Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Factori conditionali ai învătării MOTIVATIA

Psihologie


Factori conditionali ai învătării

MOTIVATIAMotivatia învătării. Structura internă a motivatiei

Tipuri de motive specifice activitătii de învătare

Situatii motivationale specifice învătării scolare

1. Motivatia învătării

Conceptul de motivatie

Motivatia desemnează ansamblul factorilor care declansează activitatea omului, o orientează selectiv către aqnumite scopuri sI o sustine energetic. Motivatia cuprinde totalitatea elementelor stimulative interne atât a trebuintelor, impulsurilor de ordin fiziologic cât sI a unor formatiuni mai complexe dobândite în cursul vietii ca trebuinte secundare, interese, aspiratii, convingeri, ideal, conceptie despre lume sI viată.

Motivatia un factor intern care împreună cu alti factori contribuie la manifestarea în conduită. DesI este un stimul care din interior determină individul să întreprindă actiuni în directia unui anumit scop, motivatia are o origine externă. P.Golu sustine că motivatia este un model subiectiv al cauzalitătii externe.

Structura internă a motivatiei

Componentele motivatiei sunt cunoscute sub denumirea generică de factori motivationali, de motive sau trebuinte. Dintre aceste componente, în literatura de specialitate sunt mentionate: trebuinta, impulsul, dorinta, intentia, valenta, tendinta, aspiratia sI interesul.

Trebuinta în forma sa activă, precizează P.Popescu-Neveanu este un act de semnalizare a modificărilor care intervin în sistemul organic sI în sistemul personalitătii. Trebuinta semnalizează cerintele de reechilibrare sub forma unor stări sI imbolduri specifice.

Psihologul american A.Maslow organizează trebuintele într-o structură cunoscută sub denumirea de piramida trebuintelor. Pornind de la bază cele 7 categorii de trebuinte ale piramidei sunt:

trebuinte fiziologice;

trebuinte de securitate;

trebuinte legate de apartenentă sI dragoste;

trebuinte de apreciere sI stimă;

trebuinte de cunoastere;

trebuinte estetice;

trebuinte de autoactualizare, de autorealizare sI valorificare a potentialului propriu.

Impulsul constă în aparitia unei excitabilităti accentuate a centrilor nervosI corespunzători, proces care este provocat de deficitul de substante din organism. De regulă impulsul precede trebuinta, dar aceasta se realizează tocmai datorită aparitiei lui. Psihologic, impulsul este trăit ca o stare de activare, de pregătire a actiunii.

Dorinta este expresia psihologică a trebuintei constientizate. În general, orientează individul spre scop, dar între dorintă sI scop se interpune un interval de timp, un ansamblu de mijloace. Oamenii pot controla voluntar selectia, împlinirea sau reprimarea dorintelor.

O formă de manifestare a dorintei este intentia. Aceasta marchează orientarea motivului spre scopuri sau proiecte. Se referă la ceea ce subiectul doreste să facă. Există intentii imediate (de a aprocura un curs) sI intentii pe termen lung ( de a termina facultatea).

O altă formă a dorintei este tendinta de a actiona. În acest caz întră în relatie obiectul către care se orientează impulsul sI valenta acestuia.

Valenta o reprezintă calitatea care o dobândeste obiectul în relatiile dinamice dintre organism sI obiectele care intră în sfera satisfacerii trebuintelor. Valenta unui obiect este cu atât mai mare cu cât stimulează într-o măsură mai mare activitatea de satisfacere a unei anumite trebuinte.

Nu putem vorbi de existenta unor forte dinamice, motivationale, numai prin ele însele, ci totdeauna în relatie cu obiectele, rezultatele, situatiile care le satisfac sI cerintele cărora le corespund, reflectate în mintea omului sub formă de imagini, idei, convingeri, aspiratii, etc.

Tipuri de motive specifice activitătii de învătare

Marea diversitate a motivelor învătării scolare impune ordonarea lor în anumite categorii. Criteriile de clasificare a motivelor actvitătii de învătare sunt numeroase sI diferă de la un autor la altul.

Cele mai concludente criterii sunt:

-criteriul privind relatia motiv-învătare-scop

Întreaga activitate de învătare a elevilor, a studentilor este sustinută sI orientată de anumite motive sI orientată în vederea atingerii unor scopuri. Motiv al învătării poate fi o dorintă, un interes, o idee, un ideal, o aspiratie, ca rezultat al reflectării în constiinta lor a realitătii, a anumitor cerinte: familiale, personale, sociale, profesionale.

Scopul se regăseste în obiectivul, în ceea ce-sI propune să obtină subiectul prin activitatea de învătare. În mod curent, scopul este orientat motivului sI odată fixat, consolidează motivatia care l-a impus. Atunci când scopul este extern fată de activitatea de învătare, eficienta învătării depinde de semnificatia pe care o are scopul propus pentru cel în cauză. În această situatie este vorba de motivatie extrinsecă.

În situatia în care scopul activitătii este intern, deci învată pentru că învătarea ca atare îi dă satisfactie este vorba de o formă superioară de motivatie sI anume motivatia intrinsecă.

-criteriul continutului psihologic al motivelor;

Acest criteriu are în vedere faptul că motivele care îi determină pe elevi să învete iau întotdeauna forma unor variabile psihice: interese, sentimente, aspiratii sI convingeri. În acest sens se propun motive cognitive sI motive de interes, motive de ambitie, motive de teamă.

-criteriul valoric;

Grupează motivele învătării scolare având în vedere două aspecte: valoarea socio-morală a scopurilor urmărite sI caracterul adaptativ al motivelor. Prima perspectivă: anume valoarea socio-morală conduce la gruparea motivelor învătării scolare în 2 categorii: MOTIVE SOCIALE, atunci când învătarea vizează scopuri utile societătii sI MOTIVE INDIVIDUALE. A doua perspectivă a criteriului valoric, anume caracterul adaptativ permite gruparea lor în motive pozitive sI motive negative.

-criteriul aspectului temporal al motivelor.

Vizează deschiderea trăirii motivelor care poate fi limitată la situatia prezentă sau poate depăsI spatiul sI cadrul direct. În functie de acest criteriu motivele pot fi momentane, apropiate sI de perspectivă.

3. Situatii motivationale specifice învătării scolare

Activitatea de învătare de tip scolar se desfăsoară într-un cadru situational extrem de complex care cuprinde componente numeroase ca: potentialităti intelectuale, reactii afective, fond motivational, predispozitii, aptitudini.

Pornind de la premisa că în fiecare elev există anumite tendinte pozitive nespecifice legate de trebuinta de reusită, de împlinire, de competentă, în scoală se pot crea anumite situatii care să să stimuleze, să amplifice aceste resurse sI să influenteze astfel eficienta învătării.

Situatiile motivationale specifice sunt: situatia de control, de competitie, situatia de joc sI performanta.

Situatia de control

Controlul ca situatie motivatională presupune o comparatie între fenomenul controlat sI modelul corespunzător. În acest actde comparatie, de identificare, elevul este dirijat la început din afară, de către adult sI are nevoie de control exterior îndelungat.

Cunoasterea rezultatului de către copil actionează ca întărire, ca motivatie ce ia nastere în urma efectuării formelor de control: interior sI exterior.

Orice control al actiunii de învătare reprezintă un factor motivational numai dacă este localizat în timp.

Principalele forme de control sunt:

-controlul cognitiv sau intrinsec-operează prin administrarea de către subiectul însusI a recompensei sI a pedepsei, oferă evaluare continuă, formativă.

-controlul prin constrângere sau extrinsec este administrat pe căi exterioare, este secvential.

Efectul neîntârziat al controlului are consecinte dăunătoare atât în privinta întelegerii materialului nou predat cât sI în pregătirea lectiei acasă. Situatia motivatională de control asigură mobilizarea unor motive intrinseci ca: autoaprecierea, autocontrolul, autoafirmarea iar toate acestea contribuie la realizarea motivului de competentă, formă superioară de recompensă.

Situatia de competitie

Creează posibilitatea manifestării dorintei de a excela în activitatea de învătare, determinând mobilizarea trebuintelor de exprimare a eului, de afirmare, de performantă.

Competitia este pozitivă mai ales sub aspect cantitativ. Observatiile asupra comportamentului competitiv sugerează că motivul de competitie intensifică efortul motor dar nu îmbunătăteste calitatea actiunilor. Standardul sistemului de notare, al obtinerii burselor determină în g elevilor un spirit competitiv în care investesc multă energie.

Spiritul competitiv depinde de gradul de expectare a succesului de către subiect. În scoală, elevul trebuie a fi deprins a se depăsI mai degrabă pe sine decât pe altul, sansele sale de reusită fiind mult mai sigure decât atunci când I se cere să intre în competitie cu altii sI mai ales cu elevii eminenti. Influenta situatiei motivationale de competitie depinde de dificultatea sarcinii, tipul de temperament, trăsăturile de vointă, capacitatea de a-sI constientiza posibilitătile în raport cu cerintele.

Când situatia de competitie face apel la rivalitate, trebuie astfle dirijată încât să se evite aparitia manifestărilor negativecare sporesc odată cu înaintarea în vârstă.

Performanta-ca factor motivational

Performanta reprezintă o actiune al cărei efect este superior nivelului comun sI poate constitui chiar un record. În termenii teoriilor învătării, performanta este reactia de răspuns la actiunea repetitivă a stimulilor.

Atât reusita cât sI escul ca forme de manifestare ale performantei lasă în urma lor tensiuni motivationale. Din aceste considerente, performanta este un aspect al motivatiei. Aprecierea, reamintirea succesului sau esecului se află în strânsă legătură cu imaginea de sine, iar nivelul eului se concretizează în nivelul de aspiratie. Nivelul de aspiratie include atât asteptările cât sI imaginea de sine. Aceasta determină motivul de performantă care indică ambitiile sI performantele subiectului.

Supraestimarea posibilitătilor condamnă subiectul la o viată plină de esecuri, iar subestimarea conduce la ratarea unor scopuri, performante posibile, realizabile.


Document Info


Accesari: 44893
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )