Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INTERFERENŢE MEDICALE, PSIHOLOGICE sI SOCIALE ÎN ABORDAREA PACIENTULUI

Psihologie
INTERFERENŢE MEDICALE, PSIHOLOGICE sI SOCIALE ÎN ABORDAREA PACIENTULUI
Medicina este o ramura a   stiintelor biologice care studiaza corpul omenesc si functionarea lui, în scopul conservarii si restabilirii sanatatii. În 1978, OMS a revolutionat conceptul de sanatate, definind sanatatea ca starea completa de bine bio-psiho-social, si nu doar absenta bolii sau a infirmitatii. În 1996, OMS introduce conceptul de "sanatate pentru toti". Este o abordare complexa, care implica faptul că 11511f512l ; nu toate problemele de sanatate cad în sarcina serviciilor medicale, ci exista probleme pentru a caror prevenire este necesara interventia comunitatii.

Medicina moderna furnizeaza servicii de sanatate integrate. Aceasta presupune întelegerea, coordonarea si continuitatea asistentei medicale, privita ca un proces dinamic, influentat de contextul psiho-social al individului. Personalului medical îi revine sarcina de a decela interactiunea între diverse probleme si a realiza o conlucrare buna cu pacientul, astfel încât sa optimizeze rezultatele tratamentului. Responsabilitatea nu revine exclusiv personalului medical, ci si pacientului, care este responsabil de respectarea indicatiilor primite. Pentru a obtine o complianta buna, personalul medical trebuie sa gaseasca un mod de abordare diferentiat pentru fiecare pacient.

Rezultatele actului medical sunt influentate de modelul pe care îl utilizeaza în comunicare si comportament personalul medical si pacientul. Pentru o abordare reusita, este important ca personalul medical sa cunoasca si sa respecte experienta, valorile si preferintele pacientilor, dar si dreptul acestora de a obtine informatie medicala si de a participa la deciziile terapeutice, pe baza consimtamântului informat.

Informatia pe care personalul medical are obligatia sa o furnizeze pacientului priveste toate aspectele practicii: desfasurarea actului medical propriu-zis, a investigatiilor, a consecintelor fiecarei decizii medicale, a posibilitatilor de a opta pentru o investigatie sau alta, pentru un tratament sau altul, a riscurilor, a sanselor de reusita a unei interventii sau a unui tratament, a impactului asupra calitatii vietii. Claritatea mesajului, adecvarea lui la universul de cunoastere al pacientului reprezinta abilitati pe care personalul medico-sanitar al secolului XXI trebuie sa le dobândeasca în plus fata de competentele profesionale tot mai complexe.

Relatia de informare nu trebuie înteleasa unidirectional, de la personalul medical catre pacient. Ea este o relatie bidirectionala, pacientul are inclusiv "dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat în cazul în care informatiile i-ar putea cauza suferinta".

Consimtamântul informat implica faptul ca pacientul trebuie sa îsi dea acordul asupra efectuarii interventiilor medicale, iar personalul medical este obligat sa explice consecintele refuzului sau opririi actelor medicale. Acesta nu este obligatoriu în situatii de urgenta, în care este pusa în pericol viata pacientului si/sau capacitatea sa de discernamânt este alterata. În aceste situatii personalul medical are întreaga responsabilitate a deciziei. În abordarea terapeutica a acestor pacienti se va avea în vedere ca tratamentul sau interventia sa fie în beneficiul pacientului, sa prezinte un beneficiu clinic si sa fie accesibil.

O situatie particulara o are îngrijirea paliativa. Aceasta poate fi definita ca o îngrijire activa si totala a pacientilor a caror boala nu mai raspunde la tratamentul curativ (respectiv controlul durerii si al simptomelor specifice). Un rol primordial în acest tip de îngrijire revine abordarii aspectelor psihologice, spirituale si emotionale.

În concluzie, pentru o abordare adecvata a pacientului în context bio-psiho-social trebuie avute în vedere urmatoarele criterii:

  • Considerarea pacientului ca un întreg, printr-o abordare holistica, nelimitata doar la organul bolnav.
  • Cunoasterea pacientului dincolo de antecedentele sale patologice, în contextul retelei sale sociale, cu preferintele, valorile si convingerile sale legate de actul medical.
  • Abordarea empatica a pacientului, cu simpatie, interes, grija, atentie si respect.
  • Stabilirea unei relatii de încredere între personalul medical si pacient, prin schimb permanent de informatii, într-un mod accesibil întelegerii pacientului. Acesta trebuie sa stie ca personalul medical actioneaza în interesul bolnavului si ca va urmari tratamentul si îngrijirea acestuia.
  • Adaptarea tratamentului în functie de starea pacientului, menajând convingerile, valorile si circumstantele de viata ale acestuia.


Bibliografie:

OMS: Conferinta Internationala de Asistenta Sanitara Primara, Alma-Ata 1978

OMS: Conferinta OMS asupra Reformelor Sistemului de Sanatate European, Copenhaga 1996

Nancy Leopold, James Cooper, Carolyn Clancy Sustained partnership in primary care - Institute of Medicine: Special Issue on Primary Care, Journal of family practice, feb.1996

Marina Otelea: Dreptul la informare al pacientilor, Revista "Cariere", nr.74 / 23.03.2003

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referateDocument Info


Accesari: 11910
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )