Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ATENTIA

Psihologie


ATENTIA

In mediul hipercompex in care noi ne confruntam, analizatorii sunt bombardati cu un volum imens de informatii, iar capacitatea de prelucrare este limitata. De aici rezulta necesitatea atentiei. Din toti select 454g68e am doar stimulii care au valoare motivationala crescuta.



Neurofiziologia atentiei

Principala formatiune nervoasa, implicata in procesarea informatiei este SRAA ( sistem reticulat activator ascendent (SRAA). El pregateste cortexul pentru a recepta stimulii. Lezarea accidentala a sistemului reticulat duce la un stadiu de coma profunda. Stimularea sistemului-cand subiectul e in stare de somn, se va trezi. Iar daca subiectul este in stare de veghe duce la reflex de orientare. SRAA creaza stare tonica la nivelul cortexului.

Reflexul de orientare-redirectionarea atentiei spre un alt stimul.

Efectul de habituare- dupa repetate prezentari ale unui stimul, datorita activarii unui model acceptor care se concretizeaza sub forma unor pattern-uri specifice la nivelul cortexului.

Daca intr-o succesiune de sunete cu intensitate joasa se insereaza un sunet cu intensitate ridicata, potentialele evocate in zona de proiectie corticale se modifica brusc pentru cateva secunde. Nu se constata o astfel de modificare la aparitia stimulului ca si singular; diferenta este mica. Modificarile bio-electrice de la nivelul creierului corespund discrepantei dintre stimul si modelul acceptor; nu atat prezenta/absenta stimulului.

Modelarea atentiei

Modelul filtrelor timpurii

Stimul- MSD= Filtre- Canal de transmisie- MLD

Filtrele sunt in acest model mecanismele care blocheaza informatiile irelevante si favorizeaza o alta categorie de informatii care apoi sunt prelucrate.

Sarcina de ascultare dihotomica. Intr-o astfel de sarcina, i se ofera subiectului o pereche de casti in care ii sunt transmise mesaje diferite. El trebuie sa-si focalizeze atentia asupra mesajelor din urechea dominanta si sa ignore pe cele din urechea nedominanta.

Experiment. S-a folosit aceasta sarcina si li s-a cerut subietilor la sfarsit sa spuna ce-si amintesc din mesajele urechii nedominante, pe care initial le-au ignorat. Se constata ca acestia nu-si amintesc continutul mesajului urechii nedominante. Retin doar sursa (femeie/barbat), sunete cu sens sau fara sens si daca aparea nume proprii. Concluzia: intrucat din mesajul ignorat nu se retin decat caracteristicile fizice inseamna ca segregarea procesarii informatiilor survine de timpuriu, inainte de a ajunge la semnificatie. Informatia selectionata care a fost procesata doar la nivelul caracteristicilor fizice este uitata – selectia informatiilor se face la nivelul provesarii primare.

Modelul filtrelor tarzii

Datorita experimentului lui Normal, cand subiectii au reusit sa-si aminteasca continutul semantic al mesajului ignorat, s-a facut un alt experiment prin care se enunta o fraza ambigua la urechea dominanta, iar la urechea nedominanta s-a oferit o posibila decodificare a primului mesaj.

Ex: George se indreapta spre banca. 1 grup- urechea nedominanta banca=CEC

2 grup- urecehea nedominanta banca din parc

Subiectii interpretau mesajul ambiguu folosind informatiile mesajelor ignorate. Astfel mesajele receptionare inconstient pot determina interpretarea constienta pe care noi o abordam.

Alt experiment. Urechea dominanta- Soarele straluceste pe cer-mesaj fara sens

Urechea nedominanta- mesaj fara sens intr-o zi de vara

Concluzia: In ciuda instructiunii subiectiilor de a-si focaliza atentia exclusiv asupra mesajului dominant, ei ofereau raspunsuri hibride. “Soarele straluceste pe cer intr-o zi de vara.”

Mesajele la care nu suntem atenti pot fi procesate cel putin partial la nivel semantic. Exista o procesare semantica inconstienta.

Experiment Wright. I faza- se asociaza unui cuvant, un soc electric.

II faza- s-a masurat conductanta electrica la nivelul pielii la auzirea cuvintelor, inserate intr-o fraza, mai ales a celor care au fost asociate cu socul electric de la prima faza, pe care trebuiau sa le ignore.

Rezultate: o modificare a reactiei galvanice a pielii de fiecare data cand percepeau un cuvant (care initial era ignorat). Daca putem prelucra semantic mesajele ignorate inseamna ca filtrele opereaza mai tarziu in prelucrarea informatiilor.

Segregarea apare dupa prelucrarea partiala a sensurilor semantice. Selectarea informatiilor intervine dupa initierea unor procesari semantice. Toate informatiile sunt procesate nediscriminativ pana la nivelul prelucrarii unor caracteristici semantice. Doar acum mesajele cu valoare motivational, relevante fac observatia unor procesari mai laborioase. Restul sunt ignorate.

Modelul filtrelor atenuate

Experiement Ann Treisman. Pe display a prezentat pentru cateva sutimi de secunde o imagine. Sarcina era de a identifica stimulul-tinta. S-a constatat ca daca stimulul-tinta se deosebeste printr-o singura trasatura (forma), cresterea numarului de distractori nu afecteaza timpul de reactie al subiectilor. Daca stimulul-tinta se deosebeste prin doua trasaturi (forma si culoare), cresterea numarului de distractori duce la cresterea timpului de reactie. Cand identificarea stimulului necestia conjugarea caracteristicilor fizice, timpul de reactie creste liniar cu crestere numarului de distractori.

Concluzia: Procesarea unei trasaturi este automata, insa procesarea unei conjugari de trasaturi reclama alocarea de resurse cognitive; proces atentional, neautomat. Segregarea informatiilor este prezenta inca de la nivelul combinarii caracteristicilor fizice.

Filtrele nu functioneaza intr-o maniera discontinua (totul sau nimic). Atenueaza mesajele pe care le receptionam . Ele fac selectii succesive la diverse nivele de procesare a informatiilor. Stimulii ignorati sunt procesati mai mult sau mai putin in functie de gradul de solicitare a capacitatii sistemului cognitiv. Pot interveni atat la nivelul caracteristicilor fizice, cat si semantice. Acest model s-a obtinut cu pretul dezintegrarii notiunii de filtru. Devine atat de general, incat e greu de operationalizat. Intreg sistemul devine un mecanism al filtrelor.

Inconstientul cognitiv

In viziune psihanalitica, inconstientul este vazut ca fiind umed si libidinal (cazan in clocot plin de excitatii; sursa=libidoul). In paradigma cognitiva, inconstientul se refera la procesarile informatiilor, cu o viteza foarte mare, pe care nu le putem constientiza. Este astfel uscat si informational.

Experiment. Mesajele subliminale au fost decodificate semantic partial.

Mesaj subliminal: LODGE (adapost)

Mesaj supraliminal: BOOK HOTEL (95%)

Procesarea semantica este incompleta si vizeaza categoria din care face parte.


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )