu functioneaza īn cadrul spitalelor dar necesita legaturi strānse cu spitalele de medicina generala si spitalele de psihiatrie. Ele functioneaza cel mai bine īn cooperare cu serviciile de īngrijire primara si cu alti furnizori din comunitate. Aceste servicii necesita personal cu un nivel ridicat de abilitati si instruire īn domeniu desi multe aspecte pot fi oferite de personal cu calificare īn medicina generala care a beneficiat de instruire īn sanatate mintala. Un aspect deosebit legat de serviciile comunitare de sanatate mintala este acela privind asigurarea unei īngrijiri īn sanatate mintala īn zona rurala si īn orasele mici prin servicii de asistenta mobila optime si colaborarea cu furnizori locali īn domeniul sanatatii (īn special sectorul de īngrijire primara) precum si prin alte initiative informale comunitare.

Aceste interventii includ servicii comunitare de reabilitare, programe complementare serviciilor spitalicesti, echipe mobile, servicii tip management de caz, servicii de supervizare terapeutica si servicii de monitorizare rezidentiala, servicii de suport si ajutor la domiciliu, servicii comunitare pentru grupuri tinta cum ar fi victimele traumelor, copii, adolescenti, vārstnici, etc.

Activitatile incluse aici pot fi:

Initiative pentru reabilitarea psihosociala

Servicii recreative pentru persoanele cu tulburari cronice de sanatate mintala

Servicii tip management de caz

Servicii de asistenta mobila generala si specializata īn domeniul sanatatii mintale

Programe de orientare vocationala

Programe tip locuinta protejata pentru persoanele cu tulburari cronice de sanatate mintala

Va rugam sa luati īn considerare faptul ca lista de activitati de mai sus nu este exhaustiva, doar orientativa.

Este foarte important ca aplicantii sa foloseasca fisa de interventii bazate pe dovezi cuprinsa īn Anexa I pentru a elabora proiectul si a se asigura ca s-au inclus toate informatiile relevante īn formularul de aplicatie. Fisa de interventii bazate pe dovezi este un ghid care va ajuta solicitantul īn construirea unei interventii profesioniste bazate pe cercetare stiintifica (Anexa J).

Urmatoarele tipuri de proiecte nu sunt eligibile:

proiecte care vizeaza numai sau īn mod esential sponsorizari individuale pentru participarea la ateliere, seminarii, conferinte, congrese

proiecte care vizeaza numai sau īn mod esential obtinerea unor burse individuale de studiu sau pentru cursuri de specializare

proiecte pentru ajutoare de urgenta, cu exceptia cazului cānd acestea reprezinta o componenta indispensabila proiectului

proiecte pentru ajutoare de urgenta, cu exceptia cazului cānd acestea reprezinta o componenta indispensabila proiectului

evenimente singulare: conferinte, activitati de cercetare, studii de fezabilitate, alte evenimente singulare fara impact direct asupra grupului tinta, cu exceptia cazului cānd acestea reprezinta o componenta indispensabila proiectului

proiecte de infrastructura, ce se concentreaza pe achizitionarea de echipament, birouri sau cladiri, cu exceptia cazului cānd acestea reprezinta o componenta indispensabila proiectului īnsa costurile implicate nu trebuie sa depaseasca 20% din costul total al proiectului.

Numarul de cereri de finantare si finantari nerambursabile pentru un solicitant

Un solicitant poate depune una sau mai multe cereri de finantare. 

Un solicitant poate primi mai mult de 1 (o) finantare nerambursabila īn cadrul prezentei cereri de oferta de proiecte.

Eligibilitatea costurilor: costuri care pot fi luate īn considerare pentru finantare nerambursabila

Doar "costurile eligibile" pot fi luate īn considerare pentru finantarea nerambursabila. Aceste costuri sunt detaliate mai jos. Īn consecinta, bugetul reprezinta atāt o estimare a costurilor cāt si un plafon al "costurilor eligibile". Solicitantul trebuie sa ia īn considerare faptul ca aceste costuri eligibile trebuie sa se bazeze pe costuri reale si nu pot lua forma unor sume globale (cu exceptia costurilor de subzistenta, si a costurilor indirecte).

Sunt recomandate pentru finantare acele propuneri care, īn procesul de verificare anterior semnarii unui contract, nu ridica probleme care necesita modificari de buget. Verificarile pot sa conduca la solicitarea de clarificari si pot determina Autoritatea Contractanta sa impuna reduceri

Prin urmare, este īn interesul solicitantului sa prezinte un buget realist care sa reflecte un raport optim cost-beneficiu.

Costuri directe eligibile

Pentru a fi considerate eligibile īn cadrul prezentei cereri de oferta de proiecte, costurile trebuie

sa fie necesare pentru derularea Proiectului, sa fie prevazute īn Contract si sa respecte principiile unui management financiar sanatos, īn mod special īn privinta eficientei economice si a raportului cost/beneficii

sa fi fost angajate de catre Beneficiar sau partenerii acestuia īn perioada de implementare a Proiectului, asa cum este aceasta definita īn Articolul 2 din Conditii Speciale indiferent de momentul platii efective de catre Beneficiar sau partenerii sai; aceasta nu afecteaza eligibilitatea costurilor pentru pregatirea raportului final si dupa caz a verificarii cheltuielilor si evaluarii finale. Costurile angajate de catre asociatii beneficiarilor nu sunt eligibile (cu exceptia costurilor de subzistenta si/sau de calatorie)

Sunt considerate ca fiind angajate īn timpul perioadei de implementare a Proiectului, costurile privind bunurile/serviciile/lucrarile utilizate/furnizate/livrate īn timpul perioadei de implementare a proiectului. Contractele corespunzatoare se poate sa fi fost acordate de catre Beneficiar sau partenerii sai inainte de īnceperea perioadei de implementare a Proiectului, cu conditia ca prevederile Anexei IV sa fi fost respectate. Aceste tipuri de costuri trebuie platite īnainte de finalizarea raportului final.

sa fie īnregistrate īn contabilitatea si documentele fiscale ale Beneficiarului sau ale partenerilor acestuia si sa fie identificabile, verificabile, si sa fie sustinute de actele si documentele justificative originale corespunzatoare

Daca satisfac conditiile mentionate mai sus si, unde este cazul, daca sunt respectate procedurile de achizitie, costurile directe eligibile ale Beneficiarului si partenerilor includ

costul pentru personalul cu atributii īn implementarea Proiectului, care sa corespunda salariilor propriu-zise plus taxele pentru asigurari sociale si alte costuri aferente remunerarii; salariile si costurile nu trebuie sa le depaseasca pe cele practicate īn mod obisnuit de catre Beneficiar sau, dupa caz, de catre partenerii acestuia, numai daca se justifica prin faptul ca sunt esentiale pentru derularea Proiectului

Note: Solicitantii trebuie sa mentioneze explicit atāt modul īn care este implicat īn proiect fiecare membru al echipei de proiect (cu norma īntreaga, cu norma redusa - cu mentionarea īn clar a numarului de ore corespunzatoare normei reduse alese)

costurile de transport si de subzistenta pentru personalul si alte persoane implicate īn Proiect, daca acestea nu le depasesc pe cele practicate īn mod obisnuit de catre Beneficiar sau, dupa caz, de catre partenerii acestuia. Orice rambursare de sume fixe pentru costurile de subzistenta nu trebuie sa depaseasca plafonul aprobat de Comisia Europeana la data semnarii contractului (disponibile pe Internet la adresa:
https://europa.eu.int/comm/europeaid/perdiem/index_en.htm

Note: Īn cadrul procedurilor Phare, costurile de subzistenta (per diem) includ costurile pentru cazare, masa si transport local, precum si alocatia zilnica prevazuta de legea romāna ("diurna")

costuri pentru achizitie sau īnchiriere de echipamente si bunuri (noi sau folosite) īn mod special pentru realizarea activitatilor Proiectului, si costuri pentru servicii, cu conditia ca acestea sa corespunda preturilor pietei

costuri pentru consumabile

costuri pentru subcontractare

cheltuieli generate direct de clauzele Contractului (diseminarea informatiilor, evaluarea Proiectului, audit, traduceri, copiere /tiparire, asigurare etc.) inclusiv costuri pentru serviciile financiare (īn special costul pentru transferuri bancare si garantii financiare)

Cheltuieli neprevazute

O cota de cheltuieli neprevazute care sa nu depaseasca 5% din costurile directe eligibile poate fi inclusa in bugetul Proiectului. Aceasta poate fi folosita doar cu autorizarea scrisa prealabila a Autoritatii Contractante

Costuri indirecte eligibile (costuri de regie)

O suma globala care nu depaseste 7% din costurile directe eligibile ale Proiectului, poate fi solicitata ca si costuri indirecte pentru a acoperi costurile administrative/de regie efectuate de Beneficiar pentru Proiect.

Costurile indirecte sunt neeligibile daca Beneficiarul primeste pe de alta parte o finantate nerambursabila operationala din partea Comisiei Europene

Contributiile īn natura

Orice contributii īn natura aduse de Beneficiar, de partenerii acestuia sau orice alta sursa, care trebuie mentionate separat īn Sectiunea I.4 a Cererii de Finantare, nu reprezinta cheltuieli propriu-zise si nu sunt costuri eligibile. Acestea nu pot fi luate īn considerare ca si cofinantare adusa de Beneficiar. Costul pentru personalul cu atributii īn implementarea Proiectului nu este o contributie īn natura si poate fi considerat ca si cofinantare in Bugetul Proiectului atunci cānd este platit de catre Beneficiar sau partenerii sai

Cu toate acestea, Beneficiarul se obliga sa aduca astfel de contributii asa cum sunt ele stipulate īn Cererea de Finantare daca finantarea nerambursabila este acordata.

Costuri neeligibile

Urmatoarele costuri nu vor fi considerate eligibile

salariile functionarilor publici, cu exceptia cazului īn care acestea sunt acoperite din resursele partenerului(lor) autoritate/institutie publica

datorii si provizioane pentru pierderi sau datorii

dobānzi datorate

elemente deja finantate prin alte proiecte/finantari

achizitionarea de terenuri sau cladiri cu exceptia cazurilor īn care acestea sunt necesare pentru implementarea directa a Proiectului, situatie īn care proprietatea trebuie transferata beneficiarilor finali ai Proiectului si/sau partenerilor locali, cel mai tārziu la īncheierea proiectului

pierderile datorate diferentelor de curs valutar

taxe, inclusiv TVA, īn afara cazului īn care Beneficiarul (sau partenerii Beneficiarului, dupa caz) nu poate solicita recuperarea lor si reglementarile īn vigoare autorizeaza nu interzic acoperirea taxelor

credite catre terte parti

CUM SE COMPLETEAZĂ CEREREA DE FINANŢARE sI PROCEDURILE APLICABILE

Cererea de finantare

Cererile de finantare trebuie īnaintate respectānd formularul Cererii de finantare anexat la prezentul Ghid (Anexa A). Formularul poate fi gasit si pe Internet la www.infoeuropa.ro si www.fdsc.ro. Acesta include o pre-propunere, ce trebuie de asemenea completata. Solicitantii trebuie sa respecte cu strictete formatul cererii de finantare si sa completeze toate paragrafele si paginile īn ordinea prevazuta.

Solicitantii vor completa aplicatia īn limba romāna si vor include un rezumat īn limba romāna si engleza īn sectiunea 1.4 din Cererea de finantare.

Va rugam sa completati formularul de aplicatie cu atentie si cāt mai clar posibil pentru a putea fi evaluata corespunzator. Fiti expliciti si furnizati detalii suficiente pentru a asigura claritatea cererii, īn special cu privire la modul īn care vor fi atinse obiectivele proiectului, schimbarea pozitiva generata de proiect si felul īn care proiectul propus este relevant pentru obiectivele programului.

Orice eroare privind punctele de pe lista de verificare (Sectiunea V din aplicatie) sau orice inconsistenta majora din cererea de finantare (de exemplu: suma mentionata īn anexa privind bugetul nu este īn concordanta cu suma prevazuta īn cererea de finanatare) poate conduce la respingerea imediata a propunerii de proiect.

Clarificarile vor fi cerute numai atunci cānd informatiile furnizate de solicitant sunt neclare, īmpiedicānd astfel Autoritatea Contractanta sa asigure o evaluare obiectiva.

Aplicatiile scrise de māna nu vor fi acceptate

Va rugam sa retineti faptul ca vor fi transmise evaluatorilor si asesorilor doar cererea de finantare si anexele publicate care trebuie completate (bugetul, cadrul logic, CV-uri). De aceea este extrem de important ca aceste documente sa contina TOATE informatiile relevante cu privire la proiect. Nu trebuie trimise alte anexe suplimentare.

Unde si cum se trimit cererile de finantare

Cererile de finantare trebuie primite īntr-un plic sigilat prin posta recomandata, curier sau depunere personala (celui care depune plicul īi va fi īnmānat un document semnat si datat, care certifica primirea), la adresele de mai jos:

Adresa postala

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

CP 22 - 219

Bucuresti

Īn atentia: Mihaela Mohorea, Coordonator program

Adresa pentru servicii private de curierat sau directe

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Splaiul Independentei 2K, Scara 1, Etaj 4

Bucuresti - 3

Īn atentia: Mihaela Mohorea, Coordonator program

Cererile de finantare trimise prin orice alte mijloace (de exemplu, prin fax sau prin e-mail) sau trimise la alte adrese vor fi respinse.

Aplicatiile (pre-propunerea, cererea de finantare, bugetul, cadrul logic, CV-uri) trebuie depuse īntr-un original si trei copii. Cererea de finantare completa, bugetul si cadrul logic trebuie de asemenea depuse si īn format electronic (floppy disc sau CD-Rom). Documentele īn suport electronic trebuie sa contina exact aceeasi propunere ca si documentele de pe suport de hārtie incluse īn plic. Fiecare componenta a aplicatiei (pre-propunerea, cererea de finantare, bugetul, cadrul logic si CV-uri) trebuie sa fie prezentata īntr-un fisier separate si unic (de exemplu, formularul cererii de finantare nu trebuie sa fie separat īn mai multe fisiere).

Lista de verificare (Sectiunea V din Cererea de finantare) si Declaratia Solicitantului (Sectiunea VI din cererea de finantare) trebuie capsate separat si puse īn acelasi plic.

Īn vederea facilitarii procesarii aplicatiilor, va rugam sa prezentati dosarul original si cele 3 copii īn format

A4, fiecare legat sau īndosariat separat.

Īn cazul īn care un solicitant trimite mai multe propuneri, fiecare trebuie transmisa separat de celelalte.

Plicul exterior trebuie sa aiba īnscris numarul de referinta si numele cererii de oferta de proiecte īmpreuna cu numele complet si adresa solicitantului, precum si mentiunea "Not to be opened before the opening session" si "A nu se deschide īnainte de sesiunea de evaluare".

Solicitantii trebuie sa verifice daca aplicatia este completa, utilizānd lista de verificare (sectiunea V din Cererea de finantare). Aplicatiile incomplete vor fi respinse

Termenul limita pentru primirea Cererilor de finantare

Termenul limita de primire a Cererilor de finantare este 22 martie 2007, ora 16:00 (ora oficiala a Romāniei). Cererile de finantare primite dupa expirarea termenului limita vor fi respinse automat, chiar daca stampila postei indica o data anterioara termenului limita sau daca depasirea termenului limita este cauzata de serviciul de curierat.

Informatii suplimentare

Sesiunile de informare organizate pentru prezenta cerere de oferta de proiecte vor fi anuntate pe Internet la adresa www.fdsc.ro

Pot fi trimise īntrebari prin e-mail sau prin fax, pāna cel tārziu 2 martie 2007 la adresa de mai jos, indicānd clar numarul de referinta al prezentei Cereri de oferta de proiecte:

Adresa e-mail: mihaela@fdsc.ro

Fax: 021 310.01.80

Īn atentia: Mihaela Mohorea, Coordonator programe

Raspunsurile la īntrebarile primite vor fi transmise solicitantilor pāna cel tārziu 12 martie 2007.

Pentru respectarea principiului tratamentului egal pentru toti aplicantii, Autoritatea Contractanta nu-si poate exprima anticipat opinia īn ceea ce priveste eligibilitatea vreunui aplicant, partener sau proiect.

Īntrebarile care pot fi relevante si pentru alti solicitanti, īmpreuna cu raspunsurile, vor fi publicate pe Internet la adresa: www.fdsc.ro

EVALUAREA sI SELECŢIA CERERILOR DE FINANŢARE

Aplicatiile vor fi examinate si evaluate de catre Autoritatea Contractanta cu posibila asistenta din partea unor experti externi. Toate proiectele solicitantilor vor fi evaluate conform urmatoarelor etape si criterii

PASUL 1: SESIUNEA DE DESCHIDERE sI CONFORMITATEA ADMINISTRATIVĂ

Vor fi evaluate urmatoarele

Termenul limita a fost respectat. Daca termenul limita nu a fost respectat, cererea va fi respinsa īn mod automat (vezi Sectiunea 2.2.3).

Cererea de finantare īndeplineste toate criteriile mentionate īn Lista de verificare (Sectiunea V din Cererea de finantare). Daca oricare din informatiile cerute lipsesc sau sunt incorecte, cererea de finantare poate fi respinsa numai din acest motiv si nu va mai fi evaluata īn continuare

Dupa sesiunea de deschidere si verificarea conformitatii administrative, Autoritatea Contractanta va transmite o scrisoare fiecarui solicitant, indicānd daca aplicatia a fost primita īn termen, informāndu-i asupra numarului de referinta alocat aplicatiei, daca aplicatia a īndeplinit toate criteriile mentionate īn lista de verificare si daca pre-propunerea a fost recomandata pentru continuarea evaluarii

PASUL 2: EVALUAREA PRE-PROPUNERII

Pre-propunerile care au respectat termenul limita si care au īndeplinit toate criteriile mentionate īn lista de verificare vor fi evaluate din punct de vedere al relevantei proiectului, metodologiei si sustenabilitatii acestuia, precum si capacitatii operationale si expertizei solicitantului.

Pre-propunerea va primi un punctaj total de maxim 50 de puncte asa cum este aratat īn Grila de Evaluare de

mai jos. Aceasta prima evaluare va conduce la o selectie provizorie. Doar aplicatiile care au trecut de aceasta prima selectie vor fi evaluate īn totalitate mai departe.

Va rugam sa aveti īn vedere ca punctajele acordate pre-propunerii sunt complet separate de cele acordate īn a doua faza de evaluare.

1. Rezumatul proiectului

Fara punctaj

2. Relevanta

Cāt de relevanta este propunerea pentru nevoile si constrāngerile tarii(lor) sau regiunii(lor) vizate?

Cāt de clar sunt identificate problemele si nevoile?

Cāt de clar definiti si strategic alesi sunt factorii implicati (beneficiari finali, grupuri  tinta)?

Cāt de relevanta este propunerea pentru obiectivele si principiile directoare ale prezentei cereri de oferta de proiecte

Proiectul propus are valoare adaugata prin referinta la alte interventii?

3. Metodologie si Sustenabilitate

Sunt activitatile propuse adecvate, practice si legate de obiectivele si rezultatele asteptate

3.2 Nivelul de implicare si participare a partenerilor īn proiect este satisfacator

3.3 Rezultatele asteptate ale proiectului este posibil sa aiba un impact sustenabil asupra grupurilor tinta? Va avea acesta efecte multiplicatoare? (5)

4. Capacitate operationala si expertiza

Solicitantul are suficienta experienta īn managementul de proiect (5)

Solicitantul si partenerii au suficienta expertiza tehnica? (īn special, cunostinte īn domeniile carora li se adreseaza proiectul)

SCOR TOTAL

De retinut:

Acordarea punctajului:

Criteriile de evaluare sunt īmpartite īn sectiuni si subsectiuni. Fiecarei subsectiuni i se acorda un punctaj īntre 1 si 5 īn conformitate cu urmatoarele reguli: 1 = foarte slab; 2 = slab; 3 = satisfacator; 4 = bun; 5 = foarte bun.

Numai solicitantii care au primit un scor total de minim 30 puncte vor avea cererile de finantare evaluate mai departe.

Dupa evaluarea pre-propunerilor, Autoritatea Contractanta va transmite o scrisoare fiecarui solicitant a carui pre-propunere a fost evaluata, indicānd punctajele obtinute īn aceasta etapa a evaluarii si daca cererea de finantare va fi evaluata mai departe

PASUL 3: EVALUAREA CERERII DE FINANŢARE

Evaluarea calitatii propunerilor, incluzānd bugetul propus, si a capacitatii solicitantului si a partenerilor sai va fi efectuata īn conformitate cu criteriile de evaluare stabilite īn Grila de Evaluare inclusa mai jos. Exista doua tipuri de criterii de evaluare: criterii de selectie si criterii de acordare a finantarii nerambursabile.

Criteriile de selectie sunt destinate evaluarii capacitatii operationale si financiare a solicitantilor, pentru a se

asigura faptul ca acestia:

au resurse financiare stabile si suficiente pentru a asigura functionarea continua a organizatiei lor pe perioada derularii proiectului si, daca este necesar, pentru a contribui la finantarea acestuia

au capacitate de management, competente profesionale si calificari necesare pentru implementarea cu succes a proiectului. Acest criteriu se aplica si oricaruia dintre partenerii solicitantului.

Criteriile de acordare a finantarii nerambursabile permit evaluarea calitatii cererilor de finantare din punctul de vedere al obiectivelor si prioritatilor stabilite si acordarea finantarii pentru proiecte care maximizeaza eficacitatea generala a cererii de oferta de proiecte. Acestea fac posibila selectia propunerilor fata de care Autoritatea Contractanta are certitudinea ca se vor conforma obiectivelor si prioritatilor propuse si garanteaza vizibilitatea finantarii Comunitatii. Acestea acopera aspecte precum relevanta proiectului, compatibilitatea acestuia cu obiectivele cererii de oferta de proiecte, calitatea, impactul asteptat, sustenabilitatea si raportul cost-eficacitate

De retinut:

Acordarea punctajului:

Criteriile de evaluare sunt īmpartite īn sectiuni si subsectiuni. Fiecarei subsectiuni i se acorda un punctaj īntre 1 si 5 īn conformitate cu urmatoarele reguli: 1 = foarte slab; 2 = slab; 3 = satisfacator; 4 = bun; 5 = foarte bun.

Nota cu privire la Sectiunea 1. Capacitate financiara si operationala

Daca punctajul total obtinut la sectiunea 1 este mai mic de 12 puncte, Comitetul de Evaluare va respinge propunerea.

Nota cu privire la Sectiunea 2. Relevanta

Daca punctajul total obtinut la sectiunea 2 este mai mic de 16 puncte, Comitetul de Evaluare va respinge propunerea.

Selectia provizorie

Dupa evaluare se va alcatui un tabel continānd propunerile ordonate īn functie de punctajul primit si care se īncadreaza īn pachetul financiar disponibil, precum si o lista de rezerve urmānd aceleasi criterii. 

Nota: Punctajele acordate īn aceasta faza sunt complet separate de cele acordate pre-propunerii pentru aceeasi aplicatie.

Grila de Evaluare

Sectiunea

Punctajul Maxim

Cererea de Finantare

Capacitatea financiara si operationala

Solicitantul si partenerii au suficienta experienta īn managementul de proiect?

II.4.1, III.1 si CV-uri

Solicitantul si partenerii au suficienta expertiza tehnica? (īn special, cunostinte īn domeniile carora li se adreseaza proiectul)

II.4.1, III.1 si CV-uri

Solicitantul si partenerii au suficienta capacitate de management? (inclusiv personal, echipamente si capacitatea de a administra bugetul proiectului)

II.4.2, III.1 si CV-uri

Solicitantul are surse de finantare suficiente si stabile?

II.4.2

2. Relevanta

Cāt de relevanta este propunerea pentru obiectivele si una sau mai multe dintre prioritatile cererii de oferta de proiecte?
Nota: Un punctaj de 5 (foarte bun) va fi acordat doar daca propunerea se adreseaza cel putin uneia dintre prioritati.

Nota: Un punctaj de 5 (foarte bun) va fi acordat doar daca propunerea contine elemente concrete de valoare adaugata, cum ar fi promovarea egalitatii de gen si a sanselor egale

5 x 2

I.1.6.1

Cāt de relevanta este propunerea pentru nevoile si constrāngerile specifice tarii(lor) sau regiunii(lor) vizate? (luāndu-se īn considerare inclusiv evitarea suprapunerii si sinergia cu alte initiative ale Comunitatii Europene)

I.1.6.2

Cāt de clar definiti si strategic alesi sunt factorii implicati (beneficiari finali, grupuri tinta)? Sunt nevoile lor clar definite si propunerea se adreseaza acestora īn mod adecvat

5 x 2

I.1.6.3 si I.1.6.4

3. Metodologie

Sunt activitatile propuse adecvate, practice si legate de obiectivele si rezultatele asteptate

I.1.7 si I.1.8.5

Cāt de coerent este planul general al proiectului (īn special, reflecta analiza problemelor identificate, ia īn considerare factorii externi si include un plan de evaluare?)

I.1.8

3.3 Nivelul de implicare si participare a partenerilor īn proiect este satisfacator? Nota: Daca nu exista parteneri, punctajul va fi 1.

I.1.7 si I.1.8.5

Planul de actiune este clar si realizabil?

I.1.9

Propunerea contine indicatori verificabili īn mod obiectiv pentru rezultatele proiectului

Cadrul logic

Sustenabilitate

Īn ce masura este posibil ca proiectul sa aiba un impact tangibil asupra grupurilor tinta?

I.2.1

Īn ce masura propunerea contine posibile efecte multiplicatoare? (inclusiv posibilitatea replicarii si extinderii rezultatelor proiectului si diseminarea informatiei)

I.2.2 si I.2.3

Īn ce masura rezultatele proiectului propus sunt durabile:

financiar (cum vor fi finantate activitatile dupa īncheierea finantarii CE?)

institutional (structurile care permit desfasurarea activitatilor vor continua sa existe la sfārsitul acestui proiect? Va exista "proprietate" locala asupra rezultatelor proiectului?)

la nivelul politicilor (daca e cazul) (care va fi impactul structural al proiectului - de ex., va conduce la īmbunatatirea legislatiei, a codurilor de conduita, a metodologiilor etc.?)

I.2.4

Bugetul si eficacitatea costurilor

In ce masura raportul īntre costurile estimate si rezultatele asteptate este satisfacator?

I.3

Īn ce masura cheltuielile propuse sunt necesare pentru implementarea proiectului?

5 x 2

I.3

Punctaj total maxim

(4) PASUL 4: Eligibilitatea solicitantului si a partenerilor.

Verificarea eligibilitatii, pe baza documentelor suport solicitate de Autoritatea Contractanta (vezi sectiunea

2.4) se va realiza doar pentru propunerile care selectate provizoriu īn conformitate cu punctajul obtinut

si care se īncadreaza īn pachetul financiar disponibil.

 • Declaratia socilitantului (Sectiunea VI din Cererea de Finantare) se va verifica īn paralel cu documentele support furnizate de solicitant. Orice document suport lipsa sau orice neconcordanta īntre Declaratia solicitantului si documentele suport poate conduce la respingerea automata a propunerii exclusiv īn baza acestui motiv.
 • Eligibilitatea solicitantului, a partenerilor si a proiectului se va verifica īn conformitate cu criteriile stabilite īn sectiunile 2.1.1, 2.1.2 si 2.1.3.

Īn urma analizei de mai sus si daca este necesar, orice propunere de proiect respinsa va fi īnlocuita de urmatoarea propunere de proiect din lista de rezerva care se īncadreaza īn pachetul financiar disponibil, pentru care se verifica apoi eligibilitatea solicitantului si partenerilor sai.

Transmiterea documentelor suport pentru propunerile selectate provizoriu

Solicitantii ce au fost selectati provizoriu sau au fost inclusi pe lista de rezerva vor fi anuntati īn scris de catre Autoritatea Contractanta. Doar acestora li se va solicita sa furnizeze urmatoarele documente pentru a permite

Autoritatii Contractante sa verifice eligibilitatea aplicantilor si a partenerilor lor:

 1. Pentru solicitanti si, unde este cazul, partener(i), care sunt organizatii neguvernamentale nonprofit din Romānia: copie a hotarārii judecatoresti de īnfiintare, definitiva si irevocabila, care sa ateste personalitatea juridica a organizatiei. 
 2. Pentru solicitanti si, unde este cazul, pentru partener(i), care sunt organizatii neguvernamentale nonprofit din Romānia
  1. Copia actului constitutiv al organizatiei;
  2. copia celui mai recent statut autentificat al organizatiei
  3. copia hotarārii judecatoresti, definitiva si irevocabila, corespunzatoare statutului mai sus mentionat si/sau copia corespunzatoare a certificatului de īnscriere īn Registrul Asociatiilor si Fundatiilor (unde este cazul, īn conformitate cu legislatia īn vigoare).

Daca statutul initial si modificarile la acesta nu sunt incluse īntr-un document distinct final (cel mai recent statut), atunci trebuie atasate copii ale statutului initial si ale tuturor documentelor ulterioare/aditionale la statut, inclusiv copii ale hotarārilor judecatoresti corespunzatoare, definitive si irevocabile, si/sau copia/copiile certificatului(elor) de īnscriere īn Registrul Asociatiilor si Fundatiilor (unde este cazul, īn conformitate cu legislatia īn vigoare)

Pentru statut si, unde este cazul, pentru toate documentele ulterioare/aditionale la statut, trebuie atasate copii ale documentelor autentificate

Pentru parteneri autoritati institutii publice (unde este cazul): copii ale documentelor (hotarāre, decizie, lege, regulament de functionare, etc.) care atesta ca partenerul este o persoana juridica nonprofit constituita conform normelor in vigoare trebuie furnizate.

Pentru partenerii autoritati/institutii publice care au fost īnfiintati si functioneaza īn baza unor acte normative care sunt publicate īn Monitorul Oficial, Partea I, o referire detaliata la documentele respective va fi suficienta (numele actului normativ, numarul si data acestuia, indicarea articolului(lelor) si paragrafului(elor) relevante, precum si numarul si data Monitorului Oficial īn care a fost publicat).

 1. Copia celor mai recente situatii financiare anuale ale solicitantului (contul de rezultate si bilantul la 31.12.2005) sau copia celei mai recente balante de verificare pentru organizatiile īnfiintate īn anul 2006
 2. Declaratia de impartialitate semnata si stampilata de solicitant si de partenerii sai care atesta faptul ca acestia nu se regasesc in situatii de conflict de interese mentionate la sectiune 2.1.1. (2) (g) (conform Anexei G) - īn original
 3. Īn cazul partnerului care contribuie la proiect cu o anumita suma, partenerul va semna o declaratie separata pentru a confirma ca este constient de obligatia asumata si va pune suma respectiva la dispozitia proiectului - īn original;

Documentele suport solicitate trebuie transmise īn original sau īn fotocopie, dupa cum este mentionat mai sus.

Īn cazul īn care aceste documente sunt redactate īn alta limba decāt cea romāna, solicitantul va atasa o traducere autorizata a acestora īn limba romāna sau īn limba engleza, traducere care va fi luata īn considerare la evaluarea cererii de finantare.

Īn faza de contractare, solicitantilor selectati pentru finantare ("Beneficiarilor") li se va cere sa prezinte copii legalizate ale documentelor solicitate mai sus īn fotocopie

Mai mult, solicitantii selectati trebuie sa fie constienti de faptul ca īnainte de semnarea contractului vor trebui īnaintate si urmatoarele documente:

Certificat de cazier judiciar al persoanei care are dreptul sa reprezinte organizatia in relatiile cu tertii si desemnata sa o reprezinte īn relatia cu Autoritatea Contractanta, emis de Politie - īn original

Certificat de cazier fiscal pentru solicitant, emis de catre autoritatile fiscale competente (Directia Generala a Finantelor Public - Ministerul Finantelor Publice) - īn original

Certificat de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale pentru solicitant, emis de catre autoritatea locala (Primarie - Directia de impozite si taxe locale si alte venituri)

Certificat de atestare fiscala pentru solicitant, emis de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) - īn original

Certificat de īnscriere īn Registrul Asociatiilor si Fundatiilor sau un certificat echivalent (Certificat de grefa) emis de Judecatoria unde solicitantul este īnregistrat īn mod oficial;

Fisa de identificare financiara conform modelului atasat īn Anexa E, certificat de banca unde se va face plata. Aceasta banca trebuie sa fie localizata īn tara īn care solicitantul este īnregistrat;

Documente care sa ateste faptul ca persoana ce semneaza documentele oficiale din partea partenerului este autorizata īn acest sens (si īmputernicirea atunci cānd o alta persoana semneaza documentele oficiale din partea partenerului).

Daca documentele suport (enumerate de la 1 la 6) nu vor fi trimise īnainte de termenul limita (10 zile lucratoare de la primirea scrisorii de la Autoritatea Contractanta), aplicatia va fi respinsa

Notificarea deciziei Autoritatii Contractante de a acorda finantarea nerambursabila

Continutul deciziei

Solicitantii vor fi informati īn scris cu privire la decizia Autoritatii Contractante īn legatura cu cererea de finantare depusa. Decizia de a respinge o cerere de finantare sau de neacordare a finantarii nerambursabile va fi bazata pe unul din urmatoarele motive:

Cererea de finantare a fost primita dupa termenul limita;

Cererea de finantare a fost incompleta sau neconforma cu conditiile administrative publicate;

Solicitantul sau unul sau mai multi parteneri nu a fost eligibil;

Proiectul nu a fost eligibil (de exemplu activitatea propusa nu este acoperita de program, propunerea depaseste durata maxima permisa, valoarea finantarii solicitate este mai mare decāt suma maxima permisa etc.);

Propunerea nu a fost suficient de relevanta si sau capacitatea financiara si operationala a solicitantului nu a fost suficienta;

Propunerea a fost considerata inferioara, din punct de vedere tehnic si financiar, proiectelor selectate.

chiar daca propunerea īndeplineste criteriile de calitate necesare pentru o evaluare favorabila, o alta propunere de natura similara a primit un punctaj mai mare;

mai multe propuneri au fost trimise de acelasi solicitant si au fost selectate pentru finantare, dar solicitantul nu are capacitatea administrativa sau financiara de a implementa mai multe proiecte īn acelasi timp;

unul sau mai multe dintre documente suport solicitate nu au fost trimise īnainte de termenul limita;

Decizia Autoritatii Contractante de a respinge o Cerere de finantare sau de a nu acorda o finantare nerambursabila este definitiva.

Grafic de lucru estimativ

Data la care Autoritatea Contractanta īsi planifica sa informeze solicitantii cu privire la rezultatul sesiunii de deschidere si de verificare a conformitatii administrative este 12 aprilie aceasta data este doar orientativa

Data la care Autoritatea Contractanta īsi planifica sa informeze solicitantii cu privire la rezultatul evaluarii pre-propunerilor este 10 mai 2007 aceasta data este doar orientativa

Data la care Autoritatea Contractanta īsi planifica sa informeze solicitantii cu privire la rezultatul evaluarii cererii de finantare nerambursabila este 31 mai aceasta data este doar orientativa

Data la care Autoritatea Contractanta īsi planifica sa anunte decizia de acordare a finantarii nerambursabile dupa ce a fost verificata eligibilitatea solicitantului si a partenerilor acestuia este 21 iunie 2007 aceasta data este doar orientativa

Prevederi aplicabile implementarii proiectului ca urmare a deciziei Autoritatii Contractante de acordare a finantarii nerambursabile

Dupa decizia de acordare a finantarii nerambursabile, Beneficiarului i se va propune un contract īn conformitate cu contractul standard folosit de Autoritatea Contractanta (vezi Anexa D).

Data planificata pentru īnceperea activitatilor proiectului, dupa semnarea contractului de catre parti, este 1 noiembrie 2007 - aceasta data este doar orientativa. Toate proiectele trebuie sa se īncheie pāna la data de 30 decembrie 2008.

Contractul va stipula, īn mod special, urmatoarele drepturi si obligatii:

Auditul

Numele si adresa firmei de audit care va realiza verificarea/verificarile cheltuielilor la care se face referire īn Articolul 15.6 din Anexa II la contractul standard de finantare nerambursabila, daca sunt solicitate astfel de verificari, vor trebui sa fie mentionate la Articolul 5.2 din contract.

Valoarea finala a finantarii nerambursabile

Īn contract va fi stipulata suma maxima a finantarii nerambursabile. Asa cum se mentioneaza la punctul 2.1.4, aceasta suma are la baza bugetul, care reprezinta īn sine numai o estimare. Prin urmare, aceasta suma devine finala numai dupa finalizarea proiectului si prezentarea situatiilor financiare finale (a se vedea Art. 17.1 si 17.2 din Conditiile Generale).

Esecul īn realizarea obiectivelor

Daca Beneficiarul nu reuseste sa implementeze proiectul īn conditiile asumate si stipulate īn contract, Autoritatea Contractanta īsi rezerva dreptul de a suspenda platile si/sau de a rezilia contractul (a se vedea Art. 11 din Conditiile Generale). Contributia Autoritatii Contractante poate fi redusa si/sau Autoritatea Contractanta poate solicita restituirea totala sau partiala a sumelor deja platite, daca beneficiarul nu respecta termenii contractului (a se vedea. Art. 12.2 si 17.4 din Conditiile Generale).

Modificari ale contractului si variatii īn cadrul bugetului

Orice modificare adusa Contractului sau anexelor sale trebuie facut īn scris, printr-un addendum la contractul initial (Art. 9.1 din Conditiile Generale). Cu toate acestea, unele modificari (adrese, numar de cont, etc.) pot fi doar notificate Autoritatii Contractante (vezi Art. 9.2 din Conditiile Generale).

Descrierea proiectului (Anexa 1 la Contract) si articolele bugetare pot varia fata de forma originala, daca urmatoarele conditii sunt īntrunite:

nu afecteaza scopul de baza al proiectului; si

impactul financiar este limitat la un transfer īn cadrul unui singur capitol de buget, sau impactul financiar este limitat la un transfer īntre capitole de buget care implica o modificare mai mica sau egala cu 15% din suma prevazuta initial (sau dupa caz modificata prin addendum) la fiecare dintre capitolele respective.

Īn aceste situatii, beneficiarul poate aduce modificari bugetului, dar trebuie sa informeze Autoritatea Contractanta.

Aceasta procedura nu poate fi utilizata pentru modificarea capitolelor de cheltuieli administrative sau costuri neprevazute (vezi Art. 9.2 din Conditiile Generale).

Īn toate celelalte cazuri, trebuie īnaintata īn prealabil o cerere scrisa catre Autoritatea Contractanta, si un adendum la contract devine necesar.

Rapoarte

Rapoartele trebuie īntocmite īn limba prevazuta pentru acestea īn contract. Rapoarte narative si financiare, īn conformitate cu modelele anexate la contract trebuie sa fie furnizate īmpreuna cu cererile de plata si rapoartele de audit (cu exceptia cererii de plata a avansului).

Informatii suplimentare

Īn conformitate cu prevederile Articolului 2.2 din Conditiile Generale, Autoritatea Contractanta poate

solicita informatii suplimentare.

Plati

Beneficiarul va primi o plata īn avans.

Avansul va reprezenta 80% din valoarea finantarii nerambursabile (vezi Articolul 15.1 Optiunea 1 din

Conditiile Generale).

Diferenta va fi platita dupa depunerea de catre beneficiar si aprobarea de catre Autoritatea Contractanta a

raportului final (vezi Art. 15.1 din Conditiile Generale).

Platile vor fi facute īn contul bancar al proiectului sau īntr-un subcont īn care se identifica fondurile platite

de Autoritatea Contractanta si care permite calcularea dobānzilor generate de aceste fonduri.

Īnregistrari si conturi ale proiectului

Solicitantul trebuie sa tina īnregistrari exacte si periodice, precum si īnregistrari contabile separate si transparente ale implementarii proiectului (vezi Art. 16.1 din Conditiile Generale). Solicitantul trebuie sa pastreze īnregistrarile timp de sapte ani dupa data platii diferentei finale la īncheierea proiectului.

Verificarea cheltuielilor

Un raport de verificare a cheltuielilor proiectului, realizat de un auditor autorizat, care este membru al unui organism recunoscut pe plan international, organism de supraveghere a efectuarii auditului cu respectarea standardelor de audit īn vigoare, trebuie sa īnsoteasca:

orice cerere de plata a diferentei

orice cerere de plata de peste 100 000 EURO pentru un an financiar, īn cazul unei finantari nerambursabile operationale.

Īntr-un raport de verificare a cheltuielilor realizat īn conformitate cu modelul atasat īn Anexa VII la contract, auditorul va certifica daca costurile declarate de beneficiar sunt reale, exacte si eligibile īn conformitate cu Contractul (vezi art. 15.6 din Conditiile Generale).

Contractul va permite Comisiei, Oficiului European Anti-Frauda, Curtii Europene de Auditori si auditorului extern sa realizeze verificari scriptice si la fata locului ale activitatilor (vezi art. 16.2 din Conditiile Generale).

Publicitate

Finantarii din partea Uniunii Europene i se vor acorda vizibilitatea si recunoasterea potrivite, de exemplu, prin intermediul rapoartelor si publicatiilor realizate ca rezultat al proiectului sau īn cadrul evenimentelor asociate proiectului etc. (vezi Art. 6 din Conditiile Generale).

Contracte intervenite īn implementarea proiectului

Īn cazul īn care Beneficiarul trebuie sa īncheie contracte pentru achizitii īn cadrul implementarii proiectului, va fi selectat furnizorul care ofera cea mai avantajoasa eficienta pentru suma alocata, cu alte cuvinte, cel mai bun raport pret/calitate, īn conformitate cu principiile transparentei si tratamentului egal fata de potentialii contractori si avānd īn vedere evitarea conflictelor de interese. Īn acest scop, Beneficiarii trebuie sa respecte procedurile de achizitie stipulate īn Anexa IV a Contractului.

Note: Pentru acest program, pentru toate asptectele legate de monitorizare si implementare, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile actioneaza ca furnizor de asistenta tehnica īn numele Autoritatii Contractante (Oficiul de Plati si Contractare Phare).

LISTA ANEXELOR

DOCUMENTE ĪN FORMAT DE COMPLETARE

ANEXA A: FORMULARUL DE CERERE DE FINANŢARE (Format Word)

ANEXA B: foaia de lucru 1 - Buget (Format Excel)

foaia de lucru 2 - surse de finantare preconizate (format Excel)

ANEXA C: CADRUL LOGIC AL PROIECTULUI (Format Word)

ANEXA G: DECLARAŢIA DE IMPARŢIALILTATE (Format Word)

DOCUMENTE PENTRU INFORMARE

ANEXA D CONTRACT STANDARD (Format Word), inclusiv anexele

ANEXA E FIsA DE IDENTIFICARE FinanciarĂ

ANEXA F FORMAT STANDARD PENTRU CV (Format Word)

ANEXA H RATELE DIURNELOR PENTRU ANUL CURENT- disponibile la adresa:

https://europa.eu.int/comm/europeaid/perdiem/index_en.htm

ANEXA I: FIsĂ DE INTERVENŢII BAZATE PE DOVEZI (FORMAT WORLD)

ANEXA J: RESURSE WEB (FORMAT WORD)Autoritatea Contractanta este reprezentata de Ministerul Finantelor Publice Oficiul de Plati si Contractare Phare

Strategia Nationala īn Sanatate Mintala poate fi vizualizata pe www.ms.ro

Va rugam sa aveti īn vedere ca modificarile de buget nu pot duce la cresterea sumei de finantare nerambursabila din partea Comisiei Europene si nici a procentului de co-finantare.

Costurile detaliate īn cadrul capitolului bugetar 1 - Resurse Umane vor fi justificate prin urmatoarele documente: state de plata pentru acele persoane avānd contracte de munca sau drepturi de autor; factura pentru persoanele cu profesii liberale (avocati, medici, etc., inclusiv persoane fizice autorizate); facturi pentru acele persoane nominalizate īn contractele īncheiate de beneficiar cu o persoana juridica, numai daca pozitiile ocupate de acestea erau incluse īn propunerea initiala. Contractul īncheiat de beneficiar cu o persoana juridica trebuie sa mentioneze īn clar numele persoanei desemnate de persoana juridica sa ocupe pozitia din proiect.

Va rugam sa aveti īn vedere ca perioada dintre sesiunea de deschidere si transmiterea acestei scrisori va depinde de numarul de aplicatii primite

Va rugam sa aveti īn vedere ca perioada dintre sesiunea de deschidere si transmiterea acestei scrisori va depinde de numarul de aplicatii primite

Documentele initiale si orice act ulterior/aditional la documentele statutare vor fi luate īn considerare numai daca sunt īntocmite si īnregistrate legal, conform legislatiei īn vigoare, īnainte de termenul limita pentru depunerea aplicatiilor

Īn cazul organizatiilor neguvernamentale nonprofit care īsi organizeaza activitatea īn partida simpla, cea mai recenta situatie a soldurilor elementelor de activ si de pasiv.

Īn cazul īn care un solicitant are mai mult de o propunere selectata spre finantare, īnaintarea unui singur set de documente legalizate īn original este suficienta, pentru cealalta/celelate aplicatie/aplicatii fiind suficiente fotocopii dupa documentele legalizate, cu mentionarea īn clar a dosarului īn care sunt incluse originalele.

Īn cazul a doua sau mai multe propuneri selectate provizoriu īnaintate de acelasi solicitant, este suficienta īnaintarea originalului pentru una dintre propuneri, īn timp ce pentru cealalta/celelalte va fi suficienta o fotocopie, cu mentionarea īn clar a dosarului īn care este inclus originalul.

IDEM nota de subsol 10.

IDEM nota de subsol 10.


Document Info


Accesari: 4026
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )