Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Conceptul de creativitate

Psihologie


Conceptul de creativitate1.1. Introducere

Studierea creativitatii ne-a preocupat înca de pe vremea când eram studenti. Ne doream sa stim cum putem stimula creativitatea proprie sau a celor din jurul nostru.

Relationat la ceea ce suntem, simtim sau facem, observam ca nu este de ajuns sa fim creativi. Trebuie sa fim creativi în ceva 131y241b anume. Cineva poate fi creativ în organizarea propriei gradini, altcineva poate sa aiba aptitudini creative excelente în cercetarea mediului înconjurator. Si exemplele pot continua.

Creativitatea, pâna la urma, este asociata cu "a face" si mai putin cu "a fi". Si cum nu facem ceva doar de dragul de a face, vedem ca aptitudinile creative sunt legate de scopurile noastre. Si nu ne referim aici la "planificarea" obiectivelor, ci la descoperirea lor. Tot românul este bun la "planificare", nu si la atingerea scopurilor planificate.

Scopurile pe care ni le propunem sunt de multe ori nerealiste. Pentru ca nu sunt explorate în profunzime. Si în aceasta situatie nu exista o motivatie profunda pentru atingerea lor.

De aceea, motivatia este, poate, cel mai important element al creativitatii. Daca suntem foarte motivati în a face ceva, ne vom surprinde pozitiv cât de creativi putem sa fim.
Imaginati-va ca mergeti pe strada cu un prieten drag dumneavoastra. La un moment dat, prietenul o ia spre stânga, de unde nu vede ca vine o masina. Va gânditi imediat ca se poate întâmpla un accident. Veti fi extrem de motivati sa va salvati prietenul. Si veti fi creativ în efortul dumneavoastra de a atinge scopul propus.

Aceasta este motivatia pe care ar trebui sa o simtiti atunci când aveti de îndeplinit o sarcina care va implica creativitatea. Este o motivatie profunda care face ca sarcina de care vorbeam sa aiba o mare importanta pentru dumneavoastra.

1.2. Creativitatea

O persoana creativa "face" lucruri care nu au mai fost facute înainte. În mod particular, creativitatea faciliteaza descoperirile ce contribuie la dezvoltarea societatii. Unde am fi acum daca descoperirile din medicina, geografie, muzica sau noile tehnologii nu s-ar fi facut?

Pentru început va invit sa facem delimitarile conceptuale între trei caracteristici specific umane: inteligenta, creativitatea si educatia.

Inteligenta este abilitatea de a învata, abilitatea de a gândi.

Creativitatea este abilitatea de a produce lucruri sau cunostinte noi.

Educatia este ceea ce obtinem dupa ce parcurgem ciclurile scolare, absolvim examene.

Comparând prin contrastare aceste caracteristici, putem spune ca:

Cei mai multi oameni dintre cei care au creat ceva important sunt inteligenti.

Sunt foarte multi oameni cu o educatie de exceptie care nu au avut nici o idee creativa. Ei sunt inteligenti, au aptitudini deosebite în rezolvarea de probleme, dar au nevoie de ca altii sa le formuleze problemele. Putem spune ca educatia nu este un semn al creativitatii.

Studentii care sunt deopotriva inteligenti si foarte creativi au cel mai mare succes în viata personala si în cariera. Ei nu vor fi niciodata etichetati ca "mediocri".

Geniul este un termen vag. Uneori indica o persoana care are un coeficient de inteligenta (IQ) foarte ridicat, alteori ne arata o persoana foarte creativa. Einstein poate fi considerat genial, nu prin IQ-ul sau, ci prin ceea ce a creat. Nu vom folosi acest termen în curs datorita caracterului sau vag si datorita conotatiilor specifice limbii române - o persoana geniala este "ciudata", "nebuna", "anormala" etc.

Caracteristica definitorie a persoanelor creative este dorinta de a crea ceva:

  • un nou aparat electric
  • o noua cercetare cu privire la utilizarea fizicii nucleare în viata cotidiana
  • o nou design al unui autovehicul
  • un nou tablou
  • o noua compozitie muzicala
  • un nou mod de a conduce o firma
  • un nou produs
  • o noua forma de prezentare a unor idei
  • etc.

Document Info


Accesari: 4466
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )