Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Tendinte actuale in OSP; perspective noi de abordare a problematicii OSP; de la OSP la orientarea carierei si consilierea carierei

Psihologie
Tendinte actuale in OSP; perspective noi de abordare a problematicii OSP; de la OSP la orientarea carierei si consilierea carierei

Ansamblul mutatiilor actuale in toate compartimentele vietii si activitatii sociale determina necesitatea adaptarii unor noi perspective in abordarea problematicii OSP. Din perspectiva acestor mutatii, multi autori au realizat o anume sinteza cu privire la "tendintele contemporane in OSP, idei noi sau paradigme actuale" privind OSP si consilierea pentru cariera profesionala.
Insusi termenul nou de "orientare a carierei" si corelativ lui problematica specifica demersului de consiliere pentru cariera profesionala ne releva unele dintre dimensiunile noi si paradigmele actuale privind consilierea si OSP.

Este relevant faptul ca in cadrul celor mai recente conferinte internationale privind OSP, tematica aboradata este circumscrisa problematicii orientarii carierei.

Pentru a intelege mai bine insasi relatia dintre consiliere si OSP este i 252e48c mportant sa luam in considerare noile perspective de abordare a OSP, actualele tendinte in acest domeniu de preocupari.

Asa cum a rezultat din analiza definirilor si caracterizarilor formulate cu privire la OSP a rezultat o prima tendinta ce consta in extinderea si imbogatirea sensurilor conceptului de orientare scolara si profesionala. De la sensul specific orientarii profesionale (adoptat inca din primele decenii ale secolului XX) s-a trecut la explicitarea sensurilor specifice orientarii scolare pentru ca apoi, in context actual, sa se elaboreze un concept nou, integrativ de orientare scolara si profesionala. Acesta are in vedere unitatea si interactiunea dmersurilor de indrumare spre anumite profiluri de pregatire scolara si spre anumite sfere de activitate profesionala.

In mod firesc s-ar parea ca actiunile de orientare scolara premerg celor de orientare profesionala. In realitate - asa cum se constata din multe cercetari, anumite elemente specifice orientarii profesionale, anumite preferinte, optiuni profesionale structurate pot determina optiuni pentru anumite profile de pregatire din structurile specifice educatiei si invatamintului.

In cele mai recente studii si dictionare se marcheaza sensurile complexe ale conceptului unitar de OSP, care concept are in acelasi timp deschideri spre noua problematica a orientarii carierei.

R. Doron si F. Parot definesc termenul de orientare profesionala abordat corelativ cu cel de orientare scolara poate fi definit ca: "activitate de consiliere destinata adolescentilor si adultilor pentru a-i ajuta sa ia o hotarire in privinta vietii lor profesionale".

Activitatea de OSP se desfasoara pe trei planuri: stimularea eforturilor active de informare asupra meseriilor, carierelor si propriei persoane; ajutorul in obtinerea de lamuriri asupra formelor de pregatire asupra exigentelor meseriilor si conditiilor de acces; elaborarea unor date descriptive asupra atitudinilor, a personalitatii, intereselor si motivatiilor individului si examinare impreuna cu el a acestor informatii in asa fel incit el sa le integreze in planurile sale de pregatire scolara si de cariera.

Putem remarca faptul ca acest mod de conceptualizare a termenului de orientare ne releva unele din tendintele noi in abordarea orientarii scolare si profesionale.

Este vorba de un concept mult mai extins, mai bogat, dar care in acelasi timp presupune ca tendinta noua si un accent mult mai pregnant pe dimensiunea consilierii in OSP. In mod traditional consilierea a fost elaborata ca o veriga in sistemul demersurilor de orientare.

Am vazut ca unii autori considera ca aceasta se refera mai ales la cel de-al treilea tip de dimensiuni in OSP si care se finalizeaza prin ceea ce in mod traditional se numea "sfatul de orientare". Insusi Jean Drevillon in "Orientarea scolara si profesionala" rezerva un capitol "psihologiei sfatului in OSP", ca aspect stiintific consilierii integrate in sistemul unitar al activitatilor de OSP.

Intr-o perspectiva noua se considera ca OSP-ul trebuie abordat in ansamblu din perspectiva problematicii asistentei si consilierii.OSP-ul cuprinde mai multe subsisteme, dar care in ansamblul lor trebuie sa urmeze strategiile consilierii.

Putem considera ca o noua tendinta abordarea OSP, ca o modalitate specifica de realizare a asistentei socioeducationale sau psihopedagogice.

Aceasta tendinta a determinat ca in mod recent (dupa revolutia din 1989) in Romania, cadrul institutional de desfasurare al activitatilor de OSP sa il constituie centrele de asistenta psihopedagogica. Aceeasi perspectiva noua a generat introducerea in planurile de invatamint (in ariile curriculare) a celei de-a saptea arie curriculara, rezervata OSP-ului si consilierii. Pentru anumite profiluri de licee vocationale (profesionale) in clasele terminale s-a introdus chiar ca arie specifica de abordare consilierea si orientarea carierei.

Obs: Constatam faptul ca unele din tendintele noi au un impact direct asupra modului de desfasurare practica, actuala a activitatilor de consiliere si OSP.

Principala tendinta noua este si aceea a deschiderii problematicii OSP catre perspectiva carierei profesionale si deci catre problematica orientarii si consilierii privind cariera. Termenul de cariera se refera la succesiunea de profesii, indeletniciri, posturi si roluri profesionale pe care le poate avea o persoana in decursul perioadei active de viata.

Prin lucrarea "Managementul resurselor umane" (Ed. Coresi, 1999) Aurel Manolescu rezerva un capitol special problematicii managementului carierei. In acest context se evidentiaza ideea ca in ansamblul actiunilor consacrate managementului resurselor umane, un loc important revine managementului carierei care presupune orientarea, planificarea, dezvoltarea carierei, actiuni de indrumare, de consiliere, pentru ca fiecare om sa se poata situa in mod optim pe drumul propriei sale cariere profesionale.

Pentru a atinge acest rezultat, Asociatia Americana a Managerilor subliniaza ca un rol important revine consilierii pentru cariera deoarece problematica generala a carierei profesionale nu poate fi desprinsa de problmle generale ale vietii si ale destinului uman ale unei persoane.

O viziune dinamica asupra OSP care presupune luarea in consideratie a ansamblului schimbarilor ce pot surveni in sfera profesiunilor, precum si in viata profesionala a unui om, determina ca orientarea scolara si profesionala, benefica pentru om, sa i-a in considerare intregul parcurs al unei vieti profesionale si sa-l pregateasca pe tinar pentru schimbare si pentru adaptabilitate. De aceea orientarea inseamna si pregatirea tinarului, adolescentului pentru a putea sa elaboreze proiecte personale in raport cu cariera, sa inteleaga multiplii factori care participa la determinarea succesului in cariera, sa se pregateasca anticipativ pentru adaptare si succes.

In mod curent, multi autori consemneaza ca tendinta actuala in OSP si accentuarea caracterului sau formativ. Ne amintim ca actiunile de OSP sunt concepute ca fiind esentialmente activitati social - educationale ce se desfasoara preponderent in mediile educationale si indeosebi in scoala.

La simpozionul international de OSP din 1996, Dimitrie Salade formula sub forma urmatoare: "orientarea si educatia sunt doua laturi complementare in sistemul de actiuni sociale. Putem vorbi de o orientare progresiva si permanenta a educatiei si ca in fapt educatia si orientarea sunt doua componente valorice care marcheaza in final profesionalismul, competenta si creativitatea diverselor categorii de profesionalisti.
Orientarea scoalra si profesionala presupune coparticiparea unitara, convergenta a ansamblului factorilor educationali (scoala, familie, mass media etc).

Menirea consilierii este si aceea de a asigura sensul pozitiv al actiunii acestor factori si de a contribui la armonizarea influentelor acestora.

Din perspectiva psihosociologica rezulta si faptul ca OSP-ul presupune un cadru interinstitutional de desfasurare. Pentru optimizarea actiunilor in domeniu este necesara coactiunea convergenta a mai multor institutii si departamente.

Activitatile de OSP, ca activitati socioeducationale formative, pot avea o anumita eficacitate numai daca ele presupun o anume continuitate. De aceea, experti din diferite tari formuleaza ideea ca activitatile de OSP, de consiliere etc sunt concepute ca activitati de durata - ele pot debuta in prescolaritate si pot continua pe tot parcursul vietii active.

In context actual se discuta problematica reorientarii profesionale, mai ales in contextul somerilor si a programelor de protectie sociala. Putem consemna ca activitatile de OSP sunt astazi si o pregatire nu doar pentru alegerea unei scoli sau profesiuni pentru integrarea si adaptarea optima in contextul acestora. Unele documente UNESCO consacrate OSP-ului subliniaza ca termenul de orientare semnifica in noile contexte si a pregatii elevii (tinerii in general) pentru "tranzientele" necesare intr-un anumit context social pentru a se adapta trecerilor necesare chiar de la o anumita filiera profesionala. In acord cu aceasta tendinta rezulta si necesitatea unei orientari intr-un orizont deschis ofertelor multiple, al pregatirii nu doar pentru optiunea solitara pentru o anumita profesiune ci pentru a fi apt sa se adapteze la multiplele domeniile de activitate pe care cariera profesionala il va solicita pe subiectul uman in modul cel mai firesc.

Inscrierea activitatilor de consiliere si OSP intr-un sistem de actiuni ce sunt menite sa raspunda trebuintelor umane, inseamna si respectarea drepturilor fundamentale ale omului si a libertatilor sale. In consecinta, spiritul modern in OSP inseamna si conferirea unei mai mari libertati de decizie transformind pe cel consiliat intr-un autor real al deciziilor sale libere, independente, autonome. De aceea putem considera ca un deziderat nou in OSP si acela de a transforma orientare intr-o autoorientare iar consilierea sa fie realizata astfel incit subiectul sa poata deveni propriul sau consilier.

Multitudinea aspectelor orientarii, a factorilor coparticipativi, a laturilor sale determina necesitatea unei abordari stiintifice, complexe, multi- si pluridisciplinare. Sunt multe aspecte de ordin economic, social, de ordin pedagogic, medical - toate acestea determina la rindul lor ca actiunile practice in OSP sa presupuna un spirit de echipa iar abordarile stiintifice sa aiba un caracter interdisciplinar.

Este evident ca activitatile de OSP se impun a fi abordate in spirit modern, sistemic, prin luarea in consideratie a interactiunilor dintre subsisteme si prin integrarea acestora in macrosistemul social.loading...


Document Info


Accesari: 2385
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )