Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Managementul carierei in tarile Uniunii Europene

Resurse umane


Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

Facultatea de Adminsitratie Publica

Specializarea Administratie EuropeanaManagementul carierei in tarile Uniunii Europene

Studiu comparativ

Romania Spania Germania Finlanda Slovacia

Cuprins

I. Prezentarea criteriilor pe baza carora se realizeaza studiul comparativ

II. Analiza criteriilor prestabilie pe fiecare tara luata in discutie

Preambul

Desi in limbajul curent notiunea de cariera este larg folosita, conceptul de cariera are numeroase intelesuri. Pana in prezent nu este o definitie oficiala, unanim acceptata, care sa intruneasca consensul specialistilor. In literatura de specialitate sunt cunoscute diferite formulari si numeroase opinii. In general, interesul popular al termenului de cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multa responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere.

Conceptul de cariera este folosit in dreptul public contemporan pentru a evoca dezvoltarea in timp a situatiei juridice a functionarului, de la recrutare pana la sfarsitul activitatii profesionale, deci de la emiterea actului din care se naste raportul de functie publica, pana la emiterea celui prin care se pune capat acestui raport. Extrapoland elementele acestei definitii, vom defini cariera functionarului public european, ca reprezentand elementele care concretizeazasituatia juridica a functionarului public, din momentul in care autoritatea investita cu puterea de numire, emite actul de numire pana in momentul in care, un alt act juridic, sau un fapt juridic ( exemplu decesul ), pune capat calitatii de functionar public european.

Cariera īn functia publica cuprinde ansamblul situatiilor juridice si efectele produse, care intervin de la data nasterii raportului de serviciu pana īn momentul īncetarii acestui raport, īn conditiile legii.

Autorii

I. Prezentarea criteriilor pe baza carora se realizeaza studiul comparativ

1. Modalitati de promovare in functia publica

In cadrul acestui criteriu vom prezenta notiunea de promovare in functia publica a functionarilor publici din fiecare tara precum si modalitatile efective de realizare a acesteia prin detalierea metodelor specifice de promovare pentru fiecare tara in parte.

2. Principii care stau la baza organizarii si dezvoltarii carierei

Dezvoltarea profesionala presupune stabilirea unor anumite principiii profesionale pentru garantarea unei cariere de success. Prin intermediul acestui principiu vom evidentia principalele principii ce stau la baza dezvoltarii carierei functionarilor publici , pentru fiecare tara avuta in discutie.

3.Conditii minine necesare pentru a participa la examenul pentru promovarea in functia publica

Promovarea in functia publica presupune sustinerea unor anumite teste de evaluare a competentelor si abilitatilor profesionale. De asemenea sunt necesare intrunirea unor conditii pentru a putea sustine aceste evaluari. Conform acestui criteriu vom reliefa conditiile generale sau specifice dupa caz , necesare a fi indeplinite de functionarii publici din tarile analizate pentru a putea participa la examenele pentru promovarea intr-o functie publica.

4. Evaluarea performantelor individuale

De-a lungul carierei in functia publica fiecare functioanar public este evaluat la o anumita perioada de timp pentru verificarea perfomantelor si competentelor nou dobandite . Prin acest criteriu vom analiza modalitatile de evaluare individuala a functionarilor publici precum si scopul ce sta la baza realizarii acestor evaluari asa cum sunt ele reglementate de legislatia din domeniu a fiecarei tari studiate.

5.Organul competent in vederea efectuarii evaluarii

Din prisma acestui criteriu vom specifica institutiile sau autoritatile administratie publice ce detin competenta realizarii de evaluari profesioanale in cadrul corpului de functionari publici pentru fiecare tara analizata.

II. Analiza criteriilor prestabilie pe fiecare tara luata in discutie

1.Modalitati de promovare

ROMANIA

Promovarea este este modalitatea de dezvoltare a carierei prin ocuparea unei functii publice superioare vacante. In cariera , functionarul public beneficiaza de dreptul de a pormova in functia publica si a avansa in gradele de salarizare. Promovarea intr-o functie publica superioara vacanta se face prin concurs sau examen.

Promovarea poate fi :

a)      definitiva , atunci cand functia publica superioara se ocupa prin concurs sau examen;

b)      temporara , atunci cand functia publica de conducere sau , dupa caz, functia publica corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici se ocupa pe o perioada determinata;

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici , art.2:

(1) Cariera in functia publica cuprinde ansamblul situatiilor juridice si efectele produse, care intervin de la data nasterii raportului de serviciu pana

in momentul incetarii acestui raport, in conditiile legii.

(2) Modalitatile de dezvoltare a carierei in functia publica sunt promovarea intr-o functie publica superioara si avansarea in gradele de salarizare.

Legea nr.188/1999 privind Statutul Functionarilor Publici stabileste:

Art. 55. - Īn cariera functionarul public beneficiaza de dreptul de a promova īn functia publica si de a avansa īn gradele de salarizare.

Art. 56. (1) Promovarea este modalitatea de dezvoltare a carierei prin ocuparea unei functii publice superioare vacante.

(2) Promovarea īntr-o functie publica superioara vacanta se face prin concurs sau examen.

SPANIA

Cariera functionarilor publici in Spania este definita ca fiind conjunctura realizata de opotunitatile de acces si perspective profesionale care este oferita pesonalului din cadrul institutiilor si autoritatilor administratiilor publice.

Art. 42 prevede urmatoatele modalitati de realizare a carierei in functia publica:

a) cariera orizontala care are drept scop avansarea intr-o functie publica superioara si insusirea unui grad ierarhic superior corespunzator aceluiasi post . Se realizeaza pe baza competentelor profesioanale si a performantelor individuale in urma evaluarii de catre o comisie speciala;

b) cariera verticala care are drept scop accesul la posturi de pe nivele superioare , stabilite in baza previziunii de posturi realizate anual;

c) promovarea interna verticala ce consta in trecerea dintr-un corp sau scala a unui subgrup profesional pe nivelul urmator imediat;

d) promovare interna orizontala ce consta in accesul corpuri sau scale apartind aceluaisi subgrup profesional.

Dupa promovarea examenului de acces la o functie publica , functionarul public primeste un grad initial , grad ce poate fi marit in urma performantelor personale dupa 2 ani

GERMANIA

Promovarea in functia publica se bazeaza pe merite. Promovarile au loc in concordanta cu aptitudinile, calificarile si realizarile profesionale. De cele mai multe ori, promovarea presupune schimbarea postului. Din moment ce functionarilor publici le sunt desemnate posturi stabile, promovarea lor necesita existenta unui post superior vacant.

Pentru a asigura o administratie moderna si eficienta, este extrem de importanta alegerea unor persoane potrivite pentru posturile de conducere. De aceea, multi angajatori publici desemneaza posturi manageriale numai pe perioade fixe sa de proba.

BELGIA

Promovarea se poate face :

a)      intr-un grad dintr-un nivel superior;

b)      intr-o clasa a nivelului A cand functionarul public apartine unui nivel inferior;

c)      intr-o clasa superioara.

FINLANDA

Pentru a īmbunatati managementul carierei, Ministerul de Finante a lansat un proiect īn 2001. Scopul acestuia este de a īncuraja unitatile operationale de stat sa formeze retele īn cadrul carora sa se poata dezvolta cariere, stimulānd astfel si mobilitatea.

SLOVACIA

Managementul carierei planifica si modeleaza progresul indivizilor in cadrul unei organizatii in concordanta cu evaluarile nevoilor organizatorice, precum si cu performantele, potentialul si preferintele individuale ale membrilor acesteia.

Concluzii

Principii care stau la baza organizarii si dezvoltarii carierei

ROMANIA

Hotararea de Guvern nr.1209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici stabileste la art 3 :

Principiile care stau la baza organizarii si dezvoltarii carierei in functia publica sunt

urmatoarele:

a) competenta, principiu potrivit caruia persoanele care doresc sa acceada sau sa promoveze intr-o functie publica trebuie sa detina si sa

confirme cunostintele si aptitudinile necesare exercitarii functiei publice respective;

b) competitia, principiu potrivit caruia confirmarea cunostintelor si aptitudinilor necesare exercitarii unei functii publice se face prin concurs sau

examen;

c) egalitatea de sanse, prin recunoasterea vocatiei la cariera in functia publica a oricarei persoane care indeplineste conditiile stabilite potrivit legii;

d) profesionalismul, principiu potrivit caruia exercitarea functiei publice se face cu

respectarea principiilor prevazute de lege;

e) motivarea, principiu potrivit caruia, in vederea dezvoltarii carierei, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa identifice si sa aplice, in conditiile legii, instrumente de motivare morala si materiala a functionarilor publici, precum si sa sprijine initiativele privind dezvoltarea profesionala individuala a acestora;

f) transparenta, principiu potrivit caruia autoritatile si institutiile publice au obligatia de a pune la dispozitie tuturor celor interesati informatiile de interes public referitoare la cariera in functia publica.

SPANIA

Promovarea in functia publica si , respecctiv , cariera functionarului public spaniol au la baza :

principiul egalitatii

principiul performantei

principiul capacitatilor profesioanale

In acest sens art 42. stabileste faptul ca toti functionarii publici au dreptul la promovare profesionala.

BELGIA

Principiul care sta la baza organizarii si dezvoltarii carierei in functia publica este principiul legalitatii . Functionarii publici sunt supusi legii obiective , trebuie sa asigure aplicarea legii si puterile lor sunt circumscrise de lege.

GERMANIA

Administratia publica joaca un rol foarte important in prezentul si in viitorul existentei oricarui stat, prin indeplinirea functiilor sale. Statul trebuie sa asigure indeplinirea acestor functii in special in vederea globalizarii si a integrarii europene.

Principiile ce stau la baza exercitarii functiei publice in Germania:

a)legalitate, impartialitate si obiectivitate;

a)      transparenta

b)      eficienta si eficacitate;

c)      responsabilitate, in conformitate cu prevederile legale;

Precum toti cetatenii, functionarii publici au dreptul de a forma asociatii si societati in vederea apararii intereselor lor. Cu toate acestea, acestia nu au dreptul la greva.

FINLANDA

Īn principiu, ministerele si alte organizatii raspund de formarea functionarilor publici. Nu exista niciun element de cariera centralizat sau comun īn sistemul de formare. Guvernul este īn proces de definire a unei noi strategii de dezvoltare a managementului profesionist a functionarilor publici de conducere, care reprezinta o prioritate pentru functionarii publici de nivel superior. Scopul este de a īmbogati cultura comuna de management.

Implementarea comuna a programelor de formare pentru managerii de nivel superior va fi continuata si dezvoltata de administratia centrala. Un obiectiv major este de a oferi o platforma comuna pentru managementul de nivel superior.

Formarea si planificarea carierei pentru potentialii manageri trebuie sprijinita de evaluari regulate a abilitatilor de conducere.

SLOVACIA

Principiile care stau la baza organizarii si dezvoltarii carierei īn functia publica sunt urmatoarele:


a) competenta, principiu potrivit caruia persoanele care doresc sa acceada sau sa promoveze īntr-o functie publica trebuie sa detina si sa confirme cunostintele si aptitudinile necesare exercitarii functiei publice respective;
b) competitia, principiu potrivit caruia confirmarea cunostintelor si aptitudinilor necesare exercitarii unei functii publice se face prin concurs sau examen;
c) egalitatea de sanse, prin recunoasterea vocatiei la cariera īn functia publica a oricarei persoane care īndeplineste conditiile stabilite potrivit legii;
d) profesionalismul, principiu potrivit caruia exercitarea functiei publice se face cu respectarea principiilor prevazute de lege;
e) motivarea, principiu potrivit caruia, īn vederea dezvoltarii carierei, autoritatile si institutiile publice au obligatia sa identifice si sa aplice, īn conditiile legii, instrumente de motivare morala si materiala a functionarilor publici, precum si sa sprijine initiativele privind dezvoltarea profesionala individuala a acestora;
f) transparenta, principiu potrivit caruia autoritatile si institutiile publice au obligatia de a pune la dispozitie tuturor celor interesati informatiile de interes public referitoare la cariera īn functia publica.

Cocluzii

3. Conditii minime necesare pt a participa la examenul pt promovarea in functia publica


ROMANIA

Reglementarea in vigoare este data de Statutul Functionarilor Publici , Legea nr.188/1999 :

Art. 57. - (1) Pentru a participa la concursul pentru promovarea īntr-o functie publica de executie din gradul profesional principal, functionarii publici trebuie sa īndeplineasca urmatoarele conditii minime:

a) sa aiba o vechime minima de 2 ani īn functiile publice de executie din gradul profesional asistent, īn clasa corespunzatoare studiilor absolvite;

b) sa fi obtinut, la evaluarea performantelor profesionale individuale din ultimii 2 ani, cel putin calificativul "foarte bun";

c) sa īndeplineasca cerintele specifice prevazute īn fisa postului.

(2) Pentru a participa la concursul pentru promovarea īntr-o functie publica de executie din gradul profesional superior, functionarii publici trebuie sa īndeplineasca urmatoarele conditii minime:

a) sa aiba o vechime minima de 2 ani īn functiile publice de executie din gradul profesional principal sau 4 ani īn functiile publice de executie din gradul profesional asistent, īn clasa corespunzatoare studiilor absolvite;

b) sa fi obtinut, la evaluarea performantelor profesionale individuale din ultimii 2 ani, cel putin calificativul "foarte bun";

c) sa īndeplineasca cerintele specifice prevazute īn fisa postului.

Art. 58. - (1) Au dreptul de a participa la concursul organizat īn vederea ocuparii functiilor publice de conducere vacante persoanele care īndeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt absolvente ale programelor de formare specializata si perfectionare īn administratia publica, organizate de catre Institutul National de Administratie, centrele regionale de formare continua pentru administratia publica locala, precum si de alte institutii specializate, din tara sau strainatate;

b) au fost numite īntr-o functie publica din clasa I;

c) īndeplinesc cerintele specifice prevazute īn fisa postului, precum si conditiile de vechime prevazute la alin. (2).

(2) Pentru ocuparea functiilor de conducere vacante trebuie īndeplinite urmatoarele conditii de vechime īn specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice:

a) minimum 2 ani, pentru functiile publice de sef birou, sef serviciu si secretar al comunei;

b) minimum 5 ani, pentru functiile publice prevazute la art. 12, cu exceptia celor prevazute la lit. a).

Art. 59. - Īn urma dobāndirii unei diplome de studii de nivel superior īn specialitatea īn care īsi desfasoara activitatea, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la concursul pentru ocuparea unei functii publice vacante īntr-o clasa superioara celei īn care sunt īncadrati.

SPANIA

In Legea nr.7/2007 din 12 aprilie Estatuto Bįsico del Empleado Pśblico cap.4 , art. 16 conditia de functioanar de cariera se obtine prin indeplinirea sucesiva a urmatoarelor cerinte:

a)promovarea procesului selective

b)numirea in functie de catre organul sau autoritatea competenta

Cap7 , art 35 al aceleiasi legi stabileste ca pentru a putea participa la procesul de selectie sunt necesare indeplinirea urmatoarelor cerinte:

a)cetatenie spaniola

b)stare de sanatate fizica si mentala corespunzatoare exercitarii functiei publice

c)minimum 16 ani impliniti

d)sa nu fi savarsit nici o abatere disciplinara grava sau foarte grava

GERMANIA

Ca o regula pentru realizarea promovarii, functionarii publici trebuie mai intai sa parcurga o procedura de selectie (un examen/concurs) si mai apoi o perioada de acomodare si orientare corespunzatoare serviciului pregatitor. Pentru posturile de conducere intermediare si intermediare-superioare, functionarul public trebuie sa sustina un examen, in timp ce pentru posturile de conducere, dupa ce perioada de orientare de cel putin 2 ½ ani a fost completata, promovarea se face pe baza unui interviu sustinut in fata Comisiei Federale pentru Personal

BELGIA

Pot aplica pentru promovarea la nivelul A doar functionarii publici de nivel B sau C din serviciul public federal . Pentru promovarea la nivelul B pot participa doar cei din nivelul C , iar pentru nivelul C pot participa doar functionarii publici de pe nivelul D.

SLOVACIA

Pentru a participa la concursul pentru promovarea īntr-o functie publica, functionarii publici trebuie sa īndeplineasca urmatoarele conditii minime :

- sa aiba o vechime minima de 2 ani īn functiile publice de executie din gradul profesional principal sau 4 ani īn functiile publice de executie din gradul profesional asistent, īn clasa corespunzatoare studiilor absolvite ;

- sa fi obtinut la evaluarea performantelor profesionale individuale din ultimii 2 ani, cel putin calificativul "foarte bine" ;

- sa īndeplineasca cerintele specifice prevazute īn fisa postului.

Pentru ocuparea functiilor publice de conducere pot participa persoanele care īndeplinesc urmatoarele conditii:

- sunt absolvente ale programelor de formare specializata si perfectionare īn administratia publica ;

-au fost numite īntr-o functie publica din clasa I ;

- īndeplinesc cerintele specifice prevazute īn fisa postului, precum si conditiile de vechime.
Astfel sunt necesari: minimum 2 ani, pentru functiile de sef de birou, sef serviciu si secretar al comunei si minimum 5 ani pentru celelalte functii publice.

FINLANDA

Abilitatile si experienta candidatilor sunt evaluate īn procesul de angajare. A devenit ceva comun ca organizatia īn cauza sa apeleze la servicii externe de recrutare īn cadrul procesului de evaluare a candidatilor. Pe lānga experienta si abilitati dovedite, capacitatea de a face fata īntr-un mediu politico-administrativ si de a colabora cu lideri politici si alti functionari publici sunt luate īn considerare din ce īn ce mai mult.

Concluzii

4. Evaluarea performantelor individuale

ROMANIA

Conform Statutului Functionarilor Publici Legea nr.188/1999, art.60:

(1) Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici se face anual.

(2) Procedura de evaluare are ca scop:

a) avansarea īn gradele de salarizare;

b) retrogradarea īn gradele de salarizare;

c) promovarea īntr-o functie publica superioara;

d) eliberarea din functia publica;

e) stabilirea cerintelor de formare profesionala a functionarilor publici.

(3) Īn urma evaluarii performantelor profesionale individuale functionarului public i se acorda unul dintre urmatoarele calificative: "exceptional", "foarte bun", "bun", "satisfacator", "nesatisfacator".

(4) Evaluarea performantelor profesionale individuale ale īnaltilor functionari publici se face de catre o comisie de evaluare, compusa din cinci personalitati, recunoscute ca specialisti īn administratia publica, propuse de ministrul administratiei si internelor si numite prin decizie a primului-ministru.

(5) Metodologia de evaluare a performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici se aproba prin hotarāre a Guvernului, la propunerea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, dupa consultarea organizatiilor sindicale ale functionarilor publici, reprezentative la nivel national.

FINLANDA

Evaluarea performantei si salarizarea se desfasoara īn principiu prin discutii anuale la nivel organizational privind evaluarea anului anterior, obiective specifice organizatiei si resurse, acordul legat de rezultate īntre un functionar public si superiorul sau, evaluarea nevoilor de dezvoltare.

Cu toate acestea, procedura de management al performantei variaza destul de mult īntre diferitele ministere si agentii guvernamentale. Singurul proces formal, coordonat la nivel central este bugetul, care este legat de un proces de coordonare a performantei la nivel organizational.

GERMANIA

Pentru a obtine o imagine informativa, obiectiva si comparabila a staffului functionarilor publici, evaluarile de personal se fac cu regularitate, la fiecare 5 ani, in concordanta cu criteriile standard de evaluare sau la ocazii speciale. Acestea servesc ca baza pentru deciziile ce privesc dezvoltarea staffului si reprezinta un instrument al managementului de personal.

Fiecare Land isi stabileste propriul sistem de evaluare.

SLOVACIA

Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici care ocupa functii de conducere de nivel imediat inferior functiei publice de secretar general īn cadrul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale se realizeaza de catre secretarul general al acestora si se contrasemneaza de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice respective.

Evaluarea performantelor profesionale individuale se aplica fiecarui functionar public, īn raport cu realizarea obiectivelor individuale stabilite īn baza atributiilor prevazute īn fisa postului.

Evaluarea performantelor profesionale individuale ale functionarilor publici se realizeaza prin raportarea criteriilor de performanta la gradul de īndeplinire a obiectivelor individuale prevazute pentru perioada evaluata.

Pentru a fi realizata evaluarea anuala a performantelor profesionale individuale functionarul public trebuie sa fi desfasurat o activitate de cel putin 6 luni īn functii publice,

-Procedura de evaluare se realizeaza īn urmatoarele 3 etape: 1. completarea raportului de evaluare de catre evaluator; 2. interviul; 3. contrasemnarea raportului de evaluare.

Notarea criteriilor de performanta si stabilirea calificativului final de evaluare se fac parcurgānd urmatoarele etape:
a) pentru fiecare criteriu de performanta din raportul de evaluare se stabileste un grad de importanta.

b) totalitatea gradelor de importanta exprimate prin acelasi calificativ formeaza o categorie de importanta.

Pentru fiecare categorie de importanta se face media aritmetica a notelor acordate si se obtine o nota partiala.

Raportul de evaluare se īnainteaza functionarului public ierarhic superior evaluatorului, īn vederea contrasemnarii.

Concluzii

5.Organul cu competenta in efectuarea evaluarii

ROMANIA

Concursul sau examenul pentru promovare se organizeaza in limita functiilor publice vacante rezervate in scopul promovarii prin planul de ocupare a functiilor publice sau pentru functiile publice de conducere care devin vacante in cursul anului , astfel:

a)      de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici , pentru pormovarea functionarilor publici in functii publice de conducere , cu exceptia functiilor publice de sef birou ori sef serviciu;

b)      de catre autoritatile si institutiile publice , pentru promovarea functionarilor publici in functiile publice de executie sau in functiile publice de conducere de sef servicu sau sef birou

SPANIA

In cadrul reglementarilor spaniole art.41 din prevede:

1.Administratiile publice vor stabili sistemele si metodele obiective care vor permite evaluareaperiodica a activitatii profesioanale a personalului pe care il detin. In toate cazurile se vor respecta principiul egaliatatii , al publicitatii si al transparentei.

2.Administratiile publice vor analiza rezultatele evaluarii profesioanale specificand gradul pe care il detine functionarul public , precum si remuneratia specifica .

GERMANIA

Evaluarea este facuta de catre autoritatile si institutiile publice, mai exact de catre organele abilitate ale acestora. Astfel in cazul unui functionar simplu, evaluarea este facuta de catre superiorul ierarhic, in timp ce pentru posturile de conducere, aceasta se face de catre Comisia Federala pentru Personal.

SLOVACIA

  • Este relizata de catre conducatorul compartimentului īn care acesta īsi desfasoara activitatea, denumit īn continuare evaluator.
  • Este relizata de catre functionarul public de conducere ierarhic superior.

FINLANDA

In Finlanda, organul care are competenta in efectuarea evaluarii este o autoritate a administratiei publice.

Concluzii

In toate tarile analizate organul inzestrat cu competenta in materia evaluarii il reprezinta o institutie sau o autoritate a administratie publice centrale sau locale.


Document Info


Accesari: 4887
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )