Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Bariere în calea comunicarii eficiente

Comunicare
Bariere în calea comunicarii eficiente

Studiile efectuate în domeniul comunicarii arata ca între ceea ce se doreste sa spuna emitatorul si ceea ce retine receptorul este o diferenta foarte mare.Asa cum se desprinde si din figura XV.14 de mai jos, aceste neconcordante pot fi explicate prin diminuarea mesajului în functie de limitele implicate în procesul de comun 18218g63s icare.
Fig.XV.14 Diminuarea mesajului de la emitator la receptor

Obstacolele mari în calea unei comuncari eficiente în organizatie sunt generate de o multitudine de factori, care tin de emitatori, de receptor cât si de context

Printre acestea ,cele mai importante si mai frecvent întalnite sunt:

1)Diferente de personalitate si de perceptie.Persoane de pregatire, cunostinte, vlori, asteptari, experiente si interese diferite percep acelasi mesaj în mod diferit.Pentru a evita neîntelegerile , pentru a întelege acuratetea cu care a fost perceput mesajul si atitudinea interlocutorului fata de mesajul transmis se recomanda ca emitatorul sa ceara un feedback cât mai des, daca nu permanent.

2)Diferente de putere.În orice organizatie managerii sunt cei care hotarasc modul în care se iau deciziile.Prin controlul pe care îl exercita, ei încurajeaza sau limiteaza participarea angajatilor pe diferite trepte ierarhice la procesul decizional.

3)Structura organizatorica.Numarul nivelelor ierarhice dintr-o organizatie poate frâna transmiterea de informatiilor sef-subordonat si invers.Adesea, angajasii simt ca nu pot sari peste anumite niveluri ierarhice pentru a se adresa celei mai indicate persoane.Într-o structura centralizata schimbul de informatii este restrictionat deoarece diferiti angajati au acces la diferite tipuri de informatii.De asemenea în organizatiile mari, sensul initial al mesajelor poate fi modificat substantial ca urmare a faptului ca ele trec prin mai multe esaluane manageriale care filtreaza informatia si o interpreteaza potrivit sistemului propriu de gandire sau de interese.Mai mult, în aceste organizatii mari, nu de putine ori informatiile se pierd pe drum sau ajung la destinatar cu mare întârziere.

În organizatiile mari, sensul initial al mesajelor poate fi modificat subsantial ca urmare a faptului ca ele trec prin mai multe esaluane manageriale care filtreaza informatia si o interpreteaza potrivit sistemului propriu de gandire sau de interese.Mai mult, în aceste organizatii mari, nu de putine ori informatiile se pierd pe drum sau ajung la destinatar cu mare întârziere.

4)Statutul financiar, care se manifesta prin atitudine si dispret, prin tendinta sefilor de a comunica mai degraba cu oamenii având acelasi statut sau cu statut superior.La nivelul salariatilor se manifesta o tendinta asemanatoare de a pune prea putin pret pe comunicarea cu acei colegi pe care nu ii considera "de nasul lor" sau care se afla pe pozitii inferioare în organizatie.

5)Solicitari conflictuale ale rolului.Rolul de lider le cere sefilor functii profesionale si socioemotionale ,ceea ce presupune ca pe de o parte sa coordoneze si sa controleze munca subordonatilor, dar în acelasi timp sa acorde atentie nevoilor sufletesti si dorintelor acestora.Multi sefi au dificultati în echilibrarea acestor doua aspecte ale rolului lor.

6)Diferente de limbaj.Aceste diferente pot aparea ca urmare a diviziunii excesive a muncii ,specializarii organizatiei. Formularea necorespunzatoare a mesajului conduce la cresterea "indicelui de ceata": termeni sofisticati, prea tehnici, complexitatea enunturilor, dar si de ambiguitate, forme eliptice etc.Limbajul este o forma abstracta de comunicare, exprimând experienta de viata sau experienta profesionala, stare emotionala, motivationala sau relatia cu interlocutorul.De aceea, pentru a evita diferentele de limbaj sunt foarte importante atât adaptarea la nivel de instruire si de cunoastere al interlocutorului, cât si evitarea ambiguitatilor de exprimare.

7)Reactii emotionale (de furie, dragoste, frica, ura, frustrare etc.)influenteaza felul în care sunt transmise/întelese mesajele.Daca se lucreaza într-un climat tensionat, de amenintare (pierdere a prestigiului), frustrare, angajati, în functie de personalitatea lor, vor avea un comportament fie agresiv, fie defensiv.

8)Comunicarea în exces încarca inutil pe destinatar si de cele mai multe ori genereaza efecte adverse celor dorite.Bombardati cu mesaje prea multe, angajatii vor ignora o parte dintre ele sau, plictisindu-se nu le vor mai da atentie.

9)Tendinta de a evolua.Este o atitudine specifica rasei umane de a evolua, de a emite judecati, de a aproba sau a dezaproba afirmatiile unei persoane, de multe ori chiar înainte de a asculta interlocutorul în tot ceea ce are de spus.

10)Idei preconcepute.De multe ori mesajul este înteles într+un anumit fel deoarece interlocutorul considera ca este imposibil sa aiba si alta interpretare decât aceea la care el se gândeste.

11)Efectul de filtrare, întalnit atât la sefi cât si la subordonati,consta în tendinta de a evita comunicarea stirilor proaste celorlalti.În general managerii, ca si subordonatii evita sa dea stiri proaste de care sunt partial responsabili sau care pot genera reactii negative.

12)Diferentele de sex.Barbatii si femeile au stiluri diferite de a comunica.Femeile cer informatii, în timp ce barbatii evita acest lucru.

În timpul comunicarii, femeile încearca sa construiasca realtii de prietenie, cooperare, în timp ce barbatii înclina sa foloseasca stilul "raportare", bazat evidentierea propriilor cunostiinte si aptitudini, concentrându-se asupra propriei persoane.

Femeile se exprima mult mai politicos, dar si mai ezitant, în timp ce barbatii comunica mai direct si autoritar.Stilul feminin este mai persuasiv, facilitând crearea unui climat intim, de colaborare, în timp ce stilul barbatesc este orientat mai mult spre actiune, este informal si urmareste detinerea controlului.

13)Incapacitatea de a asculta, specifica acelora care vad si aud ceea ce doresc.Unii angajati nu înteleg în totalitate ceea ce li se comunica, dar nu au taria sau curajul sa recunoasca acest lucru.De aceea este indicat feedback-ul.

14)Absenta feedback-ului poate duce la falsa impresie ca mesajul a fost înteles.

15)Timpul.Secolul vitezei în care traim cere promptitudine, atitudine pozitiva, consecventa si pe cât posibil, perfectiune la locul de munca.Într-un asemenea context, de multe ori, oamenii, numai au timp si nici chef de a comunica cu ce din jur (sefi, colegi, subordonati).


Document Info


Accesari: 11064
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )