Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Psihologie Cognitiva - Sistemele mnezice

Psihologie


Sistemele mnezice1.Memoria senzoriala - aceasta notiune denota persistenta reprezentarii senzoriale a stimulului timp de cateva sutimi de secunda, dupa acesta a incetat sa actioneze asupra re 939x2323j ceptorilor.

Este specific fiecarei modalitati senzoriale: memorie vizuala sau iconica, memorie auditiva sau ecorica, memorie tactila ec. Relatia stimulului este automata (nu reclama efort) si preatentionala (mecanismele le preced pe cele implicate) in atentie.

Memoria iconica sau vizuala - are o durata de aproximaativ 100 ms. Are o capacitate nelimitata. Foloseste la extragerea trasaturilor fizice ale stimulului (culori, contur, intensitate etc.). Durata corespunde timpului necesar pentru activarea detectorilor de trasaturi.

Memoria auditiva sau ecorica - durata intre 200 ms.-2 s. Nu depaseste acest timp, are o durata mai mare decat cea vizula, explicata prin anatomia anatomia analizatorului auditiv, care permite o receptionare mai lenta.

Memoria senzorila vizeaza retinerea informatiilor categoriale, deoarece se activeaza detectorii de trasaturi, fara a se retine semantica respectiva.

Concluzie: localizarea anatomo-fiziologica a memorie senzoriale este diferita.

1.memoria senzoriala = prelungirea persistentei stimulului dupa incetarea actiunii asupra receptorului, pentru a permite activarea detectorilor de trasaturi.

2.este specifica unui anumit tip de senzatii, deci avem mai multe memorii senzoriale.

3.are o locatie precisa.

4.informatia retinuta este precategoriala, iar relatia este automata si preatentionala.

2.Memoria de scurta durata - primele cercetari au pus in evidenta modelul conform caruia memoria senzoriala stocheaza informatie care ulterior este transmisa memoriei de scurta durata, care a re insa o capacitate limitata, din care o parte din aceasta memorie de scurta durata este transormata in memorie de lunga durata. Prin repetitie o informatie intra din memoria de scurta durata in memoria de lunga durata.

Diferentele dintre memoria de scurta durata si memoria de lunga durata sunt cele dintre doua stari ale aceluiasi sistem si nu a diferentei dintre doua sisteme diferite.

Memoria de scurta durata reprezinta de fapt cunostintele activate din memoria de lunga durata. Din multimea de cunostinte de care dispune sbiectul uman, acele cunostinte cate sunt temporar mai activate poarta denumirea de memorie de scurta durata.

Capacitatea memoriei de scuta durata - majoritatea experimentelor s-au bazat pe p rezentarea succesiva a seriilor de itemi cu pauze sau intreruperi de prezentare.

Concluzie: se pot retine un numar de 7 +/- 2 itemi, ceea ce demonstreaza o limitare a memoriei de scurta durata.

Ca argumente pentru demonstrarea experimentala a faptului ca memoria de scurta durata face parte din memoria de lunga durata s-au adus:

1.volumul de informatie din memoria de scurta durata de poate mari daca subiectul utillizeaza informatia in unitati cu sens, mai generale numite chunks = cea mai inalta modalitate de organizare a informatiei de care dispune sistemul uman la un moment dat.

2.segmentarea informatiei denigrate si formarea unitatilor cu sens este rezultatul procesarilor descendente facilitate de cunostintele din memoria de lunga durata. Informatiile nu au intrata automat initial in memoria de scurta durata, dupa care o parte au fost transformate in memorie de lunga durata,ci din memoria senzoriala au fost puse in corespondenta directa cu cunostintele din memoria de lunga durata. Acest lucru a facut posibila categorizarea stimulilor si organizarea lor pe unitati integrative.

Daca experimentele au constatat ca se prezinta serii succesive de stimuli la care performantele initiale sunt ridicate, dupa care rata reproducerilor se deterioreaza, ele eu arat si faptul valabilitatii principiului gestaltist, conform caruia daca se insereaza un alt stimul intr-o serie, acesta va fi retinut mai mult decat media celorlalti stimuli.

Durata memoriei de scurta durata - metoda de masurare prin set de stimuli cu intercalarea unei sarcini suficient de dificila.

Concluzie: rata uitarii max. in primele 6s (cam jumatate, dupa 15s se uita majoritatea, dupa care se aplatizeaza curba uitarii - itemii apartin deja memoriei de luga durata.

Durata memoriei de scurta durata este de 15-20s. Mecanismul duratei explica efectul pozitiei in serie: itemii de la inceput sunt mai bine reamintitideoarece activarea lor este mai ridicata prin:

-primul item nu esteinhibat de nici unul anterior, are cea mai ridicata valuare de activare,

-opurtunitatea repetarii a primilor itemi ridica rata lor de activare,

-tot astfel se explica si efectul recentei, itemii din final, deoarece nemaifiind succedati de altii au valuarea de activarea cea mai mare


Document Info


Accesari: 4914
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )