Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Fisa de observatie a institutiei

Psihologie
Fisa de observatie a institutiei
Data si intervalul de timp 3 ore

Institutia scoala Speciala "Constantin Paunescu Iasi

Numele si functia persoanei ghid Sabina Preduchin-psiholog

Beneficiarii numar,particularitati,vārsta , mod de selectie

Aceasta institutie are 320 de copii printre care copii cu deficienta mintala usoara (cu un IQ peste 60) copii cu deficienta mintala moderata,dar si cu deficienta mintala severa.Deasemenea exista copii cu sindrom Down ,copii cu autism si cu deficiente asociate.Vārsta acestor copii este cuprinsa īntre 5-20 ani.Modul de selectie se face printr-o evaluare completa care cuprinde (examinarea medicala,examinarea psihologica,stabilirea nivelului intelectual, identificarea componentelor neuropsihice si socioeducationale) apte sa sustina procesele recuperatorii si compensatorii.Aceste etape ajuta la depistarea si diagnosticarea copiilor cu deficienta mintala.Pe baza informatiilor desprinse din examinarea complexa a subiectului efectuata de catre o echipa de specialisti(medici, psihologi, psihopedagogi, pedagogi, asistenti sociali) se elaboreaza un pronostic pe termen scurt privind evolutia imediata a cazului si un pronostic pe termen lung īnsotit de un program detaliat cu privire la recuperarea,compensarea , educarea si integrarea socioprofesionala a persoanei.

Servicii oferite(tipuri,frecventa

Copiii beneficiaza de servicii medicale ,psihologice, servicii de asistenta sociala , pedagogice,īntrucāt īn institutie exista cāte un pedagog care ajuta profesorul īn lucrul cu copiii pentru desfasurarea normala a orelor.Dupa-amiaza au un program special unde copiii fac diverse terapii(terapia tulbura 929t196j rilor de limbaj,kinetoterapie, terapie prin joc)etc.

Tipul de personal angajat numar, calificare ,specializare Raportul personal beneficiari.

scoala are un numar de 120 cadre didactice printre care si 1psiholog, 1 asistent social,1 medic, 20 profesori de sprijin(pedagogi).Raportul personal/beneficiari este bun īntrucāt profesorii,specialistii ,toti oamenii din institutie se implica cu toate resursele pentru recuperarea si educarea acestor copii.

Orarul de functionare

Dimineata :8:00-12:00-instructie si educatie

La prānz masa si somn,iar clasele mari au program terapeutic.

Accesibilizarea īn raport cu beneficiarii (fizica si psiho-socio-educativa)

Copiii sunt atāt interni cāt si externi,cei interni sunt cazati īn caminul institutiei, iar cei externi provin din judetele limitrofe Iasului.

Aspectul general al institutiei ,dotare, resurse, (finantare din ce fonduri?), adecvarea spatiilor de lucru la particularitatile activitatii si ale beneficiarilor, igiena.

scoala este dotata cu cabinet medical, cabinet psihologic,sala de sport,cabinet terapeutic etc. Fondurile de finantare provin īn special de la Consiliul Judetean, dar exista o scoala īn Anglia care īi ajuta cu fonduri pentru (mobilier,ferestre termopan, calculator, DVD,xerox ).Igiena īn scoala este buna.

Observatii asupra interactiunii dintre beneficiari sau dintre beneficiari si personal.

Copiii interactioneaza de obicei bine, cu exceptia unor conflicte care apar īn general īntre elevii mai mari si cei mici care sunt aplanate prin interventia imediata a profesorilor.Profesorii se implica foarte mult īn recuperarea si educarea acestor copii.

Raportarea personalului la beneficiari

Īn scolile speciale , unde sunt copii cu deficiente mintale,profesorul lucreaza īmpreuna cu pedagogul, asa īncāt elevii sunt asistasi si la ore si fiecarui copil i se īntocmeste o programa speciala.

Alte observatii

M-a impresionat īn primul rānd situatia acestor copii ,pentru ca nu mai vazusem asa ceva pāna acum,dar si implicarea afectiva din partea personalului .Un caz special a fost un elev de clasa a VIII-a , diagnosticat cu schizofrenie si care avea halucinatii, era un elev linistit , nonagresiv, dar care avea la momentul vizitei o privire ciudata .Parasind scoala mi-am dat seama cāt de greu trebuie sa fie sa lucrezi cu acesti copii si ce responsabilitate enorma trebuie sa fie pe umerii profesorilor.

Fisa de observatie a institutiei

Data si intervalul de timp 11:15-14:00

Institutia Grup scolar "Ion Holban"-Iasi

Numele si functia persoanei ghid: Guzganu Vasile -director

Beneficiarii (numar, calificare /specializare).Raportul personal/beneficiari

Aceasta institutie are un numar de 374 de elevi, copii cu deficiente psihomotorii, neuromotorii ereditare sau dobāndite, epilepsie, astm.Vārsta acestor copii este cuprinsa īntre 7-20 de ani.Modul de selectie a copiilor institutionalizati se face pe baza unei hotarāri executata de Directia pentru Protectia Copilului .

Servicii oferite(tipuri,frecventa)

Exista trei directii principale de lucru: recuperare-mentinere,instruire-formare, integrare īn comunitate.Deasemenea ,copiii beneficiaza de servicii terapeutice complete precum kinetoterapie si fizioterapie, asistenta psihopedagogica si asistenta medicala din partea cadrelor medicale.

Tipul de personal angajat (numar, calificare/specializare ).Raportul personal/beneficiari

Personalul angajat este format din 120 de profesori calificati pe diverse domenii (fizica, matematica, romāna,geografie,istorie...),23 personal TESA, 4 medici de la Spitalul de recuperare, psihologi, psihopedagogi, profesorii de arta si meserii.

Orarul de functionare

Dimineata 8:00-11:00-īnvatamāntul special

11:00-SAM practica

12:00-20:00-īnvatamānt de masa

Accesibilizarea īn raport cu beneficiarii(fizica si psiho-socio-educativa).

Copiii provin din judetele apropiate Iasului, atāt cei interni cāt si cei externi.Elevii interni   beneficiaza de cazare īn centrul de plasament din incinta institutiei

Aspectul general al institutiei, dotare, resurse, (din ce fonduri?),adecvarea spatiilor de lucru la particularitatile activitatii si ale beneficiarilor,igiena

īntretinere.Exista un proiect Phare - īn relatie cu strainatatea(China, Germania,Franta) care ajuta scoala cu fonduri pentru dotare, igiena,etc.

Institutia are īn dotare ateliere de croitorie, frizerie, coafor, bucatarie ,patiserie, tāmplarie, īn vederea pregatirii si specializarii copiilor pentru diverse meserii.

Observatii asupra interactiunii dintre beneficiari sau dintre beneficiari si personal

Exista interactiuni pozitive īntre copii manifestate prin colegialitate, sociabilitate si ajutor reciproc, fapt ce dovedeste o buna organizare si stabilitate recuperarea si educarea acestor copii.

Raportarea personalului la beneficiari

Raportarea personalului la beneficiari se face īn functie de tipul si gradul deficientei copilului respectiv si de posibilitatile de recuperare a acestuia.

De exemplu ,pentru recuperarea si readaptarea copilului cu deficienta neuromotorie este necesara examinarea atenta a medicului pediatru, alaturi de cea a altor specialisti :neurolog, pedopsihiatru, psihopedagog, ergoterapeuti, chirurgi ortopezi.Īn urma acestor examinari si a stabilirii diagnosticului,copilul va primi īngrijirile de specialitate necesare.

Alte observatii

Fisa de observatie a institutiei

Data si intervalul de timp : 11

Institutia Grup scolar "Vasile Pavelcu"- Iasi

Numele si functia persoanei ghid:Mihai Dop- profesor psihopedagog pe terapii specifice- sef de comisie metodica

Beneficiarii numar, particularitati, vārsta, mod de selectie

Beneficiarii sunt īn numar de 345 de elevi, dintre care cei mai multi sunt cu deficiente mintale,deficiente de auz(hipoacuzici), autisti,si exista si o clasa de copii cu hiv/sida, majoritatea dintre ei sunt tot cu deficiente mintale.Vārsta acestor copii este cuprinsa īntre 3-23 ani.Modul de selectie se face pe baza unor dosare la Serviciul de Evaluare Completa (SEC) din cadrul DPC .

Servicii oferite (tipuri, frecventa)

Copiii beneficiaza de toate tipurile de servicii , de la cel instructiv-educativ,pāna la o gama variata de servicii de specialitate(servicii medicale, psihologice, terapeutice, psihopedagogice) īn scopul reabilitarii si reintegrarii lor sociale.Tot īn cadrul tipurilor de servicii , copii interni beneficiaza de cazare īn Centrul de Plasament "C.Bratianu".Tipul de personal angajat numar, calificare/specializare).Raportul

personal/beneficiari

Exista un total de 345 de elevi,70 cadre didactice dintre care 35 sunt titulari absolventi de Psihologie , Pedagogie si Psihopedagogie, 35 suplinitori, 10 personal TESA, 3 personal auxiliar(secretar, asistent social, bibliotecar).

Orarul de functionare

7:00-13:00

13:00-15:00

Accesibilizarea īn raport cu beneficiarii(fizica si psiho-socio educativa)

Majoritatea copiilor sunt interni , cazati īn Centrul de Plasament din interiorul institutiei, iar cei externi fac naveta.

Aspectul general al institutiei, dotare, resurse,( finantare din ce fonduri?) adecvarea spatiilor de lucru la particularitatile activitatii si ale beneficiarilor, igiena

Finantari de la Consiliul Judetean, precum si din atelierul de tāmplarie care executa comenzi atāt din interior cāt si din exterior.Deasemenea scoala mai are īn dotare un atelier de bucatarie , patiserie, croitorie, etc.Exista un proiect Phare, doua proiecte "Comenius" din care s-au doua dictionare de semne unul tiparit si unul īn varianta electronica.Fondurile obtinute au fost utilizate īn dotarea si achizitionarea de ustensile si echipamente pentru scoala.

Observatii asupra interactiunii dintre beneficiari sau dintre beneficiari si personal

Exista uneori conflicte deschise īntre elevii cu deficiente de auz si cei cu deficiente mintale,dar care sunt usor aplanate prin interventia prompta a personalului didactic.

Raportarea personalului la beneficiari

Raportarea personalului la beneficiari se face īn functie de tipul si gradul de deficienta cu care se confrunta copilul. Persoanele cu deficienta mintala stau separat de cei cu deficiente auditive, avānd un program special si un personal specializat pe probleme de deficienta mintala.Īn cazul copiilor surdomuti,exista 11 profesori specializati pe diverse terapii specifice, de exemplu demutizarea si ortofonia care īi ajuta pe copii īn recuperarea si educarea partiala a auzului si a vorbirii.Aceste tipuri de terapii specifice includ 8 ore pe saptamāna.

Alte observatii:Institutia

Fisa de observatie a institutiei

Data si intervalul de timp 26 martie 2007 11:15-13:45

Institutia Liceul Moldova pentru deficienti de vedere-Tārgu Frumos

Numele si functia persoanei ghid:Padurariu Alina- profesor franceza

Beneficiarii (numar, particularitati, vārsta, mod de selectie

Beneficiarii sunt īn numar de 174 de elevi -pentru ciclul primar , gimnazial ti liceal. Majoritatea copiilor din aceasta scoala sufera de ambliopie -cecitate. Modul de selectie a fost facut pe baza unor examinari medicale de specialitate īn vederea dignosticarii corecte a subiectului si pentru introducerea lui sub niste programe speciale de compensare si recuperare a deficientei.

Servicii oferite tipuri, frecventa)

Serviciile oferite sunt de tipul asistenta medicala, asistenta psihopedagogica, terapii specifice, psihodiagnoza, consiliere psihologica.Copiii au acces la sali de informatica- metoda de scriere -citire -Braille.

Tipul de personal angajat numar, calificare / specializare) .Raportul

personal/ beneficiari

Exista un numar de 44 de profesori , 4 psihopedagogi, 1 medic si 2 asistente medicale.Gradul de implicare a personalului este de 90%, copiii beneficiind de toate serviciile necesare,iar din punct de vedere emotional profesorii sunt foarte atasati de acesti copii dovedind o implicare afectiva totala

Orarul de functionare

8t:00-14:00 activitatea instructiv-educativa

8:00-12:00 activitatea instructiv educariva la clasele mici

16:00-20:00 pregatirea pentru a doua zi

Accesibilizarea īn raport cu beneficiarii (fizica si psiho- socio educativa)

Elevii institutionalizati īn acest centru, sunt elevi interni si externi.Cei interni beneficiaza de cazare īn incinta Centrului de Plasament.

Aspectul general al institutiei, dotare, resurse, (finantare din ce fonduri?) adecvarea spatiilor de lucru la particularitatile activitatii si ale beneficiarilor, igiena

Fonduri de finantare provin de la Consiliul Judetean.scoala are īn dotare o sala de informatica si calculatoare la care copii au acces.

Observatii asupra interactiunii dintre beneficiari sau dintre beneficiari si personal

Interactiunea dintre elevi este buna, iar īn ce priveste relatia profesor-elevi ,copii sunt deschisi si discuta problemele lor cu profesorii sau cu pedagogul scolii.Personalul se implica afectiv si profesional īn activitatea practica.

Raportarea personalului la beneficiari

Alte observatii

Fisa de observatie a institutiei

Data si intervalul de timp 23 aprilie 2007 ora 11

Institutia: scoala Speciala Petru Rares"-Tārgu Frumos

Numele si functia persoanei ghid: Ignadeanu Viorica-director

Beneficiarii (numar, particularitati,vārsta,mod de selectie)

136 de elevi -grupati pe 16 clase- 8 clase I-IV

-8 clase V-VIII

13 clase DMM

3 calse DMS

Vārsta copiilor este cuprinsa īntre 8-16 ani.Modul de selectie a fiecarui copil se face printr-o o evaluare completacare cuprinde examinarea medicala, examinarea psihologica, stabilirea gradului intelectual, identificarea comportamentelor neuropsihice si socioeducationale apte sa sustina procesele recuperatorii si compensatorii.

Servicii oferite (tipuri, frecventa)

Serviciile oferite sunt īn primul rānd cel instructiv-educativ si terapiile specifice terapie prin munca, logoterapie,psihoterapie, miloterapie,socioterapie).

Tipul de personal angajat numar, calificare/specializare)

Din personalul angajat fac parte 50 de cadre didactice,personalul auxiliar (asistent social bibliotecar scolar, secretar, administrator financiar,7 muncitori).

Orarul de functionare

Luni-Vineri: 8:00-12:00-instructie si educatie

14:00-18:00-terapie

Accesibilizarea īn raport cu beneficiarii (fizica si psiho-socio-educativa)

Copiii interni sunt cazati 36 īn centru de zi,iar ceilalti 100 īntr-un centru de plasament.Īn raport cu beneficiarii exista o echipa de specialisti formata din (medic psihiatru, psihologi, asistent social, psihopedagogi ) carse ocupa de copii īn vederea recuperarii si orientarii socio-profesionale.

Aspectul general al institutiei, dotare , resurse, finantare din ce fonduri adecvarea spatiilor de lucru la particularitatile activitatii si ale beneficiarilor, igiena

Resursele de finantare provin īn special de la Consiliul Judetean Iasi , dar si prin proiecte , programe lansate īn strainatate.Materialele de igiena sunt procurate cu ajutorul unor sponsoridin Belgia.

Observatii asupra interactiunii dintre beneficiari sau dintre beneficiari si personal

Interactiunea dintre beneficiari si personal este īn general buna, cu exceptia micilor divergente, din cauza tulburarilor de comportament, tulburari nevrotice si tulburari mintale ale copiilor.

Raportarea personalului la beneficiari

Alte observatiiFisa de observatie a institutiei

Data si intervalul de timp 10

Institutia Alternative Sociale-institutie īnfiintata īn 1997 ca organizatie nonguvernamentala

Numele si prenumele persoanei ghid: Alexandru Bulei-asistent social

Beneficiarii(numar, particularitati,vārsta, mod de selectie)

Sunt persoanele defavorizate, copii din urma abuzurilor, copii cu parinti plecati īn strainatate, persoanele agresate fizic si psihic īn urma traficului de fiinte umane.Vārsta medie este de 27 de ani.

Servicii oferite tipuri,frecventa )

Diferite proiecte īn domeniul justitiei īmpotriva traficului de carne vie( un adapost de un an jumatate īnfiintat), campanie īmpotriva plecarii īn strainatate fara masuri de precautie.Proiecte elaborate īn ceea ce privesc copii lasati singuri acasa īn urma plecarii īn strainatate a unuia dintre parinti sau a amāndurora.

Diferite proiecte īmpotriva maltratarii sau exploatarii copiilor prin munca.Aceste programe exista īn 9 judete care ajuta la reīntoarcerea acestor copii la scoala.

Un aliat īn toate aceste proiecte este Ministerul de Justitie care ofera sprijin si colaborare eficienta.

Un alt proiect īnceput de Alternative Sociale este combaterea coruptiei.

Īn 2005-2006 s-a efectuat o cercetare pe copii din mediul rural si urban (singura cercetare stiintifica), o cercetare īn ceea ce-i priveste pe copii si parinti , (parinti care pleaca īn strainatate unul sau ambii parinti si efectele negative aparute īn urma plecarii lor).Angajatilor li se pot oferi ocazii importante, precum plecari īn strainatate, conferinte, training-uri, toate aceste pentru a se specializa pe o anumita tema sau domeniu.Voluntarii sunt recompensati prin diferite actiuni constructive, tabere, excursii etc.

Tipul de personal angajat numar, calificare/specializare )

Efectivul de personal este de 10 persoane, iar uneori circa 15-17 persoane īn functie de proiect.Īn ajutorul angajatilor vin si voluntarii carte datorita seriozitatii si dorintei lor de a lucra īn aceasta institutie pot ajunge viitori angajati.

Raportul dintre beneficiari si personal este unul de īncredere, apropiere profesionala pentru o mai buna colaborare.

Orarul de functionare

luni pāna vineri - un program flexibil iar īn functie de proiect angajatii pot lucra si la ore mai tārzii.

8.Aspectul general, dotare, finantare

Resursele provin din TVA.Īn incinta institutiei, exista diferite bunuri, precum calculatoare, birouri, masini, 2 sedii obtinute de la Primarie.Finantare pentru anumite proiecte au obtinut de la UNICEF.

Institutia colaboreaza cu diferite organizatii nonguvernamentale, precum si Salvati Copiii, Caritas, etc. pentru un succes o reusita) īn proiecte propuse.

Relatiile dintre angajati, dintre angajati si beneficiari, sunt bune, profesionale, asumarea responsabilitatilor duce spre succes, experiente placute, participari īn strainatate etc.

I.Conceptul de Inconstient

1.Definitie

Inconstientul- reprezinta un ansamblu de reactii si fenomene psihice care intervin īn activitatea noastra, fara a ne da seama de ele.Freud defineste inconstientul ca fiind un ansamblu de reprezentari latente, continute īn viata noastra psihica- asa cum este cazul memoriei.

O reprezentare inconstienta, este deci una pe care nu o observam dar a carei existenta suntem gata sa o admitem pe baza altor semne si dovezi.

Expresia "inconstient" definit pāna acum doar īn sens descriptiv, capata o semnificatie mai ampla , deoarece ea nu desemneaza pur si simplu gānduri latente īn genere, ci īn special pe acelea care au un caracter dinamic, iar īn ciuda intensitatii si actiunii lor, ramān departe de constiinta.

Spre deosebire de alti adepti ai psihanalizei, Freud, atribuie conceptului de inconstient un rol important, principal am putea spune, īn depistarea si rezolvarea cazurilor de nevroza, psihoza si depresie, īntālnite la pacientii sai.

2.Caracteristici fundamentale ale inconstientului

Ideea ca omul este condus de forte interioare inconstiente care scapa controlului sau, face parte din cele trei mari descoperiri care, īn opinia lui S.Freud, au zdruncinat puternic imaginea omului despre el īnsusi.

Īnainte de Freud, inconstientul era considerat ca un element static, lipsit de orice energie.Se afirma ca el cuprinde o serie de amintiri reziduale,care si-au pierdut orice putere si valoare īn raport cu individul.Analiza inconstientului nu ar duce decāt la conglomerat inform de depozite mnezice inutilizabile si fara vreo influenta asupra vietii psihice a individului.

Teoria freudiana a operat o adevarata inversare a valorilor, inconstientului i s-a rezervat un rol de prim-plan īn existenta omului.Īn inconstient trebuie cautate motivatiile profunde ale comportamentelor umane, mai mult decāt īn constient.Inconstientul este prin urmare, sediul fortelor dinamice care dirijeaza direct sau indirect comprtamentele.Aceste forte inconstiente īncearca sa se exprime si sa se manifeste īn plan constient.Ideile care reprezinta aceste forte nu sunt voluntar evocabile si nu sunt accesibile introspectiei.

Diferentiind inconstientul de constient si preconstient, Freud atribuie primului urmatoarele caracteristici

Inconstientul nu contine decāt forte īn īntregime irationale, deci care nu asculta de nici un control constientsi scapa oricaei logici interne sau externe ;ele exista prin ele īnsele independent de factorii externi, de mediu

Fortele inconstiente formeaza un ansamblu nediferentiat, cel putin īn starea lor primara.Putem sa ni le reprezentam ca pe un fel de potential, de energie care nu este investita īn nici un scop anume;ele ofera deci o mare mobilitate si posibilitati infinite de diferentiere ulterioara, care pot duce la modalitati comportamentale foarte diferite

Caracteristica principala a oricarui proces inconstient este aceea ca se conduce dupa principiul placerii, (placerea īnteleasa īntr-un sens foarte general, adica orientarea fortelor inconstiente spre satisfacerea tendintelor si nevoilor pe care le reprezinta).La nivel inconstient, nu exista nici o problema de modalitate, iar notiunile de datorie si supunere fata de cerinte exterioare sunt inoperante

Diferitele forte ale inconstientului nu au nici o relatie directa īntre ele si exista independent unele de altele.Fiecare īsi urmeaza scopul fara a tine cont de celelalte.Dar aceste forte nu actioneaza totusi īntr-o maniera competitiva sau contradictorie;fortele nu intra īn lupta unele contra altora, chiar daca scopul lor final este opus.Cānd apare aceasta posibilitate , fie energia se combina īn functie de principiul placerii , fie se realizeaza un compromis care tinde sa satisfaca cāt mai bine posibil cele doua scopuri opuse utilizānd energii rivale.

Dupa ce am precizat continutul inconstientului, care, īn cāteva cuvinte, ar putea fi desemnat prin energie orientata spre obtinerea placerii, dar neīnteleasa īn vreun scop anume , ne putem īntreba care este traseul psihologic pe care īl parcurge aceasta energie instinctiuala pāna la comportamentul exterior , observabil.

Raspunsul porneste de la elementele primare ale inconstientului si se sfārseste cu actul exterior, observabil.

La baza se gasesc instinctele si pulsiunile care traduc scopul veritabil si fundamental al vietii organice sub forma de nevoi.Argumentam cu aceasta ocazie, diferenta esentiala care exista īntre conceptia clasica a instinctului si conceptia dinamica.Pentru prima instinctul este orb, specific si conduce la stereotipii comportamentale.Īn cazul conceptiei dinamice avem de a face cu o forta , o potentialitate generala, putin diferentiata dar dotata cu o mare plasticitate.

Nevoile īsi au originea īn instincte ;un acelasi instinct poate fi la originea mai multor nevoi diferite ;nevoia trebuie sa fie satisfacuta īntr-o maniera sau alta , altfel exista pericolul unor tulburari grave sau al distrugerii organismului.

Ideile reprezinta instinctul si totodata nevoia, ele sunt susceptibile de a fi punctul de plecare al unui act pe care īl constientizam.acestea sunt prin urmare formatiuni dinamice care poarta īntre ele posibilitatea unei actiuni.

 


jhgfhgfhgfhggfziuuzoiu

Dupa cum remarca A. Collette, ideile inconstiente sunt elementul cel mai important ;trebuie sa fim totusi atenti atunci cānd analizam aceasa notiune deoarece spre deosebire de ideea constienta cu o structura logico-verbala precisa, ideea inconstienta este proiectul,ideea fundamentalacare trebuie sa se constituie ca baza a unui act exterior, a ceva ce trebuie īndeplinit.

Freud considera ca tulbirarile psihice au mai multe surse.Una dintre ele o constituie fortele traumatice cu care ego-ul persoanei nu este capabil sa se adapteze īn mod directsi de aceea īncearca sa rezolve conflictul apelānd la mecanisme de aparare precum refularea , reprimarea.La experientele traumatice neintegrate constient se adauga īn cauzalitatea tulburarilor psihice, unele procese inconstiente.Astfel un complex Oedip nerezolvat poate duce la o serie de tulburari sexuale.Conflictele interne nerezolvate (de exemplu, preferinta sau ura inconstienta īn raport cu unul din parinti) pot fi o alta sursa pentru problemele comportamentale precum ostilitatea sau agresivitatea.Freud considera ca principala sursa a anxietatii sunt frustrarile sexuale.Anxietatea apare īn momentul īn care manfestarea instinctului sexual este blocata de ego.Daca instinctul nu este apoi deviat de catre mecanismele de aparare, atunci energia asociata instinctului va fi transformata īn anxietate.

Putem concluziona deci ca, toate tipurile de tulburari psihice īsi au originea īn toate procesele psihice inconstiente, care includ fixatii, conflicte interne, mecanisme de aparare.

Obiectivul terapiei psihanalitice este acela de a descoperi procesele inconstiente cu potential psihopatogen si de a le aduce īn cāmpul constiintei,astfel īncāt emotia ,(energia) inconstienta asociata acestora poate fi exprimata (si prin aceasta consumata , disipata) iar ideile perturbatoare inconstiente (devenite ulterior constiente), sa poata deveni obiect de reflectie, subiectul sa poata lucra asupra lor.

II.Relatia dintre Supraeu si Inconstient

1.Structura aparatului psihic din perspectiva lui Freud

Viziunea sistematica a lui Freud, se exprima īn conceperea psihicului ca un īntreg structurat, alcatuit din parti articulate dupa o formula dinamica si genetica , dar pastrānd o relativa stabilitate si īndeplinind atāt o functie generala daca sistemul este considerat īn totalitatea sa, cāt si o gama de functii particulare, daca se iau īn vedere subansamblele,subsistemele.

Una dintre contributiile cele mai originale ale lui Freudeste ideea conform careia, comportamentul uman este guvernat nu doar de procesele constiente ci si de procesele inconstiente.

Astfel, Freud, a īmpartit psihicul uman pe doua niveluri:CONsTIENT si INCONsTIENT. Ulterior, au aparut trei elemente de structura ale aparatului psihic, carora Freud le-a dat denumirea de INSTANŢE: SINELE(Id-ul),EUL(Ego), SUPRAEUL(Superego).

a) SINELE(Id-ul)-este prezent īnca de la nastere, reprezinta rezervorul energiilor profunde ,polul pulsional al vietii psihice.Sinele se afla la originea celorlalte doua(eul, supraeul).Se conduce dupa "PRINCIPIUL PLĂCERII!"(vreau).Total inconstient,chiar daca pe lānga elementele īnnascute pot fi si unele dobāndite.

b)EUL(Ego)-este derivat din SINE, si īncepe sa se cristalizeze īnca din primul an de viata.Modelarea sa se realizeaza pe fundalul relationarii copilului cu mediul sau.Este īn cea mai mare parte constient si are ca functie realizarea controlului actiunilor.Realizeaza compromisul dintre exigentele sinelui si ale supraeului.Este principalul raspunzator si realizator al echilibrului psihic al individului si are la īndemāna mecanismele de aparare ale Eului.Se conduce dupa "PRINCIPIUL REALITĂŢII"-ceea ce se poate!

c)SUPRAEUL(Superego)-īsi trage energia din SINE, dar īsi are radacinile īn Eu.Supraeul īncepe sa se formeze dupa al treilea an de viata, prin interiorizarea normelor , cerintelor si valorilor morale,din mediul familial.Ca instanta ,supraeul este īn cea mai mare parte inconstient,si se supune "PRINCIPIULUI DATORIEI!"-(trebuie!).Supraeul are drept rol inhibarea pulsiunilor si dorintelor instinctuale aleindividului.Supraeul actioneaza ca o "constiinta morala" care genereaza sentimentul culpabilitatii.


2.Relatia dintre supraeu si inconstient

Folosindu-se de aceste trei instante ale inconstientului,Freud a reusit sa realizeze o antropologie a "personalitatii totale", īn termenii dinamicii fortelor inconstiente.Natura statica a comportamentului individului este īnselatoare - spunea Freud;comportamentul este produsul unor anumite forte care īl motiveaza si īl duc la conflicte.

Psihanaliza ca domeniu de cunoastere a vietii psihice umane,s-a bucurat de o nespusa dezvoltare, īn perioada freudiana,mai ales prin investigarea simptomului.Simptomul īsi are originea īn elementul refulat,care este strain fata de Eu, o "strainatate interioara"- asa cum spune Freud.De la simptom nu mai e decāt un pas spre inconstient, la viata impulsionala, la sexualitate, iar psihanaliza a fost oarecum "blamata" pentru ideea ca omul nu este doar o fiinta sexuala, ci este capabil de sentimente mai nobile si mai īnaltatoare.Se spune ca omul se īmbolnaveste din cauza conflictului dintre cerintele vietii impulsionale si rezistenta care li se opune, de acea instanta negatoare si refulatoare.

Eul este subiectiv īn totalitate, dar eul se poate lua pe sine ca obiect,tratāndu-se ca pe oricare alt obiect,observāndu-se, criticāndu-se etc.Prin aceasta o parte a Eului se separa de celalalt eu,deci se poate disocia, temporar,dupa care se poate reuni la loc.Patologia īn esenta ei atrage atentia asupra conditiilor normale, acolo unde ea observa o ruptura sau o fisura se poate sa fie vorba despre o structura articulatorie.De exemplu, daca dam un cristal de podea, el se sparge, dar nu arbitrar ci conform directiilor de clivare, īn bucati a caror delimitare, desi invizibila este totusi determinata dinainte de structura cristalului.Bolnavii psihic sunt structuri de aceste fel, sparte sau fisurate.Ei s-au īnstrainat de realitatea exterioara dar tocmai din cauza aceasta stiu mai multe despre realitatea interioara, psihica putāndu-ne revela lucruri care altfel ar ramāne inaccesibile.

Eul- ca instanta a inconstientului derivata din Sine, are tendinta de a se opune principiului placerii, dar se opune totusi pe motiv ca acest lucru nu-i este permis de constiinta morala.Aceasta constiinta morala, care actioneaza īn eu pentru a-i refula dorintele si impulsurile,Freud o va numi SUPRAEU.

SUPRAEUL-ca "instanta morala" se bucura de o anumita autonomie, īsi urmareste propriile scopuri, iar īn ceea ce priveste energia pe care o poseda , este independent de Eu, se impune ca un tablou patologic care evidentiaza īn mod izbitor severitate si chiar cruzimea acestei instante, īn relatiile sale cu Eul.Supraeul devine excesiv de sever īl insulta , umileste si maltrateaza pe bietul eu, īi prescrie cele mai grele pedepse, īi face reprosuri pentru acte demult consumate care, la timpul lor fusesera luate usor,ca si cum īn acest rastimp el ar fi adunat capetele de acuzare si nu ar fi facut decāt sa accepte reconfortarea sa actuala spre a veni cu ele si a-l condamna.Supraeul aplica cel mai sever criteriu moral Eului care i se supune neputincios. Supraeul reprezinta īntr-adevar instanta moralitatii , lucru demonstrat de sentimentul nostru de vinovatie morala care este expresia tensiunii dintre eu si Supraeu.

Supraeul ia locul instantei parintilor, observānd, dirijānd si amenintānd Eul asa cum o facusera parintii pāna acum.Acesta preia astfel duritatea si severitatea parintilor,functia lor de interdictie si pedepsire,eliminānd total atitudinea grijulie plina de dragoste si īntelegere manifestata cāndva de parinti.De altfel, daca parintii au manifestat un comportament excesiv de sever īn educatia copilului, ne putem astepta sa vedem si la copil dezvoltāndu-se un supraeu la fel de sever.Contrar acestei afirmatii Supraeul,poate dobāndi acelasi caracter de duritate si rigoare chiar si atunci cānd educatia a fost blānda si binevoitoare.

O cercetare mai aprofundata arata ca Supraeul degenereaza īn cazul īn care complexul Oedip nu este pe deplin depasit.Īn cursul dezvoltarii sale Supraeul sufera influenta acelor persoane care au luat locul parintilor, a educatorilor, a profesorilor, a unor modele ideale.Pe parcurs se īndeparteaza tot mai mult de individualitatea originara a parintilor devenind impersonal.Trebuie mentionat ca Supraeul are o functie importanta si anume aceea ca este purtatorul idealului de eu,cu care eul se masoara, la care aspira si se straduieste sa-i satisfaca cerinta unei perfectiuni tot mai īnalte.Sentimentul de inferioritate este cel mai des īntālnit īn cazul persoanelor nevrotice.Copilul se simte inferior daca observa ca nu este iubit, īnsa principala parte a sentimentului de inferioritate īsi are originea īn relatia dintre inconstient si supraeu.

Supraeul ca instanta morala poate provoca īn acelasi timp un sentiment de vinovatie inferioritate aceleiasi persoane ,astfel īncāt ea sa regrete faptele comise.

Umanitatea nu traieste exclusiv īn prezent, īn ideologiile supraeului, ea continua sa traiasca trecutul , traditia si credintele poporului, cedeaza cu greu dar nu total īn fata influentelor prezentului, noilor schimbari, iar atāta timp cāt trecutul si traditia īsi exercita influenta prin Supraeu, ele joaca un rol distinct īn fata oamenilor, independent de conditiile economice.

Freud distinge īn psihanaliza doua tipuri de inconstient:unul care īn conditii care se produc frecvente transforma cu usurinta īn constient,iar altul pentru care aceasta convertire este mai grea si ramāne īn permanenta inconstient.Pentru a face o distinctie corecta īntre cele doua tipuri de inconstient,Freud atribuie denumirea de PRECONsTIENT acelui inconstient exclusiv latent,rezervānd denumirea de INCONsTIENT pentru celalalt.Trebuie precizat ca din punct de vedere descriptiv, preconstientul este si el inconstient, dar nu este prezentat ca atare, decāt ca instanta īn apararea proceselor inconstiente īn viata psihica.

Date fiind rigorile si criteriile morale, impuse de severul Supraeu,si supravegheat īndeaproape de catre Sinele, Eul este cuprins de angoasa, o angoasa reala īn fata lumii exterioare, o angoasa morala īn fata Supraeului, o angoasa nevrotica īn fata fortelor patimilor proprii Sinelui.

Īn acest scop eforturile terapeutice ale psihanalizei si-au ales un punct de atac similar.Scopul lor este sa fortifice Eul, sa-l faca mai independent de Supraeu,sa-i largeasca orizontul de perceptie, īn asa fel īncāt sa-si poata īnsusi noi segmente din Sine.

Repere bibliografice

Dafinoiu,Ion,Elemente de psihoterapie integrata, Ed.polirom ;

Freud,S.,Psihologia Inconstientului, Ed. Trei, 2004 ;

Freud,S.,Psihanaliza vietii cotidiene,Ed.Didactica si Pedagogica,Bucuresti, 1994;

Freud,S.,Vina de a fi femeie,Ed.Mediarex;


Document Info


Accesari: 7916
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )