Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Agentia Europeana de Mediu

Resurse umane
Raport de activitateAgentia Europeana de Mediu

Chirila Alexandra

R.I.S.E.

An II

I.   &nb 12212j923m sp;   &nb 12212j923m sp;   &nb 12212j923m sp;   &nb 12212j923m sp;   Scurta prezentare a AEM.

Agentia Europeana de Mediu (AEM) este organismul european dedicat furnizarii de date concrete si independente asupra starii mediului si reprezinta principala sursa de informationala pentru actorii implicati in dezvoltarea, adoptarea, implementarea si evaluarea politicilor de mediu.

AEM a fost infiintata in 1990 si a devenit operationala in 1994, cu sediul la Copenhaga din 1993. De la infiintarea sa, organizatia s-a dezvoltat consiuderabil, incluzand acum un buget annual de aporximativ 31 de milioane de euro, circa 150 de membrii de staff si mai multe centre de informare in tari din UE.

Misiunea declarata a AEM este de a ajuta Comunitatea Europeana si tarile membre sa ia decizii informate in probleme ce privesc mediul integritatea mediului si modul in care aceste principii sunt incorporate in politica economica a fiecarui stat. Obiectivul secundar este coordonarea retelei europene de observare si informare asupra mediului (Eionet).

In cadrul Comunitatii Europene, agentia reprezinta:

   &nb 12212j923m sp;    un furnizor separata de informatii

   &nb 12212j923m sp;    un analist si evaluator de fenomene si potentiale politici

   &nb 12212j923m sp;    un liant intre stiintific si politic

   &nb 12212j923m sp;    o organizatie internationala care se bazeaza foarte mult pe retele informationale pentru a-si duce la indeplinire misiunea.

AEM isi atinge obiectivele analizand si oferind informatii despre starea actuala a mediului si viitorele tendinte, despre presiuni asupra mediului si factori cauzatori ai acestora, despre politici si eficacitatea lor si, nu in ultimul rand, elaborand scenarii pentru diverse politici si implementarea acestora.

Rapoarte despre situatia actuala a mediulu din Europa

13 octombrie 2006 - Proiectii si previziuni ale efectelor gazelro de sera in Europa

Raportul atrage atentia asupra faptului ca nivelul emisiilor gazelor de sera cu efect nociv asupra mediului poate fi redus cu mai mult de 8% fata de nivelul sau din 1998. Tinta acestui program este 2010. Daca toate masurile aprobate de Guvernele nationale sunt aplicate, laolalta cu prevederile de la Kyoto, atunci cele 15 state care au aderat la UE inainte de 2004 isi vor atinge tinta de a fi in perfecta concordanta cu Protocolul de la Kyoto. (PK)

Pentru implementarea mecanismelor PK, cele 15 tari vor trebui sa aloce fonduri in valoare de 2,830 milioane de euro. Rezultatul va fi o scadere a emisiilor gazeor de sera cu 2 % in prima faza. De asemenea, raportul analizeaza in detaliu costurile necesare pentru reducerea emisiilor cu inca 0.8%, prin plantarea si incurajarea cresterii de paduri pe teritoriul celor 15 state. Statele care au aderat dupa 2004 au tinte fixe de atins pana in 2010, majoritatea dintre ele fiind stipulate in PK.

24 noiembrie 2006 - Dezvoltarea urbana in Europa - Provocarea ignorata

Se arata in raport faptul ca desi dezvoltarea urbana pe continentul european are la baza cresterea semnificativa a populatiei, in zilele noastre nu exista deloc presiuni de acest gen si ca alti factori determina aceasta dezvoltarea. Raportul nominalizeaza dorinta europenilor de a avea un stil de viata care sa includa suburbiile linistite, departe de zgomotul si aglomeratia marilor orase. Dezvoltarea si raspandirea oraselor europene poate fi dificila de controlat, din cauza multiplelor nivele la care deciziile trebuie luate, de la local la comunitar.

Solutia pentru acesta problema este adoptarea unei politici care sa limiteze impactul acestor modificari asupra mediului, prin armonizarea viziunii urbanistice cu protectia mediului.1 decembrie 2006 - Raport asupra utilizarii suprafetelor terenurilor din UE

Schimbarile in aspectul terenurilor denota o crestere a frecventei utilizarii acestor terenuri in scopuri sociale, comerciale sau economice. Se atrage atentia ca tot mai multe terenuri sunt convertite in suprafete artificiale pentru construi case, apartamente, complexe industriale sau comerciale. Terenul ramas pentru agricultura este extins artificial sau este exploatat la limita capacitatilor maxime de productie.

Acest raport a fost produs pentru 24 de tari europene si a fost in desfasurare in perioada 1990-2000. Toate modificarile relevante in zonele de studiu au fost analizate si inregistrare si, pe baza lor, s-au facut previziuni pentru dezvoltarile ulterioare.

19 decembrie 2006 - Raportul initial al Comunitatii Europene si AEM privind PK

Raportul este de fapt o continuare o primului raport furnizat de Comunitatea Europeana secretariatului Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC). In raport se stabilesc cantitatile de gaze emise de fiecara tara europeana admisa in UE inainte de 2004 si gradul in care aceste tari vor raspunde pentru stricaciunile provocate mediului. Tot in raport se atraga atentia asupra primei perioade finale a PK, intre 2008-2012, in care cantitatea de CO2 trebuie redusa cu 8% fata de 1998, ajungand la 19 682 555 325 de tone annual.

Partenerii cheie in elaborarea acestor proiecte:

  • Directoratul Comisiei Europene pentru Probleme de Mediu
  • Programul de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP)
  • Organizatia Mondiala a Sanatatii
  • Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa
  • Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite
  • Directia de Mediu a Organizatiei pentru Dezvoltare si Cooperare Economica (OECD)

Alte actiuni ale AEM

Ziua Mondiala a Apei - 22 martie 2007

Anul acesta, conferinta va avea ca tema raspandirea inegala si deficitara a apei, in special pe teritoriile africane, unde victimele acestui fenomen se numara cu sutele in fiecare zi. Se vor discuta aspecte etice, morale, culturale si rasiale in care pot influenta accesul anumitor grupuri la sursele de apa, referire facandu-se in special la conducatorii totalitaristi africani, care interzic efectiv accesul unor paturi defavorizate sau a opozantilor politici la surse de apa potabila. Tema discutieie a fost decisa la Stockholm in August 2006, de catre toti membrii UN Water, organizatia ONU care se ocupa de probelma apei si a disponibilitaii acesteia in lume.

Campania Plante pentru Planete - 2003-2008

In cadrul acestei campanii, AEM urmareste sa combata efectele taierii padurilor prin plantarea a cat mai multi copaci si prin educarea comunitatilor urbane si rurale in sens ecologic. De asemenea, se urmareste inoculare populatiei cu dorinta de a planta pomi sau arbusti si de a avea grija de ei. Se reuseste astfel trezirea simtului civic in toti membrii comunitatilor. Aceasta campanie finanteaza si proiectele scolare care au ca obiectiv crearea unor sere pentru studiu sau pentru observat copaci sau arbusti in diverslele lor stadii de evolutie. Tinta predilecta a programului sunt copiii sub 14 ani, pentru ca acestia sunt mult mai dispusi sa accepte valori ecologice noi decat adolescentii mai in varsta.

Aceasta campanie a fost de asemenea lansata in Bangladesh si Ghana, fiind preluat modelul european. Se estimeaza ca pana in 2008, intre 1 si 5 milioane de copaci vor fi plantati in fiecare dintre tarile participante, cu consecinte benefice asupra mediului.

Weekendul "Curatam Lumea" - 15-17 septembrie 2006

In aceste weekend se aniverseaza aproape toate organizatiile de mediu din lume si, cu aceasta ocazie, voluntari din toate colturile lumii participa la actiuni in masa de curatat paduri, plaje, parcuri si strazi de gunoiele aruncate. Se propun de asemenea numeroase proiecte pentru dezvoltare si reamenajare, cum ar fi proiecte pentru reciclare sau reutilizare a apei. Toate aceste proiecte sunt elaborate de voluntari, studenti sau nu, din toata lumea.

Aceasta actiune, laolalta cu Programul Natiunilor Unite pentru Mediu, mobilizeaza anual circa 35 de milioane de voluntari din mai mult de 110 tari, pentru a curata si a conserva mediul in care traiesc.

Ziua Mondiala a Mediului (impreunca cu UNEP) - 5 iunie 2007

Principalul scop al acestei zile este de a sensibiliza populatia lumii la problemele de mediu, atat de importante, dar trecute adeseori cu privirea. Tematica discutiilor din acesta an este "Topirea Ghetii - Un subiect fierbinte? Se vor analiza efectele pe care schimbarea climei le are asupra ecosistemelor si comunitatilor polae si care sunt consecintele pe plan mondial.

Anul acesta, conferinta va fi tinuta in orasul Tromso din Norvegia, manifestarea ajungand la numarul 45. Din 1972, UNEP lupta pentru instaurarea acestei zile in calendarul oficial al ONU si al UE, reusind sa faca acest lucru doar cu putin timp in urma.

Chirila Alexandra

R.I.S.E.

An II

Document Info


Accesari: 3866
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )